حتماً اسم گوریلا گلس را شنیدهاید. اما آیا تا به حال فکر کردهاید که واقعاً چیست؟ در ابتدا، چیزی که باید بدانید این است که گوریلا گلس یک برند از شیشههای مقاوم است که توسط شرکتی به نام Corning Inc توسعه یافته است. کورنینگ انواع شیشههای دیگری را برای محصولاتی غیر از گوشیهای هوشمند، پوشیدنیها و غیره تولید میکند. با این حال، این محصولات با نام تجاری گوریلا گلس فروخته نمیشوند. در این مطلب از همهچی آنلاین، تاریخچه این محصول را از زمانی که برای اولین بار در اواسط دهه اول ۲۰۰۰ روی گوشیهای هوشمند عرضه شد، توضیح میدهیم. در ادامه نسخههایی را که تا به حال برای موبایل معرفی شدهاند، بررسی میکنیم. اگر میخواهید در مورد گوریلا گلس بیشتر بدانید با این مطلب همراه باشید.
گوریلا گلس چیست؟
گوریلا گلس که توسط شرکت کورنینگ طراحی و ساخته میشود، شیشهای است که از مادهای به نام آلکالی- آلومینوسیلیکات ساخته شده است. این ماده از اتصال آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن به یکدیگر تشکیل میشود. کورنینگ توسعه فناوری گوریلا گلس را از اواسط سال ۲۰۰۵ آغاز کرد. این محصول به گونهای طراحی شده است که گوشیهای هوشمند و دستگاههای قابل حمل را در برابر آسیب و خط و خش مقاوم کند و در عین حال سبک و نازک باشد.
با این حال، گوریلا گلس اولین پیشرفت کورنینگ در این دسته از محصولات نبود. این شرکت قبلاً به نام Chemcor شناخته میشد و آنها در زمینه تولید شیشههای مقاوم فعالیت میکردند که در اقلام خانگی، دستگاههای چشم پزشکی، اتومبیل، هوافضا و کاربردهای دارویی استفاده میشد. اوضاع تغییر کرد و کورنینگ اکنون بیشتر شیشههای خود را برای گوشیهای هوشمند عرضه میکند.
اگرچه گوشیهای دارای این شیشه کمتر در معرض خراش و شکستگی هستند، باید توجه داشته باشید که این فناوری تلفن (یا تبلت) شما را نشکن نمیکند. همانطور که گفته شد، گوریلا گلس را بهعنوان یک فناوری در نظر بگیرید که به افزایش دوام صفحه نمایش گوشی هوشمند شما در مدت زمان طولانی کمک میکند و از آن در مقابل بعضی ضربات محافظت میکند. بهتر است برای محافظت بیشتر از صفحه نمایش گوشیها از محافظ صفحه نمایش استاندارد استفاده کنیم.
در ادامه در مورد نسخههای مختلف گوریلا گلس صحبت میکنیم، از اولین نسخهای که در سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ در کنار نسل اول آیفون عرضه شد تا گوریلا گلس ویکتوس که بهعنوان جدیدترین نوع این محصول در تابستان سال ۲۰۲۰ معرفی شد.
گوریلا گلس ۱
اولین گوریلا گلس بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ آماده شد، اما اولین نمایش بزرگ آن با اولین گوشی اپل انجام شد. اپل دستگاه خود را در سال ۲۰۰۷ به دنیا عرضه کرد و به درخواست شرکت، شیشه روی صفحه نمایش آن ۱.۵ میلی متر ضخامت داشت و دارای پوشش اولئوفوبیک بود که ماندن اثر انگشت و لکه را به حداقل میرساند. با این حال، آیفون تنها گوشی هوشمندی نبود که این فناوری را روی صفحه نمایش خود داشت. کورنینگ تنها در نسل اول توانست موارد استفاده فناوری شیشه مقاوم خود را به حدود ۲۵۰ دستگاه مختلف جمله مدلهای مختلف گوشی سامسونگ گسترش دهد.
گوریلا گلس ۲
در سال ۲۰۱۲، کورنینگ گوریلا گلس ۲ را در نمایشگاه CES معرفی کرد. شیشه به همان اندازه مقاوم بود، اما بهروزرسانی اصلی ضخامت آن بود. نسل دوم ۲۰ درصد باریکتر از مدل اول بود. نسل دوم این شیشهها در آزمایشات توانسته بود تا ۵۰ کیلوگرم فشار را بدون ترک یا شکستگی تحمل کند. در همان سال، این شیشه روی ۶۰۰ میلیون دستگاه عرضه شد. از آنجایی که این نسخه از نسخه اول نازکتر بود، به سازندگان اجازه داد مدلهای سبکتر و نازکتری از گوشیهای خود تولید کنند. هر دو Nexus4 و Galaxy S3 به گوریلا گلس ۲ مجهز شده بودند.
گوریلا گلس ۳
شیشه گوریلا گلس ۳ برخلاف نسخه قبلی که بیشتر روی ضخامت تمرکز داشت، مقاومت بیشتری را به همراه داشت. این مدل همچنین نسلی است که فناوری NDR (Native Damage Resistance) را معرفی کرده است که به شیشه اجازه میدهد تا خراشهای عمیقتری را تحمل کند. به گفته کورنینگ، نسل سوم تا ۳۵ درصد از خط و خش روی نمایشگر جلوگیری میکرد.
کورنینگ برای بزرگداشت نسخه سوم فناوری خود، قصد داشت مقاومت شیشههای خود را در مقایسه با نسخههای قدیمی سه برابر افزایش دهد. آنها توانایی انجام این کار را به لطف یک فرآیند تولید جدید داشتند. گوریلا گلس ۳ در CES 2013 معرفی و در مدلهایی مانند Galaxy S4، Moto G و Moto X عرضه شد.
گوریلا گلس ۴
در سال ۲۰۱۴، کورنینگ نسل جدید گوریلا گلس خود را با هدف جسورانه جدیدی ارائه کرد. این شرکت طی یکی از بررسیهای خود متوجه شد که ۷۰ درصد آسیبهای صفحه نمایش تلفن همراه به دلیل افتادن آن روی سطوح مختلف است و به همین دلیل شروع به سرمایهگذاری برای تقویت شیشه خود کرد. گوریلا گلس ۴ با تمرکز بر ایده مقاوم بودن در برابر افتادن ساخته شد. در واقع، طبق مطالعات آزمایشگاهی، نسخه چهارم گوریلا گلس دو برابر قوی تر از نسخه قبلی خود بود. Galaxy Note5 و ZenFone 2 چند مدلی هستند که با گوریلا گلس ۴ عرضه شدهاند.
گوریلا گلس ۵
نسل پنجم گوریلا در سال ۲۰۱۶ عرضه شد. تمرکز آن بر مقاومت بیشتر در برابر سقوط بود و مقاومت آن چهار برابر نسخه قبلی بود. کورنینگ همچنین نشان داد که در آزمایشها، گوریلا گلس ۵ توانسته است از سقوط از ارتفاع ۱.۶ متری جان سالم به در ببرد. کورنینگ در مورد گوریلا گلس ۵ ادعا کرد که حتی اگر گوشی روی سطوح بسیار سخت بیفتد، کمتر در معرض ترک خوردن قرار میگیرد. گوریلا گلس ۵ در محصولاتی مانند Galaxy Note 20 و Moto G 5G استفاده شد. همچنین در سال ۲۰۱۶ بود که کورنینگ اولین محصول خود را برای گجتهای پوشیدنی معرفی کرد که با نام Gorilla Glass SR+ شناخته میشود.
گوریلا گلس ۶
گوریلا گلس ۶ که در جولای ۲۰۱۸ عرضه شد، یک گام رو به جلو واقعی نسبت به نسل پنجم بود. در این نسخه، کورنینگ فاش کرد که نوع جدید را در معرض روشهای آزمایشی جدید و سختگیرانه قرار داده است. نتیجه؟ طبق ادعای کورنینگ، گوریلا گلس ۶ آنقدر قوی است که میتواند در برابر ۱۵ سقوط متوالی بر روی سطوح سخت (از ارتفاع ۱ متر) مقاومت کند. نوع جدید دو برابر قویتر از گوریلا گلس ۶ رتبهبندی شده است و هنوز هم در گوشیهای هوشمند نسبتاً رایج است.
گوریلا گلس DX و +DX
در سال ۲۰۱۸، در کنار گوریلا گلس ۶، کورنینگ از راه اندازی دسته جدید محصولاتش با نامهای گوریلا گلس DX و +DX خبر داد. هر دوی این محصولات برای استفاده در قسمت لنز دوربینهای موبایل، ساعتهای هوشمند و ردیابهای تناسب اندام در نظر گرفته شده بودند. پیشرفتهای سخت افزاری دوربینهای موبایل، آن را نیازمند به محافظی با دوام و قدرتمند در عین حال با ویژگیهای ممتاز اپتیکی کرده است که گوریلا گلس DX و +DX با همین منظور طراحی شدهاند.
در کنار ویژگیهای اپتیکی این محصول جدید، برطرف کردن نقطه ضعف گجتهای پوشیدنی هم مدنظر قرار گرفته است. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای کاربران گجتهای پوشیدنی به وجود بیاید، دید ناکافی صفحه نمایش در فضای باز و زیر نور خورشید است. بخشی از این مشکل با پیشرفت صفحه نمایشها حل شده و بخش دیگر با کاهش میزان بازتاب شیشه روی صفحه نمایش قابل بهبود است. به همین دلیل در کنار مقاومت در برابر خراش و دوام، یکی دیگر از عواملی که کورنینگ با گوریلا گلس DX روی آن تمرکز کرد، دید عالی در فضای باز بود. این شیشههای جدید دارای خاصیت ضد انعکاس هستند که به گفته کورنینگ، دید بهتری را ارائه میدهد و در عین حال مقاومت در برابر خراش را نیز بهبود میبخشد.
گوریلا گلس ویکتوس
در ژوئیه ۲۰۲۰، کورنینگ هنگام معرفی Gorilla Glass Victus از راهاندازی خط تولید جدیدترین نسخه این محصول برای تلفنهای هوشمند، تبلتها، لپ تاپها و ابزارهای پوشیدنی خبر داد. با این محصول، کورنینگ نیز به نظر میرسد طرح شمارهگذاری را که در طول سالها به آن عادت کردهایم، کنار گذاشته است. به گفته کورنینگ، تستهای آزمایشگاهی نشان داده است که گوریلا گلس ویکتوس محافظت در برابر سقوط از ارتفاع ۲ متری را ارائه میدهد. این عدد در نسل قبلی گوریلا گلس ۱ متر بود. همچنین دو برابر بیشتر از نسل قبلی خود در برابر خش مقاوم است. علاوه بر این در مقایسه با رقبایش ۴ برابر عملکرد بهتری دارد.
گوشی من هم گوریلا گلس دارد؟
اکثر سازندگان نوع گوریلا گلس مورد استفاده را در مشخصات دقیق گوشی ذکر میکنند و یک نگاه سریع به مشخصات باید تمام جزئیات مورد نیاز را نشان دهد. با این حال، برخی دیگر نیز وجود دارند که به وضوح به نوع گوریلا گلس استفاده شده اشاره نمیکنند. در چنین سناریویی، اگر واقعاً مشتاق هستید بدانید گوشی شما دارای چه نوع شیشهای از مدلهای گوریلا گلس است، ممکن است لازم باشد کمی جستجو کنید. مثلا برای این که بدانیم یک مدل گوشی شیائومی که انتخاب کردهایم از کدام نوع شیشه استفاده میکند و آیا اصلا از محصولات کورنینگ در آن استفاده شده یا نه، میتوان به سایت کورنینگ مراجعه کرد.
لازم به ذکر است که کورنینگ تنها شرکتی نیست که در زمینه ساخت شیشههای تقویت شده و مقاوم در برابر خش برای گوشیهای هوشمند فعالیت میکند. رقبای اصلی کورنینگ در این بخش، آساهی است (که اخیراً به AGC تغییر نام داد). این شرکت شیشههای ضد خش خود را با نام تجاری Dragontrail تولید میکند.
منبع: Nextpit
دیدگاه خود را بنویسید