احتمالاً بارها و بارها در بین مشخصات گوشی با عبارت نرخ نوسازی نمایشگر روبهرو شده باشید. نرخ تازهسازی یا Refresh Rate یکی از المانهای مهم در معرفی یک نمایشگر است که البته کمتر به آن توجه میشود. اما حتماً شنیدهاید که اخیراً گوشی شیائومی بلکشارک، گیمینگهای ایسوس، پرچمدارهای سامسونگ و ...پیشرفتهای درخشانی در این زمینه داشتهاند. اما اصلاً این عبارت به چه معناست و چه نقشی در نمایشگر گوشی ایفا میکند؟ توجه به نرخ تازهسازی نمایشگر در زمان خرید گوشی چهقدر اهمیت دارد؟ و در نهایت اینکه اهمیت به این بخش از نمایشگر برای چه کاربرانی واجبتر است؟ در ادامه با معرفی کامل مفهوم نرخ نوسازی و بررسی تفاوتهای بین 60،90و120هرتز، به تمام این سوالها پاسخ میدهیم و البته به چند نمونه از گوشیهای توانمند در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
منظور از نرخ تازیسازی نمایشگر چیست؟
محتوایی که نمایشگرها به ما نشان میدهند، با تغییرات پیوسته تصاویر انجام میگیرد.در واقع تصاویر نمایشگر دائماً در حال بهروزرسانی هستند تا آخرین داده پردازنده را به نمایش بگذارند. نرخ نوسازی نمایشگر در اصل تعداد بهروزرسانیهای منظم پیکسل در ثانیه را نشان میدهد. به بیان سادهتر، نمایشگری که نرخ نوسازی 90 هرتزی دارد، در هر ثانیه 90 بار پیکسلهای تصویر را بهروزرسانی میکند.طبیعتاً هرچه نرخ تازهسازی نمایشگر بیشتر باشد، نمایش محتوا نرم و روانتر خواهد بود و تغییرات تصویر با جزئیات دقیقتری همراه است. مثلاً یک نمایشگر 120 هرتزی چهاربرابر سریعتر از نمونه 30هرتزی بهروزرسانی میشود.
نرخ تازهسازی بالا به تنهایی یک نمایشگر باکیفیت به وجود نمیآورد.شاید حتی بتوان اهمیت این بخش را کمی پایینتر از ویژگیهایی مثل وضوح، تراکم پیکسلی، فضای رنگی یا روشنایی نمایشگر دانست.در واقع احتمالش کم است که تفاوت و درخشش نرخهای نوسازی بالاتر در استفادههای معمول روزانه مشخص شود.به این ترتیب پایینترین نرخ استاندارد حال حاضر که 60هرتز است هم بهراحتی پاسخگوی کاربران عادی خواهد بود. اما دلیل این همه تلاش برای بالا بردن این عدد که حالا به 240هرتز هم رسیده، چیست؟
تفاوت نرخ نوسازی در نمایشگرهای مختلف (60 HZ،90 HZ،120 HZ،...)
هر چه رفرش ریت نمایشگر بیشتر باشد، تأخیر کمتری در نمایش محتوا رخ میدهد.برای بررسی دقیقتر به تفاوت سه نمونه از نرخهای تازهسازی 60،90 و120 هرتزی که غالب گوشیهای حال حاضر را تشکیل میدهند، اشاره میکنیم.یک نمایشگر 60 هرتزی برای نوسازی کامل پیکسلها به 16.6میلیثانیه زمان نیاز دارد. این زمان در نمایشگرهای 90هرتزی به 11.1 میلیثانیه میرسد و نمونههای 120هرتزی تنها به 8.3 میلیثانیه برای نوسازی نیازمندند. با این اوصاف میتوانید از یک صفحه نمایش120 هرتزی انتظار تأخیر به مراتب کمتری نسبت به نمونههای ضعیفتر داشته باشید. البته که نرخ تازهسازی پایین تنها دلیل ایجاد تأخیر در نمایش تصویر نیست، اما مسلماً مهمترین دلیل است.
با وجود تمام مواردی که گفته شد، تأثیر نرخ تازهسازی بالاتر در استفادههای معمول تقریباً ناپیداست. برای مثال یک نمایشگر 60 هرتزی هم در وبگردی عملکرد کاملاً روانی دارد. اما تماشای ویدئو یا فضای بازی جایی است که درخشش نرخهای نوسازی بالاتر هویدا میشود. در واقع هر چه محتوای نمایشی متحرکتر باشد، نقش نرخ نوسازی بهتر مشخص میشود.توجه داشته باشید که خیلی از بازیها و ویدئوها هنوز با استاندارد 24 هرتز همراه هستند. در این شرایط پردازنده گوشی یا باید نرخ تازهسازی نمایشگر را روی 24هرتز قرار دهد، یا محتوای 24هرتزی را به نوسازی بالاتری برساند.به این ترتیب گوشیهایی با نمایشگر 120هرتزی در نمایش محتوای 24،30 و60 هرتز، عملکردی هوشمند دارند.
تأثیرات درخشان نرخ تازهسازی بالا
همانطور که گفته شد، بهبودهای نرخ نوسازی بالا در نمایش محتوای متحرک بیش از دیگر تصاویر ملموس است.ویدئوها و بازیهای پرسرعت برای اجرایی نرم، روان و بدون تأخیر بیشترین نیاز را به نرخ تازهسازی بیشتر دارند.محتوای بازی در سالهای اخیر بهشدت مورد توجه کمپانیهای سازنده گوشی هوشمند قرار گرفته و یکی از مهمترین دلایل ارتقای نمایشگرهاست.با این وجود فراموش نکنید که نمایشگری با نرخ تازهسازی خیلی بالا باید در کنار پردازندهای قدرتمند قرار داشته باشد تا بهخوبی عمل کند.موردی که در پرچمداران گیمینگ بهخوبی رعایت شده است.برای مثال ROG Phone 5 ایسوس به عنوان یکی از قدرتمندترین گیمینگهای بازار در کنار بهرهگیری از پردازنده قوی اسنپدراگون 888، به یک نمایشگر 144هرتزی مجهز شده است.
رفرشریت و مصرف باتری
نرخ تازهسازی بالای نمایشگر تأثیر مستقیم و شدیدی بر مصرف باتری گوشی دارد.وقتی دائماٌ تنظیمات گوشی روی 120هرتز باشد، مصرف انرژی بهشدت بالاست و طول عمر باتری کاهش چیمگیری را تجربه میکند.با وجود پیشرفتهای هوش مصنوعی و بهبودبخشی مصرف انرژی و البته استفاده از باتریهای قویتر در گوشیهای قدرتمند بازار، باز هم تأثیرات نرخ تازهسازی بالا روی طول عمر باتری کاملاً واضح است.
از آنجایی که نرخ نوسازی بالا در استفادههای روزمره نقش چندانی ندارد، امکان تغییر و کاهش آن در تنظیمات گوشی وجود دارد.طبیعتاً با تغییر سرعت نوسازی نمایشگر از 120به60هرتز، طول عمر باتری بیشتر خواهد بود.در واقع بهتر است تنها وقتی که سرعت بالاتر نمایشگر نقش مهمی ایفا میکند، از آن استفاده کنید.البته ظاهراً پنلهای نمایشگر LTPOدر مصرف انرژی صرفهجوتر هستند.برای مثال نمایشگر Oppo Find X3 Pro امکان پویایی نرخ تازهسازی از 10تا120هرتز را فراهم کرده و به همین واسطه مصرف انرژی بهینهای دارد.
اهمیت نرخ تازهسازی نمایشگر در خرید گوشی
نرخ نوسازی نمایشگر از مشخصاتی است که شاید در مقایسه با وضوح، روشنایی، فضای رنگی، تراز رنگ سفید و کنتراست، در درجه کمی پایینتری از اهمیت قرار داشته باشد.در واقع اگر به سرعت تازهسازی نمایشگر اهمیت میدهید، همزمان باید از دیگر ویژگیهای آن مطمئن باشید تا عملکرد درخشانی ببینید. از سمت دیگر همانطور که قبلتر هم گفتیم، نرخ بالای نوسازی در نمایشگر به پردازندههای قدرتمند نیازمند است.
با اینکه استاندارد حال حاضر اکثر گوشیهای بازار روی 60 هرتز است، اما این عدد حتی در گوشیهای میانرده هم در حال پیشروی است. با این وجود پیشنهاد میکنیم صرفاً به دلیل نرخ تازهسازی بالا به خرید یک گوشی تن ندهید و همه جوانب را در نظر بگیرید. اما اگر به تماشای ویدئو در گوشی اهمیت میدهید و از آن مهمتر اگر گیمر هستید، نرخ نوسازی و نرخ لمس نمایشگر برای شما اهمیت ویژهای دارد. در ادامه به چند نمونه از گوشیهایی که اخیراً در این زمینه درخشان ظاهر شدهاند، اشاره میکنیم.
معرفی چند گوشی با نرخ تازهسازی بالا
در یکی دو سال اخیر خیلی از گوشیهای پرچمدار و گیمینگ در کنار پیشرفت در بخشهای مختلف، به نمایشگرهایی قوی با نرخ تازهسازی بالا مجهز شدهاند.حضور یک نمایشگر 240هرتزی در مشخصات گوشی Sharp Aquos R6 (وبسایتGSMARENA)، آخرین دستاورد این بخش را در دستان توانمند ژاپنیها قرار داده است.اما معمولترین گوشیهای بازار با نرخ نوسازی بالا به شرح زیر هستند.
- گوشی ایسوس ROG Phone 5 با نمایشگر 144 هرتزی
- گوشی Black Shark 4 شیائومی با نمایشگر 144 هرتزی
- خانواده سامسونگ گلکسی S20 و S21 با نمایشگرهای 120 هرتزی
- سری گوشی OnePlus 9 با نمایشگرهای 120 هرتزی
- سری Mi 11 شیائومی با نمایشگرهای 120 هرتزی
- گوشی شیائومی ردمی نوت 10 پرو با نمایشگر 120 هرتزی
- گوشی سامسونگ A72 و A52 با نمایشگرهای 90 هرتزی
- گوشی وانپلاس Nord N10 با نمایشگر 90 هرتزی
دیدگاه خود را بنویسید