گوگل تقریبا یک سال بعد از عرضه اندروید ۷ نوقا، هشتمین نسخه از سیستم عامل اختصاصی خودش را با نام Oreo برای گوشی‌های موبایل عرضه کرد. در این نسخه از سیستم عامل محبوب اندروید، بخش نوتیفیکیشن‌‌ها بهینه‌سازی شده‌اند، قابلیت Picture-in-Picture به تمامی دستگاه‌ها اضافه شده است و نرم‌افزارهای پشت صحنه به منظور بهینه‌سازی مصرف انرژی غیرفعال خواهند شد. در اندروید 8 و اندروید 8.1 قابلیت‌های امنیتی هوشمندی نیز مثل Autofill اضافه شده‌اند و اپلیکیشن‌های خارج از گوگل پلی با روش بهتری نصب خواهند شد. در این نسخه های اندروید قابلیت‌های بیشتری نسبت به نسخه‌های قبلی رونمایی شده است که می‌توانید از ویژگی‌های آن بهره‌مند شوید.

اندروید 8 و اندروید 8.1

اندروید 8 و اندروید 8.1

آخرین تغییرات بصری اندروید به زمان عرضه اندروید ۵ برمی‌گردد و این سیستم عامل از آن زمان تا به امروز هیچگونه تغییر خاصی از لحاظ بصری نداشته است. البته این موضوع هیچ مشکلی ندارد. با توجه به رقابت شدید در این زمینه، گوگل بیشتر تلاش می‌کند با آپدیت قابلیت‌های داخلی گوشی، در رقابت باقی بماند و بیشتر از تغییرات ظاهری بر روی ویژگی‌های سیستم عامل خودش تمرکز دارد. سه سال قبل از عرضه اندروید 8 و اندروید 8.1 گوگل از یک زبان طراحی جدید تحت عنوان Material Design رونمایی کرد. این زبان طراحی یک زبان فلت، گرافیکی و رنگی بود و سرآغاز یک دوره تغییرات جدید برای سیستم عامل اندروید بود. در این دوره گوگل به جای اینکه روی قابلیت‌های جدید تمرکز کند، تلاش کرد که قابلیت‌های فعلی سیستم عامل اندروید را بهینه‌سازی و تقویت کند تا برای مثال در گوشی سامسونگ، شاهد بهبودهای بیشتری باشیم.

در طول مدت این دوره، گوگل قابلیت‌های محبوبی که در مکان‌های دیگر مثل رام‌های اختصاصی، لانچرهای ثالث و... وجود داشت را همگی در سیستم عامل خودش جمع‌آوری کرد و توجه ویژه‌ای به قابلیت‌هایی مثل عمر باتری، امنیت، ثبات عملکرد و کنترل‌های سمت کاربر کرد. این تغییرات ممکن است به اندازه تغییر کامل طراحی بصری جذاب نباشند اما خیلی مهم‌تر هستند. اندروید 8 و اندروید 8.1 اوج این دوره تغییرات هستند. اندروید 8 در زمان عرضه کامل‌ترین نسخه اندروید و یکی از پایدارترین و کاربردی‌ترین نسخه‌های این سیستم عامل محبوب به شمار می‌رفت. با اینکه ممکن است در نگاه اول این تغییرات دیده نشوند اما به شکل قابل توجه‌ای ویژگی‌ها و کاربردهای آن ارتقاء یافته‌اند. 

نکته: نسخه اندروید 8 مورد بررسی در این مقاله اولین نسخه‌ این سیستم عامل است که بر روی گوگل پیکسل رونمایی شد. ممکن است تجربه کاربری شما بر روی دستگاه‌های دیگر مانند گوشی شیائومی کمی متفاوت باشد. البته با وجود اینکه تجربه شما ممکن است با چیزی که ما تجربه کرده‌ایم کمی متفاوت باشد اما ویژگی های اندروید 8 بر روی تمام دستگاه‌های پشتیبانی شده کاملا یکسان خواهد بود. اندروید 8 و اندروید 8.1 بهترین نسخه این سیستم عامل برای کاربران عمومی هستند. این سیستم عامل از لحاظ بصری کاملا ساده و پایدار است و قابلیت‌های زیادی هم داخل آن گنجانده شده است. اندروید 8 به شکلی طراحی شده است که تا جای ممکن برای مخاطبین جذاب و در عین حال با ارائه قابلیت‌های متعدد کاربران سخت‌گیر را هم راضی نگه دارد. 

این مقاله به چهار بخش کلیدی تقسیم شده است. بخش اول روی ویژگی‌های بصری اندروید 8 و اندروید 8.1 تمرکز دارد و در بخش بعدی به سراغ قابلیت‌هایی می‌رویم که کنترل بیشتری در اختیار شما قرار می‌دهند. در بخش‌های سوم و چهارم نیز به سراغ دسترسی سریع و قابلیت‌های هوشمند محصولات اندرویدی همچون گوشی ریلمی می‌رویم. با ما همراه باشید:

ویژگی های اندروید 8: طراحی ظاهری

ویژگی های اندروید 8: طراحی ظاهری

همانطور که گفتیم در اولین بخش از ویژگی های اندروید 8 به بررسی طراحی ظاهری این گوشی خواهیم پرداخت. در طراحی اندورید نوقا و اندروید 8.1 تقریبا هیچگونه تفاوت بصری وجود ندارد اما تغییراتی هم که اعمال شده‌اند با توجه ویژه به بهینه‌سازی کاربردپذیری، افزایش ثبات و قابلیت‌های این سیستم عامل مربوط انجام شده‌اند. بخش تنظیمات مهم‌ترین بخش این نسخه از سیستم عامل اندروید 8 و اندروید 8.1 است. این قسمت نسبت به نسخه‌های قبلی کاملا بهبود یافته است و نسبت به نسخه‌های قبلی اندروید حجم آن کاهش یافته است. در این نسخه خیلی از قابلیت‌ها دسته‌بندی شده‌اند و با استفاده از این دسته‌بندی‌ها می‌توانید به آن‌ها دسترسی داشته باشید. برای مثال در دسته بندی Network and Internet تنظیمات وای‌فای، شبکه موبایل، مصرف دیتا، هات اسپات، وی پی ان و حالت هواپیما قرار گرفته است. 

مزیت این روش این است که بخش تنظیمات خیلی مرتب‌تر شده است و به راحتی می‌توانید به تنظیمات مورد نظر خودتان دسترسی داشته باشید. با وجود اینکه برای دسترسی به برخی تنظیمات ممکن است نیاز باشد مسیر طولانی‌تری را طی کنید اما روش اندروید 8 نسبت به روش‌های دیگر منطقی‌تر به نظر می‌رسد. اما این روش بی عیب هم نیست. برای مثال در اندروید ۷ اطلاعات مهمی مثل شبکه وای‌فای یا دستگاه‌های بلوتوث متصل زیر عنوان همین تنظیمات نمایش داده می‌شد اما در این نسخه به جای این اطلاعات خلاصه‌ای از تنظیمات کتگوری نمایش داده می‌شود. البته برخی از دسته‌بندی‌های تنظیمات مثل باتری و حافظه هنوز هم اطلاعات مهم را به همان شکل سابق نمایش می‌دهند.

داخل کتگوری‌های ذکر شده در اندروید 8 و اندروید 8.1 هم تنظیمات باز هم به شکل کاملا ساده‌ای نمایش داده می‌شوند و تنظیمات پیشرفته‌تر در یک منوی بازشو نمایش داده می‌شوند. برای مثال در صفحه تنظیمات صفحه نمایش شما ابتدا فقط چهار گزینه روشنایی، Night Light، روشنایی تطبیقی و والپیپر را مشاهده خواهید کرد. این تنظیمات برخی از ویژگی های اندروید 8 هستند که ممکن است یک کاربر معمولی به آن‌ها نیاز داشته باشد اما در صورتی که گزینه Advanced Settings را لمس کنید تمامی تنظیمات صفحه نمایش مثل مدت زمان خاموش شدن صفحه، چرخش صفحه، اندازه فونت، Screen Saver، روشنایی محیطی و... را مشاهده خواهید کرد. 

منوی دسترسی سریع و بخش نوتیفیکیشن‌های اندروید 8 و اندروید 8.1 نیز تقریبا شبیه به چیزی است که در اندروید نوقا دیدیم. در صورتی که صفحه را رو به پایین بکشید، می‌توانید نوتیفیکیشن‌های گوشی را مشاهده کنید و بالای آن‌ها نیز ۶ کلید برای فعال/غیرفعال کردن تنظیمات مختلف وجود دارد. در قسمت بالای این کلیدها نیز اطلاعات مربوط به سرویس دهنده، آیکون‌های وضعیت، اطلاعات باتری و ساعت وجود دارد. تاریخ نیز در قسمت پایین این کلیدها نمایش داده می‌شود. 

در صورتی که صفحه را یک بار دیگر به سمت پایین بکشید، می‌توانید آیکون‌های مربوط به Quick Settings را ببینید. این آیکون‌ها در صورتی که بیشتر از ۹ عدد باشند به صورت صفحه به صفحه نمایش داده خواهند شد و مثل اندروید نوقا می‌توانید از طریق آن‌ها ویژگی های اندروید 8 مثل چراغ قوه، Battery Saver، حالت هواپیما و... را فعال/غیرفعال کنید. برخی از کلیدهای این قسمت مثل بلوتوث و Do Not Disturb نیز یک منوی کوچک برای شما باز خواهند کرد و می‌توانید بدون نیاز به ترک کردن بخش تنظیمات آن‌ها را تغییر دهید.

ویژگی های اندروید 8: تنظیمات کنترلی

ویژگی های اندروید 8: تنظیمات کنترلی

ویژگی های اندروید 8 بیشتر از اینکه روی ظاهر این سیستم عامل متمرکز باشند، بر روی کنترلی که در اختیار کاربر قرار می‌دهند تمرکز دارند. برای مثال گوگل به صورت پیشفرض دسترسی برنامه‌های پس زمینه به باتری را محدود می‌کند و یا شما می‌توانید تعیین کنید که برنامه‌های به چه قسمت‌هایی از گوشی شما دسترسی داشته باشند یا نحوه مدیریت نوتیفیکیشن‌ها به چه شکلی باشد. اندرید ۸ و اندروید 8.1 امکان مدیریت تمامی این موارد را برای شما فعال خواهند کرد. یکی از ویژگی های اندروید 8 امکان غیرفعال کردن موقت نوتیفیکیشن‌ها است. در صورتی که یک نوتیفیکیشن را کمی به سمت چپ یا راست بکشید دو آیکون مختلف برای شما نمایان خواهند شد. یکی از این آیکون‌ها برای تنظیمات کانال نوتیفیکیشن است و با استفاده از آیکون دیگر می‌توانید برای نمایش مجدد نوتیفیکیشن زمان تنظیم کنید. به صورت پیشفرض این تایمر یک ساعت است اما شما می‌توانید ۱۵ دقیقه، نیم ساعت یا دو ساعت را نیز برای آن انتخاب کنید. 

یکی دیگر از ویژگی های اندروید 8 برای مدیریت نوتیفیکیشن، قابلیت Notification Channels است. اپلیکیشن‌هایی که برای API 26 اندروید 8 و اندروید 8.1 طراحی شده‌اند باید از این ویژگی پشتیبانی کنند. سپس برنامه نویس می‌تواند کانال‌های مختلفی را برای نوتیفیکیشن‌های خودش معرفی کند و کاربر هم تعیین کند که دوست دارد نوتیفیکیشن‌های کدام کانال‌ها را دریافت کند. داخل تنظیمات نوتیفیکیشن یک نرم افزار شما گزینه‌های مختلفی را مشاهده خواهید کرد. برای مثال می‌توانید این نوتیفیکیشن‌ها را به صورت کامل غیرفعال کنید یا تعیین کنید که دوست دارید کدام نوتیفیکیشن‌ها را دریافت کنید. ممکن است کانال‌های نوتیفیکیشن یک نرم افزار خیلی کم باشند اما برخی نرم افزارها کانال‌های متعددی داشته باشند. 

هر کانال نوتیفیکیشن را نیز می‌توانید در سه حالت مختلف تنظیم کنید. می‌توانید آن را به صورت کامل غیرفعال کنید، تنظیمات را به صورت پیشفرض نگه دارید و یا بسته به نیاز خودتان آن را شخصی‌سازی کنید. برای مثال می‌توانید میزان اهمیت آن را تغییر دهید، صدای نوتیف آن را عوض کنید، ویبره را برای آن فعال یا غیرفعال کنید و... . حالت PiP یا تصویر در تصویر هم یکی دیگر از ویژگی های اندروید 8 است که قبلا فقط در تلویزیون‌های هوشمند اندرویدی وجود داشت اما اولین بار است که در دستگاه‌های موبایل از آن رونمایی می شود. مهم‌ترین کاربرد این قابلیت در اندروید 8 و اندروید 8.1 در نرم‌افزارهای ویدیویی است. با استفاده از این قابلیت ویدیوی مورد نظر شما در یک پنجره کوچک نمایش داده می‌شود و می‌توانید در کنار آن به بقیه کارهای روزمره خودتان هم برسید. 

محدودیت‌های اجرای پس زمینه نیز یکی دیگر از موارد ویژگی های اندروید 8.1 است. با استفاده از این قابلیت، اندروید 8 و اندروید 8.1 منابع کمتری را در اختیار پروسه‌های پس زمینه قرار می‌دهند. همانطور که می‌دانید خیلی از نرم‌افزارها پروسه‌های مختلفی را در پس زمینه اجرا می‌کنند تا بتوانند نوتیفیکیشن‌ها را سریعتر به شما نمایش دهند یا لوکیشن شما را به صورت لحظه به لحظه ردیابی کنند اما گوگل محدودیت‌های زیادی برای این پروسه‌ها تعیین کرده است. در اندروید 8 به جای اینکه پروسه‌های پس زمینه بتوانند از منابع گوشی استفاده کنند باید درخواست‌های خودشان را در پنجره‌های زمانی خاصی ارسال کنند. این موضوع باعث می‌شود که عمر باتری گوشی شما به شکل چشمگیری بهبود یابد و در عین حال عملکرد گوشی شما نیز تقویت شود.

در اندروید 8 شما کنترل خیلی بیشتری بر روی دسترسی‌های هر نرم افزار خواهید داشت و می‌توانید برخی دسترسی‌ها را برای تمامی نرم‌افزارها ببندید و یا فقط دسترسی مورد نظر را برای یک برنامه خاص ببندید. همچنین می‌توانید تنظیمات دسترسی خاص نرم‌ افزارها را نیز کنترل کنید. مثلا می‌توانید نمایش یک نرم افزار روی نرم‌ افزارهای دیگر را کنترل کنید یا دسترسی آن به اطلاعات را محدود کنید. این قابلیت‌ها نیز ممکن است به کار همه نیایند اما با این وجود باز هم برای کاربرهای حرفه‌ای داخل اندروید 8 گنجانده شده‌اند.

ویژگی های اندروید 8: دسترسی سریع

ویژگی های اندروید 8: دسترسی سریع

گوگل همیشه تلاش کرده با استفاده از Google Now و Google Assistant مهم‌ترین اطلاعات را در صورت نیاز به شما نمایش دهد. در هر نسخه اندروید این قابلیت بیشتر بهبود یافته است و با سرعت بیشتری اطلاعات ضروری در اختیار شما قرار می‌گیرد. اولین تغییر بزرگ در این زمینه، قابلیت Notification Dots است. این قابلیت که یکی از ویژگی‌های اندروید 8.1 نیز به شمار می‌رود در واقع همان نشانگر پیام‌های خوانده نشده است. بر اساس این ویژگی در صورت وجود نوتیف خوانده نشده، یک نقطه همرنگ با برنامه مورد نظر بر روی آن ظاهر خواهد شد. با نگه داشتن انگشت روی آیکون نرم‌ افزار مورد نظر می‌توانید نوتیفیکیشن‌های موجود را نیز به صورت خلاصه ببینید.

اگر در اندروید 8 انگشت خودتان را روی آیکون یک برنامه نگه دارید، میانبرهای مربوط به آن را نیز مشاهده خواهید کرد و می‌توانید فعالیت‌های مورد نظر خودتان را با سرعت بیشتری انجام دهید. یک دیگر از ویژگی‌های اندروید 8 و اندروید 8.1 امکان انتخاب متن هوشمند است. در صورتی که از مترجم اندروید نوقا یا مارشمالو استفاده کرده باشید احتمالا با این قابلیت آشنایی دارید اما در اندروید 8 با قابلیت‌های بیشتری می‌توانید از آن استفاده کنید. برای مثال در نسخه‌های قبلی اندروید این ویژگی فقط برای متن‌هایی که هایلایت می‌کردید در دسترس بود اما در این نسخه علاوه بر پیش‌بینی پاراگراف مورد نظر، برنامه‌ای که قصد دارید از متن کپی شده در آن استفاده کنید هم پیش‌بینی خواهد شد. 

نمایشگر محیطی (Ambient Display) نیز یکی از ویژگی های اندروید 8 است که باعث جذابیت بیش از پیش آن شده است. طبق این قابلیت نوتیفیکیشن‌هایی که به تازگی دریافت شده‌اند به صورت بزرگتری نمایش داده می‌شوند تا بتوانید به راحتی آن‌ها را بخوانید و در صورت نیاز به آن‌ها پاسخ بدهید. سرعت بوت بالا نیز یکی دیگر از ویژگی های اندروید 8 است. سرعت بوت این نسخه از اندروید به شکل چشمگیری سریع‌تر از نسخه‌های قبلی است و پروسه‌ای که قبلا چند دقیقه طول می‌کشید، در عرض چند ثانیه انجام خواهد شد.

ویژگی های اندروید 8: قابلیت‌های هوشمند

ویژگی های اندروید 8: قابلیت‌های هوشمند

اندروید 8 در زمان عرضه یکی از هوشمند‌ترین نسخه‌های اندروید به شمار می‌رفت که از قابلیت‌های دستیار گوگل و توانایی یادگیری ماشین آن بهره می‌برد. برخی از تصمیماتی که گوگل در زمینه هوشمندسازی اندروید 8 گرفته است به شرح زیر هستند: 

High Performance Bluetooth Audio یکی از اولین ویژگی های اندروید 8.1 بود که نظر مخاطبین را جلب کرد. این قابلیت که با استفاده از کدک LDAC سونی میسر شده است باعث می‌شود که این نسخه از اندروید بتواند یک ارتباط قوی با دستگاه‌های مرتبط برقرار نماید. با کمک این قابلیت کیفیت صدای اندروید 8 خیلی بیشتر از چیزی خواهد بود که گوش انسان عادی می‌تواند بشنود و حتی خیلی از پلیرهای موجود هم نمی‌توانند از این کیفیت صدا پشتیبانی کنند.

پشتیبانی از بلوتوث ۵ نیز یکی دیگر از ویژگی های اندروید 8.1 است که به شکل چشمگیری در بین مخاطبین محبوب شده است. این نسخه از بلوتوث در فواصل کوتاه می‌تواند با دو برابر سرعت فایل‌های مختلف را منتقل کند و برد آن نیز نسبت به نسخه‌های قبلی حدودا چهار برابر شده است. حالت چند نمایشگری (Multi-display Mode) نیز به شما اجازه می‌دهد گوشی خودتان را به یک صفحه نمایش بزرگتر متصل کنید و کارهای خودتان را از طریق آن ادامه دهید. همچنین خود گوشی نیز به صورت هوشمند تشخیص می‌دهد که باید با کدام صفحه نمایش کار کند و به صورت خودکار آن را تعویض می‌کند.

سخن نهایی

می‌توانیم به جرات بگوییم که تا به حال به اندازه‌ای که اندروید 8 و اندروید 8.1 توانسته‌اند ما را شگفت زده کنند، برای هیچکدام از نسخه‌های قبلی این سیستم عامل شگفت زده نشده بودیم. خیلی از قابلیت‌هایی که در نسخه‌های قبلی اندروید معرفی شده بودند، در این نسخه بهبود یافته‌اند. مطمئنا این سیستم عامل هم مثل اکثر نرم‌ افزارهای موجود در بازار نقاط ضعف و قوت خودش را دارد اما بدون شک می‌توان گفته که این نسخه از سیستم عامل اندروید پایدارترین و قابل اعتمادترین نسخه آن به شمار می‌رود و می‌توانید با خیال راحت از قابلیت‌ها و ویژگی‌های آن بهره‌مند شوید.

منبع