اندروید 9 که با اسمهایی مثل اندروید 9 پای و حتی اندروید پای هم شناخته میشود، یک بروز رسانی عالی است که رفتهرفته بهتر هم میشود. استفاده آسان، هوش مصنوعی پیشرفتهتر، مدیریت نوتیفیکیشن و بسیاری از تغییراتِ کوچکِ ارزشمندِ دیگر از جمله بهترین ویژگی های اندروید 9 است. البته این اندروید ویژگیهای منفیای مثل طراحی بیظرافت ناوبری اشاره و حذفشدن برخی از کنترلهای دقیقتر را هم با خود دارد. گذشته از این باید بدانید که گوگل Android 9 Pie را ساخته است تا به کارهایی که کاربر به صورت روزمره انجام میدهد توجه بیشتری داشته باشد و بر اساس آن به شما کمک کند. با Android 9 تلاشهای گوگل نتیجه داده است چون اندروید پای، باهوشترین سیستم عامل بین تمام نسخه های اندروید است.
بهترین ویژگی اندروید 9 در یک نگاه
اندروید 9 یک بروز رسانی قابل توجه نسبت به اندروید 8.1 Oreo است و اولین بار برای گوشیهای Google Pixel عرضه شد. اندروید 9 با پشتیبانی از ژستهای حرکتی جدید آیفون X ارائه میشود که احتمالاً برای جذب کاربران آیفون X به گوشیهای پیکسل ارائه شد. این سیستم عامل همچنین از صفحهنمایشهای ناچ پشتیبانی میکند. اندروید 9 دارای ویژگی جدید «باتری تطبیقی» است که از ماشین لرنینگ برای بهبود عمر باتری استفاده میکند. ممکن است این ویژگی قبلاً در برخی رامهای OEM وجود داشته باشد، اما با اندروید 9، بهبود عمر باتری با کمک ML اکنون یک ویژگی اصلی این سیستم عامل است. در اندروید 9 تمرکز بیشتری روی حریم خصوصی نیز وجود دارد. برنامههای پسزمینه دیگر نمیتوانند به دوربین، میکروفون یا سایر حسگرها دسترسی دائمی داشته باشند و در صورت نیاز، یک برنامه باید درخواست دسترسی به دادهها یا اطلاعات شما را ارائه کند.
تغییرات بصری اندروید 9
اولین چیزی که در مورد اندروید 9 متوجه خواهید شد این است که زبان طراحی آن، که به عنوان Material Design شناخته میشود، بروز شده و تغییرات اولیه مربوط به گوشههای گرد، نمادهای رنگی و فضای سفید زیاد است. سایههای دور آیکونها هم عملاً فید شدهاند. همچنین یک نشانگر درصد باتری در پایین صفحهنمایش در Ambient Display وجود دارد، به این معنی که لازم نیست با بیدارکردن گوشی خود باتری را هدر دهید تا متوجه شوید چقدر از عمر باتری باقی مانده است. شما همچنین میتوانید وضعیت آب و هوا را در نمایشگر محیطی Pie و نوتیفیکیشنهای مرکزی دریافت کنید. وقتی در فضای اندروید 9 قرار میگیرید عملاً همهچیز جلوی چشم شماست و حتی برای رفتن به منوی تنظیمات و پیدا کردن برخی تنظیمات حرفهای لازم نیست که شروع به کاویدن منوها کنید. اگر قبلاً گوشی سامسونگ داشتهاید عملاً کار برای شما به اندازه خوردن یک پای ساده است و اگر گوشی شیائومی یا گوشی ریلمی داشتهاید هم باز کار با اندروید 9 پای یک کار ساده و لذتبخش خواهد بود.
بررسی ناوبری اندروید پای
اندروید 9 یک سیستم ناوبری حرکتی تک دکمهای جدید را معرفی میکند که میتوان آن را در تنظیمات صفحه نمایش در قسمت Gestures > Swipe up on home button روشن و خاموش کرد. اینها کنترلهای حرکتی Android Pie هستند: 1. برای رفتن به صفحه Home کافی است یک ضربه کوچک روی آیکون وسط و پایین صفحه بزنید، 2. وقتی همان آیکون را نگه دارید، دستیار Google برای شما ظاهر میشود، 3. وقتی انگشت خود را به سمت راست بکشید، آخرین برنامهای که از آن استفاده کردید، ظاهر میشود، 4. برای پیمایش در برنامههای اخیر هم کافی است انگشت خود را به سمت راست بکشید و این بار نگه دارید، 5. برای نمایش منوی برنامههای اخیر و برنامههای پیشنهادی، انگشت خود را به بالا بکشید و در نهایت برای باز کردن کشوی برنامه، انگشت خود را بیشتر به سمت بالا بکشید.
این ژستهای حرکتی در هر صفحهای در دسترس هستند، بنابراین میتوانید هر زمان که بخواهید برای دسترسی به کشوی برنامه بدون بازگشت به صفحه اصلی، انگشت خود را به سمت بالا بکشید. در صورت لزوم هم یک آیکون به صورت فلش عقبگرد در سمت چپ دکمه ناوبری ظاهر میشود. بسته به جایی که در رابط کاربری هستید، دکمههای موقت دیگری در کنار دکمه ناوبری ظاهر میشوند. اینها شامل انتخابکننده صفحه کلید و دکمه چرخش هوشمند است. البته باید گفت پیمایش حرکتی روی صفحه چیز جدیدی نیست، زیرا آیفون X و چندین دستگاه اندرویدی قبلاً از آن استفاده میکردند.
برخی از سازندگان اندروید قبلاً با ژست ناوبری مبتنی بر اسکنر اثر انگشت خازنی بازی میکردند، اما این راه حل مشکلات متعددی از جمله تعویض سریع برنامه و سختی دسترسی به حالت تقسیم صفحه را ایجاد میکرد. در Android Pie، فقط باید روی نماد برنامه در صفحه اصلی ضربه بزنید و تقسیم صفحه را از منو انتخاب کنید (اگر این کار را از مسیر Settings > Security & location > Advanced > Screen pinning فعال کنید، گزینه پینکردن برنامه دوباره برای شما ظاهر میشود). همچنین هواوی قبلاً دکمه ناوبری روی صفحه نمایش را با Mate 10 Pro معرفی کرده بود، اگرچه به اندازه راهحل Pixel Pie گوگل جامع نبود. برای طرفداران دکمههای خازنی باید توجه داشت که دکمه ژست ناوبری به اندازه دکمههای قدیمی روی صفحه، فضا را اشغال میکند.
بررسی دکمه صدا در اندروید پای
در Oreo، گوگل منوی پاور را به کنار دکمه فیزیکی پاور منتقل کرد. گوگل در Pie هم، با قرار دادن آن در کنار دکمه ولوم صدا، همین کار را انجام میدهد (اگر گزینه چرخش صفحه اصلی را فعال کرده باشید، در این صورت فقط در سمت راست صفحه ظاهر میشود). به طور پیشفرض، دکمههای میزان صدا اکنون به جای صدای زنگ، میزان صدای مدیا را تنظیم میکنند. البته وقتی هدفون بیسیم وصل میکنید و زمانی که در حال مکالمه هستید، تنظیمکننده صدا، صدای حین تماس را تغییر میدهد.
بررسی منوی پاور در اندروید 9
منوی پاور، حالا یک گزینه اسکرینشات دارد (البته روش قدیمی پاور و کاهش صدا هنوز هم کار میکند). همچنین شایان ذکر است که یک گزینه Lockdown جدید وجود دارد که میتوانید آن را به منوی پاور اضافه کنید که همه نوتیفیکیشنها را مخفی، Smart Lock را مسدود و اسکنر اثر انگشت را غیرفعال میکند. میتوانید کلید را در تنظیمات لاک اسکرین خود پیدا کنید.
بهبود امنیتی در اندروید 9
به دلایل امنیتی، برنامههای غیرفعال در Pie دیگر نمیتوانند به دوربین، حسگرها یا میکروفون شما دسترسی داشته باشند. اگر برنامهای در پسزمینه یک درخواست ارائه کند، یک نوتیفیکیشن میبینید که به شما این قضیه را هشدار میدهد. اگر آن درخواست، موردی است که شما آن را تأیید نمیکنید، میتوانید آن را رد کنید. همین گزینه برای کسانی که نسبت به اطلاعاتشان حساسیت دارند یا حساب کاربریشان در چندین دستگاه فعال است یا ادمین مشترک صفحات کاری هستند، بسیار مهم خواهد بود؛ به خصوص در جهان ما که اطلاعاتمان همواره در حال پخششدن در فضای عمومی است.
اسکرین شات های بهتر در اندروید پای
گاهی اوقات سادهترین تغییرات بیشترین تأثیر را میگذارد. در Android 9 Pie میتوانید یک اسکرینشات را از طریق notifications shade ویرایش کنید، به این معنی که اگر تنها کاری که میخواهید انجام دهید کاتکردن عکس، دور کشیدن دور یک عنصر یا برجستهکردن بخشی از تصویر است، اکنون میتوانید بدون نیاز به برنامه ویرایش شخص ثالث این کار را انجام دهید.
روشنایی تطبیقی در اندروید 9
Android Pie روشنایی تطبیقی را معرفی میکند، که نباید با روشنایی تطبیقی قدیمی اشتباه گرفته شود زیرا این روشنایی دارای هوش مصنوعی است. پس از فعالشدن، Adaptive Brightness به طور خودکار با محیط شما تنظیم میشود، اما همچنین یاد میگیرد که چگونه روشنایی را در آن شرایط تغییر دهد. بنابراین، اگر همیشه هنگام خاموشکردن چراغها، تمایل دارید روشنایی صفحهنمایش خود را کمی بیشتر کاهش دهید، Pie به زودی این رفتار را یاد میگیرد و آن را برای شما انجام میدهد.
ویژگی باتری تطبیقی در اندروید پای
هوش مصنوعی همچنین وارد عرصه باتری شده است و انرژی باتری را برای برنامهها و سرویسهایی که بیشتر استفاده میکنید در اولویت قرار میدهد. همچنین برنامهها و سرویسهایی که به ندرت استفاده میکنید منابعشان برای افزایش عمر باتری تلفن شما محدود میشود. لازم به ذکر است که این امر ممکن است منجر به تأخیر در نشاندادن نوتیفیکیشنهای آن برنامهها شود، پس حواستان به این امر باشد.
مدیریت نوتیفیکیشن در اندروید 9
نوتیفیکیشنها در اندروید 9 تغییرات جزئی داشته است. یک میانبر جدید مدیریت نوتیفیکیشن در قسمت نوتیفیکیشنها وجود دارد، و اگر دائماً نوع خاصی از نوتیفیکیشنها را کنار بزنید، Pie از شما میپرسد که آیا میخواهید نمایش آنها را متوقف کنید یا نه؟ پس اگر تمایل دارید تند تند این کار را بکنید و فراموش میکنید که چه نوتیفیکیشنی را کورکورانه رد کردهاید، یا میخواهید نوتیفیکیشنهای بیخود و بیجهت از انواع برنامهها و وبسایتها را مسدود کنید، Pie پشت شماست.
تنظیمات سریع در اندروید پای
قسمت تنظیمات سریع شاید واضحترین تغییر بصری سیستم عامل اندروید 9 را نشان دهد، حتی اگر تغییرات بسیار کم باشد. در نمای گسترشیافته تنظیمات سریع، ۹ تغییر کلید روی صفحهنمایش ارائه میشود که در صورت نیاز، صفحه دوم در سمت راست است. در حالیکه چیدمان کلی مانند Oreo است (بدون دایرههای رنگی)، شایان ذکر است که گوگل دو مورد را در اندروید 9 پای حذف کرده است. دیگر هیچ کشویی برای تنظیماتی مانند بلوتوث یا Wi-Fi وجود ندارد و مینیمنوهایی که قبلاً شما را به آنها میبردند، اکنون از بین رفتهاند.
دیدگاه خود را بنویسید