انواع پنلهای Retina اساساً چیزی جدا از صفحه نمایش گوشی نیست؛ اما منحصراً به تولیدات کوپرتینو تعلق دارد و در واقع صفحه نمایش گوشی اپل را معرفی میکند. اپل تقریباً در تولید تمام محصولاتش به استفاده از قطعات اختصاصی پایبند است و حتی در بهرهگیری از ابزار کمپانیهای دیگر هم اصرار به خصوصیسازی دارد. نسخههای مختلف رتینا در واقع معادل نمایشگرهای مختلف IPS LCD و AMOLED در گوشیهایی مثل سامسونگ هستند؛ اما صفحه نمایش گوشی اپل گاهی با سفارشهای خاص کمپانی، به قابلیتهای ویژه و منحصر به فردی مجهز میشود. آخرین و پیشرفتهترین صفحه نمایش گوشی اپل، با عنوان Super Retina XDR شناخته میشود که میتواند معادل Dynamic AMOLED X2 در پرچمدارهای سامسونگ باشد. اما غیر از نام، چه ویژگیهایی سبب تمایز نمایشگر آیفون با نمونههای قدرتمند کمپانیهای دیگر میشود؟ در ادامه با نگاهی دقیق به پنلهای Retina، انواع نمایشگرهای آیفون و تفاوتهای آنها را بررسی میکنیم.
بررسی صفحه نمایش گوشی اپل؛ LCD یا LED
صفحه نمایش گوشی اپل مثل تمام نمایشگرهای دنیای موبایل، یکی از انواع LCD یا LED با وضوح و تراکم پیکسلی متفاوت است. نمایشگرهای آیفون اگرچه گاهی یک گام عقبتر از پنلهای سامسونگ میایستند، اما اغلب با فناوریهای یکسانی همراهاند. اما اپل بر خلاف شرکتهایی مثل شیائومی و سامسونگ، گوشی اقتصادی تولید نمیکند و نهایتاً میتواند در دو دسته میانردههای گرانقیمت و پرچمدار، طبقهبندی شود. به این ترتیب انتظار میرود تمام آیفونها به نمایشگر AMOLED مجهز باشند. اعضای خانواده آیفون 12 و آیفون 13 همگی با پنل Super Retina XDR معرفی شدهاند که در واقع نسخهای سفارشی از نمایشگرهای AMOLED است. نسل آخرین نمایشگرهای LCD در گوشی اپل به نسخه عادی آیفون 11 و آیفون SE 2020 بر میگردد. در ادامه برای بررسی صفحه نمایش گوشی اپل، به ویژگیهای انواع Retina در آیفونهای مطرح و محبوب بازار میپردازیم.
نمایشگرهای LCD در آیفون؛ پنلهای Retina IPS LCD
همانطور که پیشتر اشاره شد، نسخه عادی آیفون 11 و آیفون SE (2020) و البته نمونه قدیمیتر آیفون XR، آخرین نشانههای پنل LCD در صفحه نمایش گوشی اپل را همراه داشتند. اپل نمایشگرهای LCD را با عنوان Retina IPS LCD معرفی میکرد که در واقع نسخهای اختصاصی از پنلهای IPS LCD بودند. گرچه این عنوان در آیفون 11 و XR به Liquid Rtina IPS LCD تغییر میکرد. این نامگذاری به پنلهایی با لبه خمیده اشاره داشت که در زمان خود تا حد زیادی به مفهوم تمامصفحه نزدیک بودند. طبق ادعای اپل، نمایشگرهای لیکوئید رتینا، قویترین پنلهای LCD در بازار بودند که سطح روشنایی، کنتراست و گستردگی فضای رنگی را به حداکثر میرساندند.
با وجود موارد اشاره شده، عملکرد نمایشگر SE 2020 تفاوت چندانی با آیفون 11 ندارد و در این دستگاه هم شاهد طیف گستردهای از رنگهای نمایشی هستیم. از طرفی اگرچه در آیفون 11 با وضوح بالاتری مواجهیم، آیفون SE 2020 با پشتیبانی از محتوای HDR10 حتی کمی برتر ظاهر میشود. با این حال تراکم پیکسلی و روشنایی یکسان، عملکرد بسیار نزدیکی برای این نمایشگرها رقم زده است. نمایشگر آیفون 11 با وضوح 828 × 1792 پیکسل، محتوای تصویری را با تراکم 326 پیکسل در هر اینچ نمایش میدهد. در حالیکه iPhone SE 2020 با همین تراکم پیکسلی، وضوح تصویر 750 × 1334 پیکسلی دارد. سطح روشنایی آخرین پنلهای ال سی دی در صفحه نمایش گوشی اپل به حدود 625 نیت میرسید.
آیا Retina IPS LCD با سایر پنلهای IPS LCD متفاوت است؟
واقعیت این است که هیچ تفاوت قابل توجهی بین پنلهای رتینا در صفحه نمایش گوشی اپل با دیگر نمایشگرهای LCD بازار وجود ندارد. اگرچه تراکم پیکسلی و وضوح نمایشگرهای رتینا در زمان تولد، پیشرفتی بزرگ برای اپل بود؛ اما امروز عملکرد خاصی از پنلهای IPS در آیفون دیده نمیشود. از طرفی حتی ضعیفترین عضو خانواده گلکسی 10 سامسونگ که تقریباً همزمان با آیفون 11 ارائه شده بود هم به وضوح قویتر از صفحه نمایش گوشی اپل عمل میکرد. اپل در حالی گوشیهای آِیفون 11 و SE 2020 را به پنل LCD مجهز کرده بود که سامسونگ در میانردههایش هم از نمایشگر OLED استفاده میکرد. برای مثال گلکسی S20 FE به عنوان عضو میانرده خانواده S20 با وضوح و تراکم پیکسلی بالاتر نمایشگر، کیفیت بهتری نسبت به میانرده همسال اپل رقم میزد.
با وجود تمام موارد گفته شده، نمایشگرهای رتینا ویژگیهای منحصر به فردی هم دارند که گاهی مشخصات گوشی اپل را چشمگیرتر از رقبا میکند. برای مثال نمایشگرهای آیفون 11 و اس ای 2020 به قابلیتی تحت عنوان True Tone مجهزند. این قابلیت در صفحه نمایش گوشی اپل، پیش از هر چیز با ادعای کاهش حساسیت برای چشم و مغز انسان معرفی شد.
قابلیت True Tone در صفحه نمایش گوشی اپل
قابلیت True Tone با کاهش رنگ آبی در صفحه نمایش گوشی اپل، تماشای محتوای دریافتی را برای چشم کمضررتر میکند. از طرفی تصاویر نمایشی به لطف این قابلیت، تفکیکپذیر هستند و کار را برای کنترل مغز انسان راحتتر میکنند. این قابلیت نهایتاً با درک کامل از شرایط محیط، میزان نور و رنگهای دریافتی را در شفافترین و طبیعیترین حالت قرار میدهد. به دلیل همین درک بالا از نور محیط، استفاده از نمایشگرهای مجهز به True Tone در تمام شرایط نوری حتی زیر تابش مستقیم نور خورشید، راحت و بیدردسر است. در واقع نمایشگرهای اپل اگرچه اغلب ضعیفتر از همنسلهایشان در سامسونگ عمل کردهاند، اما همیشه با جذابیتهای خاص خودشان همراه بودهاند.
نمایشگر Super Retina در آیفون؛ ویژگیهای پنل LED در گوشیهای اپل
صفحه نمایش گوشی اپل در سالهای اخیر اغلب با پنل LED و تحت عنوان سوپر رتینا معرفی شده است. از آیفون X در سال 2018، آیفون XS، آیفون XS Max، نسخههای پروی آیفون 11 و تمام اعضای آیفونهای 12 و 13 به نمایشگرهای Super Retina مجهزند. درست مثل پنلهای OLED در سامسونگ، سوپر رتینا هم در سالهای اخیر با پیشرفتهای ویژهای همراه بوده و امروز Super Retina XDR OLED شفافترین و باکیفیتترین صفحه نمایش گوشی اپل به حساب میآید. این عنوان در تمام گوشیهایی که پیشتر اشاره شد، به چشم میخورد و نشان از وضوح و تراکم پیکسلی بالا و البته روشنایی، کنتراست و فضای رنگی بهبودیافته دارد. پیشرفتهترین آیفونهای بازار یا iPhone 12 Pro MAX و iPhone 13 Pro MAX با وضوح 1284 × 2778 پیکسل همراهند و از تراکم 458 پیکسل در اینچ بهره میبرند.
صفحه نمایش گوشی اپل در نسخههای مینی، عادی و پروی دو خانواده اخیر آیفون، وضوح کمتری نسبت به نسخه پرومکس دارد. به این ترتیب نمایشگر آیفون 12 پرومکس در مقایسه با نسخه عادی، کیفیت بالاتری دارد. هر چهار عضو خانواده آیفون 12 با محافظ شیشه - سرامیک و پوشش ضد چربی همراهند و با نرخ تازهسازی 60 هرتزی معرفی میشوند. پشتیبانی از محتوای HDR10 و Dolby Vision و البته پوشش حدود 99.4 درصدی از فضای رنگی RGB در این نمایشگرها ثابت است. اما حداکثر روشنایی در حالت دستی برای نسخههای پرو، 800 نیت در نظر گرفته شده و در نسخههای عادی و مینی به 625 نیت کاهش مییابد. البته روشنایی در حالت خودکار تا حدود 1200 نیت قابل ارتقا خواهد بود. اما این تفاوتها در خانواده آیفون 13 یا جدیترین نسل از گوشیهای اپل به میزان بیشتری میرسد.
ویژگیهای Super Retina XDR OLED در سری آیفون 13
بررسی صفحه نمایش گوشی اپل در آخرین آیفونهای عرضه شده، پیشرفتهای قابل توجهی در مقایسه با نسل قبلی نشان میدهد. به این ترتیب در مقایسههای وبسایت Nanoreview نمایشگر آیفون 13 پرومکس با امتیاز 94، کاملاً قویتر از آیفون 12 پرومکس با امتیاز 80 ظاهر میشود. این در حالی است که وضوح و تراکم پیکسلی آیفون جدید، هیچ تفاوتی با نسخه پرومکس در آیفون 12 ندارد. اما روشنایی حداکثری نمایشگرهای iPhone 13 Pro و iPhone 13 Pro MAX در حالت دستی به 1000 نیت میرسد و پوشش فضای رنگی RGB هم به حدود 99.9 درصد افزایش مییابد. حدأکثر روشنایی با تنظیمات دستی در نسخه مینی و عادی آیفون 13 حدود 800 نیت است؛ اما هر چهار عضو آیفون 13 امکان افزایش روشنایی تا سقف 1200 نیت در حالت خودکار را خواهند داشت.
یکی از مهمترین پیشرفت نسخههای پرو در گوشیهای جدید اپل به نرخ تازهسازی 120 هرتزی بر میگردد که خبری خوشحالکننده برای گیمرهای طرفدار آیفون است. البته نسخه عادی و مینی آیفون 13 همچنان با نرخ تازهسازی 60 هرتز عرضه شدهاند. در تستهای انجام شده، سطح روشنایی آیفون 13 پرومکس نهایتاً حدود 27% بالاتر از آیفون 12 پرومکس قرار میگیرد. از طرفی روشنایی در نسخههای عادی و مینی آیفون 13 از 625 نیت به 800 نیت رسیده؛ به این ترتیب نمایشگر آیفون 13 هم حدود 25% روشنایی بیشتری از هم نوعش در نسل گذشته دارد. صفحه نمایش گوشی اپل در نسخههای مجهز به پنل Super Retina XDR OLED یکی از بهترین گزینههای بازار در دقت و گستره فضای رنگی و البته سطح روشنایی و کنتراست، محسوب میشود. عملکرد کلی نمایشگر آیفون 13 پرومکس در بررسیهای انجام شده، تقریباً همسطح با Dynamic AMOLED X2 در گلکسی S21 Ultra سامسونگ قرار میگیرد.
دیدگاه خود را بنویسید