می دانیم که در چند مدت اخیر خیلی از بحث ها به سمت الکترونیک و اینترنت کشیده شده است. از این رو، بحث سیم کارت الکترونیکی یا eSIM نیز بحث جدیدی است که در آینده بیشتر به آن توجه خواهد شد. در این بخش امکان دارد این سوال پیش بیاید که سیم کارت الکترونیکی چیست؟ نحوه استفاده آن در موبایل به چه صورت است؟ چه تفاوت هایی با سیم کارت های معمولی دارد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید تا انتها با ما همراه باشید.

در ابتدای کار به مفهوم کلمه سیم کارت بپردازیم. کلمه سیم کارت (SIM)  کوتاه شده ی عبارت Subscriber Identity Module  است. این عبارت به معنی ماژول هویت مشترک می باشد. سیم کارت ها اصولا اطلاعاتی دارند که مرتبط با هویت مشترکین و شناسایی آن ها است. به زبان ساده تر می توان گفت که سیم کارت به مخابرات می گوید که شما کی هستید، و شرکت مخابرات بدون سیم کارت نمی تواند هویت و اطلاعات شما را شناسایی کند.

سیم کارت الکترونیکی (eSIM) چیست؟ 

سیم کارت الکترونیکی یا همان esim یک تکنولوژی به روز تری نسبت به سیم کارت های معمولی است. سیم کارت های الکترونیک به صورت یک چیپ یا تراشه کوچک هستند که در گوشی های موبایل جاسازی می شوند و با استفاده از این تکنولوژی، دیگر نیازی به سیم کارت های معمولی نیست. این فناوری جایگزین مناسبی برای سیم کارت های فیزیکی است که در آینده استفاده از آن رایج تر خواهد بود. حال امکان دارد سوالاتی برای شما پیش بیاید که برای استفاده از دو سیم کارت و یا برای استفاده از سیم کارت خود در خارج از کشور و... چه اقداماتی باید انجام دهید؟ در ادامه به تمامی ویژگی های این فناوری می پردازیم.

مزایای سیم کارت های الکترونیکی (eSIM) 

همانطور که گفته شد، این تکنولوژی به روز است و دارای ویژگی های منحصر به فردی است که آن را از سیم کارت های معمولی متمایز می کند. تکنولوژی eSIM برای استفاده از  دو سیم کارت در موبایل نیز مناسب است و در گوشی موبایل، تنظیمات eSIM برای دو سیم کارت الکترونیکی فعال می شود. از دیگر مزایای سیم کارت الکترونیکی، این مورد است که، سیم کارت های الکترونیکی، محدود به یک کشور و منطقه خاصی نیستند. یعنی شما می توانید با یک سیم کارت الکترونیکی به خارج از کشور سفر کنید و نگران تعویض گوشی، تعویض سیم کارت یا خرید سیم کارت جدید نباشید. گاهی فقط نیاز است که از تنظیمات گوشی خود، محدوده شرکت مخابراتی خود را عوض کنید و از اپراتور مورد نظر خود خدمات مورد نیاز را دریافت کنید.

از آنجایی که امکان استفاده از دو سیم کارت الکترونیکی را دارید، می توانید از اپراتور های مختلف، خدمات دریافت کنید. در این مورد نیز برای هر سیم کارت الکترونیکی، تنظیمات مخصوص به خود را ارائه می دهد که می توانید با استفاده از آن، حساب های کاربری خود را مدیریت کنید. تکنولوژی eSIM، این قابلیت را دارد که فضای بیشتری در گوشی های هوشمند فراهم می کند. شاید این ویژگی در حال حاضر خیلی حائز اهمیت نباشد، اما سیم کارت های الکترونیکی مصرف باتری موبایل را نیز، کم می کند. کوچک بودن این سیم کارت ها برای ساعت های هوشمند و دستبند ها مورد توجه است. این موضوع به کوچک نگه داشتن سایز ساعت های هوشمند کمک خواهد کرد. به همین سبب، شرکت اپل در ساعت های هوشمند سری 4 و 5، از سیم کارت های الکترونیکی استفاده کرده.

از اولین گوشی هایی که از فناوری سیم کارت های الکترونیکی استفاده کرده، می توان به Googlepixel 2 اشاره کرد که در آن، کابران باید اپلیکیشن خاصی را در گوشی خود نصب کنند و بعد از آن، استفاده از eSIM به راحتی محیا می شود. در عین حال، شرکت اپل با قابلیت استفاده از سیم کارت های فیزیکی و الکترونیکی به طور همزمان و یک جا، برای مشترکین، گوشی های موبایل iphone XS را وارد بازار کرد. با توجه به تراشه های طراحی شده در گوشی اپل که سبب ماندگاری و عمر بیشتر موبایل می شود، اینکه کاربران سیم کارت را اسکن کنند، برای آن ها آسان تر است. از دیگر مزایای استفاده از eSIM ها در گوشی های موبایل می توان به برداشته شدن شکاف از روی موبایل های اپل و جلوگیری کردن از ورود آب به داخل گوشی اشاره کرد.

در حال حاضر شرکت هایی که از این تراشه در گوشی های موبایل استفاده می کنند عبارت اند از: شرکت اپل، گوشی سامسونگ، هواوی و شرکت lenovo که در برخی موارد از این فناوری استفاده می کند.  از جمله گوشی های هوشمندی که در آن ها از eSIM استفاده شده، برخی گوشی های iphone، samsung galaxy S20، huawei P40 هستند. همان طور که گفته شد، از eSIM ها برای ساعت های هوشمند نیز استفاده می شود که از جمله ساعت های هوشمند که در آن ها از eSIM استفاده شده، می توان به، اپل واچ ها، گلکسی واچ ها و هواوی واچ ها اشاره کرد.

کشور های استفاده کنند از eSIM

در حال حاضر تعداد کشور هایی که از فناوری سیم کارت الکترونیکی استفاده می کنند، محدود است. این کشور ها عبارت اند از:

  • ایالات متحده آمریکا
  • اتریش
  • کانادا
  • کرواسی
  • جمهوری چک
  • آلمان
  • مجارستان
  • اسپانیا
  • هند
  • انگلیس
  • ایران

همان طور که گفته شد کمتر از 20 کشور و در حدود 120 اپراتور شرکت های مخابراتی، سیم کارت های الکترونیکی را پشتیبانی می کنند و به مشترکین خود خدمات eSIM را ارائه می دهند.

در ایران هنوز از این چیپ برای اپراتور ها استفاده نشده است، اما شرکت های شاتل و ایرانسل در پی راه اندازی این فناوری در ایران هستند. شرکت ایرانسل زیر ساخت های لازم برای سیم کارت های الکترونیکی را در ایران از سال 1396 شروع کرده است، اما برای به پایان رساندن این کار، نیاز به بررسی و تحقیقات خاصی در زمینه های مختلف و تخصصی دارد.

معایب سیم کارت های الکترونیکی (eSIM) 

با توجه به ویژگی های این فناوری، شاید سوالی پیش بیاید که آیا سیم کارت های الکترونیکی یا eSIM معایبی هم دارد؟ یا این که این فناوری از چه نظر می تواند مشکل ساز باشد؟ شاید به علت این که تکنولوژی eSIM هنوز آن چنان مورد استفاده و شناخت افراد قرار نگرفته است، معایب و مشکلاتی که به دنبال دارد، به دور از چشم کابران مانده است. از جمله مشکلاتی که این سیم کارت های در حال حاضر به دنبال دارند می توان به این اشاره کرد که، اگر به کشوری سفر کنید که هیچ یک از اپراتور های آن کشور سیم کارت الکترونیکی را پشتیبانی نکنند، باید چه کار کنید؟ 

معایب سیم کارت های الکترونیکی (eSIM)

از دیگر مشکلات می توان به مشکل فنی گوشی های موبایل اشاره کرد که اگر برای تراشه ی eSIM در گوشی موبایل، اتفاقی بیوفتد یا بر اثر ضربه جابجا شود، امکان دارد سیم کارت شما از آنتن دهی خارج شود. به طوری که انگار گوشی شما سیم کارتی ندارد. قطعا سیم کارت های الکترونیکی مشکلات و چالش های دیگری هم به دنبال دارد که رفته رفته بیش تر با آن ها موجه خواهیم بود. تا کنون برای برخی از این قبیل مشکلات، راه حل هایی در نظر گرفته شده است. امید داریم برای دیگر موارد مشکل ساز نیز، راه حل هایی ارائه شود. هر چند که به مرور زمان تکنولوژی سیم کارت های الکترونیکی، جای سیم کارت های فیزیکی را گرفته و بیشتر وارد زندگی ما خواهند شد.

 فعال سازی سیم کارت های الکترونیکی (eSIM)

 فعال سازی سیم کارت های الکترونیکی (eSIM)

سیم کارت های الکترونیکی بر خلاف سیم کارت های فیزیکی نیاز به مراجعه به دفاتر اپراتور های مورد نظر، برای خرید سیم کارت الکترونیکی eSIM و فعال سازی سیم کارت های ندارد.  حال اگر کشور شما و گوشی موبایل شما از فناوری eSIM پیشتیبانی می کند، کافیست به سایت شرکت مخابراتی یا همان اپراتور مد نظر خود، مراجعه کنید و سپس با تکمیل فرم های مورد نظر و تکمیل کردن خرید خود، کد QR مربوط به شماره خود را دریافت می کنید. حال با وارد کردن این کد در بخش تنظیمات مربوط به eSIM در تلفن همراه خود، سیم کارت مورد نظر شما، فعال شده و همانند سیم کارت های معمولی می توانید از آن استفاده کنید.