شاید مانند خیلی از مردم، برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که فست شارژ چیست؟ شارژ سریع یا فست شارژ یکی از ویژگی های ضروری در گوشی های امروزی است و می تواند در عرض چند دقیقه گوشی را شارژ شده به ما تحویل دهد. تا پنج، شش سال پیش همه ی مردم از شارژ عادی استفاده می کردند و به سرعت آن عادت داشتند. اما امروزه اکثر گوشی های جدید دارای قابلیت فست شارژ هستند و با تجربه ی آن، استفاده از شارژ معمولی سخت شده و سرعت آن پایین به نظر می رسد. در ادامه به بررسی تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی خواهیم پرداخت.

در شارژ معمولی، مقدار ولتاژ و جریان ثابت است اما در فست شارژ، شارژر بیش از آن مقدار ثابت ولتاژ تولید می کند. پس جریان هم بیشتر خواهد شد و گوشی شما سریع تر شارژ می شود. مثلا اگر شارژر معمولی شما 4 ولت ولتاژ را برای شارژ عادی گوشی تامین کند، یک شارژر سریع حدود 5 الی 6 ولت را تامین می کند که جریان را افزایش داده و گوشی شما را به سرعت شارژ می کند.

نکته ی دیگری که باید به آن توجه داشت این است که فست شارژ گوشی شما را تا رسیدن به درصد 100، سریع شارژ نمی کند. کاری که فست شارژ انجام می دهد این است که شارژ باتری را با سرعت بالا تا سطح مشخصی مثلا 50 یا 80 درصد می رساند ( این موضوع بستگی به گوشی شما دارد. بعضی گوشی ها تا 50 درصد شارژ سریع دارند در حالی که بعضی دیگر ممکن است 60 الی 80 درصد درصد داشته باشند.) و سپس تا رسیدن به 100 درصد از شارژ معمولی استفاده می کند. علت این موضوع این است که هنگامی که چرخه ی شارژ تا آن سطح مشخص که در هر گوشی متفاوت است می رسد، ولتاژ تامین شده توسط شارژر کاهش می یابد و ثابت می شود. این بدان معناست که مقدار جریان عبوری از باتری کمتر از قبل و در یک سطح ثابت است. که منجر به کندتر شدن شارژ برای بقیه چرخه شارژ می شود.

به بیان ساده، فست شارژ، برق بیشتری نسبت به حالت عادی به گوشی شما می رساند اما شارژ معمولی فقط مقدار مورد نیاز برق را برای شارژ گوشی شما پمپ می کند. این تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی است. این موضوع برای جلوگیری از آسیب رساندن به باتری و افزایش عمر آن بسیار ضروری است. اگر برای کل فرایند شارژ، فست شارژ انجام می شد، باتری شما بیش از یک سال دوام نمی آورد. بنابراین، می توان گفت که فرق فست شارژ با معمولی بعد رسیدن به یک سطح خاص هیچ است و فست شارژ پس از رسیدن به یک درصد خاص، به شارژ عادی تبدیل می شود.

آیا فست شارژ برای هر گوشی ای کار می کند؟

آیا فست شارژ برای هر گوشی ای کار می کند؟

خیر، فست شارژ برای هر گوشی ای کار نمی کند. برای اینکه شارژ سریع کار کند، گوشی شما باید از شارژ سریع پشتیبانی کند و شارژر شما باید یک شارژر سریع باشد. همچنین به یک کابل شارژ سریع که همراه با شارژر ارائه می شود، نیاز دارید. اگر از شارژر سریع با تلفن معمولی استفاده می کنید که قابلیت شارژ سریع ندارد، گوشی شما سریعتر شارژ نمی شود فقط با این کار به آن صدمه خواهید زد. اگر هم از شارژر معمولی با تلفنی استفاده می کنید که قابلیت شارژ سریع دارد، گوشی شما به طور معمول شارژ می شود. برای شارژ سریع، به یک گوشی هوشمند با قابلیت شارژ سریع و یک شارژر سریع با کابل شارژ آن نیاز دارید.

آیا فست شارژ به باتری آسیب می زند؟ 

بله، شارژ سریع به باتری ‌ها آسیب می‌زند و عمر باتری را کاهش می‌دهد، اما این روند کند تر از آن است که متوجه آن شده و نگران شوید. دلیل این موضوع این است که شارژ سریع گرمای بیشتری تولید می کند و این افزایش دما به آرامی به باتری شما آسیب می رساند و ظرفیت باتری و همچنین عمر باتری را کاهش خواهد داد. همچنین شارژ مکرر گوشی و تخلیه کامل باتری به طور منظم، باعث کاهش عمر باتری می شود.

مقایسه شارژ سریع با معمولی: زمان 

بزرگ ترین تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی، همانطور که از اسم آن پیداست، زمان مورد نیاز برای شارژ شدن دستگاه شماست. در دنیای پر سرعت امروز که هر ثانیه مهم است، با استفاده از فست شارژ شما می توانید به جای انتظار برای شارژ شدن تلفن خود، به کارهای مهم تر خود برسید. گوشی های هوشمند امروزی نیز اندازه ی بزرگتر و ظرفیت بیشتر دارند که باعث می شود شارژ کردن آنها با شارژ عادی بین 3 تا 4 ساعت طول بکشد اما با فست شارژ زیر 2 ساعت طول خواهد کشید. 

تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: سخت افزار و نرم افزار

امروزه گوشی های هوشمند که قابلیت فست شارژ دارند از نرم افزار و سخت افزار ارتقا یافته ای برخوردارند و راهکار خاصی برای کاهش دما و محافظت از باتری در هنگام داغ شدن بیش از حد ارائه می دهند. هنگامی که دما به نقطه بحرانی رسید، گوشی هوشمند سیگنالی را به شارژر سریع ارسال می کند تا سطح ولتاژ را کاهش دهد. با کاهش ولتاژ، گرمای تولید شده کمتر شده و دما کاهش می یابد. در نتیجه باتری به دمای معمولی می رسد. اما حتی با وجود این راهکار ایمنی، گرما در طول شارژ سریع مقداری آسیب به باتری وارد می کند. 

مقایسه شارژ سریع با معمولی: زمان استفاده از گوشی

با استفاده از قابلیت فست شارژ، شما می توانید بیشتر از گوشی خود استفاده کنید. همانطور که بالاتر هم ذکر کردیم، گوشی های امروزی ظرفیت باتری بالایی دارند بنابراین شارژ کردن آنها با شارژ عادی زمان زیادی می برد. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که شما در حال انجام دادن کار مهمی با گوشی خود باشید. شاید بگویید که می شود هنگام شارژ گوشی با آن کار کنیم اما این کار آسیب جدی به باتری شما خواهد زد و انجام آن اصلا توصیه نمی شود زیرا سرعت دشارژ از سرعت شارژ عادی بیشتر است. یعنی گوشی شما سریع تر از شارژ شدن تخلیه می شود و این موضوع تعداد چرخه های شارژ-دشارژ را کاهش می دهد. 

تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: معایب فست شارژ نسبت به شارژ معمولی

تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: معایب فست شارژ نسبت به شارژ معمولی

هر گوشی ای از فست شارژ پشتیبانی نمی کند

همانطور که گفتیم یک تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی این است که هر گوشی هوشمندی دارای قابلیت شارژ سریع نیست که یک نقطه ضعف بزرگ است. علاوه بر این، گوشی‌هایی هم که از شارژ سریع پشتیبانی می‌کنند، با شارژر برند خود فست شارژ می‌شوند و شما نمی توانید گوشی خود را با شارژرهای سریع برند دیگر یا شارژر های معمولی فست شارژ کنید. به همین دلیل اگر به شارژر خود آسیب رساندید، به جای استفاده از شارژر تلفن دیگر، باید شارژر جدید بخرید.

گوشی های هوشمند دارای شارژ سریع، گران هستند

شارژ سریع را در اکثر گوشی های میان رده و ارزان قیمت پیدا نخواهید کرد. گوشی ‌های هوشمند با قابلیت فست شارژ معمولاً قیمت بسیار بیشتری دارند و در دسته گوشی‌های رده بالا قرار می‌گیرند.

فست شارژ به باتری آسیب می رساند

همانطور که گفتیم، یک فرق فست شارژ با معمولی این است که ریسک آسیب به باتری به دلیل گرمای ایجاد شده بسیار بالاتر است. آسیب دیگری که فست شارژ به باتری گوشی شما می زند به خود شما بر میگردد. شما ناخودآگاه عمر باتری خود را کوتاه می کنید. به این صورت که چون می دانید می توانید در عرض 40 دقیقه شارژ گوشی را مثلا به 80 درصد برسانید، بیش از حد از گوشی خود کار می کشید و دائم شارژ آن را تخلیه کرده و دوباره به شارژ متصل می کنید. هر باتری لیتیوم یونی قبل از اینکه بی فایده شود، چندین چرخه شارژ و دشارژ دارد. مرتب شارژ کردن گوشی به سرعت چرخه باتری لیتیومی را از بین می برد و باعث کاهش عمر آن می شود. اگر از شارژ معمولی استفاده کنید، باتری شما بیشتر دوام می آورد.

 تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: مزایای شارژ معمولی

مقرون به صرفه بودن

قیمت گوشی های هوشمند با شارژ معمولی بسیار کمتر از گوشی های دارای شارژ سریع است. این موضوع آنها را به گزینه ای مقرون به صرفه تبدیل می کند.

باتری بیشتر دوام می آورد

شارژ معمولی فقط ولتاژ مورد نیاز باتری را فراهم می کند و باعث گرمای اضافی نمی شود. پس دمای باتری بالا نمی رود و به عمر باتری لطمه وارد نخواهد شد. 

استفاده ی معقول از گوشی های هوشمند

با شارژ معمولی می دانید که شارژ کامل باتری زمان زیادی طول می کشد، بنابراین از گوشی خود به طور معقول استفاده می کنید و از استفاده زیاد خودداری خواهید کرد. گفتیم که شارژ مکرر تعداد چرخه های شارژ-دشارژ و عمر باتری را کاهش می دهد، بنابراین هرچه کمتر شارژ کنید عمر باتری شما بیشتر خواهد بود.

تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: معایب شارژ معمولی

تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی: معایب شارژ معمولی

شارژ معمولی دو نقطه ضعف اصلی دارد:

شارژ کردن با این شارژرها زمان زیادی می برد و اگر باتری شما ظرفیت بالایی دارد، شارژ کردن آن حتی بیشتر طول می کشد. و مورد بعدی اینکه شما نمی توانید از گوشی خود زیاد استفاده کنید زیرا باتری شما خیلی سریع تخلیه می شود و باید دوباره آن را شارژ کنید. 

نحوه ی غیر فعال کردن فست شارژ

اگر مقایسه شارژ سریع با معمولی را مطالعه کردید و همچنان شارژ معمولی را ترجیح می دهید، می توانید گزینه شارژ سریع را در گوشی هوشمند خود غیرفعال کنید. برای غیرفعال کردن شارژ سریع گوشی خود مراحل زیر را دنبال کنید:

  1.  به تنظیمات بروید.
  2.  گزینه ی باتری را انتخاب کنید.
  3.  در قسمت شارژ گزینه Fast charging یا Quick Charge را خواهید دید.
  4.  گزینه فست شارژ را خاموش کنید تا شارژ سریع غیرفعال شود.

این بود تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی. همانطور که ذکر شد هر کدام از این دو مزایا و معایب خود را دارند و نمی شود هیچ کدام را به کل کنار گذاشت. اگر برنامه ی شما این است که گوشی هوشمند خود را برای مدت طولانی استفاده کنید، با توجه به باتری های غیر تعویض گوشی های جدید، پیشنهاد ما استفاده از شارژ معمولی است تا بتوانید مدت بیشتری از باتری خود استفاده کنید اما بهایی هم باید برای آن بپردازید و آن زمان انتظار بیشتر است.