توانایی شارژ سریع تلفن یا تبلت میتواند به معنای تفاوت بین ساعتها استفاده بیدغدغه یا تقلا برای یافتن نزدیک ترین کافی شاپ برای پریز برق باشد. اما سوال این است که فست شارژ چیست؟ فست شارژ یا شارژ سریع یکی از ویژگیهای محبوب است که به شما امکان میدهد دستگاه خود را در کوتاهترین زمان شارژ کنید. فست شارژ جدا از کوتاه کردن زمان شارژ، تا حدی توانسته ضعف شرکتها در کاهش مصرف باتری گوشی را هم جبران کند. به این صورت که یک گوشی ممکن است مدت زمان کمتری شارژ نگه دارد اما با سرعت شارژ بالا آن را جبران کرده است. شارژ سریع استانداردهای مختلفی دارد و همه محصولات موجود در بازار، چه خود محصول چه شارژر، از یک نوع فست شارژ استفاده نمیکنند. در این مطلب از همهچی آنلاین قصد داریم یک پاسخ کامل به سوال فست شارژ چیست؟ بدهیم و انواع مختلف استانداردهای این ویژگی کارآمد را مورد بررسی قرار دهیم.
طرز کار فست شارژ
توان خروجی شارژر گوشی با آمپر و ولتاژ اندازهگیری میشود. آمپر (یا جریان) مقدار برقی است که از باتری به دستگاه متصل میشود، در حالیکه ولتاژ قدرت جریان الکتریکی است. حاصل ضرب آمپر و ولتاژ، میزان وات را نشان میدهد که واحد اندازهگیری توان است. در پاسخ به سوال فست شارژ چیست، خیلی ساده باید گفت شارژری با توان بیشتر برای سریعتر شارژ شدن باتری. برای اینکه یک دستگاه سریعتر شارژ شود، اکثر سازندگان یا شدت جریان را افزایش میدهند یا ولتاژ را تغییر میدهند تا مقدار انرژی پتانسیل را افزایش دهند.
خروجی استاندارد USB 3.0 در سطح ۵ ولت و ۱ آمپر برای دستگاههای کوچکتر مانند گجتهای پوشیدنیها است. اکثر تلفنها و سایر دستگاهها میتوانند ۵ ولت و ۲.۴ آمپر را مدیریت کنند. برای فست شارژ، از آداپتوری استفاده میشود که ولتاژ را 5 ولت، 9 ولت، 12 ولت و بیشتر میکند یا جریان را به 3 آمپر و بالاتر میبرد. برای اینکه بتوان از فست شارژ استفاده کرد، به یک گوشی یا تبلت با مدار شارژی که بتواند از یکی از استانداردهای فست شارژ استفاده کند، و آداپتور و کابل مناسب برای همان استاندارد نیاز دارید. در ادامه به بررسی انواع استانداردهای فست شارژ رایج در بازار میپردازیم.
انواع فست شارژ
فست شارژ به عنوان یک عبارت کلی به یک ویژگی در گوشیها و بعضی تبلتها اشاره دارد. شرکتهای مختلف برای پاسخ به سوال فست شارژ چیست، راهکارهای متفاوتی طراحی کردهاند. بعضی از این شرکتها اسم مخصوص خودشان را هم روی استاندارد فست شارژ گذاشتهاند و بعضی هم بر اساس چیپست مورد استفاده در هر مدل به استاندارد سازنده چیپست قناعت کردهاند. در ادامه بعضی با چند مورد از استانداردهای اختصاصی و عمومی بر اساس نوع چیپست بررسی خواهند شد.
شارژ سریع اپل
از آیفون ۸ به بعد تمامی گوشیهای اپل از فست شارژ پشتیبانی میکنند. اپل از USB Power Delivery برای فست شارژ استفاده میکند و ادعا میکند که تنها در ۳۰ دقیقه شارژ باتری ۵۰ درصد افزایش مییابد. اما برای به دست آوردن این سرعتها، باید حداقل از یک آداپتور ۱۸ واتی که جداگانه فروخته میشود با کابل USB-C-to-Lightning استفاده کنید. یک آداپتور کمی قویتر به گوشی شما آسیبی نمیرساند، اما بهتر است از همان بازه استاندارد تعریف شده برای گوشی استفاده شود.
شارژ سریع مدیاتک
برخی از تلفنهای مجهز به چیپست مدیاتک از استاندارد پمپ اکسپرس این شرکت استفاده میکنند که در نسخههای متفاوت در دستگاههای مختلف ارائه میشود. Pump Express 2.0+ برای چیپستهای پایینرده مدیاتک است و با پورتهای شارژ micro USB و USB-C کار میکند. این نوع فست شارژ با استفاده از ولتاژ متغیر ۵ تا ۲۰ ولت همراه با جریان ۳ آمپر یا ۴.۵ آمپر، با حداکثر توان ۱۵ وات گوشی را شارژ میکند.
Pump Express 3.0 و Pump Express 4.0 تا حد زیادی یکسان هستند. هر دو به 5 آمپر جریان متکی هستند و از USB Power Delivery 3.0 استفاده میکنند. تفاوت این است که Pump Express 4.0 از فناوری شارژ بیسیم اختصاصی خود و همچنین از شارژ بیسیم Qi در 5 وات پشتیبانی میکند. مدیاتک ادعا میکند که Pump Express 2.0+ باید باتری خالی شده را در عرض ۳۰ دقیقه تا ۷۰ درصد شارژ کند، در حالیکه Pump Express 3.0 و 4.0 باید این زمان را به نصف کاهش دهند. هرچند این تخمینها واقعاً خوب به نظر میرسند، در هنگام آزمایش Pump Express 3.0 در شرایط غیر آزمایشگاهی این نتایج به دست نیامدند. به طور متوسط، شارژ ۵۵ درصدی در عرض ۱۵ دقیقه بدست آمد که خیلی هم بد نیست.
فست شارژ موتورولا و توربو پاور
موتورولا از دو استاندارد مختلف شارژ سریع اختصاصی، Rapid Charging و TurboPower استفاده میکند. در بیشتر موارد، گوشیهای ارزانتر سری Moto E و Moto G این شرکت از فست شارژی استفاده میکنند که شارژ ۱۰ واتی را از طریق micro USB یا USB-C ارائه میکند. این مقدار نسبت به شارژ اولیه 5 واتی افزایش اندکی ارائه میدهد، بنابراین نباید انتظار شارژ فوق العاده سریعی داشته باشیم.
گوشیهای میانرده و پرچمدار موتورولا از فناوری متفاوتی به نام Turbo Power استفاده میکنند. صادقانه بگوییم، Turbo Power کمی گیج کننده است و احتمالاً میخواهید سایت این شرکت را بررسی کنید تا بهترین شارژر برای گوشی خود را پیدا کنید، اما اساساً استانداردهای TurboPower 15 و 18 وات وجود دارد. برای سادهتر شدن کار، همه گوشیهای هوشمند موتورولا با Turbo Power از Qualcomm Quick Charge 3.0 نیز پشتیبانی میکنند.
دش شارژ و وارپ شارژ وان پلاس
Dash Charge و Warp Charge دارای مجوز از Oppo هستند و مانند Vooc کار میکنند و با ولتاژ ۵ ولت جریان را به ۴ آمپر افزایش میدهند تا به خروجی ۲۰ وات دست پیدا کنند. در گوشیهایی مانند One Plus 5T، میتوانید در ۳۰ دقیقه تا ۶۰ درصد باتری را شارژ کنید.
مدلهای جدیدتر مانند One Plus 8 Pro به لطف Warp Charge از شارژ سیمی و بی سیم ۳۰ واتی پشتیبانی میکنند. شارژ سیمی از طریق یک آداپتور و کابل اختصاصی USB-C انجام میشود. ارائه سرعت شارژ بی سیم ۳۰ وات یک چالش بزرگتر است، زیرا با استفاده از فرمول استاندارد، گرمای فوق العادهای ایجاد میکند. در عوض، OnePlus ۲۰ ولت را تنها با ۱.۵ آمپر ارائه میکند، زیرا ولتاژ گرمای بسیار کمتری ایجاد میکند.
فلش شارژ Oppo Super Vooc
Vooc استاندارد فست شارژ اختصاصی Oppo است. این شرکت مدتها پیشرو در فناوری شارژ سریع بوده است و در حال حاضر رکورد سریعترین سرعت شارژ را با آداپتور ۶۵ واتی خود که میتواند Reno Ace را تنها در ۳۱ دقیقه به طور کامل شارژ کند، در اختیار دارد. Super Vooc Oppo در چند نوع مختلف عرضه میشود. سریعترین آن Super Vooc 2.0 است که از ۱۰ ولت و ۶.۵ آمپر برای شارژ تلفنهای خود با ۶۵ وات توان استفاده میکند. Super Vooc با ترکیب ۱۰ ولت نیروی الکتریکی و ۵ آمپر توان با حداکثر شارژ ۵۰ وات عرضه میشود. Vooc با حداکثر سرعت شارژ ۲۵ وات در ۵ ولت و ۵ آمپر، کندترین دستگاه از این دسته است.
فست شارژ کوالکام
رایجترین استاندارد فست شارژ، شارژ سریع کوالکام است که به دلیل استفاده گسترده چیپستهای این شرکت در مدلهای مختلف اسمارت فونهاست. Quick Charge 3.0 یکی از رایجترین پروتکلهای شارژ سریع است که در گوشیهای پایین رده استفاده میشود. Quick Charge 4+ استاندارد جهانی فعلی برای پرچمدارانی است که از فناوریهای فست شارژ اختصاصی استفاده نمیکنند. هر استاندارد با استاندارد قبلی سازگار است، بنابراین کابلها و آداپتورهای قدیمیتر همچنان کار میکنند.
Quick Charge 3.0 به صورت پویا ولتاژ را از ۳.۲ ولت تا ۲۰ ولت افزایش میدهد، اگرچه حداکثر توان برای هر دو استاندارد ۱۸ وات است. این بدان معناست که از نظر تئوری، گوشیهایی با ظرفیت ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ میلی آمپر ساعت میتوانند در عرض ۳۵ دقیقه حدود ۸۰ درصد شارژ شوند.
Quick Charge 4+ به جای افزایش ولتاژ شدت جریان را بیشتر میکند. ۵ ولت را با جریان بین ۴.۷ تا ۵.۶ آمپر یا ۹ ولت با جریان ۳ آمپر ارائه میدهد. دستگاههای Quick Charge 4+ از درگاههای USB-C استفاده میکنند و با USB Power Delivery سازگار هستند. آنها همچنین دارای یک تراشه مدیریت انرژی دوم هستند که اجازه میدهد تا ۲۸ وات برق بدون گرم شدن بیش از حد برای فست شارژ استفاده شود. Qualcomm اخیرا Quick Charge 5 را معرفی کرده است. استاندارد جدید از فست شارژ ۱۰۰ واتی پشتیبانی میکند و میتواند باتری ۴۵۰۰ میلی آمپر ساعتی را تنها در ۱۵ دقیقه به طور کامل شارژ کند. این امکان جدید در ابتدا بر روی چیپستهای اسنپدراگون ۸۶۵ و پردازندههای ممتاز آینده کوالکام ارائه خواهد شد.
فست شارژ تطبیقی سامسونگ
فست شارژ تطبیقی سامسونگ با افزایش ولتاژ و یا آمپر به روشی مشابه شارژ سریع کوالکام عمل میکند. سامسونگ تمام مشخصات پروتکل شارژ سریع تطبیقی خود را منتشر نمیکند، و همچنین ادعایی در مورد زمان شارژ ندارد. با آداپتور ۴۵ وات سامسونگ، گلکسی اس ۲۰ اولترا و نوت ۱۰ پلاس میتوانند از نظر تئوری با ۴۵ وات شارژ شوند. اکثر پرچمداران نسل فعلی سامسونگ از شارژ سریع تطبیقی تا ۲۵ وات با آداپتور داخل جعبه پشتیبانی میکنند. توجه به این نکته مهم است که در حالیکه برخی از گوشیهای سامسونگ از نسخههای قدیمیتر Qualcomm Quick Charge پشتیبانی میکنند، با استفاده از آداپتور ارائهشده به همراه تلفن یا آداپتور دارای گواهی سامسونگ، سرعتهای بسیار سریعتری را مشاهده خواهید کرد.
الزامات فست شارژ چیست؟
بسته به دستگاهی که دارید، استاندارد فست شارژی که میتوانید استفاده کنید متفاوت است. بررسی کنید که اسمارت فون شما از کدام فناوری فست شارژ پشتیبانی میکند، سپس به آداپتور خود نگاه کنید تا ببینید آیا از همان استاندارد پشتیبانی میکند یا نه (معمولاً برچسب زده میشوند). سپس مطمئن شوید که کابل شما سازگار است؛ بهتر است از کابلی استفاده کنید که همراه تلفن یا آداپتور شما ارائه میشود. اگر نیاز به خرید آداپتور دیواری، کابل یا پد شارژ بیسیم جدید دارید، به استانداردهایی که پشتیبانی میکند توجه داشته باشید. علاوه بر این بعضی پاوربانکها هم از استانداردهای فست شارژ پشتیبانی میکنند که میتوانید با توجه به مدل گوشی یا تبلت خود، پاور بانک مناسب را انتخاب کنید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
نیما براتی
434 روز پیشممنون از مقاله خوبتون، من یه رپورتاژ آگهی درباره فست شارژ ها توی اقتصاد آفرین میخوندم نوشته بود عمر باطری خیلی کمتر میشه با فست شارژ، خواستم ببینم این مسئله درسته؟ آیا هنوز شرکت ها فکری به حال این موضوع نکردند؟
تیم تولید محتوا
433 روز پیشسلام نیما عزیز
باتریهای گوشیهای هوشمند غالباً برای حدأکثر میزان شارژی که شرکتهای سازنده مشخص میکنند، آماده و بهینه شدهاند. از طرفی سیستم شارژ دو فاز که در ابتدا با ولت بالا و بعد با جریان بیشتر و ولت پایینتر باتری را شارژ میکند، فشار روی دستگاه را تعدیل میکند. اما بههرحال خیلی مهم است که به حرارت گوشی در زمان شارژ توجه کرد و به هیچ عنوان از استانداردهای مشخص شده برای شارژ باتری خارج نشد
پیروز باشید.