صفحه نمایش گوشی انعطاف پذیر چیست؟ تلفن همراهی را تصور کنید که مثل کاغذ به‌ راحتی بین دستان شما منعطف می‌شود. بدون آسیب‌پذیری در کیف و جیب شماست و از سبکی و خوش‌ دست بودن در تمام دنیا زبانزد است. خیال این نوع موبایل با صفحه نمایش انعطاف پذیر بسیار جالب و لذت‌بخش است. تلفن همراه که در ابتدا فقط امکان مکالمه و ارسال پیامک داشته؛ امروزه به وسیله‌ای تبدیل شده است که نه فقط برای سرگرمی، بازی و تماشای فیلم و سریال کاربرد دارد، بلکه وسیله کسب و کار خیلی از کاربران فضای مجازی شده است. اما انگار رسیدن به این فناوری‌ها هنوز خیلی از تولیدکنندگان برندهای معروف را سیراب نکرده است و صفحه نمایش انعطاف پذیر را مدت‌هاست در برنامه تولیداتشان قرار داده‌اند. صفحه نمایش قابل انعطاف نه فقط برای موبایل بلکه در بسیاری از وسایل دیگر کاربرد دارد. اما واقعاً صفحه نمایش انعطاف پذیر چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟ آیا می‌شود موبایلی با صفحه نمایش انعطاف پذیر داشت؟

FlexEnable یکی از شرکت های سازنده صفحه نمایش انعطاف پذیر

در بین شرکت‌های سازنده صفحه نمایش انعطاف پذیر، FlexEnable Ltd از سال 2015 کار خودش را آغاز کرد. این شرکت بیش از 800 اختراع در کارنامه خود دارد. فناوری که شرکت FlexEnable Ltd ارائه می‌دهد، برای وسایل الکترونیک، فضای داخلی خودرو، حسگرهای انعطاف پذیر و ... است. مواد سازنده صفحه نمایش انعطاف پذیر از مواد OTFT است. همانطور که در (وب‌سایت flexenable) اشاره شده، این مواد از کربن است، که جایگزین مواد سخت قبلی قرار گرفته است. این مواد در فرایند تولید لوازم الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. باید اشاره کنیم که صفحه نمایش انعطاف پذیر نه فقط برای موبایل بلکه برای نوت‌بوک‌ها، تبلت‌ها، تلویزیون‌ها و مانیتورها نیز کاربرد دارد. همچنین برای برای لوازم الکترونیکی مصرفی، فضای داخلی خودرو و تابلوهای دیجیتال هم می‌تواند کاربرد داشته باشد. 

مزایای صفحه نمایش انعطاف پذیر چیست؟

نمایشگرهای انعطاف‌پذیر که از صفحه نمایش OLED هستند، از پلاستیک‌های منعطف ساخته شده‌اند. چنین نمایشگرهایی قابلیت خم شدن، تا شدن یا رول شدن را دارند که بستر اصلیشان پلاستیک است. این صفحه‌های نمایشگر دارای معایب و مزایای مختلفی هستند. اما مهم‌ترین نکته نشکن بودن این نمایشگرهاست، همین ویژگی خریداران زیادی را در سراسر دنیا وسوسه می‌کند چرا که تصور تلفن همراهی که هر جایی جا شود بسیار خیال‌ انگیز است. یکی دیگر از ویژگی‌های صفحه نمایش انعطاف پذیر سبک بودن آن است. برای کسانی که سفر زیاد می‌روند و فضای کمتری برای لوازم و وسایل خود دارند، این گوشی‌ها گزینه‌ خوبی هستند. صفحه نمایش انعطاف پذیر به دلیل اینکه از شیشه ساخته نمی‌شود، هم در برابر ضربه مقاوم است و هم در برابر شرایط آب و هوایی گرم و سرد مقاومت می‌کند. این مدل نمایشگرها به دلیل اینکه به‌ راحتی موبایل را به حالت تبلت تبدیل می‌کنند یا سایزشان را به‌ صورت دستی می‌توان تغییر داد، انقلاب مهمی در صنعت گوشی‌های موبایل هستند.

معایب صفحه نمایش انعطاف پذیر چیست؟

همانطور که از مزایای صفحه نمایش قابل انعطاف گفتیم، بهتر است اشاره‌ای کوتاه هم به معایبش بکنیم. در زمینه پالت رنگی، صفحه نمایش شیشه‌ای بسیار بهتر از صفحه نمایش انعطاف پذیر کاربرد دارد. زیرا نمایشگرهای انعطاف پذیر گرافیک رنگی محدودی دارند. این نمایشگرها آسیب‌پذیری بیشتری در برابر پارگی یا ساییدگی دارند. امیدواریم مهندسان شرکت‌های سازنده این نوع نمایشگرها قبل از عرضه موبایل‌ها، نوت‌بوک‌ها، تبلت‌ها، تلویزیون‌ها و مانیتورهای مختلف این عیب‌ها را برطرف کنند.

چه گوشی‌هایی با این فناوری وارد بازار شده اند؟

از سال 2017 شرکت‌های زیادی دست به تولید گوشی موبایل با فناوری صفحه نمایش قابل انعطاف زدند. سازندگان با صفحه نمایش گوشی قابل‌ انعطاف بروز ترین فناوری را بین خریداران عرضه کردند. سامسونگ، هوآوی، موتورولا، ال‌جی و ... . در بین گوشی‌هایی که با این فناوری وارد بازار شدند، Royole FlexPai جزء اولین‌ها بود. اما با توجه به نسخه آزمایشی بودن این تلفن همراه، ارزش خرید ندارد. از معایب این تلفن همراه باید گفت که به‌ خوبی تا نمی‌شود و وقتی باز می‌شود‌ سطح صافی ندارد. اما چون اشاره کردیم که این فناوری فقط در گوشی‌های همراه نیست باید به ساعت هوشمند Nubia Alpha اشاره کرد که تمام ویژگی‌های یک تلفن همراه را دارد. اما کدام شرکت‌های پر سر و صدا و بروز با رفع اشکالات این نمایشگرها، به این فناوری دست یافته‌اند و موبایل‌ها را روانه بازار کرده‌اند؟

سامسونگ؛ پرچمدار تولید تلفن همراه با صفحه نمایش انعطاف پذیر

سامسونگ؛ پرچمدار تولید تلفن همراه با صفحه نمایش انعطاف پذیر

شرکت سامسونگ با سری اول Samsung Galaxy Fold اولین تلفن همراهش را با فناوری صفحه نمایش انعطاف پذیر ارائه داد. اما این مدل به‌ دلیل افت صفحه نمایش 7.3 اینچی غیر قابل‌ استفاده شد. مهندسان سعی کردند با مدل‌های دیگری مشکلات گوشی با این نوع نمایشگر را رفع کنند و در سپتامبر 2019 با سری دوم گلکسی فولد به بازار گوشی با فناوری صفحه نمایش انعطاف پذیر بازگشت. این مدل نه تنها طراحی ویژه‌ای دارد، بلکه قابلیت‌های نرم افزاری فوق‌ العاده‌ای هم در کارنامه خود ثبت کرده است. تولیدات سامسونگ با فناوری صفحه گوشی انعطاف پذیر محدود نماند و در سال‌های 2020 و 2021 گلکسی زد فلیپ و گلکسی زد فولد 3 را در بازار عرضه کرد. 

مایکروسافت

مایکروسافت

یکی از طراحی‌های جالب با فناوری صفحه نمایش انعطاف پذیر را شرکت مایکروسافت انجام داده است. مدل Microsoft Surface Duo در سال 2019 از آن رونمایی کرد. سیستم عامل سرفیس دو اسمارت فون اندروید است، قابلیت چرخش 360 درجه دارد و حالت‌های مختلف را به‌ راحتی سوییچ می‌کند. مدل سرفیس دو اسمارت فون با طراحی ظریف و سبک عرضه کرده که دقیقاً مثل کتاب کاربرد دارد. می‌توانید یادداشت برداری کنید و فیلم تماشا کنید. مایکروسافت در این مدل با صفحه نمایش 8.1 اینچی فضای بیشتری را برای استفاده‌های بهتر فراهم کرده است.

موتورولا و نسل جدید ریزر

موتورولا و نسل جدید ریزر

موتورولا با معرفی نسل جدید ریزر، گوشی با فناوری صفحه نمایش انعطاف پذیر را معرفی کرده است. مدل razr (2nd gen) کوچک‌ترین گوشی با صفحه نمایش قابل انعطاف است که تاکنون ساخته شده، اما امکان تبدیل شدن به حالت تبلت را ندارد. این شرکت با تولید این نوع مدل گوشی در بازار جهانی تلفن‌های همراه، در بین شرکت‌های رقیب، نشان داد که می‌تواند بروز ترین موبایل‌ها را عرضه کند. مدل razr (2nd gen) از لحاظ ظرافت در طراحی، خوش‌دست و جیبی بودن به مدل گلکسی زد فلیپ سامسونگ شباهت دارد.

سخن آخر

شرکت‌های مختلفی در تلاش هستند که روز به روز موبایل و تبلت‌هایی با صفحه نمایش انعطاف پذیر را روانه بازار کنند. این مدل‌ها با توجه به نوع کاراییشان بین کاربران بررسی و تولید می‌شوند. مهندسان با رفع اشکالات این نوع فناوری، قصد دارند به تولیداتی برسند که این نمایشگرها با مقاومت بیشتری در دستان خریداران قرار بگیرند.