اگر دانشجو بوده‌اید، حتماً دورانی را به‌خاطر می‌آورید که برای تحقیقات دروس دانشگاه خود و یا پایان‌نامه، مجبور به تنظیم پرسشنامه و پروسه سخت ورود و جمع‌آوری اطلاعات بودید. احتمال می‌دهیم که این مسیر طاقت‌فرسا مدت زیادی به‌طول انجامیده و انرژی بسیار زیادی از شما گرفته‌ است. چطور است بدانید که سرویس های گوگل این کار را برای شما آسان می‌کنند و گوگل فرم به کمک شما جهت تنظیم پرسشنامه و فرم‌های موردنظرتان آمده است. 

متاسفانه علیرغم وجود  ابزارهای جدیدی که شرکت‌های بزرگ تکنولوژی در اختیار ما گذاشته‌اند، دیده می‌شود که همچنان کارها از شیوه سنتی انجام می‌شود و کاری نظیر جمع‌آوری اطلاعات که بعد به آنالیز و تحلیل داده منجر می‌شود، همچنان دستی و با احتمال وجود خطا پیش می‌رود. سرویس گوگل فرم،  یک ابزار پرسشنامه و آمارگیری است که توسط گوگل ارائه می‌شود. به کمک آن می‌توان از کاربران سوالاتی پرسیده و اطلاعات آن‌ها را جمع‌آوری کرد. این اطلاعات به‌طور اتوماتیک درون یک spreadsheet در فضای گوگل شیت ذخیره می‌شود.

خوب است که بدانیم گوگل فرم و گوگل شیت مکمل یکدیگر بوده و هر کدام به کمک دیگری مسیر ورود، ثبت و تحلیل داده را هموار می‌کنند. پس اگر علاقه‌مند به گوگل فرم و پرسشنامه‌های اینترنتی آن هستید، آشنایی با گوگل شیت را در دستور کار خود قرار دهید چرا که جمع‌آوری داده بدون وجود راهی برای تحلیل، چندان کمکی به ما نمی‌کند. اینجا بیشتر توضیح داده که گوگل فرم (Google Forms) چیست؟ همراه ما باشید.

گوگل فرم (Google Forms) چیست؟

گوگل فرم (Google Forms) چیست؟

گوگل فرم یک نرم افزار مدیریت نظرسنجی و ایجاد پرسشنامه است که به عنوان بخشی از مجموعه رایگان و مبتنی بر وب Google Docs Editors ارائه شده توسط کمپانی گوگل است. این سرویس همچنین شامل گوگل داکس، گوگل شیت، گوگل درایینگ و... است. برخلاف سرویس‌های دیگر گوگل که هم به‌صورت آنلاین و هم به‌صورت آفلاین قابل دسترسی هستند، گوگل فرم فقط به عنوان یک برنامه تحت وب در دسترس است. این برنامه به کاربران اجازه می‌دهد تا نظرسنجی‌ها را به صورت آنلاین ایجاد و ویرایش کنند و سپس این برنامه اطلاعات جمع آوری شده را به طور خودکار در یک صفحه گوگل شیت به شما ارائه می‌دهد.

وب‌سایت رسمی گوگل در توضیح گوگل فرم می‌گوید:‌ شما به‌وسیله گوگل فرم می‌توانید ثبت رویدادها را مدیریت کنید، به سرعت فرم نظرسنجی  ایجاد کنید، و حتی خیلی بیشتر از این. با گوگل فرم، می‌توانید نظرسنجی‌ها را همواره در تلفن همراه یا مرورگر وب خود ایجاد و تجزیه و تحلیل کنید. گوگل فرم نیازی به نرم‌افزار خاص دیگری ندارد. به محض ورود، نتایج را فورا دریافت می‌کنید. درنهایت می‌توانید نتایج نظرسنجی را در یک نگاه با نمودارها و جداول خلاصه کنید.

بعد از این توضیحات، برایتان سوال می‌شود که گوگل فرم به درد چه کسانی می‌خورد؟ کاربرد اول آن برای کسانی است که با آمار سروکار دارند. ممکن است شما برای یک پروژه تحقیقاتی و یا دانشگاهی نیاز به جمع‌آوری اطلاعات داشته‌باشید. ممکن است به عنوان مدیر یک مجموعه یا سازمان، نیاز داشته باشید نظر کارمندان خود را درخصوص موضوع خاصی پایش کنید و برای این‌کار فرصت چاپ فرم‌های کاغذی و استخراج اطلاعات از تک‌تک آن‌ها را نداشته‌ باشید.

کاربرد بسیار مهم دیگر گوگل فرم در زمان کرونا و آموزش مجازی مشخص شد. شما به عنوان استاد می‌توانید به‌وسیله گوگل فرم، یک تست چند گزینه‌ای یا تشریحی برای دانش‌آموزان و دانشجویان خود طراحی کنید، پاسخ صحیح را در سیستم گوگل فرم مشخص کرده (برای سوالات تستی) و نمره‌ها را به صورت یک فایل اکسل یا گوگل شیت مشاهده کنید.

کاربرد مهم دیگر می‌تواند ایجاد فرم‌های ثبت‌نام باشد. شما می‌توانید به‌وسیله گوگل فرم، اطلاعات اشخاصی که قصد دارند در کلاس یا موسسه شما ثبت‌ نام کنند را دریافت کنید. این اطلاعات می‌تواند سن، جنسیت، عکس پرسنلی و غیره باشد که تمامی آن‌ها از طریق گوگل فرم قابل جمع‌آوری است.

آموزش گوگل فرم

فرم نگار گوگل یا گوگل فرم، برنامه‌ای تحت وب است که زیرمجموعه‌ای از گوگل داکس به‌شمار می‌آید. برای دسترسی به این برنامه شما راهی جز باز کردن نسخه وب آن به آدرس https://docs.google.com/forms ندارید. پس بر روی گوشی، تبلت یا کامپیوتر خود به مرورگر رفته و آدرس مقابل را در قسمت آدرس‌بار مرورگر، باز کنید. در ادامه آموزش گوگل فرم:

  • احتمالاً با صفحه‌ای خالی مواجه شوید که قرار است آن را در آینده با فرم‌های گوناگون، پر کنید.
  • روی علامت + کلیک کنید تا بتوانید فرم جدیدی ایجاد کنید.
  • پس از کلیک روی افزودن، گوگل به‌صورت خودکار به شما آموزشی کوتاه ارائه می‌دهد که با قبول کردن آن، توضیحات کوتاهی درباره هم دکمه و عملکرد آن می‌دهد.
  • در صورت تمایل با گزینه ok به آموزش ادامه دهید و یا با علامت ضربدر از آن عبور کنید.
  • در قسمت بعدی یک صفحه خالی یا فرم بدون عنوان در مقابل شما قرار گرفته‌است. ابتدا برای فرم خود عنوانی تعریف کنید.

آموزش گوگل فرم

برای مثال: نظرسنجی کاربران سایت. زیر عنوان، چند سطر می‌توانید توضیح برای آن بنویسید، مثلاً: کاربران عزیز، با پاسخ به نکات زیر، ما را در خلق تجربه‌ای بهتر، یاری کنید.

  • پایین قسمت عنوان، پرسش‌های مورد نظر خود را مطرح می‌کنید.
  • در قسمت «پرسش بدون عنوان»، شرح پرسش و در قسمت گزینه‌ها، گزینه‌هایی که به کاربر برای پاسخ به سوال مورد نظر در ذهن دارید را می‌نویسید.
  • به وسیله نوار زیرین می‌توانید جمله‌هایتان را با استایل‌های گوناگون بیارایید.
  • از گزینه‌های بولد، ایتالیک و آندرلاین و ایجاد لینک خارجی در صورت نیاز می‌توانید استفاده کنید.
  • شما مختار هستید هر چند گزینه‌ای که فکر می‌کنید به پرسش شما پاسخ می‌دهد، ایجاد کنید.

آموزش گوگل فرم

  • همچنین اینکه پاسخ شما به‌صورت تستی باشد یا تشریحی باز هم به انتخاب شما است.
  • شما می‌توانید حداکثر سقف کلمات برای سوال خود تعریف کنید، تقویم یا زمان بگذارید و همچنین از کاربر خود درخواست کنید که در پاسخ به پرسش شما یک فایل بارگذاری کند.
  • پس از ایجاد سوال‌هایی که مدنظرتان است، می‌توانید پاسخ‌هایی برای سوالات در نظر بگیرید تا کاربر پس از پاسخگویی به سوالات، به پاسخ‌ها نیز نگاه کند. درصورتیکه فرم شما نظرسنجی است، از این گزینه عبور کنید.
  • از طریق گزینه‌های نوار بالا سمت چپ، می‌توانید به فرم خودتان استایل‌های گوناگون از قبیل رنگ بک گراند و فونت بدهید، به وسیله گزینه چشم، فرم خود را خارج از محیط طراحی ببینید، به وسیله فلش‌ها به مرحله قبل یا بعد بروید.

آموزش گوگل فرم

  • زمانی که کارتان با طراحی فرم تمام شد، گزینه ارسال را بزنید. این گزینه شما را به باکسی راهنمایی می‌کند که به شما چند آپشن می‌دهد.
  • شما می‌توانید فرم ساخته شده در گوگل فرم را از طریق ایمیل ارسال کنید و یا لینک آن را برای جامعه هدف بفرستید. همچنین می‌توانید پیام کوتاهی همراه فرم برای گیرندگان آن در نظر بگیرید.

آموزش گوگل فرم

چگونه زبان گوگل فرم فارسی را درست کنیم؟

چگونه زبان گوگل فرم را فارسی کنیم؟ شاید در آموزش فارسی بالا شما با این سوال مواجه باشید که چگونه زبان گوگل فرم فارسی را درست کنیم؟ فارسی کردن گوگل فرم بسیار به فارسی بودن اکانت گوگل شما بستگی دارد. اگر زبان اکانت گوگل شما فارسی باشد، گوگل فرم شما به‌صورت پیش‌فرض روی فارسی قرار می‌گیرد.

برای فارسی کردن زبان گوگل فرم، همان مراحلی را باید انجام دهید که برای فارسی کردن زبان اکانت گوگلتان نیاز است انجام دهید. همین طور دسترسی به بخش تغییر زبان در صفحه اصلی گوگل فرم وجود دارد. پس لازم است از فرم خود خارج شده و یا آن را ذخیره کنید، به صفحه اصلی گوگل فرم بروید. (با کلیک بر روی آیکون برگه بنفش می‌توان به این صفحه رفت) بالا سمت راست یا بالا سمت چپ صفحه، علامت چرخ‌دنده وجود دارد. روی آن کلیک کنید تا به صفحه تنظیمات بروید.

گزینه اول این صفحه language است که احتمالا روی انگلیسی و یا زبانی بجز فارسی تنظیم شده است. بر روی آن کلیک کنید و در قسمت add another language زبان فارسی را پیدا و انتخاب کنید. از این قسمت می‌توانید انتخاب کنید که این زبان به صورت پیش‌فرض برروی گوگل شما تنظیم شود یا بعنوان زبان دوم از آن استفاده می‌کنید. بعد از بازنشانی یا رفرش صفحه، همه‌چیز برای فارسی شدن گوگل فرم شما آماده است.

سخن پایانی

شرکت‌های رایانه‌ای و غول‌های تکنولوژی همواره به دنبال راهی برای کسب کاربران بیشتر و همینطور وفاداری و جلب رضایت کاربران خود هستند چرا که این موضوع سرمایه اصلی شرکت‌ها به‌شمار می‌آید. شرکت بزرگی نظیر گوگل همیشه ثابت کرده که در این راه چقدر منعطف ظاهر شده و این موضوع برای ما به‌عنوان کاربر بسیار کاربردی و مفید است. گوگل فرم یکی از ویژگی‌هایی است که به صورت رایگان در اختیار ما قرار گرفته و به کمک آن می‌توان فرم‌ها و آزمون‌های گوناگون طراحی کرد.

منبع: wikipedia