سیزدهمین نسخه سیستم عامل آیفون در تابستان ۲۰۱۹ رسماً معرفی شد. این نسخه از سیستم عامل اختصاصی اپل در سپتامبر همان سال در دسترس عموم قرار گرفت. آی او اس ۱۳ با ویژگی‌های جدیدی مثل دارک مود، برنامه‌ باز طراحی‌شده فوتوز و ریمایندر عرضه شد. مثل بروز رسانی‌ های قبلی بهبود‌های ریز و درشت دیگری هم در گوشه‌ و‌ کنار سیستم عامل دیده می‌شود. برای آشنایی بیشتر با آی او اس ۱۳ و ویژگی‌ها و تغییرات آن، در این مطلب با همه‌ چی آنلاین همراه باشید.

تغییرات ظاهری در آی او اس 13

تغییرات ظاهری در آی او اس 13

بعد از بروز رسانی، اولین تفاوتی که توجه کاربر آی او اس ۱۳ را به خود جلب می‌کند، تنها تغییر ظاهری بزرگ این بروز رسانی یعنی اضافه شدن حالت تیره یا همان دارک مود سراسری است. برای استفاده از این قابلیت می‌توان نشانگر میزان نور صفحه را در کنترل سنتر لمس کرد و نگه داشت تا امکانات اضافه آن نمایش داده شود. دارک مود قابلیت تنظیم زمان فعال‌شدن هم دارد. می‌توانید از بخش مربوط به صفحه و نور آن در تنظیمات، تعیین کنید که در چه ساعاتی دارک مود فعال شود. حالت تیره حتی به تصویر پس‌زمینه هم اعمال می‌شود؛ البته اگر تصویر پس‌زمینه مورد نظر از این قابلیت پشتیبانی کند. اعمال حالت تیره در اپلیکیشن‌ها بسته به پشتیبانی آن‌ها است که به مرور همه برنامه‌ها از این قابلیت پشتیبانی خواهند کرد.

آی او اس ۱۳ نسبت به نسخه قبلی تفاوت ظاهری آنچنانی ندارد. یکی از تفاوت‌هایی که هنگام کم و زیاد کردن صدا متوجه آن خواهید شد، شکل جدید نشانگر میزان صداست که طراحی بهتر و جمع‌ و ‌جوری دارد. این تغییر طراحی یک بهبود در کاربرد هم به همراه داشته است. حالا با ظاهر شدن علامت میزان صدا می‌توانید با لمس‌کردن آن حجم صدا را کنترل کنید که از هر نظر بهتر از نشانگر قدیمی است. گرچه آی او اس ۱۳ از نظر ظاهری تفاوت چشمگیری با آی او اس ۱۲ ندارد، اما همین ظاهر فعلی بسیار روان و بدون کندی کار می‌کند. احتمالاً همه قبول دارند که آی او اس ۱۳ با همین ظاهر و روند فعلی به نهایت بلوغ در رابط کاربری و تجربه کاربر رسیده است. تقریباً همه چیز در بهترین حالت خود کار می‌کند.

تغییرات کاربردی در آی او اس 13

تغییرات کاربردی در آی او اس 13

ویژگی‌‌های آی او اس ۱۳ مثل همه بروز رسانی‌ های قبلی دستخوش تغییر شده‌اند. در این نسخه از سیستم عامل اختصاصی اپل، شاهد امکانات جدیدی در بخش‌های مدیریت حریم خصوصی و قابلیت استفاده از اپل آیدی برای ورود به وبسایت‌ها و برنامه‌های مختلف هستیم. زیر پوسته‌ سیستم عامل جدید هم تغییراتی برای بهبود بازدهی صورت گرفته تا آی او اس ۱۳ باز هم روان‌تر و بهتر عمل کند. از جمله این تغییرات، کاهش حجم فایل‌های مورد‌نیاز برنامه‌ها برای آپدیت است که باعث صرفه‌جویی در وقت و مقدار دیتای مصرفی کاربر خواهد شد.

موضع‌گیری اپل در زمینه حفظ حریم خصوصی یکی از بزرگ‌ترین ویژگی‌های آی او اس ۱۳ است و مطمئناً برخی از جالب‌ترین ویژگی‌های آن بر حریم خصوصی متمرکز است. در نسخه جدید سیستم عامل آیفون، دسترسی به اطلاعات جغرافیای کاربر تغییر کرده است. کاربر می‌تواند اجازه دسترسی دائم به برنامه‌ای بدهد یا اینکه برای هر بار دسترسی نیاز به تأیید کاربر باشد.

اپل همچنین نحوه ورود به برنامه‌ها و خدمات را در آی او اس ۱۳ تغییر داده است. ممکن است سایت‌ها و برنامه‌هایی را دیده باشید که به شما امکان ثبت‌نام یا ورود با حساب کاربری گوگل، فیسبوک یا توییتر می‌دهند. این راه‌ها شاید راحت و بی‌دردسر به‌ نظر بیایند اما می‌توانند باعث لو رفتن اطلاعات شما و اجازه‌دادن ضمنی برای ردیابی فعالیت‌های شما در سایت‌های مختلف باشند. با همه این ملاحظات باز هم این روش‌ها می‌توانند بهتر از رمزهای عبور باشد، اما اپل راه‌حل خود را دارد؛ ورود با اپل. مزیت این روش برای ثبت‌نام یا ورود به سایت‌ها و برنامه‌ها، امکان ساختن ایمیل ساختگی است. زمانی که کاربر تمایلی به اعلام ایمیلش برای ثبت‌نام یا ورود با استفاده از این قابلیت جدید به سایت مورد‌نظر ندارد، اپل یک ایمیل ساختگی را به‌عنوان ایمیل کاربر به سایت مورد‌نظر اعلام می‌کند. ایمیل‌هایی که برای این آدرس ساختگی ارسال می‌شوند به ایمیل متصل به حساب کاربری اپل شخص فوروارد می‌شوند و امکان غیرفعال‌ کردنشان وجود دارد.

امکان جدید دیگری که در آی او اس ۱۳ شاهدش هستیم، سیستم جدید ردیابی محصولات گم‌شده اپل است. در این سیستم جدید که البته وابستگی به سخت‌افزار‌های جدید اپل هم دارد، حتی امکان پیدا کردن آیفون یا مک‌بوک خاموش هم وجود دارد. در این سیستم تمام آیفون‌ها و آیپدهایی که نزدیک به دستگاه مورد‌ نظر قرار دارند، می‌توانند سیگنال بلوتوثی خاصی را از دستگاه دریافت کنند و از طریق شبکه اپل موقعیت آن را به صاحبش اطلاع دهند. اپل اطمینان داده است که این سیستم ردیابی، حریم خصوصی افراد را مورد‌ تعرض قرار نمی‌دهد.

اپلیکیشن‌های بروز‌ شده اپل

اپلیکیشن‌های بروز‌ شده اپل

اپل همراه با معرفی آی او اس ۱۳ از نسخه‌های جدید بعضی از برنامه‌های پیش‌فرض آیفون رونمایی کرد. برای بروز رسانی جدید، اپلیکیشن‌های زیادی باز طراحی شده‌اند. اولین نمونه، برنامه یادداشت‌ها است که حالت جدیدی برای نمایش یادداشت‌ها به‌ صورت گالری، مشابه سیستم عامل مک، دارد. برنامه یادآوری‌ها هم تغییراتی داشته و با استفاده از یادگیری ماشینی قابلیت‌های بهبود یافته‌ای در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

بزرگترین بازطراحی و بروز رسانی بین برنامه‌های پیش‌فرض قطعاً مربوط به برنامه عکس‌ها است. فوتوز در آی او اس ۱۳ تغییرات اساسی داشته و حالا مجموعه عکس‌ها به‌ طور‌ کلی در ۴ زبانه مختلف نمایش داده می‌شوند. زبانه اول همه عکس‌ها است که طبیعتاً همه عکس‌ها یکجا در این زبانه نشان داده می‌شوند. اما سه زبانه دیگر یعنی، روزها، ماه‌ها و سال‌ها موضوع اصلی بحث هستند. این زبانه‌ها عکس‌ها را براساس تاریخ دسته‌بندی می‌کنند و با استفاده از یادگیری ماشینی پیش‌نمایشی از اتفاقات یا سفرها در هر روز، ماه یا سال نشان می‌دهند. این الگوریتم برای انتخاب پیش‌نمایش سعی می‌کند عکس‌هایی را که به‌ عنوان‌ مثال از رسید‌ها یا از تخته سیاه کلاس گرفته شده، کنار بگذارد. برای نمونه در زبانه سال‌ها عکس پیش‌ نمایش هر سال همان عکسی است که روزی مثل امروز در آن سال گرفته شده و با باز‌کردن هر سال دسته‌بندی‌هایی براساس موقعیت مکانی یا موضوعی عکس‌ها نمایش داده می‌شود.

میانبر‌های سیری که در نسخه قبلی آی او اس به‌ عنوان یک برنامه جداگانه برای نصب وجود داشت، حالا به‌ صورت پیش‌فرض در دستگاه وجود دارد. این برنامه هم طبق رسم بقیه برنامه‌های آی او اس ۱۳ از یادگیری ماشینی بهره می‌برد و با مرور زمان و رصد فعالیت‌های کاربر گزینه‌های مناسب بیشتری ارائه می‌دهد. اپل مپس یا همان نقشه‌های اپل هم در این بروز رسانی تغییر کرده و جزییات بیشتری در اختیار کاربر قرار می‌دهد. تغییرات دیگر اپل مپس شامل ارائه اطلاعات لحظه‌ای سیستم حمل‌ و‌ نقل در شهر‌های آمریکا و اضافه‌ شدن امکان اشتراک‌گذاری زمان تقریبی رسیدن است. برنامه‌های پیش‌فرض دیگری هم در آی او اس ۱۳ بهبود پیدا کرده‌اند که فایل‌ها، ایمیل، اخبار و برنامه سلامت اپل از آن جمله هستند.

جمع‌بندی

جمع‌بندی

اپل در طراحی و مهندسی آی او اس ۱۳ بیشتر به بهبود‌های زیرساختی سیستم عامل اختصاصی خود پرداخته است. بنابراین آموزش آی او اس ۱۳ به کاربران قدیمی زمانبر نخواهد بود. این نسخه جدید تغییر ظاهری چندانی به‌ همراه ندارد اما در زیرساخت‌های خود پیشرفت کرده است. مثلاً حالا برنامه‌ها برای اجرا به زمان کمتری نیاز دارند. حجم فایل برنامه‌ها و آپدیت‌هایشان کمتر شده و به‌ طور‌ کلی آی او اس ۱۳ نسبت به آی او اس ۱۲ سیستم عامل کارآمدتر و بهینه‌تری شده است.

بهبودهای جزیی در گوشه‌ و‌ کنار سیستم عامل آیفون، رفع باگ‌ها و البته پیدا شدن چند باگ جدید جزء طبیعی بروز رسانی‌ ها شناخته می‌شوند. اپل هم از این قاعده مستثنی نیست. همانطور‌ که دیده شده با فاصله کمی از در دسترس قرار گرفتن نسخه جدید، یک آپدیت کوچک‌تر که طبیعتاً فقط عدد بعد از ممیز را تغییر می‌دهد، منتشر می‌شود. آی او اس ۱۳ یک گام رو به جلو کوچک در ظاهر و گامی بزرگ در باطن سیستم عامل گوشی اپل است. اضافه‌ شدن امکاناتی مثل حالت تیره و در کنار آن افزایش راه‌های مدیریت حریم خصوصی و بروز‌ شدن برنامه‌های پیش‌فرض همان چیزهایی بود که طرفداران اپل از آن انتظار داشتند.