پردازنده مدیاتک هلیو G90T یک چیپ‌ست 8 هسته‌ای است که در 30 جولای 2019 معرفی شد. زمانی که گوشی شیائومی Redmi Note 8 Pro با پردازنده مدیاتک هلیو G90T عرضه شد، بحث‌های زیادی در مورد این‌که آیا ویژگی های هلیو G90T می‌توانند با اسنپدراگون 712 رقابت کنند یا نه، وجود داشت. بسیاری از کاربران درمورد این پردازنده مدیاتک تردید داشتند و این به‌دلیل تجربه بد با یکی دیگر از دستگاه‌های اقتصادی مدیاتک در گذشته بود. اما آیا پردازنده مدیاتک هلیو G90T پردازنده خوبی است؟ 

برندهای گوشی‌های هوشمند، دیوانه ارائه گوشی‌های هوشمند مجهز به چیپ‌ست‌های گیمینگ هستند و چیپست‌های Mediatek Gaming مطمئناً از بخش اقتصادی تا بخش میان‌رده تأثیر خود را داشته‌اند. امروز دیگر می‌توانیم بگوییم که پردازنده هلیو G90T یکی از بهترین پردازنده‌های موجود در بازار رده خودش است؛ یک پردازنده میان‌رده که در گوشی‌های هوشمند میان‌رده قرار دارد. به‌جز ردمی نوت 8 پرو، پردازنده مدیاتک هلیو G90T در چندین گوشی ریلمی هم به‌چشم می‌خورد، گوشی‌هایی مثل ریلمی 6، 6i، 6s و... که بسیار هم پرفروش هستند. اما ویژگی های هلیو G90T چیست؟

ویژگی های هلیو G90T

ویژگی های هلیو G90T

پردازنده مدیاتک هلیو G90T یک تراشه هشت هسته‌ای با معماری 12 نانومتری است، تشکیل‌شده از دو هسته Cortex-A76 با کارایی بالا و شش هسته کم‌مصرف Cortex-A55. هسته‌های بزرگ‌تر A76 می‌توانند به 2.05 گیگاهرتز برسند و هسته‌های کوچک‌تر Cortex-A55 حداکثر سرعت کلاک 2.0 گیگاهرتز دارند. پردازش گرافیکی این پردازنده مدیاتک را تراشه Mali-G76 3EEMC4 برعهده دارد که دارای 4 هسته است و فرکانس آن می‌تواند تا 800 مگاهرتز برسد. این پردازنده گرافیکی می‌تواند صفحه نمایشی با وضوح تصویر 2520*1080 (+Full HD) و نرخ تازه‌سازی 90 هرتز را پشتیبانی کند. از حافظه UFS 2.1 پشتیبانی می‌کند و می‌تواند از حافظه LPDDR4x با سرعت 2133 MT/s پشتیبانی کند. 

مودم 4G LTE پردازنده هلیو G90T از  Dual VoLTE پشتیبانی می‌کند و حداکثر سرعت دانلود تا 600 مگابیت بر ثانیه (Cat-12) را دارد. با اتصال 4G LTE، این پردازنده هیچ مشکلی در بازی ایجاد نمی‌کند. این پردازنده بازی بدون لَگ و پخش با کیفیت بالا را بدون هیچ مشکلی ارائه می‌دهد. از بلوتوث 5.0 هم پشتیبانی می‌کند. ISP هم از تنظیمات دوربین سه‌گانه با حداکثر وضوح دوربین تا 64 مگاپیکسل پشتیبانی می‌کند. اما ویژگی های هلیو G90T چه عملکردی را برای این پردازنده به ارمغان می‌آورند؟

عملکرد پردازنده هلیو G90T

عملکرد پردازنده هلیو G90T

وقتی پردازنده یک گوشی هوشمند مانند گوشی شیائومی را بررسی می‌کنیم، تمرکز اصلی بر دو نوع کاربر است. گروه اول، کاربران عادی هستند که از گوشی هوشمند خود برای کارهای روزمره مانند وب‌گردی، رسانه‌های اجتماعی، عکاسی و بازی‌های سبک استفاده می‌کنند. دومین گروه کاربران، گیمرها و علاقه‌مندان به فناوری هستند که خواهان عملکرد بالا هستند. علاوه براین، درمورد کارایی یک تراشه صحبت می‌کنیم، چون عمر باتری برای تجربه کاربری خوب یک گوشی هوشمند بسیار مهم است. 

پردازنده مدیاتک هلیو G90T در اکتبر 2019 با گوشی Redmi Note 8 Pro وارد بازار شد و در نوامبر 2019، این گوشی هوشمند به‌عنوان پرفروش‌ترین گوشی هوشمند در سراسر جهان معرفی شد. بدون‌شک پردازنده هلیو G90T نقش مناسبی در موفقیت Redmi Note 8 Pro داشته. درواقع مردم از عملکرد گیمینگ این گوشی هوشمند بسیار رضایت دارند و تازه از نظر قیمت و عملکرد، بهتر از اکثر گوشی‌های هوشمند گیمینگ است. به‌همین دلیل در این مقاله از همه‌چی آنلاین، عملکرد پردازنده مدیاتک هلیو G90T بر اساس عملکرد Redmi Note 8 Pro بررسی شده است.

عملکرد در وظایف سبک

دستگاه‌های مبتنی بر پردازنده مدیاتک هلیو G90T مثل گوشی ردمی Note 8 Pro در کارهای اساسی بسیار خوب عمل می‌کنند. حتی عملکرد پردازنده هلیو G90T کمی بهتر از اسنپدراگون 665، 710، 675 و اگزینوس 9611 است، اما این تفاوت برای یک کاربر معمولی چندان قابل‌توجه و ملموس نیست. اگر در گروه اول کاربران، یعنی کاربران عادی  قرار می‌گیرید، با هر تلفن هوشمندی با SOC هایی که گفتیم کار کنید، تجربه‌ای تقریباً مشابه با دستگاهی با پردازنده هلیو G90T خواهید داشت.

بازی و عملکرد سنگین

بازی و عملکرد سنگین

عملکرد پردازنده مدیاتک هلیو G90T در این بخش، همه رقبا را در محدوده قیمتی خودش از دور خارج می‌کند. در حین انجام بازی‌های سنگین مثل PUBG Mobile ،Fortnite و Call of Duty Mobile کار شگفت‌انگیزی انجام می‌دهد. برای PUBG Mobile، این پردازنده یکی از بهترین انتخاب‌هایی است که می‌توانید انجام دهید. ممکن است کمی افت فریم در بازی Fortnite تجربه کنید، اما این اتفاق نادر است و بازی روان است، اما اگر به بهترین تجربه Fortnite نیاز دارید، به شما توصیه می‌کنیم از یک دستگاه اسنپدراگون 845 مثل Poco F1 یا بهتر استفاده کنید. با این وجود، تجربه کلی بازی بهتر از دستگاه‌های اسنپدراگون 712 و قابل‌مقایسه با اسنپدراگون 730 گزارش شده است.

انتظار می‌رود که تجربه بازی طولانی‌مدت به‌دلیل گرم‌شدن دستگاه، آنقدرها هم عالی نباشد، و بله، گوشی در حین اجرای بازی‌هایی با گرافیک بالا، مثل PUBG Mobile و Fortnite، برای مدت طولانی (بیش از 30 تا 40 دقیقه)، کمی گرم می‌شود، اما می‌توانید با چند دقیقه استراحت بین اجرای طولانی بازی، به‌راحتی با این مشکل مقابله کنید. این یک اشکال بزرگ نیست و شما از بازی طولانی مدت با دستگاهی که با پردازنده مدیاتک هلیو G90T کار می‌کند، لذت خواهید برد. گوشی هوشمند دیگری که با چیپست Mediatek عرضه شد و این گوشی Realme 6 بود که با قیمت بسیار کمتری وارد بازار شد. این گوشی هوشمند نیز به دلیل چیپست مدیاتک، عملکرد بازی بسیار خوبی داشت. 

عملکرد باتری

عملکرد باتری

در کارهای سبک مثل وب‌گردی، پخش ویدیو در یوتیوب و تماس، کارایی پردازنده مدیاتک هلیو G90T با اسنپدراگون 712 و 710 برابری می‌کند، اما کمی ضعیف‌تر از اسنپدراگون 660 و 665 است. Redmi Note 8 Pro (وبسایت gsmArena) که 11.76 درصد ظرفیت باتری بالاتری نسبت به گوشی ریلمی XT دارد، درواقع در استفاده سبک 12 درصد بیش‌تر از Realme XT دوام آورد. با این‌حال، وقتی صحبت از کارهای سنگین و بازی‌کردن و گیمینگ می‌شود، وضعیت کاملا متفاوتی پیش‌رو داریم! وقتی تسک‌های سنگین انجام می‌دهید، می‌توانید انتظار داشته باشید که باتری 4500 میلی‌آمپرساعتی Redmi Note 8 Pro فقط به‌اندازه باتری 4000 میلی‌آمپر‌ساعتی Realme XT دوام بیاورد.

سخن آخر

یکی از عوامل اصلی که تمام چیپست‌های بازی Mediatek را از چیپست‌های بازی دیگر جدا و متمایز می‌کند، بهبود تجربه گیمینگ در این پردازنده‌ها است. وجود فناوری MediaTek HyperEngine که نه‌تنها سرعت بازی را افزایش می‌دهد، بلکه از گرافیک، اتصال شبکه، قدرت و ... هم مراقبت می‌کند، یک امتیاز بزرگ برای چیپست‌های بازی Mediatek محسوب می‌شود. درواقع، این پیشرفت تجربه بازی حتی در سری مدیاتک دیمنسیتی در نسخه ارتقایافته هم وجود دارد. شاید به‌همین دلیل است که پردازنده مدیاتک هلیو G90T بهتر از سری چیپست‌های اسنپدراگون 730G، اسنپدراگون 720G، اگزینوس 9611 و کرین 810 و غیره ظاهر شده است.

بعد از تمام این صحبت‌ها در این برهه از زمان، اغراق نیست اگر بگوییم که پردازنده‌های Mediatek تأثیر مناسبی بر بازار گوشی‌های هوشمند دارند و برای خود جایی دست‌وپا کرده‌اند، آن هم نه‌فقط در بازار گوشی‌های هوشمند، چندین دستگاه و ابزار دیگر مثل تلویزیون‌های هوشمند و تبلت وجود دارند که با چیپست‌های Mediatek کار می‌کنند.