صفحه نمایش OLED با نام کامل Organic Light Emitting Diode که دیود نورگسیل ارگانیک ترجمه می‌شود، در دنیای نمایشگرهای سطح بالا به‌ عنوان اوج کیفیت تصویر شناخته می‌ شود. کافی است به نمایشگر یکی از گوشی‌ های پرچم‌ دار اخیر مانند آیفون ۱۳ پرو مکس نگاه کنید و به‌راحتی متوجه شوید که ادعا بی‌ دلیل نیست. از اشباع رنگ عالی و زوایای دید فوق‌ العاده گرفته تا رنگ مشکی کامل در صفحه نمایش OLED باعث می‌ شود اکثر نمایشگرهای LCD رنگ‌ و رو رفته به نظر برسند. طبق آخرین روند دنیای تکنولوژی، کمپانی‌ ها از صفحه نمایش‌ OLED در همه‌چیز استفاده می‌ کنند؛‌ از بهترین تلویزیون‌ ها گرفته تا لپ‌ تاپ‌ ها و ساعت‌ های هوشمند و البته گوشی‌ های موبایل. فناوری OLED صفحه نمایش گوشی‌ را بهتر از همیشه جلوه می‌ دهد و صد البته که تصویر خوب و با کیفیت تنها مزیت آن‌ نسبت به دیگر نمایشگرها نیست. اما چه چیزی OLED را متمایز می‌ کند؟ آیا هر نوع پنل دیگری می‌ تواند با آن رقابت کند؟ همراه همه‌ چی آنلاین باشید تا با این نوع از نمایشگر و مزایای آن بیشتر آشنا شوید.

صفحه نمایش OLED چه مزایایی دارد؟

هنگامی که تلویزیون یا تلفن هوشمند خود را روشن می‌ کنید، الکتریسیته پیکسل‌ هایی را که در داخل نمایشگر قرار دارند فعال می‌ کند که بر اساس آنچه قرار است در تصویر نمایش داده شود روشن یا خاموش می‌ شوند. در واقع هر پیکسل از این نمایشگرها، یک OLED است. از آنجایی که OLED به نور پس‌ زمینه نیاز ندارد، به‌ عنوان یک فناوری انتشاری در نظر گرفته می‌ شود. این ویژگی منحصر به‌ فرد، یعنی توانایی خاموش شدن کامل OLED‌ها امکان تولید رنگ مشکی خالص را فراهم می‌ کند. هنگامی که یک تصویر به رنگ مشکی نیاز دارد، پیکسل‌ های مورد‌ نظر به‌طور کامل خاموش شده و در نتیجه یک سیاهی واقعی ایجاد می‌ شود. در مقابل، پنل‌های LCD که در اکثر تلویزیون‌ های صفحه تخت و گوشی‌ های قدیمی‌ تر یا ارزانتر یافت می‌ شوند، به نور پس‌ زمینه LED نیاز دارند. این تفاوت به این معنی است که در نمایشگرهایی که OLED نیستند، مناطق سیاه صفحه همچنان درجاتی از نور را دریافت کرده و توانایی تولید رنگ سیاه را ندارند و نتیجه نهایی رنگ طوسی می‌ شود.

صفحه نمایش OLED چه مزایایی دارد؟

از آنجایی که OLED‌ها به این لایه LED اضافی نیاز ندارند، سازندگان می‌ توانند پنل‌ ها را بسیار نازک طراحی کنند. همین طراحی نازک و عدم وجود نور زمینه مجزا، باعث می‌ شود که صفحه نمایش OLED امکان خم شدن را هم داشته باشد. خم شدن نمایشگر دروازه‌ های جدیدی را رو به آینده باز می‌ کند؛ تولید تلویزیون‌ های رول شونده مثل LG Wallpaper یا گوشی‌ های تاشویی مثل سامسونگ Galaxy Z Fold و Galaxy Z Flip به لطف صفحه نمایش اولد امکان‌ پذیر شده است. همچنین، فناوری اولد امکان قرار دادن سنسورهای زیر نمایشگر، مثل دوربین سلفی و اثر انگشت را هم فراهم کرده است.

صفحه نمایش اولد در مقابل رقبا

همانطور که گفته شد، صفحه نمایش OLED از آنجایی که به نور پس‌ زمینه نیاز ندارد، می‌ تواند بسیار نازک‌ تر از سایر فناوری‌ های نمایشگر باشد. پس از سال‌ ها انتظار، ال‌ جی بالاخره تلویزیون OLED رول شونده شگفت‌ انگیز خود را وارد بازار کرد. این تلویزیون از یک صفحه نمایش OLED بسیار نازک که بر روی شیشه انعطاف‌ پذیر قرار گرفته استفاده می‌ کند و به آن اجازه می‌ دهد تا در صورت عدم استفاده، در محفظه‌ ای که پایین آن قرار گرفته جمع شود. هیچ فناوری صفحه نمایش دیگری نمی‌ تواند در پنل‌ های شیشه‌ ای و منعطف به این شیوه استفاده شود. نازک بودن پنل‌ های اولد است که به این فناوری اجازه می‌ دهد تا برای صفحه‌ های منحنی و حتی تاشو، همانطور که در بهترین تلفن‌ های تاشو دیده می‌ شود، استفاده شود. با این حال، صفحه نمایش OLED چالش‌ هایی را برای شرکت‌ های تولیدکننده ایجاد می‌ کند؛ در واقع، تعداد انگشت شماری از شرکت‌ ها هستند که در حاضر توانایی تولید این دسته از نمایشگرها را دارند. تا به امروز اصلی‌ ترین تولیدکنندگان اولد LG Display و Samsung Display هستند.

صفحه نمایش اولد در مقابل رقبا

پنل‌های OLED عموماً شکننده هستند و روش تولیدشان هم هنوز با مشکلاتی همراه است. در حالی‌ که اپل برای آیفون‌ های فعلی خود به نمایشگرهای OLED سامسونگ متکی است، گزارش‌ هایی وجود دارد که نشان می‌ دهد این شرکت سرمایه‌ گذاری هنگفتی بر روی فناوری microLED به‌ عنوان جایگزینی برای صفحه نمایش‌ های استفاده شده در گوشی‌ ها و گجت‌ های پوشیدنی خود کرده است. در حالی که تولید در حال افزایش است و بازده هم روز به روز بهتر می‌ شود، چالش‌ های موجود باعث بالا بودن قیمت هستند. اگر به دنبال خرید یک دستگاه مجهز به صفحه نمایش OLED هستید، باید بدانید که از همتایانی که از انواع دیگر نمایشگر استفاده می‌ کنند قیمت بالاتری خواهند داشت.

در مورد تصویر ارائه شده، می‌ توانید انتظار داشته باشید که OLEDها نسبت به سایر فناوری‌ های صفحه‌ نمایش، رنگ مشکی بسیار بهتری را در اختیار شما قرار دهند. OLED‌ها ثابت کرده اند که از دقت رنگ فوق‌ العاده‌ ای نیز بهره‌ مند هستند و البته کنتراست بی‌ نهایتی که ارائه می‌ کنند را نباید فراموش کرد. با این حال، یک صفحه نمایش OLED نمی‌ تواند به اندازه نمایشگرهای LCD نور تولید کند، که همین موضوع باعث می‌ شود در محیط‌ های روشن‌ تر دید ضعیف‌ تری داشته باشند. در تلویزیون‌ های OLED قدیمی‌ تر، برخی مشکلات تاخیر در نمایش تصویر مشاهده می‌ شد که باعث ایده‌ آل نبودن آن‌ ها برای تماشای ورزش‌ های سریع یا بازی‌ های ویدیویی بود. درواقع دلیل اصلی این مشکل نرخ به‌ روز رسانی پایین صفحه بود که باعث مناسب نبودن آن‌ ها برای گیمرها و طرفداران مسابقات ورزشی می‌ شد. این دسته از مخاطبان عموماً پنل‌ های پلاسما را انتخاب بهتری می‌ دانستند. با این حال، ال‌ جی بهبودهایی را در مورد کاهش تأخیر تصویر در تلویزیون‌ های خود انجام داد و این فناوری به سرعت به رقبا هم رسید. 

کدام گوشی‌ ها دارای صفحه نمایش OLED هستند؟

کدام گوشی‌ ها دارای صفحه نمایش OLED هستند؟

در سال ۲۰۰۳، استفاده از اولد به‌ عنوان صفحه نمایش گوشی ناگهان رواج پیدا کرد. تقریباً تمام گوشی‌های تاشوی کلاسیک از این نوع نمایشگر استفاده می‌ کردند. گرچه نباید فراموش کنیم که این تکنولوژی در آن برهه زمانی تا این حد پیشرفته نبود و تنها توانایی تولید ۲۵۶ رنگ را داشت. یکی از گوشی‌ هایی که با استفاده از پنل OLED بسیار درخشید، گوشی نوکیا N85 بود که نمایشگری ۲.۶ اینچی با رزولوشن ۲۴۰ در ۳۲۰ داشت. چنین مشخصاتی در دنیای امروز حتی خنده‌ دار به نظر می‌ رسد اما در آن زمان عنوان بهترین نمایشگر موبایل را با چگالی ۱۵۴ پیکسل در اینچ از آن خود کرد. در سال ۲۰۱۰،‌ سامسونگ در گوشی Galaxy Wave از نمایشگر AMOLED با اندازه ۳.۳ اینچ و رزولوشن ۴۸۰ در ۸۰۰ استفاده کرد که گام رو به جلویی برای صفحه نمایش OLED محسوب می‌ شد. اما سامسونگ قدم اصلی در این زمینه را همراه با بزرگ‌ ترین اقدامش در مورد گوشی‌ های هوشمند، یعنی معرفی Galaxy S همراه کرد. تمام گوشی‌ های سری Galaxy S و پس از آن سری Note‌ از نمایشگر AMOLED استفاده می‌ کنند. اپل هم در آیفون ۱۰ و تمامی آیفون‌ های بعدی از صفحه نمایش OLED استفاده کرده است. حالا دیگر تمام گوشی‌ های پرچم‌ دار با نمایشگر اولد به بازار عرضه می‌ شوند.

جمع‌ بندی: چه انتظاری از صفحه نمایش اولد می‌ رود؟

ما همه صفحه‌ های OLED را آزمایش نکرده‌ ایم، بنابراین نمی‌ توان گفت که در مورد همه آن‌ها تجربه بصری فوق‌ العاده‌ ای را تجربه خواهید کرد. اما در برخی از گوشی‌ ها و تلویزیون‌ های سطح بالایی که آزمایش کرده‌ ایم، صفحه‌ های OLED تصاویر بسیار زیبایی ارائه می‌ کنند. با OLED، می‌ توانید انتظار رنگ مشکی خالص را داشته باشید، زیرا OLED‌ها هر زمان که نیاز به ایجاد رنگ نداشته باشند به طور کامل خاموش می‌ شوند. از سوی دیگر OLED‌ها به اندازه انواع LCD روشنایی کمتری دارند، اما همچنان برای اکثر کاربران نور آن‌ها کافی به نظر می‌ رسد. زاویه دید OLED فوق‌ العاده خوب است و به شما امکان می‌ دهد از هر زاویه‌ ای به گوشی نگاه کنید یا تلویزیون OLED را در هر نقطه از خانه قرار دهید و همچنان تجربه بصری جذابی داشته باشید. در واقع، OLED‌ها در حال حاضر بهترین زاویه دید را نسبت به سایر فناوری‌ های صفحه نمایش دارند. اما این فناوری برتر ارزان نیست؛ انتظار می‌ رود که برای تهیه محصولی با صفحه نمایش OLED نیاز به پرداخت هزینه بالایی داشته باشید. با این حال، به‌ طور کلی، OLED یک فناوری عالی است که اکثر کاربران از داشتن آن در دستگاه‌ های خود خرسند هستند.

منبع: https://www.tomsguide.com/us/what-is-oled,news-25120.html