دوربین گوشی‌های موبایل ما روز به روز در حال پیشرفت هستند و تکنولوژي‌هایی که قبلا فقط در دوربین‌های رده بالا و گران قیمت دیده می‌شد، امروزه در انواع دوربین گوشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از این تکنولوژی‌ها لرزشگیر اپتیکال است که باعث می‌شود خبری از عکس‌های تار نباشد و ویدیوهای ثبت شده هم روان‌تر باشند. در این مقاله ما قصد داریم به این بپردازیم که لرزشگیر اپتیکال چیست، چطور کار می کند و آیا به آن نیاز دارید یا خیر. پس در صورتی که به این موضوع علاقه‌مند هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا به تمامی این سوالات پاسخ دهیم.

تخفیف ویژه خوانندگان بلاگ (محدود)
قبل از خرید، مشاوره تخصصی رایگان بگیرید
+
کد  تخفیف ویژه بلاگ را دریافت کنید.

روی شماره زیر کلیک کنید:

لرزشگیر Optical چیست؟

لرزشگیر اپتیکال از اواخر دهه ۹۰ میلادی به صورت تجاری مورد استفاده قرار گرفته است. اولین بار در دوربین‌های کامپکت و لنزهای SLR بود که از این تکنولوژی استفاده شد و هدف آن هم این بود که عکاس‌ها بتوانند بدون نیاز به سه پایه، تصاویر را با نوردهی طولانی مدت‌تری ثبت کنند. نحوه کار این لرزشگیر هم اینطور بود که برای مقابله با لرزش‌های دست، عناصر داخلی لنز را در جهت عکس حرکت جابجا می‌کرد. پس از ۲۰ سال این تکنولوژی در اکثر گوشی‌های پرچم‌دار و حتی برخی گوشی‌های میان رده و پایین رده هم دیده می شود.

لرزشگیر Optical چیست؟

به دلیل اینکه سنسورهای مورد استفاده در گوشی‌های هوشمند خیلی کوچک‌تر از سنسورهایی است که در دوربین‌های سنتی استفاده می‌شود، ممکن است برای جذب نور کافی به مشکل بخورند. به همین خاطر در برخی گوشی‌ها مدت زمان نوردهی کمی طولانی‌تر خواهد بود. این موضوع با وجود اینکه می‌تواند باعث جذب نور بیشتر شود اما در مقابل باعث می‌شود که تصاویر ثبت شده کمی تار به نظر برسند. لرزشگیر گوشی با کنترل مسیر نور از لنز تا سنسور تصویر کار می‌کند و این امر از طریق اطلاعات کسب شده از سنسور ژیروسکوپ و محاسبه مسیر لنز برای مقابله با حرکات مذکور انجام می‌شود. سپس عناصر داخل لنز با کمک موتورهای الکترومغناطیسی در خلاف جهت حرکت جابجا می‌شود. تمامی این اعمال هم در زمان ثبت تصویر انجام می‌شود تا تاری تصویر را کاهش دهد. 

روش‌های دیگر هم برای کاهش لرزش وجود دارد. برای مثال لرزشگیر دیجیتال از کدهای نرم‌افزاری برای کاهش لرزش‌های تصویر استفاده می‌کند. از روش جابجایی سنسور یا Sensor Shift هم در بدون آینه و برخی دوربین‌های DSLR استفاده می شود. در این متد به جای جابجایی عناصر داخل لنز، سنسور تصویر جابجا می‌شود. احتمالا این تکنولوژی تا چند سال آینده در گوشی‌های هوشمندی همچون گوشی سامسونگ هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از لرزشگیر اپتیکال شما می‌تواند با استفاده از گوشی خودتان در شرایط کم نور یا هنگام عکاسی کلوزآپ تصاویری ثبت کنید که هیچگونه لرزشی ندارند.

البته لرزشگیر اپتیکال نمی‌تواند در تمامی شرایط با تاری تصویر مقابله کند. برای مثال اگر سوژه خیلی سریع حرکت کند، لرزشگیر گوشی نمی‌تواند با آن مقابله کند بلکه لرزشگیر اپتیکال فقط می‌تواند لرزش‌های ناشی از حرکت دوربین را از بین ببرد. برای همین در صورت مواجهه با تصاویر تار بهتر است به جای استفاده از لرزشگیر Optical  تنظیمات دوربین گوشی اپل را هم بررسی کنید و سعی کنید با تغییر تنظیمات با لرزش‌های ایجاد شده مقابله کنید. در زمان فیلمبرداری هم لرزشگیر تصویر می‌تواند به شما کمک زیادی کند. در زمان فیلمبرداری جابجایی عناصر لنز باعث می‌شود ویدیوهای ضبط شده لرزش خیلی کمتری داشته باشند. البته این نوع لرزشگیر Optical به اندازه گیمبال یا لرزشگیرهای جانبی قوی نیست اما کیفیت ویدیوهای شما را به شکل قابل توجهی افزایش خواهد داد. همچنین عملکرد آن نسبت به ادیت ویدیو خیلی بهتر است.

نحوه کار لرزشگیر اپتیکال تصویر

تولیدکننده‌های گوشی در دستگاه‌های خودشان از سنسورهای ژیروسکوپ بسیار حساسی استفاده می‌کنند که می‌توانند زاویه و جهت حرکت دوربین را با دقت بسیار بالایی تشخیص دهند. در کنار این سنسورها نیز موتورهای الکترومغناطیسی بسیار کوچکی داخل لنز یا در کنار سنسور عکاسی وجود دارد و در کنار هم باعث کاهش لرزش‌های دوربین خواهند شد. 

نحوه کار لرزشگیر اپتیکال تصویر

به صورت کلی دو نوع لرزشگیر Optical  تصویر وجود دارد: لرزشگیرهایی که بر پایه لنز کار می‌کنند و لرزشگیرهایی که بر پایه سنسور کار می‌کنند. نوع اول بیشتر در دوربین‌های عکاسی رده بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد و عناصر داخل لنز را بسته به جهت حرکت جابجا می‌کند. این موضوع باعث می‌شود که تصویر تا جای ممکن به صورت ثابت روی سنسور عکاسی تابیده شود. البته این متد در مواقعی که فاصله بین سنسور تا لنز خیلی کم است قابل استفاده نیست به همین خاطر به عنوان لرزشگیر گوشی کاربرد کمتری دارد.

نوع بعدی لرزشگیر Optical لرزشگیرهایی هستند که بر پایه سنسور کار می کنند. این نوع لرزشگیر زاویه سنسور را با توجه به حرکات دوربین تغییر می‌دهد و مزیت آن این است که می‌توانید فاصله کانونی بین لنز و سنسور را تنظیم کنید. این نوع لرزشگیر خیلی کوچک‌تر از لرزشگیر‌هایی هستند که بر پایه لنز کار می‌کنند و به همین می‌توان از آن در گوشی‌های هوشمند نیز استفاده کرد. همچنین این تکنولوژی نسبت به خرید لرزشگیرهای خارجی و دوربین‌های گران قیمت روش مقرون به صرفه‌تری برای کاهش لرزش دوربین و ثبت تصاویر واضح است. لرزشگیرهایی که بر پایه سنسور هستند معایب خاص خودشان را هم دارند. از انجایی که تصویر تابیده شده روی سنسور از قبل تثبیت نشده است، برخی ویژگی‌ها مثل کاهش توانایی اتوفوکوس در نور کم می‌تواند برای شما دردسرساز شود. همچنین این نوع لرزشگیر وابسته به حرکت، سرعت و اندازه لنزی است که در مقابل آن‌ها وجود دارد. بنابراین برای بهبود عکاسی با گوشی شیائومی در فاصله زیاد، باید از لنزهای بزرگتری استفاده کنید که کار دشواری است.

چه زمانی می‌توانید از لرزشگیر اپتیکال استفاده کنید؟

چه زمانی می‌توانید از لرزشگیر اپتیکال استفاده کنید؟

با وجود اینکه لرزشگیر اپتیکال در زمان عدم استفاده از سه پایه عملکرد خیلی خوبی دارد و می‌تواند خیلی به شما کمک کند، در زمان استفاده از سه پایه نمی‌توانید از آن استفاده کنید زیرا لرزشگیر اپتیکال برای مواقعی طراحی شده است که لرزش وجود دارد. استفاده از این تکنولوژی در مواقعی که دوربین ثابت است و هیچ نوع لرزشی ندارد می‌تواند باعث کاهش کیفیت تصاویر شما شود. همچنین لرزشگیر اپتیکال توانایی حذف لرزش‌های ناشی از جابجایی سوژه را ندارد. این لرزشگیر فقط لرزش‌های ناشی از حرکت دوربین یا لنز را جبران می‌کند. در صورتی که بیشتر به صورت روی دست و بدون کمک سه پایه عکاسی می‌کنید، لرزشگیر اپتیکال می‌تواند به شما کمک کند. این ویژگی باعث ارتقا تصاویر ثبت شده توسط شده توسط شما خواهد شد و می‌تواند کمک زیادی به شما کند. آیا شما هم تجربه استفاده از لرزشگیر اپتیکال را دارید؟ تجربیات خودتان را از طریق بخش نظرات همین مطلب با ما در میان بگذارید.

منبع: newatlas