تلفن‌های هوشمند، رایانه‌ها و تلویزیون‌ها از همیشه محبوب‌تر هستند و وجه اشتراکشان چیست؟ صفحه نمایش!بنابراین جای تعجب نیست که چرا در دهه گذشته این‌ همه پیشرفت شگفت‌انگیز در فناوری صفحه نمایش گوشی رخ داده است. AMOLED یکی از جدیدترین این پیشرفت‌ها است. اگر کمی بین مشخصات گوشی‌های هوشمند چرخ زده باشید، حتماً به عبارت «نمایشگر آمولد» برخورد کرده‌اید، اما این سؤال پیش می‌آید که آمولد چیست؟ آیا آمولد فقط نمایشگر گوشی است یا نمایشگر هر دیوایسی می‌تواند آمولد باشد؟ صفحه نمایش amoled چیست و چرا این‌ قدر پرطرفدار است؟ بیایید به سوالات شما پاسخ دهیم. صفحه نمایش AMOLED یک نسخه اصلاح‌شده از صفحه نمایش OLED است که مشکل را دو تا می‌کند! صفحه نمایش OLEDدیگر چیست؟

صفحه نمایش OLED چیست؟

جواب معما در اسم این نمایشگرها پنهان شده است، اما مؤلفه اصلی در این نوع صفحه نمایش یک دیود ساطع‌کننده نور (LED) است. علاقمندان به وسایل الکترونیکی بی‌شک قبلاً با این چراغ‌های کوچک بازی کرده‌اند. در یک صفحه نمایش، این ال‌ای‌دی‌ها به‌ طور چشمگیری کوچک شده‌اند و در خوشه‌های قرمز، سبز و آبی قرار گرفته‌اند تا پیکسلی جداگانه ایجاد شود که می‌تواند نور سفید و رنگ‌های مختلف، از جمله قرمز، سبز و آبی را تولید کند.

OLED مخفف عبارت انگلیسی organic light-emitting diode به‌ معنای «دیود ارگانیک ساطع‌کننده نور» است. صفحه نمایش اولد این‌طوری کار می‌کند: هر پیکسل از سه بخش تشکیل شده: یک نور کوچک، یک کریستال مایع و یک فیلتر رنگی. کریستال مایع یک ماده شیمیایی است که دارای خواص مایع و جامد است. وقتی کریستال‌های مایع، حالت مایع خود را پیدا می‌کنند، مانع عبور نور می‌شوند، اما نور می‌تواند از کریستال مایع در حالت جامدِ آن عبور کند، چون چگالی آن در حالت جامد کم‌تر است.

پیکسل‌های مایع اساساً به‌ عنوان دیافراگم کار می‌کنند. زمانی که یک پیکسل نیاز به نمایش یک رنگ خاص دارد، یک جریان الکتریکی روی کریستال مایع اعمال می‌شود که آن را از مایع به جامد تبدیل می‌کند. نور از کریستال مایع (در حالت جامد) عبور می‌کند و توسط فیلتر رنگی، رنگ‌آمیزی می‌شود تا قرمز، آبی یا سبز ظاهر شود. هزاران پیکسل کوچک تصاویر روی صفحه نمایش شما را تشکیل می‌دهند. جواب سؤال اول را گرفتیم، اما هنوز نمی‌دانیم آمولد چیست؟

صفحه نمایش آمولد چیست؟

صفحه نمایش آمولد چیست؟

حالا می‌رویم سر اصل مطلب: آمولد چیست؟ AMOLED مخفف عبارت انگلیسی active-matrix organic light-emitting diodes به‌ معنای «دیودهای نورگسیل آلی ماتریس فعال» است. تفاوت اصلی AMOLED و OLED در این است که یک صفحه نمایش AMOLED دارای نوارهای باریکی از ترانزیستورهای فیلم نازک (TFT) در پشت هر پیکسل است. این ترانزیستورها مثل بزرگراه‌های بزرگ برای الکتریسیته هستند و به جریان الکتریکی سریع‌تر در سراسر صفحه نمایش کمک می‌کنند. با وجود TFT، هر پیکسل می‌تواند سریع‌تر فعال شود، چون الکتریسیته می‌تواند سریع‌تر به پیکسل‌ها برسد.

AMOLED معمولاً در نمایشگرهای بسیار بزرگ استفاده می‌شود. در نمایشگرهای بزرگ، انتقال انرژی در تمام طول صفحه دشوارتر است. با TFT، می‌توان انرژی را به سرعت در یک صفحه نمایش بسیار گسترده منتقل کرد، بنابراین می‌توانید نرخ تازه‌سازی سریع را در سرتاسر صفحه حفظ کنید.

مزایای صفحه نمایش آمولد چیست؟

مزیت نمایشگر آمولد چیست؟ چند مزیت بزرگ برای نمایشگرهای AMOLED وجود دارد. اول اینکه نمایشگرهای AMOLED به‌ طور معمول نرخ نوسازی بالاتری نسبت به سایر انواع نمایشگرها دارند. نرخ تازه‌سازی به این نکته اشاره دارد که نمایشگر شما چقدر سریع می‌تواند تصویر صفحه را در یک ثانیه تازه کند. هرچه نرخ تازه‌سازی دیوایس شما بالاتر باشد، گرافیک روان‌تر و زنده‌تری را تجربه خواهید کرد، به‌ خصوص زمانی‌ که در حال بازی یا تماشای فیلم هستید. نمایشگرهای آمولد به‌ دلیل اینکه پیکسل‌ها می‌توانند سریع‌تر فعال شوند، نرخ تازه‌سازی بهتری دارند.

مزیت دوم صفحه نمایش آمولد چیست؟ نمایشگرهای آمولد دارای زاویه دید بسیار خوبی هستند. این یعنی می‌توانید صفحه نمایش را از زوایای مختلف به‌ وضوح مشاهده کنید. به‌ دلیل وجود TFT، هر پیکسل مقدار بیش‌تری نور منتشر می‌کند که دید کلیِ تصویرِ در حالِ نمایش را افزایش می‌دهد.

معایب صفحه نمایش amoled چیست؟

معایب صفحه نمایش amoled چیست؟

در کنار مزیت‌هایشان، نمایشگرهای آمولد معایبی هم دارند:

  •  گران‌تر هستند. 
  •  این نمایشگرها زودتر فرسوده می‌شوند. 
  •  مصرف انرژی آن‌ها بالاتر است. 
  •  احتمال سوختن نمایشگرهای آمولد بیش‌تر است. 
  •  در معرض تابش مستقیم نور خورشید، وضوح آن‌ها تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد.

صفحه نمایش AMOLED سریع‌‌تر از نمایشگرهای LED معمولی فرسوده می‌شوند. مقدار زیادی انرژی که در یک صفحه نمایش AMOLED منتقل می‌شود، سخت‌افزار آن را متضرر می‌کند. انتقال زیاد انرژی به این معنی است که نمایشگرهای AMOLED از نظر مصرف انرژی چندان هم طبیعت‌دوست نیستند و زمانی‌ که مشغول بازی هستید، واقعاً می‌توانند انرژی زیادی مصرف کنند! به‌ خاطر نور بیش‌تری که در هر پیکسل منتشر می‌شود، احتمال بیش‌تری وجود دارد که صفحه نمایش AMOLED دچار سوختگی شود.

صفحه نمایش‌های AMOLED گران‌تر از LED های استاندارد هستند. این به‌دلیل وجود لایه‌ها و خازن‌های TFT است که هزینه تولید را افزایش می‌دهد. با وجود اینکه لایه‌های TFT به تولید یک تصویر با کیفیت بهتر کمک می‌کند، این لایه‌های اضافی باعث می‌شوند که صفحه در معرض نور مستقیم خورشید درست دیده نشود. وقتی در یک روز آفتابی بیرون از خانه هستید یا وقتی صفحه شما در معرض اشعه نور خورشید قرار می‌گیرد، مشاهده صفحه نمایش AMOLED سخت‌تر است.

صفحه نمایش سوپر آمولد چیست؟

صفحه نمایش سوپر آمولد چیست؟

تا این‌جا فهمیدیم که نمایشگر اولد و آمولد چیست؟ اما اگر کمی در همه‌چی آنلاین گشت بزنید، به عبارت سوپر آمولد هم بر می‌خورید. Super AMOLED یک صفحه نمایش آمولد است که عملکرد صفحه لمسی یکپارچه‌ای دارد. Super AMOLED توسعه نسبتاً جدیدی است که در گوشی‌های هوشمند سامسونگ به‌ طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است. مشخص است که نمایشگرهای AMOLED را با قابلیت صفحه لمسی هم می‌شود ساخت، اما در نمایشگرهای AMOLED لایه حساس به لمس روی صفحه قرار گرفته است. در نمایشگرهای Super AMOLED، لایه حساس به لمس در خود صفحه تعبیه شده است. حذف لایه اضافی، دیدن نمایشگرهای Super AMOLED را در نور مستقیم خورشید آسان‌تر می‌کند.

بدیهی است که در تلفن‌های هوشمند داشتن نمایشگر سوپر آمولد یک مزیت مطلوب است. نمایشگر سوپر آمولد یک تجربه بصری استثنایی را برای شما فراهم می‌کند. طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها را با درجه شفافیت باورنکردنی رنگ ارائه می‌دهد که وضوح بسیار بیش‌تری را به همراه دارد. نمایشگرهای سوپر آمولد با توجه به نسبت کنتراست فوق‌العاده 100،000: 1 خود، به‌ طور خودکار با محیط‌های مختلف نوری سازگار می‌شوند تا همزمان که به بازی یا تماشای فیلم مورد علاقه خود مشغول هستید، از کیفیت تصویر فوق‌العاده‌ای که برای چشم‌های شما فراهم شده، لذت ببرید.

با‌ وجود تمام مزایای ذکرشده، این نمایشگرها دارای نکته‌ای منفی نیز هستند؛ احتمال سوختن نمایشگرهای Super AMOLED هم مثل آمولد، بعد از مدتی استفاده، بیشتر از سایر انواع صفحه نمایش است.

نمایشگر AMOLED ،OLED یا LCD کدام بهتر است؟

ممکن است به دلیلی لازم باشد که صفحه نمایش‌های AMOLED را با نمایشگرهای OLED و LCD مقایسه کنید. در این‌ صورت کدام یک بهتر هستند؟ اولین چیزی که باید بدانید این است که هر 3 نوع این نمایشگرها از یک نوع فناوری استفاده می‌کنند. همه آن‌ها از کریستال مایع استفاده می‌کنند. اما نمایشگرهای آمولد و اولد نسبت به نمایشگرهای LCD دارای نورهای متفاوتی هستند.

LCD مخفف عبارت انگلیسی Liquid Crystal Display است و رنگ‌ها را کاملاً متفاوت از AMOLED تولید می‌کند. نمایشگرهای LCD به‌ جای استفاده از اجزای جداگانه ساطع‌کننده نور، از نور پس‌زمینه به‌ عنوان تنها منبع نور استفاده می‌کنند. اگرچه می‌توان از چندین نور پس‌ زمینه در سراسر صفحه نمایش برای کاهش نور محلی و صرفه‌جویی در مصرف برق استفاده کرد، اما این مورد بیش‌تر در تلویزیون‌های بزرگ موردنیاز است.

از نظر علمی، طول موج نور سفید به‌ تنهایی وجود ندارد. نور سفید ترکیبی از سایر رنگ‌های قابل‌مشاهده در طیف نور است. بنابراین نور پس‌زمینه LCD باید تا حد امکان یک نور شبه سفید ایجاد کند که می‌تواند در عناصر کریستال مایع به رنگ‌های مختلف فیلتر شود. اکثر LCD ها به نور پس‌زمینه LED آبی متکی هستند که از طریق پوشش فسفری زرد فیلتر شده و یک نور شبه سفید تولید می‌کند.

در نمایشگرهای آمولد و اولد، هر پیکسل دارای منبع نور LED مینیاتوری خودش است. در LCD یک صفحه کامل از لامپ‌های فلورسنت وجود دارد که در پشت صفحه نمایش قرار گرفته است. چراغ‌های LED در نمایشگرهای AMOLED و OLED بسیار بهتر از لامپ‌های فلورسنت LCD هستند، بنابراین کیفیت تصویر بهتری را از نمایشگرهای آمولد و اولد دریافت خواهید کرد.

نمایشگرهای AMOLED به‌ دلیل معماری انرژی بهتر در مانیتور، کیفیت تصویر واضح‌تری نسبت به انواع OLED ارائه می‌دهند. با این‌ حال، اگر می‌خواهید مانیتوری بخرید که مدت زمان بیش‌تری برای شما دوام بیاورد، ممکن است بخواهید یک صفحه نمایش OLED را انتخاب کنید، چون به سرعت نمونه آمولد، فرسوده نمی‌شود.

نتیجه‌گیری

برای پیدا کردن پاسخ سؤال «نمایشگر آمولد چیست؟» به‌ جز نمایشگر آمولد (وبسایت سامسونگ)، انواع اولد و سوپر آمولد را هم شناختیم. دانستیم که آمولد یک فناوری صفحه نمایش است که در دستگاه‌های قابل‌حمل مثل تلفن‌های همراه یا لپ‌تاپ استفاده می‌شود. نمایشگرهای OLED ماتریس فعال عملکرد مشابهی با نمونه‌های OLED ماتریس غیرفعال خود دارند، اما مصرف انرژی آن‌ها به میزان قابل‌ توجهی کمتر است. این مزیت، OLED های ماتریس فعال را برای لوازم الکترونیکی قابل‌ حمل، که برایشان میزان مصرف انرژی باتری بسیار مهم است، مناسب می‌کند.