احتمالا قبلا اسم تکنولوژی NFC را شنیدهاید و حتی شاید یک گوشی موبایل داشتهاید که دارای NFC بوده است. اما NFC چیست و چه کاربردهایی دارد؟ NFC یا Near Field Communication Standard امروزه تقریبا در تمامی گوشیهای موبایل وجود دارد اما برخلاف بلوتوث و وای فای، ارتباط NFC فقط محدود به یک فاصله بسیار کوتاه است. در کنار گوشیهای موبایل، شما ممکن است NFC را در برخی تبلتها، اسپیکرها و حتی کنسولهای گیمینگ هم مشاهده کنید. با وجود اینکه به خاطر برد کوتاه ممکن است NFC روی کاغذ خیلی قدرتمند به نظر نرسد اما باز هم یک قابلیت بسیار خوب است که خیلی از افراد به صورت روزانه از آن استفاده میکنند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم در مورد اینکه NFC چیست و چطور کار میکند صحبت کنیم. همچنین به این سوال که کاربردهای مختلف NFC چیست هم پاسخ خواهیم داد.
NFC چیست و چطور کار میکند؟
مسلما اولین سوالی که در مورد NFC برای شما به وجود میآید این است که NFC چیست؟ همانطور که گفته شد NFC مخفف عبارت Near Field Communication Standard است اما سوال اینجاست که NFC چطور کار میکند؟ NFC تکنولوژی خیلی جدیدی نیست بلکه در واقع نسخه بهبود یافته RFID است که از دهها سال پیش مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که تا به حال از کارت مترو، کارت کلید یا گوشی سامسونگ استفاده کرده باشید، احتمالا با نحوه کار این تکنولوژی نیز آشنایی خواهید داشت. در ادامه مقاله NFC چیست باید بدانید که هر دو تکنولوژی RFID و NFC از اتصال القایی (inductive coupling) استفاده میکنند. در این نوع اتصال، دستگاه کارتخوان با انتقال جریان الکتریکی از داخل سیمپیچ، یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند. زمانی که یک تگ حاوی سیمپیچ به دستگاه نزدیک شود، میدان مغناطیسی، یک جریان الکتریکی به تگ مورد نظر منتقل خواهد کرد. پس از ارتباط اولیه، هرگونه اطلاعات نگهداری شده داخل تگ، به صورت بیسیم به دستگاه خواننده منتقل خواهد شد.
مهمترین تفاوت بین NFC و RFID محدوده انتقال آنها است. معمولا از RFID برای فواصل طولانیتر استفاده میشود. برای مثال در برخی کشورها عوارض آزاد راهی به صورت خودکار توسط RFID دریافت خواهد شد. در این کشورها تگ RFID به شیشه جلو ماشین چسبیده میشود و راننده فقط باید از عوارضی رد شود تا عوارض از حساب او کم شود. همچنین در صورتی که تگ RFID به یک منبع تغذیه متصل باشد، ارتباط ممکن است از فواصل طولانیتری مثل ۲۰ متر یا ۳۰ متر نیز برقرار شود.
ممکن است بپرسید پس تفاوت RFID و NFC چیست؟ NFC برد بسیار کوتاهتری دارد و نهایتا فاصله چند سانتیمتری را پوشش خواهد داد. همچنین در خیلی از نرم افزارهای موبایل هم ارتباط فقط در صورتی برقرار خواهد شد که گوشی و دستگاه خواننده به صورت فیزیکی به هم متصل شوند. این موضوع بیشتر به دلایل امنیتی و برای جلوگیری از اتصال اشتباه انجام خواهد شد زیرا امروزه از NFC برای انتقال اطلاعات مهمی مثل اطلاعات کارت بانکی شما استفاده میشود. در ادامه بحث NFC چیست باید به این موضوع اشاره کنیم که تمامی دستگاههای NFC میتوانند هم به عنوان تگ و هم به عنوان گیرنده مورد استفاده قرار بگیرند. توانایی ارتباط دو طرفه به شما این امکان را میدهد که از یک دستگاه NFC (برای مثال گوشی موبایل) برای تمامی فعالیتهای مرتبط با NFC استفاده کنید.
چه دستگاههایی دارای NFC هستند؟
در این بخش از مقاله NFC چیست قصد داریم به بررسی دستگاههای دارای NFC بپردازیم. این تکنولوژی چندین سال است که در اکثر گوشیهای موبایل وجود دارد و اولین بار در سال ۲۰۱۰ در گوشیهای اندرویدی از آن استفاده شد. Nexus S اولین گوشی اندرویدی بود که از این تکنولوژی بهرهمند شد. اپل نیز از سال ۲۰۱۴ از این تکنولوژی در دستگاههای خودش استفاده کرد و در حال حاضر تمامی مدلهای گوشی اپل از آیفون ۶ به بعد دارای NFC هستند. همچنین خیلی از گجتهای پوشیدنی مثل ردیابهای ورزشی و ساعتهای هوشمند نیز از NFC برای ارتباطات خودشان استفاده میکنند. در حال حاضر فقط دستگاههای پایین رده از NFC پشتیبانی نمیکنند. با این وجود ممکن است NFC در برخی کشورها هیچگونه کاربردی نداشته باشد. به همین خاطر برخی تولیدکنندهها مثل شیائومی در گوشیهایی که برای برخی بازارهای خاص مثل هند تولید میشوند، NFC را حذف کردهاند.
کاربردهای NFC چیست؟
در سالهای اخیر کاربردهای NFC به شکل چشمگیری افزایش یافته است. برخی از کاربردهای عملی NFC در دنیای واقعی به شرح زیر هستند:
انتقال اطلاعات: با عرضه اندروید ۴ در سال ۲۰۱۱، گوگل از ویژگی Android Beam رونمایی کرد. با این ویژگی میتوانستید هر محتوا یا اطلاعاتی که روی صفحه نمایش گوشی خودتان داشتید را با استفاده از NFC به دستگاههای دیگر انتقال دهید. تنها کاری که لازم بود انجام دهید، این بود که پشت هر دو گوشی را به هم بزنید و درخواست انتقال را تایید کنید. البته این قابلیت اخیرا با قابلیت Nearby Share که از بلوتوث و وای فای مستقیم استفاده میکند، جایگزین شده است.
پرداختهای موبایلی: یکی دیگر از کاربردهای NFC امکان انجام راحت پرداختهای موبایلی است. سامسونگ پی، اپل پی و گوگل پی، همگی از چیپ NFC گوشی شما برای پرداخت بدون اتصال استفاده میکنند. اکثر کارتهای بانکی خارجی نیز در حال حاضر دارای تراشه NFC داخلی هستند. در صورتی که از برنامههایی مثل اپل پی و گوگل پی استفاده میکنید، دیگر نیازی نیست برای خریدهای روزمره خودتان کارت بکشید و تنها کاری که لازم است انجام دهید، این است که گوشی خودتان را به کارت خوان نزدیک کنید.
اتصال سریع دستگاههای مختلف: امروزه حتی در دستگاههایی که صفحه نمایش ندارند هم میتوانید از NFC استفاده کنید و این موضوع یکی دیگر از کاربردهای NFC است. مثلا در خیلی از هدفونها و اسپیکرها بیسیم از فناوری NFC برای اتصال دستگاه به گوشی استفاده میشود. همچنین برخی از دوربینها نیز از این تکنولوژی برای ایجاد ارتباط وای فای مستقیم و انتقال سریع عکس و فیلم استفاده میکنند.
دسترسی به حمل و نقل سریع: حمل و نقل عمومی در خیلی از شهرهای دنیا مثل لندن، هنگ کنگ، سنگاپور و... از فناوری NFC برای کنترل دسترسی شهروندان به حمل و نقل عمومی استفاده میکنند. همچنین برخی از این سیستمها با نرم افزارهای پرداخت سریع مثل Google Pay نیز سازگاری دارند و برای استفاده از این مورد از کاربردهای NFC نیازی نیست که کارت مترو خودتان را همیشه به همراه داشته باشید.
گیمینگ: نینتندو از فناوری NFC برای اتصال دستگاههای فیزیکی به بازیهای کامپیوتری استفاده میکند. برای این کنسول اکشن فیگورهایی تحت عنوان Amiibo عرضه میشود که از فناوری NFC استفاده میکنند و در صورتی که آنها را به کنسولهای نینتندو سوئیچ یا 3DS نزدیک کنید میتوانید به کاراکترها، مراحل و آیتمهای اضافی برای یک بازی دسترسی داشته باشید.
اتوماسیون خانگی: برخی از پلتفرمهای خانه هوشمند مثل Home Assistant و HomeKit اپل هم از فناوری NFC پشتیبانی میکنند.
فناوری NFC یا بلوتوث یا UWB؛ کدام بهتر است؟
علاوه بر NFC گوشی، امروزه پروتکلهای ارتباطی بی سیم متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال خیلی از محصولات هوشمند همچون گوشی شیائومی دارای تکنولوژیهای دیگری مثل بلوتوث و Ultra-Wide band نیز هستند. به همین خاطر در ادامه مقاله NFC چیست قصد داریم به این بپردازیم که چه نیازی به تکنولوژیهای ارتباطی دیگر مثل NFC وجود دارد؟ یکی از مهمترین مزایای NFC گوشی این است که نیازی به جفت کردن یا ورود اطلاعات دستی ندارد و برقراری ارتباط فقط در چند ثانیه انجام میشود. اما در مقابل دستگاههای بلوتوث باید با هم Pair شوند که یک پروسه وقت گیر است. همچنین فناوری NFC گوشی نسبت به بلوتوث و UWB مصرف انرژی خیلی کمتری دارد زیرا فاصله اتصال خیلی خیلی کم است. زمانی که یک گوشی جدید تهیه میکنید، NFC آن به صورت پیشفرض روشن است اما اولین کاری که برای کاهش مصرف انرژی انجام میدهید معمولا این است که بلوتوث را خاموش میکنید.
در واقع مصرف انرژی فناوری NFC گوشی به اندازهای کم است که حتی در صورت خاموش بودن گوشی هم میتوانید از آن استفاده کنید. برای مثال گوشی ریلمی در شرایط اضطراری انرژی لازم را برای تراشه NFC گوشی فراهم میکنند تا شما بتوانید پرداختهای خودتان را انجام دهید یا به حمل و نقل عمومی دسترسی داشته باشید. خیلی از ماشینهای روز دنیا نیز از تکنولوژی UWB برای حذف سوئیچ و ورود به خودرو استفاده میکنند اما این تکنولوژی نسبت به NFC ضعفهای متعددی دارد. با توجه به همین موضوع، خیلی از تولیدکنندههای خودرو از فناوری NFC به عنوان راه حل جایگزین در شرایط اضطراری استفاده میکنند. UWB قیمت بسیار بالایی هم دارد و برخلاف آن فناوری NFC به دقت بسیار زیادی هم نیاز ندارد؟ علاوه بر این موارد، با وجود کاربردهای زیاد فناوری NFC، این تکنولوژی توانسته است مسیر آینده خودش را پیدا کند و از این به بعد فقط روز به روز به کاربردهای این تکنولوژی افزوده خواهد شد.
سوالات متداول در مورد NFC چیست؟
تگ NFC چیست؟
تگ NFC یک مدار کوچک است که از یک سیم پیچ مسی و مقداری حافظه تشکیل شده است. فقط زمانی میتوانید اطلاعات این تگ را بخوانید یا روی آن بنویسید که یک دستگاه NFC دیگر را به آن نزدیک کنید زیرا خود تگ دارای منبع تغذیه نیست. نزدیک شدن تگ به دستگاه NFC باعث انتقال جریان برق به آن خواهد شد و انتقال اطلاعات را میسر خواهد کرد.
دستگاه خواننده NFC چیست؟
هر دستگاهی که توانایی ایجاد جریان را داشته باشد و دارای سیم پیچ NFC باشد میتواند به عنوان دستگاه خواننده NFC مورد استفاده قرار بگیرد. دستگاه خواننده NFC از باتری خودش برای ایجاد میدان مغناطیسی استفاده میکند و انرژی لازم برای تگی که به آن نزدیک میشود را تامین میکند. یکی دیگر از قابلیتهای دستگاه خواننده NFC ترمینال پرداخت است که از فناوری NFC برای تایید کارتهای اعتباری استفاده میکند.
کدام گوشیهای هوشمند از NFC گوشی استفاده میکنند؟
آخرین سوال از لیست سوالات متداول NFC چیست این است که کدام گوشیها از NFC پشتیبانی میکنند؟ تمامی مدلها آیفون از آیفون ۶ به بعد که از سال ۲۰۱۴ به بعد عرضه شدهاند دارای فناوری NFC گوشی هستند. در مورد گوشیهای اندروید نیز اکثر گوشیهای میان رده و رده بالا از فناوری NFC گوشی پشتیبانی میکنند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مشخصات گوشی در سایت تولید کننده یا سایتهای دیگر را بررسی کنید.
دیدگاه خود را بنویسید