شرکت چینی شیائومی در سال 2010، رابط کاربری شیائومی MIUI را برای گوشی های هوشمند ساخت خود منتشر ساخت. رابط کاربری شیائومی در ابتدا فقط به زبان چینی منتشر شده بود اما بعد از استقبال از آن، نسخه های مختلفی از رابط کاربری گوشی شیائومی برای چین، اروپا، هندی، روسی، اندونزیایی، تایوانی، ترکی و نسخه جهانی یا گلوبال عرضه گردید. شیائومی بعضی از گوشی هایش را با اندروید وان عرضه کرده است و بعضی دیگر از آنها بر اساس نسخه فعلی اندروید دارای رابط کاربری MIUI هستند. نام MIUI از دو قسمت MI و UI ساخته شده است؛ MI بنا به گفته مدیر عامل سابق این شرکت، Mobile Internet به معنی اینترنت موبایل و Misson Impossible به معنی مأموریت غیرممکن است. قسمت دوم این عبارت یعنی UI نیز خلاصه شده عبارت User Interface به معنی رابط کاربری است.
مقدمه
منظور از رابط کاربری شیائومی فضا و محیطی است که کاربر در یک گوشی میبیند: فضای منو، انیمیشن های طراحی شده برای آیکون های گوشی، مدل آیکون ها، والپیپر مخصوص هر گوشی و ... مربوط به رابط کاربری مخصوص آن گوشی می شوند. زمانی که شما برای اولینبار یک گوشی را به دست می گیرید، ابتدا وارد منوی آن می شوید، آیکون ها را ورق می زنید و همچنین وارد بخش تنظیمات گوشی می شوید؛ لذا اگر رابط کاربری گوشی از همان اول بتواند نظر شما را به خودش جلب نماید، نصف مراحل انتخاب را طی کرده اید و به دنبال بررسی دیگر ویژگی های آن می روید به همین خاطر می توان گفت که رابط کاربری گوشی رابطه مستقیم با انتخاب آن گوشی دارد.
منوی انواع رابط کاربری می یو ای MIUI
رابط کاربری گوشی شیائومی پر است از انیمیشن های گوناگون که محیط کاربری جذاب و زیبایی را ایجاد کرده است؛ در تمام قسمتهای منوی گوشی شیائومی حتی در بخش تنظیمات، آیکون های انیمیشن دار را می بینید. اما این انیمیشن های زیاد کند شدن رابط کاربری را در پی دارد. البته برای آن دسته از افرادی که سرعت برایشان مهمتر از ظاهر است، این امکان وجود دارد که با خاموشکردن انیمیشن ها تا حدی سرعت گوشی را بالاتر ببرند؛ ولی به هر حال این انیمیشن ها همچنان در سیستم گوشی وجود دارند و فضای قابل توجهی را اشغال کرده اند.
می توان گفت که رابط کاربری شیائومی برای افرادی که کاربر حرفه ای نیستند و به پردازش های سنگین در گوشی نیازی ندارند، میتواند به دلیل انیمیشن های زیبا مناسب باشد. اما اگر قصد دارید با گوشی شیائومی خود کارهای پردازشی سنگین مانند بازیهای گرافیک بالا را اجرا کنید، کندی و باگها خود را نشان می دهند.
برنامه های پیشفرض در رابط کاربری شیائومی
برنامه های پیشفرض رابط می یو ای پر است از انواع انیمیشن های زیبا و جذاب. البته سیستم پشتیبانی MIUI به سرعت و تقریباً هر ماه بروز رسانیهایش را برای این رابط کاربری عرضه می کند. برنامه های پیش فرض از جمله دوربین، گالری، موزیک، نقشه و... بدون باگ و بسیار خوب عمل می کنند. برنامه دوربین در رابط کاربری MIUI 12.5 به میزان قابل توجهی کارآمد و پیشرفته شده است؛ همچنین برای آن دسته از کاربرانی که اهل ساخت وبلاگ و ویدئوهای کوتاه هستند، گزینه هایی مانند ولاگ در دوربین های گوشی شیائومی بدون نقص است.
تنظیمات گسترده در رابط کاربری MIUI
تنظیمات و شخصیسازیها در گوشی های هوشمند شیائومی بسیار گسترده و پیشرفته است. با این گوشی امکان تغییر در هر قسمتی بنا به سلیقه ی کاربر وجود دارد، از تغییر در رنگ و نوع آیکون ها تا انتخاب نوع انیمیشن شارژ شدن گوشی. از موارد خاص مربوط به شخصیسازی در انواع رابط کاربری شیائومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فعالکردن App Drawer: روی هوم اسکرین چند ثانیه فشار دهید و آن را نگه دارید، بعد از بازشدن منوی settings با ضربهزدن روی گزینه More، به Home Screen بروید. حال می توانید گزینه With App Drawer را انتخاب نمایید. تنظیم شمارش معکوس برای حالت سایلنت و DND؛ با این ویژگی قادر خواهیم بود که حالت سایلنت گوشی را که قبلاً فعال کرده ایم در مدت زمانی که برای آن تعریف می کنیم، به صورت خودکار غیرفعال نماییم تا در صورت فراموشی تماس ها را از دست ندهیم. برای فعالکردن این حالت ابتدا دکمه مربوط به صدا را فشار دهید و بعد از آن روی منوی 3 نقطه ضربه می زنیم تا گزینه ها نمایش داده شوند، در اینجا گزینه DND یا Silent را انتخاب می نماییم.
غیرفعالکردن Notification Shade در صفحه قفل: که می تواند امنیت گوشی شما به میزان قابل توجهی بالا ببرد و سارق در این صورت نمیتواند داده های تلفن همراه و سرویس مربوط به موقعیت مکانی را از صفحه قفل خاموش نماید. حتی با برداشتن سیمکارت وای فای و جی پی اس همچنان روشن خواهد ماند و ردیابی گوشی به سرقت برده شده را آسان تر می کند.
در حقیقت شیائومی مجموعه ای است از رابط کاربری های مربوط به برندهای دیگر از جمله آیفون و سامسونگ. حالت آیکون برنامه ها، مستقیم به منو رفتن و نبود صفحه خانه، حالت کنترل سنتر و ... شما را به یاد رابط کاربری iOS می اندازد و ویژگی هایی مانند Mi Share از روی Quick Share سامسونگ طراحی شده است. از دیگر امکانات جالب رابط کاربری می یو ای، حالت مولتی تسکینگ است که به کاربر امکان انجام چند کار را به طور همزمان می دهد. ویژگی دیگر، گیم لانچر است. گیم لانچر با یک محیط بسیار چشمگیر و جذاب دارای انیمیشن های جالبی است؛ البته این را نیز در نظر بگیرید که این همه جذابیت به قیمت کند شدن گوشی های شیائومی است.
بهینه بودن رابط کاربری MIUI در گوشی های شیائومی
انیمیشن های متنوع و جذاب می یو ای تا حدی منجر به غیر بهینه بودن رابط کاربری شیائومی شده است و باتری زیادی مصرف می کند. البته امکان غیرفعالکردن این انیمیشن ها نیز وجود دارد اما به هر حال در حافظة سیستم باقی می مانند. اما می توان گفت که در کل گوشی های شیائومی دارای باتری های قوی هستند که میتوانید آنها را به سرعت شارژ کنید، زیرا شیائومی از سرعت شارژ بسیار بالایی پشتیبانی می کند.
تاریخچه رابط کاربری شیائومی
سیستم عامل اندروید که توسط گوگل برای گوشی های هوشمند طراحی و معرفی شده است از نوع Open Source است به این معنا که برنامهنویسان و توسعه دهندگان می توانند این سیستم عامل را شخصیسازی کنند. همین امر باعث شده است که اکثر شرکت های تولیدکننده گوشی های هوشمند و تبلت، پوسته و رابط کاربری مخصوص به خود را روی گوشی ساخت خودشان پیاده سازی کنند. در تاریخ 16 اوت سال 2010 میلادی، شرکت شیائومی اولین رابط MIUI را منتشر ساخت؛ در اواخر سال 2013 رابط کاربری می یو ای بیش از 30 میلیون کاربر در جهان داشت که برای یک شرکت جوان میزان قابل توجهی بود. در حال حاضر نیز رابط کاربری شیائومی بیش از 400 میلیون کاربر در سطح جهان دارد که نشان دهنده محبوبیت این رابط کاربری است.
شیائومی از آن دسته برندهایی است که نسبتاً سریع و مداوم در حال عرضه آپدیت های جدید از رابط کاربری MIUI است و همین امر باعث شده است که شاهد انواع رابط کاربری شیائومی در تاریخچة این شرکت باشیم. در ادامه به طور مختصر به بررسی انواع رابط کاربری شیائومی می پردازیم. می توان گفت که شیائومی از اولین سازندگان تلفن همراه بود که در رابط کاربری MIUI 5 خود امکاناتی از قبیل مدیریت تلفن، مدیریت ذخیره سازی، ویژگیهای صرفه جویی در باتری و یک مکان برای عملکردهایی از جمله آنتی ویروس را قرار داد. بعد از آن و در رابط کاربری MIUI 8 ویژگی های قابل توجهی از جمله پشتیبانی برای اسکرینشات، امکان برنامه دوگانه، طراحی بصری پرجنب و جوش و سرشار از انیمیشن، فونتهای جدید و... به آن اضافه شد.
در MIUI 9 قابلیت های دیگری همچون دستیار هوشمند، بهبود سایه اعلانات و حرکات پویا به منظور عملکرد بهتر سیستم در نظر گرفته شد. در نسل بعدی MIUI یعنی MIUI 10 حالت عمودی برای دوربین تک لنز و طراحی دوباره و بهبود یافته ی منو اجرایی شد. در رابط کاربری MIUI 11، قابلیت هایی از جمله طراحی مجدد رابط کاربری، اضافه شدن حالت تاریک، ایجاد سبک های مختلف در حالت Always on Display و قابلیت Mi share به منظور اشتراک گذاری فایل ها با دستگاه های دیگر افزوده گردید. شیائومی در رابط کاربری MIUI 12 عملکردی مشابه iOS را در اختیار کاربرانش قرارداد، همچنین در این نسخه از نسخه های اندروید امکان غیرفعالکردن تبلیغات تنها یا یک کلیک فراهم شده است. به علاوه قابلیت Dark Mode 2.0 در نسخه 12 از رابط کاربری شیائومی در مقایسه با نسخه قبلی کمی تغییر پیدا کرده است و امکان تنظیم کنتراست به صورت خودکار نیز به آن افزوده شده است.
از دیگر ویژگی های می یو آی 12، قابلیت Snap mode است که امکان عکاسی کردن را حتی در صورت خاموش بودن صفحهنمایش برای کاربر فراهم می کند. امکان دیگر Focus mode است که می توان اعلانهای مربوط به برنامه های مختلف را در زمان انتخابی بین 30 دقیقه تا 90 دقیقه غیرفعال کرد تا هنگ کار با گوشی تمرکز کاربر مختل نشود. شیائومی در رابط کاربری MIUI 12.5 خود ویژگی MIUI+ را که برای تعامل بیشتر بین گوشی موبایل شیائومی و کامپیوتر است طراحی کرده است؛ همچنین امکانات مربوط به صدای اعلانهای طبیعی، حریم خصوصی، مدیریت حافظه و... را به این نسخه اضافه نموده است. شرکت شیائومی تأکید می کند که این آپدیت از رابط کاربری می یو ای، به صورت سبک تر بر روی سیستم اجرا می شود و مصرف انرژی پایین تری دارد. از دیگر ویژگی های این آپدیت، اضافهشدن تصاویر پس زمینه جدید، امکان اندازه گیری ضربان قلب به وسیله دوربین گوشی، صداهای جدید برای اعلانها و انیمیشن های روانتر را می توان نام برد.
در جدیدترین آپدیت می یو آی، یعنی MIUI 13 شاهد تغییراتی در رابط کاربری شیائومی هستیم، تغییراتی در تعیین زمان روشن ماندن صفحه ی نمایش (sot)، اسکن مستندات، سوپر والپیپرها و... همچنین جعبه ابزار هوشمند که تا قبل از این در اپلیکیشن هایی مانند MIUI Video و تیک تاک قابل دسترس بود در آپیت 13 این رابط کاربری به تمامی بخشها اضافه می شود. این ویژگی باعث می شود اپلیکشن در پنجرهای کوچک اجرا شده و همزمان بتوان به بخشها و امکانات دیگر دسترسی داشت. ذخیره شدن آخرین تنظیمات اعمال شده بر روی دوربین حتی در صورت بستن برنامه ی آن، تغییر حالت نمایش باتری، بازگشت ویجت آپ والت کارگو که در نسخه 11 می یو آی وجود داشت و اطلاعاتی از اپلیکیشن های نصب شده را در اختیار کاربر قرار می داد، ساخت شخصیت برای دستیار هوشمند شیائومی و برخی از تغییرات ظاهری از جمله دیگر امکانات MIUI 13 است.
به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که از برتریهای رابط کاربری گوشی شیائومی، قابلیت بالای شخصیسازی آن است. با استفاده از تنظیمات مربوط به شخصیسازی در این گوشی خواهید توانست که تماس ها را ضبط کنید، پروفایل شخصی بسازید، فایلهای گوشی را مخفی نمایید، با استفاده از قابلیت MI Remote امکان کنترل تلویزیون و سایر دستگاههای پخش را داشته باشید و امکانات متنوع دیگری که در اختیار کاربر قرار می دهد.
مشکلات انواع رابط کاربری شیائومی
یکی از مشکلات رابط کاربری گوشی شیائومی، کندی و باگهای زیاد آن است که در مواقع انجام کارهایی که نیاز به پردازش سنگین دارند مانند بازیهای گرافیک بالا برای کاربر اذیتکننده است. دیگر مشکلاتی که کاربران شیائومی به آن اشاره کردهاند عبارتاند از: مصرف زیاد باتری، مشکلاتی در صدا و صفحه نمایش گوشی، ایجاد خودکار برخی فایل های کش، راهاندازی مجدد تصادفی، حرارت در زمان استفاده از گوشی، بگ های نرم افزاری، حافظه رم غیرمنطقی، بهینهسازی نامناسب و پشتیبانی ضعیف و... البته عنوان شده است که کاربرانی که نسخه MIUI 12.5 را دریافت و نصب نموده اند که این آپدیت توانسته است بیشتر مشکلات مربوط به این رابط کاربری را برطرف نماید. این را هم بدانید که MIUI 13 در راه است که بنا بر قول های شیائومی مشکلات نسخه های قبلی را نخواهد داشت. البته مشکلات عنوان شده در اینجا عمده و اثبات شده نیستند بلکه بعضی از کاربران با آن مواجه شده اند و در همه گوشی های شیائومی وجود ندارد. کمپانی شیائومی نیز تأکید کرده است این مسائل با آپدیتهای جدید برطرف می شوند.
دیدگاه خود را بنویسید