سیستم عامل جدید گوگل اولین بار در اوایل ماه مه 2021 به صورت بتا برای اجرا روی گوشیهای Pixel و چند مورد انتخابی دیگر عرضه شد. در حال حاضر پنجمین نسخه بتا از اندروید 12 هم ارائه شده و کاربران اندرویدی در انتظار نسخه اصلی از پوسته جدید گوگل هستند. بررسی نسخههای بتا، ویژگیها و مشخصات نسبتاً کاملی از دوازدهمین نسخه اندروید پای را به نمایش گذاشته است. با اینوجود گوگل طبق روند معمولش در عرضه اکثر نسخه های اندروید، برای رفع مشکلات احتمالی و توسعه بیشتر اندروید 12 چند ماه زمان خرید. از طرفی ظاهراً این نسخه با پیشرفتهایی گسترده، کاربران اندرویدی را بیشتر از همیشه هیجانزده میکند. به این ترتیب انتظار میرود که نسخه نهایی با بهبودبخشیهای فراوان، لباسی کاملاً جدید و متفاوت برای دستگاههای پیشرفتهی اندرویدی باشد. در ادامه با گوشی های دریافت کننده اندروید 12 و ویژگیهای مهم این پوسته جدید آشنا خواهید شد.
گوشی های دریافت کننده اندروید 12
گوشیهایی مثل گوگل پیکسل سری 4 و 5، ریلمی GT، اوپو Find X3 Pro و سری می 11 شیائومی، از مدتی قبلتر امکان بهرهگیری از نسخه بتای اندروید 12 را در اختیار دارند. اما به طور کلی انتظار میرود گوشیهای پرچمدار یکی دو سال اخیر همگی بروز رسانیهای اندروید جدید را دریافت کنند. البته که سامسونگ وعده این بروز رسانیها را پیشتر به کاربران گوشیهای میانرده هم داده بود. در ادامه با نگاهی به اطلاعات وبسایت Sammobile.com، جزئیات دقیقتری از اندروید 12 برای سامسونگ را بررسی میکنیم.
اندروید 12 برای سامسونگ
کرهایها پیش از این متعهد شدهاند که تمام ردههای گوشی سامسونگ را تا سه سال به آپدیتهای نرمافزاری مجهز خواهند کرد. نکته هیجانانگیز در مورد سامسونگ، بروز رسانی همزمان رابط کاربری One UI با اندروید جدید است. البته که احتمالاً مدتی طول میکشد تا بروز رسانی نسخه نهایی اندروید 12 برای کاربران سامسونگ فعال شود، اما قطعاً گزینههای جذابی پیش روی کاربران قرار خواهد گرفت. انتظار میرود سامسونگ در اوایل سال آینده، اندروید جدید و رابط کاربری One UI 4.0 را در اختیار کاربرانش قرار دهد. جالب اینجا است که احتمالاً با بروز رسانی رابط کاربری One UI، پیشرفتهای اندروید 12 جای چندانی برای خودنمایی در گوشیهای سامسونگ نخواهد داشت.
ظاهراً بروز رسانی اندروید 12 برای سامسونگ از گلکسی S10 و Note 10 شروع میشود و تا آخرین گوشیهای حال حاضر را پوشش میدهد. البته که احتمالاً این آخرین بروز رسانی برای گوشیهای 2019 مثل S10 باشد. کرهایها در حال حاضر مشغول کار بر روی آپدیتهای اندروید 12 با پوسته داخلی One UI 4.0 در آخرین پرچمدار سری S یا گلکسی S21 هستند. اما با توجه به تمام مواردی که گفته شد، انتظار میرود تمام گوشیهای میانرده و پرچمدار سامسونگ در سه سال گذشته، بروز رسانی اندروید جدید را دریافت کنند.
- سری S21 سامسونگ
- سری S20 سامسونگ
- سری S10 سامسونگ
- سری گلکسی نوت 20
- سری گلکسی نوت 10
- گلکسی M42 5G, M12, M62, M02, M02S, M21, M21S, M31, M51, M31S
- گلکسی A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G, A01, A11, A31, A41, A21, 21S, A42 5G, A02, A02 S, A12, A32, A32 5G
- گلکسی F41 ،F62 ،F02s ،F12
احتمال دارد که این لیست آپدیت شود و محصولات جدید سامسونگ به آن اضافه شوند.
اندروید 12 برای شیائومی
با توجه به فروش بسیار بالای شیائومی در جهان و خصوصاً کشور ما، لیست گوشی های دریافت کننده اندروید 12 در این کمپانی هم اهمیت بالایی دارد. شیائومی که امکان استفاده از نسخه بتای اندروید جدید را در سری Mi 11 فراهم کرده بود، حالا لیستی از دیگر محصولات منطبق با این آپدیت را هم معرفی کرده است. ظاهراً بروز رسانیهای اندروید 12 برای شیائومی هم تقریباً تمام گوشیهای پرچمدار و میانرده یکی دو سال اخیر را پوشش میدهد. اعضای سری Mi 10 و Mi 11 و البته گوشی شیائومی Mi Mix Fold، اولین محصولاتی هستند که در معرفی اندروید 12 برای شیائومی به آنها اشاره شده است. در ادامه نگاهی به سایر گوشی های دریافت کننده اندروید 12 در مجموعه شیائومی خواهیم داشت.
- سری ردمی 10
- سری Black Shark 3
- سری ردمی Note 9
- سری Redmi K30 و Redmi K40
- پوکو X2، پوکو X3 و پوکو X3 NFC
- پوکو M2 Pro و سری پوکو M3
- سری ردمی Note 10
- سری شیائومی می 11
احتمالا این لیست در آینده آپدیت می شود و گوشی های شیائومی دیگری به آن اضافه می شوند.
جلوههای بصری اندروید 12
گوگل تأیید کرده که اندروید 12 بزرگترین بازسازی و پیشرفت جلوههای بصری در چند سال اخیر را به همراه دارد. طراحان پوسته جدید با ایدهای به نام Material You قصد دارند طراحی فضای نرمافزاری گوشی را در اختیار خود کاربران قرار دهند. یکی از ویژگیهای بارز و درخشان این نسخه از سیستمعاملهای اندرویدی، تغییر تم بر اساس رنگهای اصلی Wallpaper انتخابی شماست. به این ترتیب تم کلی بر اساس رنگ اصلی پسزمینه رنگآمیزی میشود و این تغییر در تمام قسمتهای گوشی اعمال خواهد شد. آیکونهای گردی که تا امروز در گوشیهای اندرویدی حامل اطلاعات نوتیفیکیشن یا اعلانات بودند، حالا در نسخه جدید اندروید پای به مستطیلهای بزرگتری تبدیل شدهاند تا اطلاعات بیشتری از اعلان جدید را به نمایش بگذارند.
طبیعتاً با افزایش اندازه آیکونهای نوتیفیکیشن، امکان حضور تعداد کمتری از آنها در یک زمان واحد وجود دارد (4 آیکون در برابر 6 آیکون معمول کنونی). ایجاد رنگهای جدید نیمهشفاف در پسزمینه اعلانات هم از دیگر پیشرفتهای اندروید 12 است. این درحالی است که در نسخههای قدیمیتر، تنها امکان نمایش پسزمینه سفید یا مشکی برای اعلانات وجود داشت.
حریم شخصی در اندروید 12
امکانات شخصیسازی فراوان و افزایش امنیت دستگاه از ویژگیهایی است که گوگل در معرفی اندروید 12 به آن اشاره کرده است. ظاهراً این نسخه امکان مدیریت و نظارت کامل بر روی اطلاعاتی که اپلیکیشنها از افراد میگیرند را فراهم کرده است. ویژگیهای پیشرفته در Privacy، بررسی زمان دقیق و چگونگی کسب اطلاعات اپلیکیشنها از کاربر را امکانپذیر میکند. جالب اینجاست که نسخه جدید سیستمعامل اندروید، Privacy Dashboard جدید را معرفی میکند که با باز کردن آن جزئیات نحوه دسترسی برنامهها به اطلاعات شما قابل پیگیری است. در واقع با اینکار میتوانید نمایی کامل از تعداد دسترسی برنامهها به دوربین، میکروفون و لوکیشن در شبانهروز گذشته را دریافت کنید. از طرفی در همین قسمت از تنظیمات گوشی میتوانید مجوز دسترسی برای هر برنامهای را لغو کنید. البته که این تنها ویژگی پیشرفته در این بخش نیست و ظاهراً بهبودبخشیهای فراوانی در راه است.
پیشرفت درخشان در ثبت اسکرینشات
نسخه جدید اندروید پای با پشتیبانی از Scrolling Screenshot امکان ثبت فضای گستردهتری را در اسکرینشاتها فراهم کرده است. این ویژگی که اولین بار در سومین نسخه بتا معرفی شد، اسکرینشاتهای فراگیرتری را به ارمغان میآورد. در واقع این ویژگی در اندروید 12، بخشهایی از صفحه فعلی که در زمان گرفتن اسکرینشات از میدان دیدتان خارج است را ثبت میکند. کافی است بعد از گرفتن اسکرینشات، گزینه Capture More را انتخاب کنید تا تصویر وسیعتری پیش روی شما قرار بگیرد. بعد از آن میتوانید در لحظه ویرایش دلخواه بر روی تصاویر ثبت شده را انجام دهید.
استفاده راحتتر از گوشی با یک دست
حالت One Handed Mode در اندروید 12 امکان استفاده راحتتر از گوشی با یک دست را برای کاربران به ارمغان میآورد. ابعاد بزرگ اکثر گوشیهای کنونی که طبیعتاً با وزن بالایی هم همراه میشود، تجربه کاربری با یک دست را به دغدغهای پر رنگ برای کاربران تبدیل کرده و گاهی حتی چنین استفادهای غیرممکن است. پیشتر در رابط کاربری گوشی سامسونگ قابلیتی برای راحتتر بودن استفاده یک دستی از گوشی دیده بودیم. اما آنچه در نسخه دوازدهم اندروید پای با عنوان One Handed Mode دیده میشود، بیشتر به نمونههای ios شبیه است. به این ترتیب بعد از انتخاب این گزینه در تنظیمات اندروید، میتوانید بخشی از تصویر نمایشگر را با سوایپ کردن به پایین صفحه بکشید و درست در جایی قرار دهید که دسترسی بهتری برایتان فراهم میکند.
غیرفعال کردن برنامههای بدون استفاده
یکی از قابلیتهای مهمی که گوگل در معرفی نسخه جدید اندروید به آن اشاره کرده، امکان غیرفعالکردن برنامههایی است که فضای نسبتاً قابل توجهی از حافظه را اشغال کردهاند و استفاده چندانی ندارند. به عبارتی در اندروید 12 با امکان غیرفعال کردن برنامهها در App Info، میتوانید بدون حذف اپلیکیشن از گوشی، حافظه کمتری به آن اختصاص دهید. این قابلیت که با عنوان App Hibernation معرفی میشود، با حذف فایلهای موقت و کش (Cache) از یک اپلیکیشن، میزان حافظه اشغالی آن را کاهش میدهد.
ویجت و ایموجیها در نسخه جدید اندروید
نسخه دوازدهم اندروید پای از ویجتهای (Widget) جدیدی برای نشانههایی مثل تاریخ و آب و هوا استفاده میکند. البته که انتظار میرود نمونههای بیشتری در راه باشند. اما نکته جالب در مورد ویجتهای اندروید 12، رنگپردازی مشابه با Wallpaper است که در بخشهای قبلی به آن اشاره شد. به لطف این ویژگی، هر ویجتی را که انتخاب کنید، با تم اصلی گوشی هماهنگ میشود و رنگهای پسزمینه را به خود میگیرد. از طرفی وقتی یک ویجت را به هوم اسکرین منتقل کنید، گزینههای دیگری هم به صورت همزمان نمایش داده میشود تا انتخاب راحتتری داشته باشید.
گوگل حدود 389 بروز رسانی برای افزایش جذابیت ایموجیهای اندروید 12 درنظر گرفته است. تغییرات در بعضی ایموجیها پر رنگ و چشمگیر و در بعضی نمونهها، بسیار ظریف اعمال شده است. به نظر میرسد همهگیری ویروس کرونا و ضرورت واکسیناسیون، مایع قرمز درون ایموجی سرنگ را به مایعی سفید تبدیل کرده است! بروز رسانی ایموجیها اگرچه تغییرات چشمگیری خلق نکرده، اما قطعاً گزینههای کاربردیتری برای به اشتراکگذاری ارائه میدهد.
مزایا
- طراحی کاربرپسند
- قابلیت های شخصی سازی فراوان
- بهبود تنظیمات سریع
- ارتقا سازگاری با نوتیفیکیشن ها
- بهینه سازی گیمینگ
- ارتقا حریم خصوصی و قابلیت های امنیتی
معایب
- دیر عرضه شدن این سیستم عامل برای برخی گوشی ها
- مشکلات جزئی در برخی اپلیکیشن ها
دیدگاه خود را بنویسید