اندروید 7 یکی از نسخه‌ های اندروید سیستم عامل اختصاصی گوگل برای گوشی‌های موبایل هستند. این سیستم عامل اولین بار بر روی گوشی‌های گوگل پیکسل و گوگل پیکسل XL که اولین گوشی‌های گوگل بودند، رونمایی شدند و پس از مدتی نیز بر روی دیگر گوشی‌های اندرویدی نصب شدند. با اینکه اندروید 7 نسبت به اندروید ۶ یک سیستم عامل کاملا جدید و بروز محسوب می‌شود اما اندروید 7.1 از لحاظ رابط کاربری یک انقلاب در بین نسخه‌های قبلی سیستم عامل اندروید به شمار می‌رفت. مهم‌ترین قابلیت این نسخه اندروید امکان مولتی تسک پیشرفته آن است که کاربران زیادی منتظر این قابلیت بودند. تغییر بزرگ بعدی در اطراف لبه‌های صفحه نمایش قابل مشاهده است. اما تغییرات مهم‌تر این نسخه مربوط به امنیت و سرعت رابط کاربری می‌باشد.

قابلیت مولتی تسک در اندروید 7

قابلیت مولتی تسک در اندروید 7

در اندروید 7 گوگل از یک قابلیت بسیار مهم رونمایی کرد که کاربرها مدت‌ها منتظر آن بودند: پشتیبانی از صفحه نمایش دوتایی یا Split Screen. این قابلیت از سال‌ها قبل در دستگاه‌های اپل، ویندوز و سامسونگ وجود داشت اما گوگل این بار از آن در سیستم عامل اندروید رونمایی کرده است و انتظار می‌رود که به زودی نرم افزارهای متعددی از آن پشتیبانی کنند. همچنین علاوه بر تبلت‌ها، می‌توانید از این قابلیت در محصولات اندرویدی همچون گوشی سامسونگ نیز از آن بهره مند شوید. عملکرد قابلیت مولتی تسک در اندروید 7.1 و ۷ نیز بدین شکل است: فقط کافیست کلید مربع را برای چند ثانیه نگه دارید. با این کار برنامه‌ای که در حال کار با آن هستید به قسمت بالای صفحه (یا در صورت استفاده از گوشی به صورت افقی به سمت چپ صفحه) منتقل خواهد شد. 

در فضای خالی صفحه نیز لیست نرم افزارهایی که باز هستند را مشاهده خواهید کرد و می‌توانید برنامه مورد نظر خودتان را از بین آن‌ها انتخاب کنید و یا کلید Home را فشار دهید تا برنامه دیگری را اجرا کنید. شما می‌توانید اندازه پنجره‌ها را بسته به نیاز خودتان تغییر دهید یا با لمس کلید مربع Multitask یا کلید Home هر برنامه دیگری را به جای برنامه پایین صفحه اجرا کنید. کار کردن با این حالت ممکن است در ابتدا کمی سخت باشد اما با گذشت زمان اوضاع کمی بهتر خواهد شد. در واقع با استفاده از این قابلیت که یکی از بهترین ویژگی های اندروید 7 است یکی از نرم افزارهای گوشی خودتان را به بالای صفحه سنجاق می‌کنید و می‌توانید به راحتی برنامه دیگر را تغییر دهید. 

پس از عادت کردن به این قابلیت، تنها چیزی که ممکن است شما را کمی اذیت کند، جزئیات آن است. برای مثال در تئوری شما می‌توانید متن یا تصاویر را با استفاده از درگ اند دراپ بین نرم افزارهای مختلف جابجا کنید ولی در عمل ما هیچوقت نتوانستیم به درستی از این قابلیت استفاده کنیم. برخی از نرم افزارها هم به خوبی از قابلیت Split Screen که یکی از مهم ترین ویژگی های اندروید 7.1 است، پشتیبانی نمی‌کنند. البته ویژگی Multitask اندروید 7 قابلیت‌های مثبت زیادی هم دارد. برای مثال در گوگل کروم یک گزینه تحت عنوان Move to other window وجود دارد که در گوشی شیائومی با کمک آن می‌توانید دو مرورگر را در کنار هم باز کنید.

یکی دیگر از ویژگی های اندروید 7 که خیلی کاربردی است، دوبار ضربه زدن روی کلید Multitask می‌باشد. با این کار به آخرین برنامه باز شده منتقل خواهید شد. به این ترتیب به راحتی می‌توانید بین برنامه‌های مختلف سوئیچ کنید و نیازی نیست که از منوی Multitask استفاده کنید. آخرین مورد از ویژگی‌های اندروید 7.1 که احتمالا به شدت مورد استقبال طرفداران مولتی تسک قرار گرفته این است که تعداد نرم افزارهای قابل نمایش در منوی مولتی تسک کاهش داشته است و یک کلید تحت عنوان Clear All نیز در این قسمت وجود دارد که با لمس آن می‌توانید تمامی نرم افزارهای اخیر را پاک کنید. البته گوگل همیشه گفته است که وجود برنامه‌های متعدد در این قسمت تاثیری روی عملکرد اندروید ندارد و نیازی به پاک کردن آن‌ها نیست اما اگر این کار را دوست دارید، این کلید می‌تواند به شما کمک کنید. 

نوتیفیکیشن ها در اندروید 7

نوتیفیکیشن ها در اندروید 7

علاوه بر مولتی تسک، یکی دیگر از تغییرات قابل توجه در رابط کاربری اندروید 7.1 مربوط به نوتیفیکیشن‌های آن است. در اندروید 7 و ۷.۱ شما می‌توانید به صورت مستقیم از طریق نوتیفیکیشن به پیام‌های دریافتی خودتان پاسخ دهید. روش کار هم به این صورت است که وقتی یک پیام دریافت می‌کنید، می‌توانید نوتیفیکیشن مربوط به آن را به سمت پایین بکشید، بر روی Reply کلیک کنید و سپس پیام خودتان را بدون نیاز به باز کردن نرم افزار بفرستید. در این نسخه نوتیفیکیشن‎‌ها به صورت تمام صفحه نمایش داده می‌شود و به جای اینکه به صورت جداگانه ظاهر شوند، روی هم قرار می‌گیرند. نرم افزارها می‌توانند چندین نوتیفیکیشن را فقط در یک هشدار ارسال کنند و سپس شما می‌توانید با کشیدن هشدار به سمت پایین، تمامی نوتیف‌های دریافتی آن را ببینید. این روش مزایای متعددی دارد و باعث می‌شود که راحت‌تر بتوانید از نوتیفیکیشن‌ها استفاده کنید. 

نکته بعدی اینکه اگر دستتان را چند ثانیه روی یک نوتیف نگه دارید، تنظیمات مربوط به نوتیفیکیشن برنامه مورد نظر برای شما باز خواهد شد و می‌توانید نوتیف‌های برنامه مورد نظر را بی صدا کنید. پاک کردن نوتیفیکیشن‌ها نیز با کشیدن آن‌ها به سمت چپ و راست انجام می‌شود. عملکرد نوتیفیکیشن‌ها نیز صرف نظر از اینکه آن‌ها در چه قسمتی از گوشی ریلمی مشاهده می‌کنید کاملا یکسان خواهد بود. این دو ویژگی آخر یعنی عملکرد ثابت نوتیفیکیشن‌ها و امکان پاک کردن آن‌ها از طریق کشیدن دست روی صفحه، قابلیت‌هایی هستند که اپل تا زمان عرضه نسخه ۱۰ سیستم عامل iOS نتوانسته بود به گوشی‌های خودش اضافه کند. 

تغییرات جزئی اندروید 7.1

تغییرات جزئی اندروید 7.1

نکته دیگری که در مورد نوتیفیکیشن‌ها در اندروید 7 و ۷.۱ وجود دارد این است که گوگل متوجه شده که خیلی از افراد دوست دارند پنل تنظیمات سریع را در همان قسمت نوتیفیکیشن‌ها ببینند. به همین خاطر در این بخش کلیدهایی برای پراستفاده‌ترین تنظیمات شما قرار گرفته است و شما می‌توانید ترتیب و چیدمان آن‌ها را نیز تغییر دهید. همچنین در این قسمت یک بازی تحت عنوان Easter egg قرار گرفته است. سیستم عامل گوشی هم تا حدودی بهبود یافته است. برای مثال در بخش تنظیمات اطلاعات بیشتری قابل مشاهده است و اطلاعات مهم را در همان صفحه اصلی می‌توانید ببینید. 

با کمک قابلیت Data Saver هم می‌توانید تعیین کنید که زمان استفاده از اینترنت موبایل نرم‌افزارها چه دسترسی‌هایی داشته باشند. کیبورد گوگل امکان شخصی سازی بیشتری در اختیار شما قرار می‌دهد و می‌توانید از رنگ‌ها و حتی تصاویر مختلفی به عنوان تم برای آن استفاده کنید. نرم افزار دوربین تا حدودی بهبود یافته است و می‌توانید با چرخاندن گوشی بین دوربین‌های اصلی و سلفی سوئیچ کنید. تمامی این ویژگی های اندروید 7 باعث شده است که این سیستم عامل با کمترین پیچیدگی ممکن بیشترین قابلیت‌ها را داشته باشد. 

اندروید 7: تغییرات پس زمینه

اندروید 7: تغییرات پس زمینه

خیلی از امکانات و ویژگی‌های جدید اندروید 7 قابلیت‌هایی است که از دید کاربر عادی مخفی شده است. برای مثال برخی از این تغییرات عبارتند از کامپایلر JIT برای نرم افزارهای هنری و پشتیبانی از API ولکان برای فایل‌های گرافیکی سه بعدی. کامپایلر JIT باعث خواهد شد عملکرد بازی‌ها به شکل چشمگیری بهبود بیابد و API ولکان نیز امکانات گرافیکی جدیدی را برای این گوشی فراهم خواهد کرد. همچنین نحوه مدیریت رسانه نیز تغییر یافته است و امکان کدگذاری فایل‌ها و افزایش امنیت آن‌ها نیز وجود دارد. قابلیت Doze یک سال قبل از اندروید 7 یعنی در اندروید مارشمالو برای بهبود عملکرد باتری معرفی شد. این قابلیت نرم افزارهایی که استفاده نمی‌شوند را غیرفعال خواهد کرد تا باتری کمتری مصرف کنند. این قابلیت قبلا زمانی که گوشی روی زمین قرار می‌گرفت فعال می‌شد اما الان پس از خاموش شدن صفحه نمایش فعال خواهد شد. 

مهم‌ترین ویژگی در بین ویژگی های اندروید 7.1 که مد نظر ما قرار گرفت امکان آپدیت یکپارچه آن است. با وجود این قابلیت، نسخه‌های بعدی سیستم عامل اندروید دارای دو عدد پارتیشن سیستم عامل خواهند بود. این موضوع باعث خواهد شد گوگل بتواند یک سیستم عامل جدید برای گوشی شما ارسال کند و پس از نصب کامل روی پارتیشن جانبی، مرتبه بعدی که گوشی را ری استارت کنید ورژن جدید بارگذاری خواهد شد. این سیستم یک سیستم فوق العاده هوشمند است و باعث می‌شود اپدیت‌های جدید اندروید با کمترین مقدار انتظار نصب شوند. 

سخن نهایی

به صورت کلی سیستم عامل اندروید 7 در مقایسه با آپدیت‌هایی که اپل و مایکروسافت برای سیستم عامل خودشان عرضه می‌کنند یک سیستم عامل قدرتمند به شمار می‌رود. در واقع این آپدیت مسیر را برای آپدیت‌های بعدی باز کرده است. در واقع عرضه اندروید 7 و ۷.۱ بود که باعث شد نسخه‌های بعدی اندروید هم از قابلیت‌های منحصر به فردتری رونمایی کنند.

منبع