پروژه بلاک چین تلگرام که به شبکه باز تلگرام TON معروف است، یک فناوری شبکه کامپیوتری غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک‌چین است. وقتی تلگرام در چند جای جهان فیلتر شد، پاول دوروف قصد داشت با راه‌اندازی این فناوری از فیلترینگ این پیام‌رسان جلوگیری کند. در واقع می‌توان گفت یکی از ترفندهای تلگرام برای دور زدن این مشکل بود.

بلاک چین تلگرام در ابتدا توسط تیم تلگرام توسعه داده شد. در می ۲۰۲۰، تلگرام پس از شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده از پروژه خارج شد. البته قصد پاول دوروف از این پروژه فقط موضوع فیلترینگ نبود، بلکه در نظر داشت وارد بازار رمز ارزها نیز بشود. اگرچه پروژه بلاک چین این پیام‌رسان به نتیجه نرسید، اما همچنان طرفداران پر و پا قرص خود را دارد. در این مقاله به پاسخ اینکه بلاک چین تلگرام چیست ، تاریخچه آن و موضوعات دیگر می‌پردازیم.

تاریخچه بلاک چین تلگرام

تاریخچه بلاک چین تلگرام

برای آنکه بدانیم بلاک چین تلگرام چیست باید ابتدا کمی تاریخچه آن را بررسی کنیم. از زمان انتشار پیام‌رسان تلگرام در سال ۲۰۱۳، پاول دوروف، مدیر عامل آن تاکید کرد که این پیام‌رسان فوری شامل تبلیغات نخواهد شد و رایگان است. طبق اسناد مربوط به کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) در مقابل بلاک چین اپلیکیشن تلگرام (۲۰۲۰)، این استارتاپ تا سال ۲۰۱۷ با سرمایه شخصی برای پرداخت سرورها و خدمات به پول نیاز داشت. دوروف تأمین مالی با سرمایه خطرپذیر را در نظر گرفت، اما تا زمانی که مشکلات حل نشود، از آن جلوگیری کرد. دوروف در مصاحبه بلومبرگ در اواسط دسامبر ۲۰۱۷ اعلام کرد که تلگرام از اوایل سال ۲۰۱۸ شروع به کسب درآمد خواهد کرد. Tech Crunch به‌ زودی تایید کرده بود که این شرکت قصد دارد یک پروژه بلاک‌چین به نام شبکه بلاک چین تلگرام یا شبکه باز تلگرام (TON) و ارز دیجیتال بومی آن با نام Gram راه‌اندازی کند.

در ژانویه ۲۰۱۸، وضعیت این پروژه با یک وایت پیپر ۲۳ صفحه‌ای و یک مقاله فنی ۱۳۲ صفحه‌ای مفصل تا حدودی روشن شد. طبق اسناد، دوروف قصد داشت پایگاه کاربران تلگرام موجود را به TON جذب کند و پذیرش انبوه ارزهای دیجیتال را ترویج کنند و آن را به یکی از بزرگ‌ترین بلاک‌چین‌ها تبدیل کند. TON به‌ عنوان پلتفرمی برای برنامه‌ها و خدمات غیرمتمرکز مشابه WeChat ،Google Play، یا App Store، یا حتی جایگزین غیرمتمرکز برای خدمات پردازش پرداخت Visa و MasterCard به دلیل توانایی آن در مقیاس و پشتیبانی میلیون‌ها نفر توصیف شد. پایگاه کد TON توسط نیکولای دوروف، توسعه‌دهنده پروتکل MT Proto تلگرام ایجاد شد و پاول شخصیت عمومی این پروژه شد.

چه اهدافی برای پروژه بلاک چین تلگرام تعریف شده بود؟

قبل از هر چیز باید بدانیم اهداف بلاک چین تلگرام چیست و به کجا رسید. یک از اهداف اصلی این پروژه تلگرام ارائه زیرساخت برای پلتفرم‌های نامتمرکز، پروکسی شبکه، بستر پرداخت‌های خرد و شبکه کامل نظیر به نظیر بود. عرضه ارز دیجیتال Gram به‌ عنوان جدیدترین نوع ارزهای دیجتال نیز هدف نهایی این پروژه بود.

رمز ارز بلاک چین تلگرام؛ Gram

رمز ارز بلاک چین تلگرام؛ Gram

برای تأمین مالی توسعه پیام‌رسان و پروژه بلاک‌چین، تلگرام از طریق عرضه محدود رمز ارز Gram سرمایه‌گذاری‌هایی را جذب کرد. یک طرح قانونی دو مرحله‌ای به کار گرفته شد. این طرح، قرارداد خرید رمز ارز Gram به‌ عنوان یک قرارداد آتی ساختاریافته بود که به سرمایه‌گذاران اجازه می‌داد پس از راه‌اندازی TON، توکن‌ها را دریافت کنند. از آنجا که قراردادهای آتی فقط به سرمایه‌گذاران معتبر فروخته می‌شد، این پیشنهاد طبق مقررات D قانون اوراق بهادار در سال ۱۹۳۳ از ثبت به‌ عنوان اوراق بهادار معاف بود. بر این‌ اساس که به‌ محض عملیاتی شدن TON، رمز ارزهای Gram کاربرد خواهند داشت و به‌ عنوان اوراق بهادار در نظر گرفته نمی‌شوند. این قرارداد توسط شرکت حقوقی بزرگ اسکادن در ایالات متحده تنظیم شده است.

توسعه پروژه بلاک چین تلگرام

توسعه پروژه بلاک چین تلگرام

توسعه بلاک چین اپ تلگرام به‌ صورت کاملاً ایزوله انجام شد و برای تمام مدت غیرشفاف بود. راه‌اندازی شبکه آزمایشی ابتدا برای سه‌ ماهه دوم سال ۲۰۱۸ با راه‌اندازی شبکه اصلی در سه‌ ماهه چهارم برنامه‌ریزی‌ شده بود، اما این مراحل چندین بار به تعویق افتاد. این شبکه آزمایشی در ژانویه ۲۰۱۹ با تعویق نیم ساله از برنامه راه‌اندازی شد. در ماه می ۲۰۱۹، این شرکت نسخه سبک شبکه بلاک چین تلگرام را منتشر کرد. در سپتامبر آن سال، این شرکت کد منبع کامل نُدهای TON را در GitHub منتشر کرد که امکان راه‌اندازی یک گره کامل و کاوش شبکه آزمایشی را فراهم کرد. راه‌اندازی شبکه اصلی بلاک چین پیام‌رسان تلگرام برای ۳۱ اکتبر برنامه‌ریزی‌ شده بود.

مقابله کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده با بلاک چین تلگرام

مقابله کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده با بلاک چین تلگرام

کمیسیون بورس اوراق بهادار ایالات متحده SEC نگرانی‌هایی در مورد فروش محدود ارز دیجیتال Gram داشت. SEC مدت کوتاهی پس از آن با تلگرام تماس گرفت، اما در طی ۱۸ ماه ارتباط، طرفین به تفاهم نرسیدند. در ۱۱ اکتبر ۲۰۱۹، چند هفته قبل از راه‌اندازی برنامه‌ریزی‌شده بلاک چین اپلیکیشن تلگرام، کمیسیون یک دستور محدودکننده موقت برای جلوگیری از توزیع Gram دریافت کرد. رگولاتور ادعا کرد که خریداران اولیه ارز دیجیتال Gram مانند پذیره‌نویسان عمل می‌کنند و فروش مجدد Gram پس از توزیع، توزیع ثبت نشده اوراق بهادار خواهد بود.

پس از یک نبرد حقوقی طولانی بین تلگرام و کمیسیون بورس و اوراق بهادار، قاضی پی. کوین کاستل از دادگاه منطقه‌ای ناحیه جنوبی نیویورک ایالات متحده با دیدگاه کمیسیون بورس و اوراق بهادار موافقت کرد که فروش ارز دیجیتال Gram، توزیع به خریداران اولیه و آینده بسیار محتمل است. فروش مجدد باید به‌ عنوان یک طرح واحد برای توزیع ارز دیجیتال Gram در بازار ثانویه در یک پیشنهاد امنیتی ثبت نشده تلقی شود. امنیت مورد بحث شامل کل مجموعه قراردادها، انتظارات و تفاهمات پیرامون فروش و توزیع توکن‌ها به عموم علاقه‌مندان بود و نه فقط خود ارز دیجیتال Gram.

در این مورد، خریداران اولیه به‌ عنوان پذیره‌نویسی عمل می‌کردند که قصد داشتند توکن‌ها را دوباره بفروشند، و آن‌ها را مصرف نکنند. محدودیت‌های توزیع ارز دیجیتال Gram برای خریداران مستقر در داخل و خارج از ایالات متحده همچنان به قوت خود باقی است، زیرا تلگرام هیچ ابزاری برای جلوگیری از خرید این ارز دیجیتال توسط شهروندان آمریکایی در بازار ثانویه نداشت.

پایان این مسیر

پس از تصمیم دادگاه، تیم پروژه بلاک چین تلگرام اعلام کرد که تا مهلت مورد انتظار ۳۰ آوریل ۲۰۲۰ نمی‌توانند پروژه را راه‌اندازی کنند. در ۱۲ می ۲۰۲۰، پاول دوروف پایان همکاری فعال تلگرام با TON را اعلام کرد. در ۱۱ ژوئن، تلگرام با کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده تسویه‌ حساب کرد و موافقت کرد که ۱.۲۲ میلیارد دلار را به‌ عنوان مبلغ فسخ در قراردادهای خرید ارز دیجیتال Gram بازگرداند و ۱۸.۵ میلیون دلار جریمه به SEC بپردازد. این شرکت همچنین موافقت کرد که SEC را از هرگونه برنامه‌ای برای انتشار دارایی‌های دیجیتال طی سه سال آینده مطلع کند. قاضی این توافق را در ۲۶ ژوئن تأیید کرد. سخنگوی SEC خاطرنشان کرد: از شرکت‌های جدید و نوآور برای شرکت در بازارهای سرمایه ما استقبال می‌شود، اما نمی‌توانند این کار را برخلاف الزامات ثبت‌نام قوانین اوراق بهادار فدرال انجام دهند.

در سال ۲۰۲۰، تلگرام ۷۷۰ میلیون دلار به سرمایه‌گذاران TON بازپرداخت کرد و ۴۴۳ میلیون دلار را به بدهی یک‌ساله با بهره ۱۰ درصد تبدیل کرد و کل بدهی‌های خود را به ۶۲۵.۷ میلیون دلار افزایش داد. در ۱۰ مارس ۲۰۲۱، این شرکت اوراق قرضه ۵ ساله به ارزش ۱ میلیارد دلار را برای پوشش بدهی‌هایی که باید تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۱ بازگرداند، قرار داد.

سخن پایانی

پروژه بلاک چین تلگرام برای دور زدن فیلترینگ این برنامه کلید خورد اما قرار نبود در این سطح بماند و در پی ایجاد بسترهای جدیدی در عرصه ارائه خدمات بود. این بسترها قرار بود نامتمرکز و برای پرداخت‌های خرد و نظیر به نظیر باشد. از همین رو برنامه نهایی بلاک چین پیام‌رسان تلگرام عرضه یک ارز دیجیتال جدید بود، اما شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، کل پروژه متوقف شد. در این مطلب دانستیم بلاک چین تلگرام چیست و چه پروسه‌ای را طی کرده است. نظر شما درباره این تکنولوژی و آینده آن چیست؟