اگزینوس ۲۱۰۰ تراشه اختصاصی سامسونگ برای سال ۲۰۲۱ است. جدیدترین نسل از این تراشه، بهبودهای زیادی نسبت به سری قبلی یعنی اگزینوس ۹۹۰ پیدا کرده است. سامسونگ این تراشه را سهخوشهای طراحی کرده است؛ خوشه اول از یک پردازنده ۲.۹ گیگاهرتزی Cortex-X1، دومی از سه پردازنده ۲.۸ گیگاهرتزی Cortex-A78 و خوشه سوم از چهار پردازنده ۲.۲ گیگاهرتزی Cortex-A55 تشکیل شدهاند. پردازنده گرافیکی ARM Mali G78MP14 هم با عملکردی ۴۰ درصد بهتر از نسخه قبلی، وظیفه امور گرافیکی اگزینوس ۲۱۰۰ را به عهده دارد. مودم 5G یکپارچهشده با این تراشه هم سرعت حداکثر ۷.۳۵ گیگابیت بر ثانیه را ارائه میکند. اگزینوس ۲۱۰۰ از UFS 3.1 و حافظه LPDDR5 پشتیبانی میکند و توانایی رمزگشایی و پخش ویدئوهای 8K با ۶۰ فریم بر ثانیه از نوع 10-bit HEVC را دارد.
مشخصات اگزینوس ۲۱۰۰
اگزینوس ۲۱۰۰ تراشه مهمی برای سامسونگ است و تنها دلیل اهمیت بالای آن، معماری ۵ نانومتریاش نیست. این اولین تراشه پرچمدار این شرکت است که بدون هستههای پردازشی سفارشی سامسونگ ساخته میشود. این بار به جای هستههای Mongoose ساخته شده توسط سامسونگ، فقط از هستههای پردازشی Cortex ساخته شده توسط ARM استفاده شده است. از هشت هسته پردازشی اگزینوس ۹۹۰، دو هسته قویتر ۲.۷۳ گیگاهرتزی، از نوع Mongoose M5 بودند که در اگزینوس ۲۱۰۰ با یک پردازنده Cortex-X1 با توان ۲.۹ گیگاهرتز جایگزین شدهاند. پردازش آنچه که در نسخه قبلی به عهده دو هسته ۲.۵ گیگاهرتزی Cortex-A76 بود هم حالا روی دوشهای سه پردازنده ۲.۸ گیگاهرتزی Cortex-78 قرار گرفته است. چهار هسته کوچکتر اما همچنان از نوع Cortex-A55 هستند، با این تفاوت که توان ۲ گیگاهرتزی آنها به ۲.۲ گیگاهرتز ارتقا پیدا کرده است. این دقیقاً همان ترکیبی است که در رقیب اصلی یعنی اسنپدراگون ۸۸۸ هم دیده میشود.
سامسونگ مدعی شده که معماری جدید پردازندهها باعث افزایش ۳۰ درصدی عملکرد چند هستهای نسبت به اگزینوس ۹۹۰ شده است. برند کرهای همچنین طراحی ۵ نانومتری تراشه جدیدش را دلیل اصلی کاهش ۲۰ درصدی مصرف باتری و بهبود ۱۰ درصدی عملکرد کلی آن میداند. در مورد توان گرافیکی هم سامسونگ اعلام کرده که با استفاده از پردازنده گرافیکی Mali-G78، ۴۰ درصد نسبت به نسل قبلی بهبود ایجاد شده است. با توجه به محبوبیت زیاد نمایشگرهایی که نرخ بازسازی تصویر بالایی دارند، به این مورد هم توجه ویژهای شده تا کمبودی در این زمینه احساس نشود. اگزینوس ۲۱۰۰ از نرخ بازسازی تصویر ۱۴۴ هرتزی با رزولوشن QHD+ و ۱۲۰ هرتزی برای نمایشگرهای 4K پشتیبانی میکند.
اگزینوس ۲۱۰۰: 5G و هوش مصنوعی
تراشه تلفنهای هوشمند امروزی فقط از CPU و GPU تشکیل نمیشود و یکی از مهمترین عناصر هر تراشهای مودم استفاده شده در آن است. اگزینوس ۲۱۰۰ دارای یک مودم 5G یکپارچه با تراشه است که از فناوریهای sub-6Ghz و mmWave به طور کامل پشتیبانی میکند. سرعت مشخص شده برای sub-5Ghz و mmWave به ترتیب ۵.۱ و ۷.۳۵ گیگابیت بر ثانیه است. سرعت ارائه شده نسبت به اگزینوس ۹۹۰ پیشرفت خاصی ندارد، اما تنها فاکتور مهم در این زمینه سرعت نیست. سامسونگ در اگزینوس ۲۱۰۰ به سمت استفاده از یک مودم یکپارچه رفته و این اقدام به این معناست که میتوانید در مقایسه با پردازنده پرچمدار سال ۲۰۲۰، بهرهوری انرژی بهتری را انتظار داشته باشید.
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین هیچوقت به این اندازه مهم نبوده و در همین راستا، اگزینوس ۲۱۰۰ یک NPU سه هستهای دارد. واحد پردازش عصبی (NPU) یک ریزپردازنده است که به طور خاص در مورد شتاب دادن به الگوریتمهای یادگیری ماشین فعالیت میکند. برخی از کاربردهای یادگیری ماشینی عبارت از ترجمه خودکار زبان و تشخیص تصویر است. NPU به کار رفته در اگزینوس ۲۱۰۰، ۷۵ درصد قدرتمندتر از اگزینوس ۹۹۰ است. با این حال، مصرف باتری NPU جدید نسبت به نسخه قبلی به نصف کاهش پیدا کرده است. بنابراین برای انجام کارهایی مانند بینایی کامپیوتری، تشخیص صحنه و موارد دیگر انتظار سرعت بیشتر با مصرف انرژی کمتر را داشته باشید.
پشتیبانی از دوربین
اگزینوس ۲۱۰۰ را باید بهشتی برای دوربینها بدانیم! چرا که نه تنها از دوربین ۲۰۰ مگاپیکسلی پشتیبانی میکند، بلکه توانایی شناسایی ۶ لنز مختلف هم دارد. جذابترین بخش ماجرا اینجاست که اگزینوس ۲۱۰۰ میتواند به صورت همزمان، داده چهار سنسور مختلف را پردازش کند. در واقع سامسونگ یک پردازنده اختصاصی به نام MCFP برای این کار در نظر گرفته که قادر است دادههای چندین سنسور را برای ارائه زوم بهبود یافته، عکسهای با زاویه دید بهتر و موارد دیگر ترکیب کند. همین تکنولوژی است که امکان بزرگنمایی ۱۰۰ برابری را در گوشی سامسونگ گلکسی S21 Ultra فراهم کرده است. در بخش ویدیو هم امکان ضبط فیلمهای 8K با ۳۰ فریم بر ثانیه و 4K با ۱۲۰ فریم بر ثانیه وجود دارد. برای پخش ویدئوها هم رزولوشن حداکثری 8K با ۶۰ فریم بر ثانیه است و کدکهای AV1 هم در نظر گرفته شدهاند. به زبان ساده، پردازنده اگزینوس سامسونگ از نظر قابلیتهای ثبت و پخش عکس و فیلم یکی از بهترینهاست. به عنوان مثال حتی تراشه همرده کوالکام، یعنی اسنپدراگون ۸۸۸ هم از رمزگشایی یا رمزگذاری AV1 پشتیبانی نمیکند و این برگ برنده مهمی برای سامسونگ است.
مقایسه عملکرد اگزینوس ۲۱۰۰ با اسنپدراگون ۸۸۸
مشخصات اگزینوس ۲۱۰۰ و اسنپدراگون ۸۸۸ بسیار مشابه به نظر میرسد و این دو تراشه از تنظیمات CPU تقریباً یکسانی برخوردار هستند. در تست بنچمارک Geekbench 5 تفاوت بسیار کمی در قدرت CPU مشاهده میشود. همانطور که در جدول زیر مشاهده میکنید، اگزینوس ۲۱۰۰ در همه زمینهها با اختلاف کمی پس از اسنپدراگون ۸۸۸ قرار میگیرد. اما عملکرد گرافیکی هنوز پاشنه آشیل سامسونگ در برابر با کوالکام است و پردازنده گرافیکی اگزینوس ۲۱۰۰ هنوز فاصله زیادی با اسنپدراگون ۸۸۸ دارد. در واقع حتی با برخی از گوشیهایی که از پردازندههای سال گذشته کوالکام یعنی اسنپدراگون ۸۶۵ استفاده میکنند هم کمی فاصله دارد. البته نباید نادیده بگیریم که این فاصله بسیار کمتر از اختلاف اگزینوس ۹۹۰ در مقابل اسنپدراگون ۸۶۵ است. وبسایت NanoReview، امتیاز کلی ۹۳ را به اسنپدراگون ۸۸۸ و ۸۲ را به اگزینوس ۲۱۰۰ داده است. در بنچمارک GeekBench در بخش تک هسته ای، اگزینوس 2100 با عدد 1086 از رقیب اسنپدراگون 888 خود با امتیاز 1129، عقب افتاده و همچنین در بخش چند هسته ای نیز اسنپدراگون با عدد 3703 از اگزینوس دارای امتیاز 3614 به مراتب پیشتر است. در بنچمارک AnTuTu نیز امتیاز کلی پردازنده های اسنپدراگون 888 و اگزینوس 2100 به ترتیب 806069 و 733184 ارزیابی شده است.
گوشیهای پشتیبانی شده
اگزینوس ۲۱۰۰، یک تراشه سطح بالای هشت هستهای با پشتیبانی از 5G است و تولید داخلی آن، بدون شک روی تعیین قیمت گوشی سامسونگ تأثیرگذار است. تراشههای اگزینوس معمولاً فقط در محصولات پرچمدار سامسونگ استفاده میشوند و اگزینوس ۲۱۰۰ هم این روند را ادامه میدهد. در سری گلکسی اس ۲۱ در اکثر بازارها به غیر از آمریکا از این پردازنده استفاده شده است. به عبارت دیگر، ساکنین اروپا، هند، خاورمیانه، آفریقا و چندین منطقه آسیایی، یک گوشی از سری S21 مجهز به اگزینوس را دریافت خواهند کرد. چیپستهای پرچمدار اگزینوس به طور معمول در گوشیهای گلکسی نوت نیز استفاده میشدند، اما امسال گلکسی نوت جدیدی معرفی نشد و متأسفانه شاید دیگر هیچوقت معرفی نشود. سامسونگ در هر دو سری گلکسی زد فلیپ و گلکسی زد فولد هم از تراشه کوالکام برای همه بازارها استفاده کرده است.
دیدگاه خود را بنویسید