در سالهای اخیر تقریباً هر چیزی را میتوان در گوگل پیدا کرد. با چند جستجوی ساده صدها یا میلیونها نتیجه به دست میآید. اما این حجم از داده همیشه هم خوب نیست. اگر در جستجوی موضوع خاصی باشید، نتایج پراکنده جستجوی گوگل ممکن است ساعتها وقت شما را تلف کند تا بالاخره به مطلب مورد نظر خود برسید. یکی از این موضوعات خاص، منابع تحقیقاتی است. روشهای مختلفی برای پیدا کردن این منابع وجود دارد ولی در این مورد سرویس های گوگل کار را سادهتر کرده است. اگر بهدنبال مقالات دانشگاهی هستید، به جای جستجوی آن در گوگل میتوانید از گوگل اسکولار (Google Scholar)که تنها یکی از سرویس های گوگل است کمک بگیرید چون بهطور کامل به این حوزه اختصاص دارد. بسیاری از دانشجویان و محققان از گوگل اسکولار استفاده می کنند. استفاده از گوگل اسکولار به سادگی گوگل نیست، به همین خاطر اگر میخواهید بدانید گوگل اسکولار چیست؟ و چه کاربردهایی دارد با ما همراه باشید تا به اطلاعات مورد نظر خود دست یابید.
گوگل اسکولار چیست؟
گوگل اسکولار (Google Scholar) چیست؟ برای این که بفهمیم گوگل اسکولار چیست باید سری به سرویسهای گوگل بزنیم. گوگل اسکولار (با تلفظ صحیح گوگلاسکالر) یک موتور جستجوی رایگان و جامع برای دسترسی به منابع علمی و دانشگاهی است که از سال 2004 فعالیت خود را آغاز کرده است. با گوگل اسکولار میتوان مقالات، پایاننامهها، چکیدهها، کتابها، گزارشهای فنی، خلاصه مقالات، متون قضایی، گواهیهای ثبت اختراع، مقالات کنفرانسی و نظرات را از ناشران دانشگاهی، انجمنهای حرفهای، مخازن آنلاین، دانشگاه ها و سایر وبسایتها پیدا کرد. گوگل تعداد مقالات موجود در این پلتفرم را منتشر نکرده است. گوگل اسکولار مانند سایر موتورهای جستجو و دیتابیسها و حتی خود تنظیمات گوگل نیست و از روش متفاوتی برای ترتیب دادهها استفاده میکند. این ترتیب نه براساس میزان دفعات بازدید و پیوند مطالب در اینترنت، بلکه بر اساس ارجاع به آن منابع توسط دیگر مولفان انجام میگیرد. ذکر این نکته ضروری است که در گوگل اسکولار زیر مجموعهای از تحقیقات گوگل وجود دارد و بسیاری از آن ها نتایج تحقیقات را به گونهای ارائه میدهد که شامل نتایج تحقیقاتی دیگر مثل پایگاههایی همچون اسکوپوس(Scopus) و WOS(Web of Science) نیز میشود. هر چند که در نهایت کیفیت نتایج در گوگل اسکولار منوط به مهارت ما در استفاده از آن است. در این بخش در مورد نحوه سرچ مقاله در گوگل اسکولار، دانلود رایگان مقاله از گوگل اسکولار، ساخت پروفایل و سایر مسائل مربوط به آن توضیح میدهیم. قبل از آن بیایید نگاهی به قابلیتهای گوگل اسکولار بیندازیم.
قابلیتهای گوگل اسکولار در یک نگاه
- جستجو بین تمام منابع علمی موجود
- مشاهده رفرنس منابع علمی و جستجو براساس آنها
- مشاهده آمار استنادات
- امکان جستجوی پیشرفته برحسب سال و مکان انتشار، نوع سند یا نام نویسنده
- امکان مشاهده اطلاعات نویسنده و بررسی وضعیت پژوهشی او
- محاسبه H-Index بر اساس تعداد مقالات و استنادات و رسم نمودار مربوطه
- ذخیره جستجوهای قبلی و منابع جمعآوری شده
- امکان اطلاع رسانی(Alert)
- امکان مشاهده مقالات انتشار یافته به زبانهای دیگر
- پیدا کردن متن اسناد در وب در ورژنهای مختلف
- قابلیت مشاهده مقالات خود
نحوه سرچ مقاله در گوگل اسکولار
سرچ مقاله در گوگل اسکولار به طرق مختلف امکانپذیر است. در اینجا شما را با این روشها آشنا میکنیم. همچنین به بررسی سایر قسمتهای گوگل اسکولار میپردازیم.
جستجوی ساده
برای شروع آدرس Scholar.google.com را در گوگلکروم تایپ کنید تا گوگل اسکولار باز شود. عبارت مورد نظر را خواه فارسی یا انگلیسی یا هر زبان دیگری تایپ و جستجو را بزنید. هرچند که برای جستجوی دقیقتر منابع فارسی استفاده از دیتابیسهای داخلی مثل سیویلیکا گزینه بهتری است.
دو خط اول نتایج جستجو گوگلاسکولار حاوی اطلاعات کتابشناختی مثل عنوان و نویسنده و نام مجله و سال انتشار است. گزینههای دیگر نیز همانطور که در تصویر میبینید شامل گزینه ذخیره(Save) در صورت علاقه شما به منبع موردنظر، خواندن تعداد استنادها(Cited by)، مطالب مربوط به موضوع(Related articles) و دیدن سایر ورژنها(All versions) است که با توجه به نیاز خود میتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین با کلیک روی علامت ” (Cite) شما میتوانید فرمتهای ارجاع مطلب MLA، APA، Chicago، Harvard، Vancouver را ببینید. البته اگر کاربری از برنامه EndNote استفاده کند، وقتی روی آیکون مربوط به فرمت ارجاع کلیک کند فایل متناسب با این نرم افزار برای رفرنسدهی در اختیار او قرار میگیرد.
جستجوی نام نویسنده
اگر نام نویسنده قابل کلیک باشد، در گوگل اسکولار پروفایل دارد و همین طور که در تصویر مشخص است شما میتوانید اطلاعات مربوط به او مانند تعداد مدارک علمی، حوزه کاری و مطالعاتی، وابستگی سازمانی، شاخص هرش و شاخص آیتن، تعداد استنادات و... را مشاهده کنید. همچنین اگر آن نویسنده موردعلاقه شماست میتوانید با زدن گزینه Follow او را دنبال کنید.
تخصص نویسنده
اگر روی حوزه مورد تحقیق آن نویسنده که در تصویر قبل با فلشهای آبی مشخص شده بود کلیک کنید، به صفحه زیر منتقل میشوید. مثلا طبق تصویر، گوگل اسکولار افرادی که در حوزه انرژی تخصص دارند و پژوهش میکنند را براساس استناداتی که به آنها شده به شما نشان میدهد.
موسسات و سازمانها
اگر نویسنده به سازمان خاصی متصل باشد و در آن فعالیت کند و البته اسم آن سازمان قابل کلیک باشد، شما به صفحه زیر منتقل میشوید که در آن میتوانید پژوهشگران برتر آن موسسه/دانشگاه را ملاحظه کنید.
نقش کتابخانه من در گوگل اسکولار
به یاد داشته باشید که منابع علمی مورد علاقه شما که با گزینه ستاره مشخص کردهاید، در گوگل اسکولار در قسمت کتابخانه من(My Library) در سمت چپ صفحه قابل دسترسی است. به علاوه شما میتوانید اطلاعاتی را که در عنوان و فراداده گوگل بوده در کتابخانه من تغییر دهید. به این صورت اگر اشتباهی در نوع آدرسدهی یا فراداده آن وجود داشته باشد اصلاح میشود و فرمت اصلاح شده را برای ارجاع، در اختیار خواهید داشت.
فرستادن ایمیل خبرنامه
همچنین در صورتی که میخواهید نتایج جدید در مورد موضوع خاصی را در ایمیل خود دریافت کنید یا به شما اطلاع داده شود از گزینه Alerts در پایین کتابخانه من استفاده کنید.
گزینه دیگری نیز به نام Metrics وجود دارد که در این قسمت به رتبه نشریات در 5 سال اخیر بر مبنای شاخص های h-core، h-median، h5-index، h5-core، h5-median میپردازد.
روش جستجوی پیشرفته
در صورتی که شما به جستجوی دقیقی نیاز دارید باید از سمت چپ گزینه جستجوی پیشرفته را انتخاب کنید تا یک کادر برای شما باز شود و طبق چیزهایی که از شما درخواست کرده مانند عبارت دقیق جستجو، نام نویسنده یا نام انتشارات سرچ خود را انجام دهید. جستجوی پیشرفته قطعاً در زمان کوتاهتری شما را به آنچه در نظر دارید میرساند.
ترفندهای جستجو در گوگل اسکولار
● با استفاده از کاراکتر ~ قبل از کلیدواژه جستجوی شما با کلمات مترادف آن انجام میشود.
● با استفاده از " قبل و بعد از عبارت جستجو، منابعی که شامل کل آن عبارت هستند نمایش داده میشوند.
● استفاده از – قبل از کلمه جستجو معادل NOT عمل میکند یعنی منابعی را نشان می دهد که شامل عبارت مربوطه نشود. و استفاده از + قبل از کلمه جستجو منابعی را نشان میدهد شامل عبارت مربوطه شود.
● اگر بین کلیدواژهها از OR استفاده کنید، منابعی به شما نشان داده میشوند که حداقل شامل یکی از این کلمات باشند.
● گوگل اسکولار به بزرگ و کوچک بودن حروف کلیدواژهها حساس نیست.
ساخت پروفایل در گوگل اسکولار
در صورتی که پژوهشگر هستید یا پژوهش جزو مهمی از کار شماست ساختن پروفایل در گوگل اسکولارجهت آشنایی با پیشرفتهای جدید حوزه مطالعاتی شما و آشنا شدن با سایر محققین ضروری است. در ابتدا باید حتما یک جیمیل داشته باشید. در قدم بعد روی My Profile در سمت چپ صفحه کلیک کنید و اطلاعات خواسته شده مثل نام یا سمت شما در موسسه یا دانشگاهی که کار میکنید را وارد کنید.
در صورتیکه قبلا مقالهای نوشته باشید لیست مقالات خود را به پروفایلتان اضافه میکنید، تنظیمات پروفایل خود را انجام میدهید و اکانت شما در گوگل اسکولار ایجاد میشود.
تنظیمات گوگل اسکولار
در صفحه گوگلاسکولار از سمت چپ روی گزینه Setting کلیک کنید. بخش اول(Search results) تنظیمات مربوط به نتایج جستجو شامل نوع ماده تحقیق یا تنظیمات ارجاعات یا تعداد مشاهده نتایج سرچ در صفحه است.
زبان در تنظیمات
بخش دوم مربوط به زبان(Languages) هست که در تصاویر مشاهده میکنید. در قسمت زبان همان طور که میبینید،بخش اول مربوط به زبان پلتفرم گوگل اسکولار است. در صورتی که میخواهید گوگل اسکولار فارسی داشته باشید، کافیست زبان فارسی را انتخاب کنید و تمام پلتفرم گوگل اسکولار برای شما فارسی میشود.
لینک متن کامل مقالات
بخش سوم(Library links) برای زمانی است که شما یک حساب کاربری داشته باشید که موسسه یا دانشگاهتان در اختیار شما گذاشته است. در واقع اگر دانشگاه شما اشتراک پایگاه دادهای را داشته باشد، از طریق آن میتوانید به متن کامل مقالات دسترسی پیدا کنید. در این قسمت با جستجوی موسسه یا دانشگاه خود و اضافه کردن آن به حساب کاربری، امکان دسترسی به مقالات مرتبط را به طور کامل خواهید داشت.
تنظیمات حساب کاربری
گزینه چهارم(Account) نیز مربوط به تنظیمات حساب کاربری شماست. گزینه مهم در این بخش پیوندهای دسترسی خارج دانشگاهی در حالت ورود به سیستم(Singed-in-off-campus access links) است. این برای زمانی است که اگر شما به دلیلی در دانشگاه حضور ندارید اشتراک دانشگاه برای شما فعال باشد. بدین ترتیب دسترسی به نتایجی که در حالت حضور در دانشگاه به دست آوردهاید، در خارج از محیط دانشگاه هم برای شما قابل دسترسی است. گزینه دیگری نیز وجود دارد(Signed-in search activity) که از فعالیتهای شما در گوگل اسکولار استفاده میکند تا پبشنهادات و نتایج جستجو را بهبود بخشد.
افزونه add on
گزینه آخر(Button) در تنظیمات مربوط به افزونه(add on) گوگل اسکولار در گوگل کروم است. در صورتی که تمایل دارید دسترسی سریعتری به گوگل اسکولار داشته باشید با نصب افزونه گوگل اسکولار این هدف برای شما میسر خواهد شد.
دانلود رایگان مقاله از گوگل اسکولار
تا این بخش با نحوه سرچ مقاله در گوگل اسکولار و همینطور تنظیمات گوگل اسکولار آشنا شدیم. اکنون به دانلود رایگان مقاله از گوگل اسکولار میپردازیم. برای بعضی از مقالات گوگل اسکولار در سمت راست یک لینک دانلود وجود دارد. این لینک به صورت فایل PDF قابل دانلود است یا به صورت صفحه وب(HTML) موجود است. برای آن دسته از مقالاتی که لینک دانلود ندارند میتوانید آدرس آن را از گوگل اسکولار کپی و در وبسایت Sci-Hub سرچ کنید. سایت سایهاب یک منبع آنلاین از میلیونها مقالهی علمی دانشگاهی است که امکان دانلود حجم زیادی از مقالات را از طریق پراکسی دانشگاهها فراهم میکند. اگر لینک دانلود مقالهی مورد نظر شما در Sci-Hub موجود نبود، میتوانید آن را در سایت ایلرنیکا یا سایت z-library نیز جستوجو کنید. در غیر این صورت امکان دانلود رایگان مقاله وجود ندارد و شما باید با استفاده از کارتهای اعتباری مثل مسترکارت یا کیف پول پیپال هزینه آن را پرداخت کنید. همچنین این پرداخت از طریق ایرانیکارت نیز قابل انجام است.
سخن آخر
در این مقاله متوجه شدیم که گوگل اسکولار چیست و سعی شد از سرچ ساده تا پیشرفته، تا ایجاد پروفایل و گزینههای موجود دیگر در آن مورد بررسی قرار گیرد. همان طور که ملاحظه کردید برای هر پژوهشگری لازم است تا با گوگلاسکولار و نحوه استفاده از آن آشنا باشد. شما میتوانید از گوگلاسکولار در مرورگر کروم یا هر مرورگر دیگری که دوست دارید استفاده و از امکانات آن بهره ببرید و به مقالات مورد نظر خود دسترسی داشته باشید.
منبع: paperpile
دیدگاه خود را بنویسید