بعد از گذشت تقریباً یک سال از عرضه آی او اس ۱۴، هنوز بحث جیلبریک شدن آن داغ است. جیلبریکرها (هکرهایی که با کمبود دسترسی به آی او اس مشکل فراوان دارند) در سال 2019 موفق به کشف حفره امنیتی Check m8 شدند. حفره امنیتی که به واسطه آن میتوانستند آی او اسهای جدیدتر یعنی آی او اس ۱۴ را جیلبریک کنند. شرکت اپل که از جیلبریک شدن محصولات خود رضایت چندانی ندارد، هر ساله سعی میکند به واسطه راههای جدیدتر مانع از جیلبریک شدن محصولات خود شود. در طرف مقابل جیلبریکرها دست بردار نیستند. جیلبریکرها و شرکت اپل از سال 2007 تا کنون با یکدیگر درگیر هستند. جیلبریکرها از محدودیتهای وضع شده توسط شرکت اپل ناراضی هستند از جمله پولی بودن برنامهها، دانلود برنامه فقط از طریق اپ استور و ... از طرفی هم اپل اعتقادی به افزایش دسترسی کاربران ندارد و جواب اپل در برابر عمده انتقادات فقط یک کلمه است: امنیت. امنیت قوی محصولات اپل همیشه زبانزد خاص و عام بوده است و اپل معتقد است که فقط با این روش میتوان امنیت را در بالاترین سطح حفظ کرد. قبل از بررسی و نگاهی جامع به جیلبریک آی او اس ۱۴ بهتر است به تعریف جیلبریک بپردازیم.
جیلبریک چیست؟ و تفاوت آن با روت شدن گوشیهای اندرویدی
جیلبریک در واقع فرایندی است که به واسطه آن میزان دسترسی شما به قابلیتهای فراوان آی او اس را بیشتر میشود. در واقع جیلبریک در گوشیهای اپل و روت در گوشیهای اندرویدی تفاوت چندانی با هم ندارند و گفتنی است در هر دو فرایند امنیت گوشی شما در خطر است و در معرض دید هکرها با امنیت کمتر قرار دارید. تفاوت روت و جیلبریک در این است که امکانات بیشتری در دسترس کاربران اندروید است یعنی کاربران اندروید هیچ محدودیتی در قبال دانلود برنامه از یک اپ مشخص را ندارند و اکثریت برنامهها برای آنها رایگان است و روت کردن در گوشیهای اندرویدی چندان منطقی به نظر نمیآید. اما در گوشیهای اپل قضیه کاملاً متفاوت است. کاربران اپل فقط از اپ استور میتوانند برنامه دانلود کنند و بسیاری از برنامهها به صورت پولی میباشد و این مسئله باعث خشم جیلبریکرها میشود. در ادامه به مزایا و معایب جیلبریک آی او اس ۱۴ میپردازیم با ما همراه باشید.
آشنایی با مزایا و معایب جیلبریک
بعد از نگاهی کلی به سابقه درگیری جیلبریکرها و شرکت اپل نوبت به بررسی مزایا و معایب جیلبریک رسیده است.
معرفی مزایای جیلبریک شدن گوشیهای اپل
نکته قابل توجه این است که وقتی آی او اس خود را جیلبریک میکنید، برنامهای به اسم سیدیا (Cydia) بر روی گوشی شما نصب میشود. اپلیکیشن سیدیا (Cydia) شما را با برنامههای بی شماری آشنا میکند و امکان دانلود آنها را به شما میدهد؛ برنامههایی که اپل امکان دانلود آنها را به شما نمیدهد و به بهانه حفظ امنیت کاربران اپل دسترسی به این برنامهها ندارند. همچنین شما میتوانید برنامههای رایگان را جایگزین برنامههای اصلی و پولی کنید یعنی میتوانید برنامههای اصلی اپل را غیرفعال کنید.
علاوه بر اضافه شدن اپلیکیشن سیدیا (Cydia) همچنین شما میتواند با استفاده از اینترنت برنامههای مورد نظر خود را دانلود کنید. از دیگر قابلیت جیلبریک شدن آی او اس میتوان به این اشاره کرد شما میتوانید برنامههای رایگان را جایگزین برنامههای پولی آیفون کنید. در جیلبریک شدن آی او اس شما امکان استفاده از بلوتوث را دارید و میتوانید فایلهای مختلف خود را به واسطه بلوتوث انتقال دهید و همچنین شما به فایل سیستم iOS دسترسی پیدا میکنید.
معرفی معایب جیلبریک شدن گوشیهای اپل
بعد از بررسی مزایای جیلبریک شدن گوشیهای اپل، نوبت به بررسی معایب جیلبریک شدن گوشیهای اپل رسیده است. فرایند جیلریک شدن گوشیها در بسیاری از کشورها غیرقانونی نیست و برخلاف تصور برای جیلبریکرها مجازاتی در نظر گرفته نشده است. اما جیلبریک شدن، باعث بروز مشکلات متعددی در گوشی میشود. برای مثال گوشیهای اپل جیلبریک شده از گارانتی شرکت اپل خارج میشوند، یعنی شرکت اپل از گوشیهای جیلبریک شده پشتیبانی صد درصد نمیکند و اطلاعات آن دستگاه برای هکرها قابل دسترس تر میشود. پس اگر امنیت گوشی برای شما اهمیت بالایی دارد انجام این فرایند را به شما توصیه نمیکنیم. از مشکلات عمدهای که برای گوشیهای جیلبریک شده درست میشود، میتوان به دو برابر شدن سرعت مصرف باتری اشاره کرد.
نکته مهم این است که هرساله با عرضه آی او اس جدید جیلبریک شما از بین میرود و باید صبر کنید تا جیلبریکرها راهی برای دور زدن آی او اسهای جدیدتر پیدا کنند. در نهایت این فرایند توسط هکرها انجام میشود و شما هیچ تضمینی نخواهید داشت؛ همچنین در بعضی از موارد معدود هنگ کردن و کاهش کارایی در دستگاههای جیلبریک شده دیده شده است.
گوشیهایی که میتوان جیلبریک آی او اس ۱۴ را بر روی آنها اجرا کرد:
به طور کلی میتوان گفت جیلبریک آی او اس ۱۴ بر روی تمامی گوشیهایی که توسط آی او اس ۱۴ پشتیبانی میشوند، قابل اجرا خواهد بود:
- iPhone 6S
- iPhone 6 Plus
- iPhone SE (2016)
- iPhone SE (2020)
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
آیپدهایی که میتوان جیلبریک آی او اس ۱۴ را بر روی آن اجرا کرد
همانطور که میدانید آی او اس تنها سیستم عامل آیفون نیست و آیپدها (تبلتهای برند اپل) نیز از سیستم عامل آی او اس استفاده میکنند. در ادامه قصد داریم آیپدهایی که میتوان در آنها جیلبریک آی او اس ۱۴ را اجرا کرد به شما معرفی کنیم.
- iPad Air
- iPad Mini 2
- iPad Mini 3
- iPad Air 2
- iPad Mini 4
- iPad Pro (1st gen_2nd gen)
- iPad (5th gen_6th gen_7th gen)
- iPod (6th gen_7th gen)
نتیجهگیری: کدام بهتر است جیلبریک کردن یا جیلبریک نکردن؟
همانطور که بالاتر گفته شد از طرفی شما برای آیفون و آیپد خود هزینه کردهاید و باید از تمامی قابلیتهای آن برخوردار باشید و از طرفی جیلبریک کردن باعث کندی سیستم عامل، مصرف باتری دو برابر و کاهش قابل توجه امنیت میشود. گرچه در نظرسنجیهای مختلف کاربرانی که آی او اس خود را جیلبریک کردهاند معمولاً فقط از کندی سیستم عامل و مصرف باتری دو برابر ناراضیاند و خبری از هک شدن نیست، در نظر بگیرید که با وجود قیمت بالای محصولات اپل، جیلبریک کردن گوشیهای خود در کشورمان ایران ریسکی بزرگ به حساب میآید. نظر شما چیست؟ آیا واقعاً جیلبریک شدن گوشی اپل یک راه حل است یا یک ریسک؟
دیدگاه خود را بنویسید