نمایشگر گوشی، بی‌شک از درخشان‌ترین دستاوردهای سامسونگ و نقطه قوتی پررنگ برای گلکسی‌های پرآوازه است. به‌ ندرت می‌توان صفحه نمایش گوشی سامسونگ را در هر رده قیمتی هم که باشد، ضعیف و ناامیدکننده دانست. نمایشگرها حتی در نمونه‌های اقتصادی و میان‌رده هم از ابزار اصلی رقابت برای سامسونگ محسوب می‌شوند. اما چرا نمایشگرهای سامسونگ در اکثر موارد، یک سر‌ و‌ گردن بالاتر از رقبای هم‌رده ظاهر می‌شوند؟ پیشروی و سردمداری سامسونگ در این زمینه، مدیون تولید انبوه صفحه نمایش گوشی توسط خود کمپانی و به‌ طور خاص گروه Samsung Display است. در واقع خیلی از نمایشگرهایی که با عناوین متفاوت معرفی می‌شوند، پنل‌های ساخت سامسونگ هستند و با تغییر نام، صرفاً خصوصی‌سازی شده‌اند. اما چه ویژگی‌هایی باعث شده که نمایشگر گوشی‌های گلکسی، سالیان سال در صدر جدول بهترین‌ها باشد؟ در ادامه با بررسی صفحه نمایش گوشی سامسونگ، مشخصات این پنل‌های قدرتمند که گاهی حتی تنها برگ برنده‌ی کره‌ای‌ها هستند را معرفی می‌کنیم. 

بررسی صفحه نمایش گوشی سامسونگ؛ نگاهی به نمایشگرهای LCD یا LED

بررسی صفحه نمایش گوشی سامسونگ؛ نگاهی به نمایشگرهای LCD یا LED

همانطور که گفته شد، سامسونگ اغلب در زمینه نمایشگر، حرف‌های بیشتری نسبت به رقبای هم‌رده دارد. حتی در گوشی‌های اقتصادی جدید سامسونگ مثل Galaxy A22، نشانه‌هایی از حضور نمایشگرهای OLED دیده می‌شود؛ اما همچنان نمایشگرهای LCD سهم گسترده‌تری از این بازار را در اختیار دارند. برای شناخت دقیق‌تر صفحه نمایش گوشی سامسونگ در ابتدا باید بدانید که نبرد اصلی، بین LCD و LED است. در واقع تمام نمایشگرهایی که سامسونگ آن‌ها را با عناوین مختلفی معرفی می‌کند، نسخه‌های تغییریافته‌ای از پنل‌های اصلی LCD یا LED هستند. به هر ترتیب انواع نمایشگرهای LCD همچنان در بازار گوشی‌های اقتصادی سامسونگ، سنگینی می‌کنند و در سمت دیگر نمونه‌های پرچمدار با واریاسیون‌هایی از نمایشگرهای LED همراهند. 

عنوان LCD در واقع مخففی از عبارت Liquid Crystal Display یا نمایشگر کریستال مایع است. اما عنوان اختصاری LED از Light Emitting Diode گرفته شده که معنای دیودِ ساطع‌کننده نور دارد. نام LED تا حدی تفاوت اصلی این پنل‌ها را نشان می‌دهد. نمایشگرهای LCD برای ایجاد روشنایی از یک منبع نور در پشت پیکسل‌ها بهره می‌گیرند؛ در حالیکه پنل LED به‌ تنهایی می‌تواند تولیدکننده نور باشد. نمایشگرهای LED جدیدترند، نازک‌تر ساخته شده‌اند و البته در مقایسه با پنل‌های LCD رده قیمتی بالاتری را نشان گرفته‌اند. به این ترتیب نمایشگرهای IPS LCD یا PLS LCD و در موارد کمتری TFT، نمونه‌هایی از پنل‌های LCD هستند که در اقتصادی‌های اخیر سامسونگ به‌ کار گرفته شده‌اند. اما نمایشگر گوشی‌های میان‌رده و پرچمدار سامسونگ با عناوینی مثل AMOLED، Super AMOLED و Dynamic AMOLED معرفی می‌شود. بررسی صفحه نمایش گوشی سامسونگ را با معرفی چند محصول اقتصادی مجهز به پنل LCD ادامه خواهیم داد.

بررسی انواع نمایشگر در گوشی‌های اقتصادی سامسونگ

بررسی انواع نمایشگر در گوشی‌های اقتصادی سامسونگ

بی‌شک سامسونگ طلایه‌دار نمایشگرهای OLED است و عمدتاً بهترین گزینه‌ها را انتخاب می‌کند؛ با این‌ حال همچنان استفاده از پنل‌های LCD در بسیاری از گوشی‌های اقتصادی سامسونگ، تلاشی برای کنترل هر چه بیشتر فاکتور قیمت است. اما این به معنی ضعف بالای پنل‌های LCD نیست؛ نمایشگرهای ال‌سی‌دی قدیمی‌ترند و بخشی از رده‌ی پایینشان به همین دلیل است. این نمایشگرها در میزان روشنایی، کنتراست و نمایش دقیق رنگ، کمی ضعیف‌تر از نمونه‌های LED عمل می‌کنند؛ اما ضعفشان خصوصاً در مقایسه با نمونه‌های قدیمی‌تر LED فاحش نیست. البته که عملکرد نمایشگر LCD هم در مدل‌های مختلف، متفاوت است. به هر ترتیب سامسونگ در سری گلکسی A و گلکسی M، گوشی‌های مقرون‌ به‌ صرفه‌ای دارد که در آن‌ها از پنل LCD بهره گرفته است. در ادامه انواع نمونه‌های LCD در صفحه نمایش گوشی سامسونگ را بررسی می‌کنیم.

نمایشگرهای TFT

با اینکه نمایشگرهای TFT نقش چندانی در گوشی‌های حال سامسونگ ندارند، اما همچنان گاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال صفحه نمایش گوشی سامسونگ A22 نسخه 5G در سال 2021 با پنل TFT معرفی شد. اما دلیل کم رنگ شدن حضور پنل‌های TFT چیست؟ عنوان TFT مخفف Thin Film Transistor است و به نمایشگرهایی اشاره دارد که هر یک از پیکسل‌ها را مستقلاً با یک ترانزیستور مرتبط می‌کند. نمایشگرهای TFT در مقایسه با گزینه‌های جدیدتر، چند نقطه ضعف مهم دارند. اول اینکه میزان روشنایی این صفحه نمایش‌ها چندان چنگی به دل نمی‌زند. صفحه نمایش TFT برای نمایش رنگ‌های عمیق هم توان خوبی ندارد و اساساً از فضای رنگی گسترده‌ای پشتیبانی نمی‌کند. از طرفی این نمایشگرها در خیلی از زوایای دید با مشکل خوانایی همراهند. 

میزان کنتراست پنل‌های TFT اگرچه از نمونه‌های قدیمی‌تر LCD بیشتر است، اما در مقایسه با گزینه‌های کنونی بازار، نقطه قوت خاصی محسوب نمی‌شود. اما چیزی که بیشتر از همه در نقاط ضعف نمایشگرهای تی‌ اف‌ تی عنوان می‌شود، مصرف بالای انرژی است. با تمام این‌ها، رده قیمتی نمایشگر TFT برگ برنده‌‌‌ای برای حضور پا بر جای آن در خیلی از گوشی‌های اقتصادی بوده و هست. این نمایشگرها به نسبت قیمتشان، تمام آنچه باید را در اختیار دارند. اما به‌ هر حال بهتر است تا حد ممکن گزینه‌های پیشرفته‌تر را انتخاب کنید. البته که در حال حاضر، حضور این پنل‌ها در صفحه نمایش گوشی سامسونگ، رونق چندانی ندارد.

نگاهی به صفحه نمایش گوشی سامسونگ با پنل‌های TFT PLS و PLS IPS

نگاهی به صف​​​​حه نمایش گوشی سامسونگ با پنل‌های TFT PLS و PLS IPS

نمایشگرهای IPS به عنوان نمونه‌هایی پیشرفته‌تر و جدیدتر از TFT، با بهبود بخشی‌های گسترده‌ای عرضه شدند. این پنل‌ها با پیشرفت‌های چشمگیری که در مقایسه با تی‌ اف‌ تی داشتند، هنوز هم در خیلی از گوشی‌های اقتصادی و حتی میان‌رده بازار، حضور پررنگ دارند. اما سامسونگ با گسترش پنل‌های LCD، فناوری جدیدی با عنوان PLS معرفی کرد که طبق ادعای کره‌ای‌ها، نسخه بهبود یافته‌ای از IPS بود. خوانایی بهتر در زوایای دید مختلف، روشنایی بیشتر و البته پوشش گسترده‌تر فضای رنگی، از ویژگی‌هایی بود که سامسونگ در معرفی پنل‌های PLS LCD یا همان PLS TFT معرفی کرد. با این‌ حال فناوری PLS در صفحه نمایش گوشی سامسونگ، تفاوت خیلی پررنگی با نمونه‌های IPS ندارد. به این ترتیب می‌توان PLS TFT را نسخه اختصاصی سامسونگ از نمایشگرهای IPS LCD دانست که البته کمی هم قوی‌تر عمل می‌کند. 

سامسونگ در یکی دو سال اخیر اکثر گوشی‌های اقتصادی و خوش‌ قیمت کمپانی را به نمایشگرهای PLS مجهز کرده است. بهبود بخشی مصرف انرژی، روشنایی نسبتاً بالا، رنگ‌پردازی گسترده و البته کنترل قیمت، نمایشگرهای PLS را به بهترین و پاسخگوترین گزینه برای گوشی‌های مقرون‌ به‌ صرفه سامسونگ تبدیل کرده است. گلکسی A12، گلکسی A21s، گلکسی A03s، گلکسی M02 و سامسونگ M12، نمونه‌هایی از پرطرفدارترین گوشی‌های اقتصادی بازار با پنل نمایشگر PLS هستند. به این ترتیب می‌توان سهم پنل‌های PLS در صفحه نمایش گوشی سامسونگ را بسیار گسترده‌تر از نمونه‌های قبلی LCD دانست. خوانایی نمایشگرهای LCD در معرض تابش مستقیم نور خورشید، خیلی اوقات بیشتر از نمونه‌های LED است. توجه داشته باشید که پنل‌های LCD همیشه و همه جا از یک منبع نور جداگانه تغذیه می‌شوند. اما با نزدیک شدن به گوشی‌های میان‌رده، نمایشگرهای OLED و حضور پررنگشان در گوشی‌های سامسونگ ظاهر می‌شود و پنل‌های نمایشی به فاز نسبتاً متفاوتی وارد می‌شوند.

بررسی نمایشگر گوشی سامسونگ در میان‌رده‌ها

بررسی نمایشگر گوشی سامسونگ در میان‌رده‌ها

با گسترش دنیای گوشی‌های میان‌رده، سامسونگ هم سهم خود را در این بازار افزایش داد و امروز نقش بسیار پررنگی را در این میدان ایفا می‌کند. میان‌رده‌های ساسونگ براساس قیمتشان به یکی از انواع نمایشگرهای LED که از AMOLED تا Dynamic AMOLED X2 را در بر گرفته، مجهز می‌شوند. در ادامه به معرفی دقیق‌تر پنل‌های OLED میان‌رده در صفحه نمایش گوشی سامسونگ می‌پردازیم.

میان‌رده‌های سامسونگ با نمایشگر Super AMOLED

عنوان OLED از عبارت Organic Light Emitting Diodes گرفته شده و پنل‌هایی را معرفی می‌کند که پایه اصلی صفحه نمایش گوشی‌های پرچم‌دار روز است. در این نمایشگرها خبری از منبع نور در پس‌زمینه نیست و در عوض یک ماده ارگانیک همراه با کربن در زمان اتصال به جریان برق، نور این پنل‌ها را فعال می‌کند. نمایشگر OLED که به دست سامسونگ به بازار شناسانده شد، از پنل‌های LCD سبک‌تر و نازک‌تر است. اما یکی از ویژگی‌های مهم این نوع نمایشگرها، عمق رنگ مشکی است که خصوصاً در کنتراست عالی پنل مؤثر است. پنل‌های AMOLED در واقع همان نمونه اولد هستند که با همراهی ماتریس فعال معرفی شدند. این فناوری باعث می‌شود که هر پیکسل به‌ طور مستقل با یک ترانزیستور مرتبط و نهایتاً فعال شود. اما کره‌ای‌ها بعد از مدتی، سنسور تاچ پنل‌های اولد را بهبود بخشیدند و صفحه نمایش گوشی سامسونگ را با فناورری Super AMOLED معرفی کردند.

نمایشگرهای سوپر امولد تا مدتی صرفاً در اختیار گوشی‌های پرچم‌دار سامسونگ بود. اما در سال‌های اخیر، راه این پنل‌ها به گوشی‌های میان‌رده سامسونگ هم باز شده و به این ترتیب خیلی از گوشی‌های سری M و A با نمایشگرهای Super AMOLED معرفی شدند. صفحه نمایش گوشی سامسونگ گلکسی A52، گلکسی A32، گلکسی M42 و خیلی دیگر از میان‌رده‌های پرطرفدار اخیر سامسونگ به پنل‌های سوپر امولد مجهزند. همان‌طور که گفته شد، عمق رنگ مشکی، گستردگی فضای رنگی و کنتراست عالی از ویژگی‌های اصلی این نمایشگرهاست و البته امکان تغییرات دستی و تنظیمات دلخواه هم در اکثر آن‌ها در دسترس است. 

میان‌رده‌های سامسونگ با Super AMOLED Plus

میان‌رده‌های سامسونگ با Super AMOLED Plus

با این‎که نمایشگرهای Super AMOLED Plus همچنان در بعضی از گوشی‌های پرچمدار بازار به‌ کار گرفته می‌شوند، اما تعدادی از میان‌رده‌های نسبتاً گران‌تر سامسونگ هم به این فناوری مجهزند. برای مثال صفحه نمایش گوشی سامسونگ گلکسی M62 و گلکسی M51 با پنل سوپر امولد پلاس همراه شده است. اما برتری پنل‌های پلاس در مقایسه با نسخه عادی چیست؟ نمایشگر سوپر امولد پلاس نسخه‌ای کاملاً بهبودیافته است که هم نازک‌تر طراحی شده و هم در زمینه روشنایی حداکثری با پیشرفت قابل‌ توجه همراه است. از طرفی تعداد ساب‌ پیکسل‌ها (کوچک‌ترین سلول‌های رنگی پیکسل) در نسخه پلاس دو برابر شده و طبیعتاً فضای رنگی گسترده و درخشانی به همراه دارد.

صفحه نمایش در پرچمدارهای سامسونگ

صفحه نمایش در پرچمدارهای سامسونگ

بررسی صفحه نمایش گوشی سامسونگ هم در نمونه‎ های میان‌رده و هم در پرچمدارها، نشان از یکه‌ تازی مداوم این کمپانی دارد. طبیعتاً وقتی بسیاری از میان‌رده‌های این کمپانی به نمایشگر Super AMOLED مجهزند، گوشی‌های بالارده با گزینه‌های قوی‌تری همراه می‌شوند. سامسونگ در سال‌های اخیر، نمایشگری با عنوان Dynamic AMOLED معرفی کرد که پیشرفت‌های پررنگی خصوصاً در زمینه روشنایی، به نمایش می‌گذاشت. بعد از مدتی، پنل‌های Dynamic AMOLED 2X هم به این سری اضافه شد تا در جدیدترین پرچمدارهای سامسونگ به‌ کار گرفته شود. برای مثال، نسخه عادی و پلاس گلکسی S20 در سال 2020 از نمایشگر داینامیک امولد بهره می‌گرفت، اما نسخه اولترا و بعد از آن تمام اعضای خانواده S21 با داینامیک امولد X2 معرفی شدند. اما ویژگی‌های پیشرفته در این پنل‌ها چیست؟

نگاهی به صفحه نمایش گوشی سامسونگ در پرچمدارهای مجهز به Dynamic AMOLED

نگاهی به صفحه نمایش گوشی سامسونگ در پرچمدارهای مجهز به Dynamic AMOLED

سامسونگ در معرفی نمایشگرهای داینامیک امولد، به روشنایی بسیار بیشتر این نوع پنل‌ها در مقایسه با نمونه‌های قبلی اشاره کرد. اما چیزی که در معرفی‌های سامسونگ بیشتر جلب توجه می‌کند، تلاش برای به حداقل رساندن رنگ آبی و نتیجتاً جلوگیری از آزردگی چشم کاربر است. از طرفی این نمایشگرها از محتوای HDR10+ پشتیبانی می‌کنند و توان نمایش چند فضای رنگی بسیار گسترده را در اختیار دارند. عمق رنگ مشکی و میزان کنتراست هم در پنل‌های داینامیک امولد دستخوش پیشرفت‌هایی شده که نهایتاً این نوع نمایشگرها را به یکی از بهترین گزینه‌های روز بازار تبدیل کرده است. انتخاب فضای رنگی برای شما امکان‌پذیر است و میزان اشباع یا طبیعی بودن رنگ‌ها، به دلخواه شما خواهد بود.

جدیدترین پرچم‌دارهای سامسونگ و Dynamic AMOLED X2

غیر از گلکسی S20 اولترا و اعضای گلکسی S21، آخرین سری خانواده محبوب نوت یا Note 20 هم با نمایشگر Dynamic Amoled 2X معرفی شد. وب‌سایتPokde.net در بررسی نمایشگر نوت 20، به پیشرفت 25 درصدی پنل‌های جدید سامسونگ در مقایسه با نمونه‌های قبلی اشاره کرد. میزان روشنایی حداکثری در این نمایشگرها، حدود 1500 نیت است که طبیعتاً پیشرفت درخشانی در صفحه نمایش گوشی سامسونگ به نمایش می‌گذارد. از طرفی کاهش رنگ آبی در پنل‌های جدیدتر بیش از پیش اعمال شده که با عنوان فناوری Tuv Rheineland شناخته می‌شود. فضای رنگی گسترده، دت رنگی کم‌ نظیر و نمایش رنگ مشکی در عمیق‌ترین حالت، از دیگر ویژگی‌های مهم نمایشگرهای جدید است. این نوع پنل با کمترین میزان خطای رنگی، در نمایش محتوا با دقت کم‌نظیری عمل می‌کند و قطعاً از بهترین‌های بازار است. نرخ تازه‌سازی نمایشگرهای سامسونگ هم با پنل‌های جدید، در بالاترین میزان خود یا 120 هرتز قرار می‌گیرد.