پردازنده محبوب اسنپدراگون 888 جدیدترین و قوی‌ترین تراشه کوالکام است، اما تنها عضو بالا رده این شرکت در سال 2021 نیست. کمپانی امریکایی کوالکام در سال جاری برخلاف انتظار پردازنده‌های پرچمدار اسنپدراگون یا سری Snapdragon 800 را با دو عضو معرفی کرد. اسنپدراگون 860 دومین گزینه قوی امسال کوالکام است؛ البته اگر نسخه عادی و پلاس Snapdragon 888 را در یک خانواده قرار دهیم. تراشه Snapdragon 860 به قدرتمندی برادر بزرگترش نیست و در گران‌قیمت‌ترین پرچمدارها حضور ندارد. با این وجود ویژگی های اسنپدراگون 860 در حدی هست که همچنان در بین قوی‌ترین‌های کوالکام جا بگیرد. چیپست‌های اسنپدراگون امروز از قطب‌های اصلی بازار پردازنده‌‌ها هستند و محصولاتی با رده‌های قیمتی متفاوت را نشان می‌گیرند. این پردازنده‌ها به ترتیب قدرت در یکی از مجموعه‌های Snapdragon 200 ،400 ،600 و 800 طبقه‌بندی می‌شوند. در ادامه با معرفی دقیق‌تر اسنپدراگون 860 به بررسی یکی از جدیدترین پردازنده‌های قوی اما نسبتاً ارزان‌تر کوالکام می‌پردازیم.

بررسی اسنپدراگون 860؛ مشخصات SoC در پردازنده جدید کوالکام

بررسی اسنپدراگون 860؛ مشخصات SoC در پردازنده جدید کوالکام

وقتی از یک تراشه پردازشی صحبت می‌کنیم در واقع به مجموعه‌ای از پردازنده‌های مختلف یا اصطلاحاً SoC اشاره داریم. این مجموعه اغلب با پردازنده مرکزی (CPU)، پردازنده گرافیکی (GPU) و نهایتاً موتور پردازش عصبی (NPU) شناخته می‌شود. اما در حقیقت با ریز پردازنده‌های گسترده‌تری روبه‌رو هستیم؛ موتور پردازش سیگنال تصویر، شبکه‌های ارتباطی، مودم بی‌سیم، سیستم موقعیت‌یابی و ... دیگر قسمت‌های مهم یک SoC را تشکیل می‌دهند و از گرداننده‌های اصلی هر گوشی هوشمندی محسوب می‌شوند. پردازنده 7 نانومتری اسنپدراگون 860 مثل سایر محصولات کوالکام مبتنی بر معماری کم‌ مصرف ARM طراحی شده و از هسته‌های پردازشی قدرتمندی در CPU بهره می‌گیرد. گوشی POCO X3 Pro یکی از قوی‌ترین اسمارت‌ فون‌ های مقرون‌ به‌ صرفه یا اقتصادی است که از پردازنده Snapdragon 860 بهره می‌گیرد. فراموش نکنید که پوکو ایکس تری پرو با همراهی این پردازنده، عنوان گیمینگ‌ فون اقتصادی بازار را یدک می‌کشد.

ویژگی های اسنپدراگون 860 در پردازنده مرکزی یا CPU

ویژگی های اسنپدراگون 860 در پردازنده مرکزی یا CPU

پردازنده مرکزی در واقع مجموعه‌ای از هسته‌های پردازشی است که با سرعت و قدرت متفاوتی در کنار هم قرار می‌گیرند. استفاده از هسته‌های پردازشی کم‌مصرف و بهبود بخشی مصرف انرژی در سال‌های اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است. اما ویژگی های اسنپدراگون 860 در CPU تا چه اندازه با آخرین دستاوردهای بازار هماهنگ است؟ پردازنده Snapdragon 860 درواقع نسخه‌ای بروز رسانی شده و بهبود یافته از Snapdragon 850 است که علی‌رغم شباهت‌های زیاد، پیشرفت‌های قابل‌ توجهی را به نمایش می‌گذارد. اما این پردازنده برخلاف اسنپدراگون 888 که با فرایند 5 نانومتری تولید شده، همچنان به فرایند 7 نانومتری وفادار بوده و به این ترتیب انتظار سرعت و مقاومت کمتری از آن می‌رود. تراشه Snapdragon 860 در قسمت پردازنده مرکزی از هشت هسته پردازشی بهره گرفته که سرعت بالاتری در مقایسه با نسل قبلی دارند.

بررسی اسنپدراگون 860 در قسمت پردازنده مرکزی قبل از هر چیز یک هسته پردازشی Kryo 485 Prime را به نمایش می‌گذارد. نکته مهم در این هسته، سرعت حدأکثری بسیار بالای 2.96 گیگاهرتزی است. سه هسته پردازشی Cortex A76 که با نام Kryo 485 Gold هم شناخته می‌شوند، با سرعت نسبتاً بالا و ارتقاءیافته در انجام وظایف نیمه‌سنگین کاربردی هستند. مجموعه هسته‌های پردازشی CPU با معرفی چهار هسته بسیار کم‌ مصرف Cortex-A55 یا Kryo 485 Silver که با حدأکثر سرعت 1.8 گیگاهرتز همراه اند، کامل می‌شود. به این ترتیب هشت هسته پردازشی Snapdragon 860 می‌توانند نوید بخش عملکرد قوی در وظایف نسبتاً سنگین باشند. به‌ طور کلی این تراشه در مقایسه با نمونه‌ قدیمی‌تری مثل Snapdragon 845 حدود سه برابر سریع‌تر عمل می‌کند.

پردازنده گرافیکی قدرتمند Adreno 640

پردازنده گرافیکی قدرتمند Adreno 640

کوالکام در بین ویژگی های اسنپدراگون 860، پردازنده قدرتمندی با عنوان Adreno 640 را برای پردازش داده‌های گرافیکی معرفی کرده است. این پردازنده گرافیکی گزینه کاملاً رده‌بالایی محسوب می‌شود و دلیلی قانع‌کننده برای برگزیدن عنوان گیمینگ‌فون در گوشی میانرده پوکو X3 Pro است. پردازنده گرافیکی قدرتمند Adreno 640 با فرکانس 675 مگاهرتزی همراه شده و طبیعتاً امتیازهای بسیار خوبی را به ثبت رسانده است. وب‌سایت معتبر Nanoreview با بررسی اسنپدراگون 860، نتایج خوبی از عملکرد آن در اجرای بازی‌های نسبتاً سنگین به ثبت رسانده است. از طرفی تراشه جدید کوالکام امکان پشتیبانی از نرخ تازه‌سازی 120 هرتزی در نمایشگر را هم فراهم می‌کند. توجه داشته باشید که پردازنده گرافیکی آدرنو 640 گزینه‌ای نیست که به‌ راحتی در گوشی‌های میان‌رده پیدا شود. بد نیست اشاره کنیم که پردازنده گرافیکی در Snapdragon 860 حدود 15% سریع‌تر از Snapdragon 855 عمل می‌کند.

هوش مصنوعی در Snapdragon 860

هوش مصنوعی در Snapdragon 860

تراشه اسنپدراگون 860 در زمینه هوش مصنوعی هم پیشرفت خوبی در مقایسه با نسل‌های قبلی تجربه می ‎کند. کوالکام این تراشه را به یک واحد اختصاصی پردازش عصبی با عنوان Hexagon 690 DSP مجهز کرده که با هسته‌های Tensor فعالیت می‌کند. بر اساس ادعای کوالکام این موتور پردازشی می‌تواند در هر ثانیه 7 تریلیون عملیات را به انجام برساند. در واقع این پردازنده عصبی به‌ طور جداگانه می‌تواند با پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی مرتبط باشد و هرگونه عملیات مرتبط با هوش مصنوعی را مدیریت کند. همانطور که قبل‌تر هم گفته شد، پردازنده‌های مرکزی و گرافیکی Snapdragon 860 با پیشرفت‌هایی جدی و چندین برابری در مقایسه با هم‌خانواده‌های قبلی همراه شده‌اند. این تراشه در زمینه فعالیت پردازنده عصبی و نهایتاً عملکرد هوش مصنوعی هم حدود سه برابر قوی‌تر از هم‌ خانواده قدیمی ‎تر اسنپدراگون 845 ظاهر می‌شود.

امکانات ارتباطی Snapdragon 860

امکانات ارتباطی Snapdragon 860

ویژگی های اسنپدراگون 860 در زمینه پشتیبانی از شبکه‌های ارتباطی در ابتدا با مودم X24 LTE معرفی شد. اما ظاهراً کوالکام پیکربندی X50 5G را هم به‌ عنوان یک تراشه خارجی معرفی کرده است و به این ترتیب می‌توان به پشتیبانی از شبکه 5G امیدوار بود. براساس گفته‌های کوالکام، پردازنده Snapdragon 860 می‌تواند سرعت دانلود را تا 2000 مگابایت بر ثانیه و سرعت آپلود را تا 316 مگابایت در ثانیه ارتقا دهد. پردازنده جدید کوالکام با پشتیبانی از Wi-Fi 6 معرفی شده که در بین میان‌رده‌ها چندان رایج نیست. با این حال ظاهراً گوشی سامسونگ گلکسی M52 هم با اتکا به Snapdragon 778G از Wi-Fi 6 پشتیبانی می‌کند. مودم بی‌سیم با به‌ کار گرفتن موج 60 گیگاهرتزی mmWave می‌تواند سرعت دانلود را تا 10 گیگابایت در ثانیه ارتقا دهد. 

دیگر مشخصات Snapdragon 860

همانطور که گفته شد هر SoC تنها در CPU ،GPU و NPU خلاصه نمی‌شود. در واقع هر فعالیتی با گوشی، پردازش خاصی می‌طلبد که موتورهای مخصوص آن‌ها در مجموعه SoC گرد هم آمده‌اند. در ادامه نگاهی به میزان و نوع رم پردازنده اسنپدراگون 860 و بعضی دیگر از موتورهای پردازشی آن خواهیم داشت.

پشتیبانی از رم در Snapdragon 860

تراشه جدید کوالکام می‌تواند تا 16 گیگابایت رم را پشتیبانی کند. با وجود اینکه گوشی Poco X3 Pro با حدأکثر 8 گیگابایت رم همراه شده، اما تراشه اسنپدراگون 860 می‌تواند تا دو برابر بیشتر از این میزان رم را پشتیبانی کند. کوالکام در پیکربندی این پردازنده از حافظه داخلی UFS 3.0 و رم LPDDR4X (16×4 بیت) بهره می‌گیرد. میزان و نوع رم قابل پشتیبانی در این تراشه همراه با پردازنده گرافیکی و مرکزی قدرتمند، نوید بخش عملکردی سریع، قوی و البته پایدار است. از طرفی نتایج ثبت شده از بررسی اسنپدراگون 860 نشان از توانایی بالا در چند وظیفگی‌ ها دارد. چنین عملکردی باز هم دلیل قرار گرفتن پوکو X3 پرو در قواره یک گیمینگ‌ فون است؛ موردی که در گوشی‌های میان‌رده کمتر دیده می‌شود.

پردازش تصویر در اسنپدراگون 860

پردازش تصویر در اسنپدراگون 860

اسنپدراگون 860 به ISP SPECTRA 380 مجهز است که با تمرکز بر عمق تصاویر و دخالت هوش مصنوعی، امکان تشخیص بسیاری از مناظر در زمان تصویربرداری را فراهم می‌کند (محاسبات عمق فیلم‌ها تا نرخ 60 فریم بر ثانیه). به این ترتیب پردازنده تصویر با کمک هوش مصنوعی می‌تواند نتایج جذاب‌ تری از فیلمبرداری به ارمغان بیاورد. برای مثال در تصویر برداری از یک گل، هوش مصنوعی با شناختی که از تصویر گل‌ها دارد تا حد زیادی نتایج را بهبود می‌بخشد. پردازش دقیق و عمیق تصاویر در عکس‌برداری پرتره هم نقش بسیار اثر بخشی دارد. به این ترتیب انتظار می‌رود که گوشی‌های مجهز به اسنپدراگون 860 با تشخیص هرچه قوی‌تر عمق میدان و تفکیک چهره سوژه از پس‌زمینه، پرتره‌های جذابی خلق کنند. پردازنده اختصاصی تصویر، فیلم‌برداری 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه را تضمین می‌کند و امکان پخش ویدئوهای 8K با نرخ 30 فریم بر ثانیه را در اخیار شما قرار خواهد داد.

مصرف انرژی در Snapdragon 860

تراشه اسنپدراگون 860 علی‌ رغم توان بالای پردازشی و پیکربندی قدرتمند سخت‌افزاری، با بهبود بخشی مصرف انرژی همراه است. بهره‌گیری از هسته‌های پردازشی بسیار کم‌ مصرف، طول عمر رضایت‌بخشی برای باتری به دنبال دارد و مصرف انرژی را تا حد بهترین‌های بازار پایین می‌آورد. تراشه جدید کوالکام در امتیازهای وب‌سایت Nanoreview، رتبه 78 را برای طول عمر باتری کسب کرده است. این در حالی‌ است که هم‌ خانواده قدیمی‌تری مثل Snapdragon 845 در همین رتبه‌بندی‌ ها با امتیاز 62 همراه بود. به نظر می‌رسد کوالکام در ساخت Snapdragon 860 تا حد ممکن تمام جوانب را در نظر گرفته تا پردازنده‌ای قوی، کم‌ مصرف و نسبتاً خوش‌ قیمت وارد بازار کند. حضور این پردازنده در گوشی میانرده پوکو X3 پرو، مهر تأییدی بر قیمت کنترل‌ شده آن است. پوکو ایکس تری با بهره‌گیری از این پردازنده به‌ راحتی اسنپدراگون 855 و اسنپدراگون 765G را پشت سر گذاشته و حالا با لقب گیمینگ‌ فون میانرده، مسیر متفاوتی با اکثر همرده‌هایش دارد.