ترکیب واژه‌های اسنپ و دراگون با مفهوم اژدهایی سریع، در همان ابتدا حس قدرت و سرعت بالا را القا می‌کند. گرچه عده‌ای هم معتقدند که دلیل نامگذاری پردازنده‌های کوالکام به معنی واژه Snapdragon یا گل میمون برمی‌گردد؛ گلی که با رشد در مناطق سخت و شرایط نامساعد، می‌تواند به‌ عنوان نماد مقاومت و سرسختی شناخته شود. با‌ این‌ وجود لوگوی برند، تأییدی بر ایده اژدها است. کوالکام در سال 2007 اولین پردازنده‌ اسنپدراگون را معرفی کرد و تا امروز عملکردی عالی در عرضه نسخه‌های مختلف آن داشته است. اما آیا می‌توان Qualcomm Snapdragon را که بی‌شک از ستون‌های اصلی بازار چیپست‌های پردازشی است، بهترین پردازنده موبایل دانست؟ موتورهای پردازشی اسنپدراگون تا امروز در خیلی از گوشی‌ها‌ و تبلت‌های بازار حضور داشته‌اند و رقیب اصلی پردازنده‌های اختصاصی سامسونگ یا Exynos به حساب می‌آیند. در ادامه با نگاهی به مدل های مختلف اسنپدراگون، عملکرد این پردازنده مطرح را بررسی می‌کنیم.

پردازنده Snapdragon کوالکام چه ویژگی‌هایی دارد؟

پردازنده Snapdragon کوالکام چه ویژگی‌هایی دارد؟

برای شناخت دقیق‌ تر اسنپدراگون بهتر است اول با مفهوم SoC آشنا شوید. SoC در واقع مجموعه‌ای مختلف از پردازنده مرکزی، پردازنده گرافیکی، مودم بی‌سیم، واحد پردازشی هوش مصنوعی، واحد پردازش تصویر، سیستم موقعیت‌یابی و ... است که با هدف مشخصی کنار هم قرار می‌گیرند. کوالکام در ساخت Snapdragon به‌ عنوان یک SoC، پردازنده مرکزی یا CPU را با هدف قدرت بالا و مصرف انرژی کم، براساس معماری ARM طراحی کرده است. پردازنده گرافیکی یا GPU در این مجموعه از نوع Adreno است و واحد پردازش عصبی با عنوان کوالکام Spectra شناخته می‌شود. این پلتفرم در جایگاه حیاتی‌ترین بخش از دستگاه‌هایی مثل موبایل و تبلت ایفای نقش می‌کند و به‌ طور کلی تراشه‌های پردازشی را قلب دستگاه هوشمند می‌دانند. پلتفرم اسنپدراگون در تبلت‌ها، گوشی‌های اندرویدی و ویندوز فون‌ها به‌ کار گرفته شده است. اما در سال‌های اخیر بعضی لپ‌تاپ‌های HP ،Asus و Lenovo هم با Snap dragon همراه شده‌اند.

مدل های مختلف اسنپدراگون در گوشی موبایل

مدل های مختلف اسنپدراگون

اولین نسل از پردازنده‌های اسنپدراگون در سال 2007 با عنوان Snapdragon QSD8250 طراحی شد که اولین هسته پردازشی 1 گیگاهرتزی برای گوشی‌های موبایل را در خود جا داده بود. نسل دوم این پردازنده‌ها با معماری Krait و در مجموعه‌ای با عنوان SoCs، امکان تنظیم سرعت تمام هسته‌های پردازشی را بر اساس نیاز دستگاه فراهم کرده بود. پردازنده‌های مرکزی همراه با معماری شرکت ARM، از هسته‌های پردازشی Cortex-A بهره می‌گیرند. اما هسته‌های پردازشی Kryait و Kryo تحت معماری ARM نیستند و توسط خود کوالکام تولید می‌شوند. در سال 2013 اولین Snapdragon سری 800 را معرفی کرد و به‌ این‌ ترتیب نمونه‌های قبلی را به سری‌های 200، 400 و 600 تغییر نام داد. سری 800 در‌ حال‌ حاضر یکی از قوی‌ترین مجموعه هایی است که نسخه 888 آن با فرایند 5 نانومتری در پرچمدار قدرتمند گوشی سامسونگ و شیائومی به‌ کار گرفته شده است.

اسنپدراگون 200 و 300

شرکت کوالکام اسنپ‌دراگون‌های سری 200 و 300 را با قیمت نهایی بسیار مناسب تولید می‌کند. طبیعتاً در چنین مواردی با توان قابل‌ توجهی روبه‌رو نیستیم و صرفاً باید به انجام کارهای عادی و روزمره با دستگاه هوشمند امیدوار باشیم. به‌ این‌ ترتیب این دو سری در بین گوشی‌های اقتصادی یا پایین‌رده کاربرد دارند و برای پاسخ به عادی‌ترین نیازهای کاربران طراحی شده‌اند. بد نیست اشاره کنیم که سری‌های 200، 400، 600 و 800 مجموعه‌های اصلی پردازنده‌های Snapdragon هستند و سری 300 در واقع ادامه‌ای از مجموعه 200 است. پردازنده‌های مرکزی سری 200 اسنپدراگون با هسته‌های پردازشی A5 و A7 و با سرعت 1.2 تا 1.4 گیگاهرتزی طراحی شده‌اند. پردازنده گرافیکی در این مجموعه، یکی از گزینه‌های Adreno 203 یا Adreno 204 است که حدأکثر سرعت 400 مگاهرتزی دارد.

اسنپدراگون سری 400

اسنپدراگون 400

این مجموعه از پردازنده‌های Snapdragon در گوشی‌های اقتصادی و میان‌رده‌های نسبتاً ارزان به چشم می‌خورد. توان سخت‌افزاری و پردازشی این سری در مقایسه با اسنپدراگون‌های سری 200 و 300 بالاتر است. کوالکام در این مجموعه از پردازنده‌های مرکزی با هسته‌های Cortex-A7 ،Cortex-A53 ،Krait 200 یا Krait 300 استفاده می‌کند که نهایتاً سرعتی بین 1.2 تا 1.7 گیگاهرتز ارائه می‌دهند. اعضای پیشرفته‌تر این سری مثل Snapdragon 430 از پردازنده‌های هشت هسته‌ای بهره می‌گیرند. این در حالی‌ است که نمونه‌های قدیمی‌تر به پردازنده مرکزی 2 یا 4 هسته‌ای مجهزند. کوالکام در این مجموعه یکی از پردازنده‌های گرافیکی Adreno 305 ،306 ،308 ،405 و 505 را به‌ کار می‌گیرد که گزینه آخر توان پشتیبانی از محتوای FHD را دارد.

اسنپدراگون 600 و 700

سری‌های 600 و 700 اسنپدراگون را در بسیاری از گوشی‌های میان‌رده می‌بینیم که تا میان‌رده‌های گران‌قیمت‌تر را هم پوشش می‌دهد. طبیعتاً توان سخت‌افزاری این دو سری در مقایسه به مجموعه‌های قبلی، افزایش قابل‌ توجهی دارد. به‌ این‌ ترتیب می‌توانید به گوشی‌های مجهز به Snapdragon سری 600 یا 700 برای استفاده‌های نسبتاً سنگین هم امیدوار باشید. وب‌سایت Qualcomm مشخصات کامل‌تری از مدل های مختلف اسنپدراگون در اختیار شما قرار می‌دهد. پردازنده‌های مرکزی در سری 600 و 700 به هسته‌های پردازشی Cortex-A53 ،Cortex-72 یا Krait 300 مجهزند و در بین نسخه‌های 4 تا 8 هسته‌ای طبقه‌بندی می‌شوند. کوالکام در این دو مجموعه یکی از پردازنده‌های گرافیکی Adreno 320 ،Adreno 405 ،Adreno 506 یا Adreno 510 را به‌ کار می‌گیرد که این گزینه از محتوای QHD هم پشتیبانی می‌کند.

اسنپدراگون 800 از قوی‌ترین سری پردازنده‌های کوالکام

اسنپدراگون 800؛ قوی‌ترین سری پردازنده‌های کوالکام

اعضای سری Snapdragon 800 اغلب با توان سخت‌افزاری بسیار بالا، پرچمدارهای کهکشانی را نشان می‌گیرند. قدرت بالای این موتورهای پردازشی، بهترین گزینه‌های حال حاضر را برای کاربران حرفه‌ای و گیمرها به ارمغان می‌آورد و البته با افزایش قیمت قابل‌توجهی همراه است. Snapdragon 810 به پردازنده مرکزی هشت هسته‌ای با هسته‌های پردازشی Cortex-A53 و Cortex-A57 مجهز است که حدأکثر سرعت را به 2 گیگاهرتز می‌رساند. این نسخه از پردازنده گرافیکی Adreno 430 با سرعت 650 مگاهرتز بهره گرفته و از رم DDR4 پشتیبانی می‌کند. در‌ حال‎ حاضر پردازنده Snapdragon 888 و +Snapdragon 888 با فرایند 5 نانومتری، از آخرین اعضای سری 800 هستند که البته قدرتمندترین گزینه‌ها در بین مدل های مختلف اسنپدراگون محسوب می‌شوند.

پردازنده مرکزی Snapdragon 888 از یک هسته پردازشی قوی به نام Cortex-X1 با سرعت 2.8 گیگاهرتز بهره می‌گیرد. مجموعه‌ای که با هسته‌های Cortex-A78 با سرعت 2.4 گیگاهرتز و Cortex-A55 با سرعت 1.8 گیگاهرتز، تکمیل می‌شود. این پردازنده با ظرفیت بالای رم، پردازنده گرافیکی Adreno 660 و بهبودبخشی‌های مصرف انرژی، توان سخت‌افزاری کم‌نظیری ارائه می‌دهد. لازم است اشاره کنیم که پردازنده‌های اخیر کوالکام، پیشرفت‌های قابل‌ توجهی را در زمینه هوش مصنوعی به نمایش می‌گذارند. اکثر گوشی‌های قدرتمند کنونی مثل پرچمدارهای شیائومی و ایسوس با موتورهای پردازشی اسنپ‌دراگون 888 همراهند. پرچم‌دار گران‌قیمت گلکسی Z Fold 3 هم یکی از جدیدترین گوشی های سامسونگ با پردازنده اسنپدراگون است که همراه Snapdragon 888 عرضه می‌شود. سامسونگ که در گوشی‌‌های بالارده‌اش اغلب از پردازنده اختصاصی Exynos استفاده می‌کند، پرچم‌دارهای تاشوی جدید را به قوی‌ترین پردازنده‌های کوالکام مجهز کرده است. در ادامه نگاهی به بعضی از دیگر گوشی های سامسونگ با پردازنده اسنپدراگون خواهیم داشت.

گوشی های سامسونگ و شیائومی با پردازنده اسنپدراگون

گوشی های سامسونگ با پردازنده اسنپدراگون

همانطور که گفته شد، پردازنده Exynos سامسونگ یکی از رقبای اصلی Qualcomm Snapdragon است. اما کره‌ای‌ها همچنان در خیلی از محصولاتشان، پردازنده‌های ساخت کواکام را به کار می‌گیرند. با وجود اینکه پردازنده‌های اگزینوس در کلاس‌های قیمتی محتلف تولید می‌شوند، تعداد گوشی های سامسونگ با پردازنده اسنپدراگون در دو سال گذشته اصلاً کم نیست. خیلی از گوشی‌های میان‌رده و پرچم‌دار اخیر سامسونگ و شیائومی به یکی از سری‌های 600، 700 یا 800 از پردازنده‌های Snapdragon مجهز شده‌اند که در ادامه به بعضی از مهم‌ترین نمونه‌ها اشاره می‌کنیم.

مهم‌ترین میان‌رده‌های جدید سامسونگ و شیائومی با پردازنده Snadragon

در بین میان‌رده‌های دو سال اخیر سامسونگ، نمونه‌های مهمی مثل گلکسی A71 ،A72 و A52 به پردازنده‌های اسنپدراگون سری 700 مجهزند. نسخه جهانی گوشی گلکسی A71 در سال 2020 با پردازنده هشت نانومتری Snapdragon 730 با هشت هسته پردازشی Kryo و پردازنده گرافیکی Adreno 618 معرفی شد. شیائومی نیز در گوشی های میان رده اش از پردازنده های مقرون به صرفه اسنپدراگون بهره برده که عملکرد بسیار خوبی دارند. مجموعه‌ای که با در نظر داشتن رده قیمتی گوشی، توان پردازشی بسیار خوبی ارائه می‌دهد. گلکسی A52 در سال جاری با پردازنده هشت نانومتری Snapdragon 720G عرضه شده که از هشت هسته Kryo مشابه با A71 بهره می‌گیرد و مجدداً از Adreno 618 برای پردازش داده‌های گرافیکی استفاده می‌کند. میان‌رده گران‌قیمت‌تر گلکسی A72 هم از نظر ویژگی‌های سخت‌افزاری مرتبط با پردازنده‌ها عیناً با A52 برابری می‌کند.

پرچمداران اخیر سامسونگ و شیائومی با پردازنده Snapdragon

پرچمدارهای اخیر سامسونگ با پردازنده Snapdragon

سامسونگ پرچم‌دارهای سری S و Note در یکی دو سال اخیر را با پردازنده‌های Exynos معرفی کرد. اما پرچم‌دارهای نسبتاً جدید تاشو مثل گلکسی Z Fold 2 ،Z Fold 3 و Z Flip 3 به چیپست‌های قدرتمند سری 800 اسنپدراگون مجهزند. گلکسی زد فولد 2 در سال گذشته با پردازنده هفت نانومتری Snapdragon 865 عرضه شد. پردازنده مرکزی با هشت هسته Kryo حدأکثر سرعت 3.09 گیگاهرتز را در اختیار این دستگاه قرار داده و پردازنده قوی Adreno 650 به پردازش‌های گرافیکی گوشی می‌پردازد. گوشی Z Flip 3 در 2021 با پردازنده پنج نانومتری بسیار قدرتمند Snapdragon 888 5G عرضه شد که با هشت هسته پردازشی قوی Kryo و پردازنده گرافیکی Adreno 660 یکی از قدرتمندترین‌های بازار محسوب می‌شود. غول کره ای نیز در سری شیائومی 12 از پردازنده های اسنپدراگون بهره برده است که عملکرد فوق العاده ای را ارائه کرده اند.