جابه‌جا گرفتن رم و رام گوشی در گذشته‌ای نه‌ چندان دور، یک اشتباه مرسوم و رایج بود. این اشتباه البته زاییده مشکلی بود که شاید خیلی از ما همچنان درگیر آن باشیم؛ تلفظ نادرست واژه‌های انگلیسی. آنچه به عنوان RAM در مشخصات گوشی‌ها معرفی شده، رام خوانده نمی‌شود؛ همان‌طور که ترک (Track) به معنی تک‌آهنگ، تراک نیست! اما واقعیت این است که تلفظ اشتباه تراک، نهایتاً کسی را از اصل ماجرا منحرف نمی‌کند؛ در حالیکه با توجه به تفاوت رم و رام در گوشی، یک انحراف درست و حسابی از تلفظ اشتباه RAM در پی است. با اینکه امروز خیلی کمتر با چنین خطاهایی روبه‌رو هستیم، اما همچنان تفاوت رم و رام گوشی برای عده‌ای در هاله‌ای از ابهام است. اصلاً ROM یا رام گوشی چیست و چرا می‌گوییم که هویتی کاملاً مستقل دارد؟ یک بار برای همیشه این دو عنصر کمی گیج‌کننده را از هم تفکیک کنید.

تفاوت رم و رام در گوشی؛ RAM چیست و چه نقشی در موبایل‌ها ایفا می‌کند

تفاوت رم و رام در گوشی؛ RAM چیست و چه نقشی در موبایل‌ها ایفا می‌کند

به‌ لطف اطلاعات و داده‌های زیاد از پیکربندی سخت‌افزاری گوشی‌ها، احتمالاً رم را تا حدی می‌شناسید. واژه اختصاری RAM برگرفته از عبارت Random-Access Memory است که به‌ صورت لفظی، معنی حافظه دسترسی تصادفی می‌دهد. رم گوشی که با یکی از اعداد 2، 3، 4، 6، 8 و اخیراً 16 یا حتی 18 گیگابایت معرفی می‌شود، وظیفه خطیری در عملیات پردازشی به دوش دارد. رم، شبیه به نوعی رابط بین اطلاعات گوشی و پردازنده مرکزی عمل می‌کند. در واقع رم قطار سریع‌ السیری است که اطلاعات هارد را به CPU می‌رساند و یکی از عوامل بسیار مهم اجرایی در گوشی شما محسوب می‌شود. آن‌چه بین رم و پردازنده مرکزی گوشی رد و بدل می‌شود، اغلب اطلاعاتی است که خود شما وارد هارد کرده‌اید؛ به این ترتیب پردازش‌های اولیه‌‌ای که سیستم عاملِ صفر را لود می‌کند، نیازی به دخالت رم ندارد و این همان جایی است که اولین تفاوت رم و رام شکل می‌گیرد. 

هرچه عدد رم گوشی بیشتر باشد، طبیعتاً سرعت انتقال اطلاعات برای پردازش‌ها بیشر خواهد بود. به همین دلیل است که گوشی‌هایی با رم بیشتر، برای اجرای عملیات سنگین و بازی‌ها مناسب‌ترند. در حال حاضر اغلب گوشی‌های گیمینگ به رم 12 یا 16 گیگابایتی مجهزند تا در کنار نرخ تازه‌سازی بالای نمایشگر (120 یا 144 هرتز) به نرم‌ترین اجرا از برنامه‌های سنگین دست پیدا کنند. این در حالی است که حافظه داخلی گوشی، ارتباط کاملاً مستقیمی با این مورد ندارد. گرچه توجه داشته باشید که پر بودن کامل حافظه داخلی هم می‌تواند سرعت نهایی اجرای برنامه‌ها را کاهش دهد. RAM یکی از بخش‌های مهم پیکربندی سخت‌افزاری است که بسیاری از پردازش‌های اصلی گوشی را به خود وابسته می‌کند. اما در این بین تفاوت رم و رام چیست و آیا اصلاً رام گوشی ارتباطی با پردازش و اجرای برنامه‌های مختلف دارد یا نه؟ 

تفاوت رم با رام؛ نقش ROM در گوشی

تفاوت رم با رام؛ نقش ROM در گوشی

با اینکه ROM هم نقش‌آفرینی ویژه‌ای در گوشی‌ها دارد، اما شما برای انتخاب یک دستگاه کافی است بدانید که رم چیست. مهم است که وسعت تفاوت رم با رام را بشناسید، ولی ROM چیزی نیست که تصمیم‌گیری شما در مورد خرید گوشی را تحت‌ الشعاع قرار دهد؛ در واقع رام گوشی، چندان قابل انتخاب نیست. واژه ROM از عبارت Read Only Memory گرفته شده و تنها نقش خواندن اطلاعاتی مشخص را برعهده دارد. به این معنی که رام اصلاً توان پذیرش داده‌های جدید را ندارد و اصلاً برای چنین هدفی در گوشی قرار نگرفته است. مهم‌ترین تفاوت رم و رام همین است که اطلاعات ROM به اختیار کاربران نبوده و نیست و صرفاً داده‌هایی از پیش‌تعیین شده را در اختیار CPU قرار می‌دهد.

رام، حامل اطلاعاتی است که به عنوان بایوس (Bios) شناخته می‌شود. بایوس مخففی از عبارت Basic Input/Output System است که به اطلاعات پایه در سیستم عامل اشاره دارد. اولین بارگیری‌های دستگاه به لطف بایوس انجام می‌شود و با پردازش همین داده‌های رام است که گوشی روشن می‌شود و سیستم عامل اصطلاحاً بالا می‌آید. بایوس از سمت دیگر برای بوت کردن گوشی، ایفای نقش می‌کند و باعث هماهنگی داده‌های پایه می‎ شود. به این ترتیب رام مجموعه‌ای از اطلاعات اساسی را در خود جا داده که حجم چندانی ندارند، اما موارد پایه‌ی مورد نیاز برای استارت فعالیت‌های گوشی هستند. این قطعه اطلاعات تعریف شده از جانب سازندگان گوشی را حمل می ‏کند و اساساً عضو مهمی در پیکربندی سخت‌افزاری گوشی است. اما توجه داشته باشید که ROM اطلاعات تغییرپذیری ندارد و تنها به بارگیری داده‌های ثابت می‌پردازد؛ این شاید اساسی‌ترین تفاوت رم و رام در گوشی باشد.

قوی‌ترین رم در گوشی‌های پرچم‌دار

قوی‌ترین رم در گوشی‌های پرچم‌دار

با توجه به مواردی که پیرامون تفاوت رم و رام گفته شد، دقت به اطلاعات RAM است که در خرید گوشی ضرورت دارد. قبل از هر چیز باید به انتظارات اصلیتان از گوشی دقت کنید. اگر به دستگاهی برای فعالیت‌های معمول و نه‌ چندان سنگین نیازمندید، پرسرعت‌ترین رم‌ها برای شما زیادند. در واقع برای فعالیت‌های غیر سنگین، نیازی به رم 16 یا 12 گیگابایتی نیست. در این شرایط رم 6 یا حتی 4 گیگابایتی به‌ راحتی پاسخگوی نیازهای شما خواهد بود. اما اجرای نرم‌تر اپلیکیشن‌ها برای افرادی که اهل بازی یا استفاده از هر برنامه‌ی سنگینی هستند، در گروی رم قدرتمندتر است. در حال حاضر بعضی از پرچم‌دارهای کمپانی‌های مطرح و البته گیمینگ‌فون‌ها، از رم 16 گیگابایتی بهره می‌گیرند. وب‌سایت Androidauthority گوشی‌های سامسونگ S21 اولترا، زدفون 8 ایسوس، راگ‌فون 5 ایسوس و بلک‌شارک 4S پروی شیائومی را به عنوان قدرتمندترین دستگاه‌های مجهز به رم 16 گیگابایتی در 2021 معرفی کرده است.