امروزه گوشیهای هوشمند به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شدهاند و ۲۰ سال اخیر توانستهاند در تمامی جنبههای زندگی ما نفوذ کنند. موضوع مهمی که حتی از زمان معرفی گوشیهای موبایل هم مدنظر کاربران قرار داشت، انواع باتری گوشی و طول عمر آن بود. میزان نگهداری شارژ و نحوه شارژ آنها موضوعی بود که هم کاربران و هم تولیدکنندهها خیلی به آن توجه میکردند. با توجه به این نگرانیها از تکنولوژیهای مختلفی برای ساخت باتری استفاده میشد. برای مثال باتری گوشی سامسونگ در ابتدا از نوع نیکل کادیوم بود اما پس از مدتی جای خود را به باتریهای لیتیوم یون داد. در این مطلب قصد داریم در مورد انواع باتری گوشی و مزایا و معایب هرکدام با شما صحبت کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید:
نکات مهم در مورد انواع باتری گوشی
با گذشت زمان و پیشرفت تولیدکنندهها در زمینه ساخت انواع باتری گوشی، کیفیت باتریهای تولیدی توسط آنها به شکل چشمگیری بهبود یافته؛ برای مثال این ارتقا با افزایش عمر باتری گوشی سامسونگ همراه بوده است. امروزه باتریهای مورد استفاده در گوشیهای موبایل قدرت زیادی دارند و میتوانند فقط با یک بار شارژ بیشتر از یک روز گوشی شما را روشن نگه دارند. این موضوع در ابتدای عرضه گوشیهای هوشمند، باعث نگرانی خیلی از کاربران شده بود زیرا گوشیهای هوشمند اولیه نمیتوانستند خیلی شارژ نگه دارند. اما اخیرا این مشکل هم رفع شده است و باتریهایی با ظرفیت بیش از ۵ هزار میلی آمپر ساعت عرضه شدهاند که میتوانند گوشی شما را بیش از یک روز روشن نگه دارند.
انواع باتری گوشی
باتریهای نیکل کادمیوم
نیکل کادمیوم اولین نسل از باتریهایی بود که در گوشیهای موبایل مورد استفاده قرار گرفت. برای مثال باتری گوشی سامسونگ در مدلهای اولیه از نوع نیکل کادمیوم بود اما استفاده از این نوع باتری در حال حاضر متوقف شده است و جای خودش را به نسلهای جدیدتر داده است. در این باتریهای از نیکل اکسید و کادمیوم به عنوان الکترود استفاده میشد و اولین بار در سال ۱۸۹۹ توسط یک مهندس سوئدی اختراع شدند.
این باتریها با وجود اینکه در زمان عرضه یک انقلاب در زمینه باتریهای قابل حمل محسوب میشدند اما مشکلات زیادی هم داشتند. بزرگترین مشکل آنها این بود که وزن و ابعاد خیلی بزرگی داشتند و پس از مدتی استفاده نیز به شدت داغ میشدند. همچنین فلز کادمیوم هم آسیبهای زیست محیطی زیادی داشت. مشکل دیگری که باتری کادمیوم در انواع باتری گوشی داشت، خطای حافظه یا Memory Defects بود. ظرفیت این باتریها پس از هر بار شارژ، به میزان خیلی کمی کاهش مییافت و به همین دلیل توصیه میشد که قبل از خالی شدن کامل باتری آن را شارژ نکنید. البته هرچقدر هم که این موضوع رعایت میشد، باز هم باتریهای نیکل کادمیوم بعد از حدود دو سال نیاز به تعویض داشتند.
باتری نیکل هیدرید فلز
یکی دیگر از انواع باتری گوشی و باتری آیفون، باتریهای نیکل هیدرید فلز هستند. این باتریها شباهت زیادی به باتریهای نیکل کادمیوم دارند اما با این تفاوت که الکترود منفی آنها به جای کادمیم، از جنس آلیاژ جاذب هیدروژن است. این باتریها حدودا دو تا سه برابر نسبت به باتریهای نیکل کادمیوم ظرفیت بیشتری دارند اما ویژگی مهمتر آنها در مقایسه با انواع باتری گوشی نیکل کادمیوم، حذف شدن فلز سمی کادمیوم از ساختار آنها است. همچنین این باتریها با سرعت بیشتری شارژ میشدند اما مشکل کاهش ظرفیت باتری و تخلیه سریع باتری هنوز هم در آنها وجود داشت.
باتریهای لیتیوم یونی
در این بخش از انواع باتری گوشی لازم است به باتریهای لیتیوم یونی بپردازیم که هم به عنوان باتری گوشی اپل و هم به عنوان باتری گوشی سامسونگ مورد استفاده قرار میگیرند. در این باتریهای یونهای لیتیوم از سمت الکترود منفی به سمت الکترود مثبت حرکت میکنند و هنگام شارژ نیز حرکت آنها برعکس است. خیلی از مشکلات انواع باتری گوشی در این نوع باتری از بین رفتهاند. تولیدکنندهها میتوانند این باتریها را در اندازههای مختلفی تولید کنند و وزن و حجم آنها نیز به شکل قابل توجهی کاهش یافته است.
نکته جالب که چگالی انرژی در این باتریها حدودا دو برابر بیشتر از باتریهای نیکل کادمیوم است و به همین خاطر میتوانند انرژی بیشتری را داخل خودشان ذخیره کنند. با تولید این باتریها و فراگیرتر شدن استفاده از گوشیهای موبایل، خیلی از تولیدکنندهها تصمیم گرفتند از این باتریها در گوشیهای خودشان استفاده کنند و به همین خاطر باتری اکثر گوشیهای موبایل مثل باتری آیفون و باتری گوشی سامسونگ از نوع لیتیوم یون است.
باتریهای لیتیوم یون در مقایسه با انواع باتری گوشی و باتری آیفون مثل باتریهای نیکل کادمیوم و نیکل هیدرید فلز، وزن و حجم بسیار سبکتری دارند. این باتریها انرژی زیادی هم تولید میکنند اما ایمنی آنها نسبت به باتریهای نیکل هیدرید کمتر است. مهمترین مشکل این باتریها، احتمال آتش گرفتن آنها است. البته این مشکل هم در نسلهای جدیدتر از بین رفته است.
ولتاژ این باتریها حدودا ۳.۷ ولت است که نسبت به نسلهای قدیمیتر حدودا دو برابر بیشتر است. همین موضوع باعث شده که در گوشیهای هوشمند از آنها استفاده شود. موضوع مهم دیگر در مورد این باتریها این است که دیگر خبری از مشکلات حافظه نیست و نیازی نیست منتظر بمانید باتری به صورت کامل تخلیه شود تا آن را شارژ کنید. البته طول عمر این باتریها براساس تعداد چرخه شارژ اندازه گیری میشود و در صورتی که زود به زود و قبل از تخلیه کامل آنها را شارژ کنید ممکن است طول عمر آنها به شکل چشمگیری کاهش یابد.
باتریهای لیتیوم پلیمری
یکی دیگر از انواع باتری گوشی باتریهای لیتیوم پلیمری هستند که به صورت اختصاری با عنوان LiPo شناخته میشوند. اختراع این باتریها نتیجه تحقیقات زیادی بود که در دهه ۸۰ میلادی بر روی سلولهای لیتیوم یون و لیتیوم فلز انجام شد و به کشفیات بسیار مهمی در زمینه تولید باتری آیفون منجر گردید. اولین باتری لیتیوم پلیمر توسط شرکت سونی در سال ۱۹۹۱ انجام شد و پس از آن هم این نوع باتری در انواع و اشکال مختلفی به بازار عرضه شد.
باتریهای لیتیوم پلیمر به عنوان باتری گوشی سامسونگ و باتری آیفون مورد استفاده قرار میگیرند و مزایای زیادی برای تولید کنندهها دارند. برای مثال میتوانند با استفاده از این سلولها باتری را در هر شکل و اندازهای تولید کنند و به همین خاطر تولیدکنندههای گوشیهای هوشمند و لپ تاپ علاقه زیادی به آن دارند.
باتریهای لیتیوم پلیمری جدیدترین نوع باتری موجود در بازار هستند. قدرت بالا و در عین حال وزن کم این باتریها از مهمترین ویژگیهای آنها به شمار میرفت. همچنین امنیت این باتریها نسبت به باتریهای لیتیوم یون نیز بیشتر است و به دلیل دارا بودن یک قاب محکم در برابر سوراخ شدن و فشار نیز مقاوم هستند. این موضوع باعث شده که احتمال انفجار و آتش گرفتن باتریهای لیتیوم پلیمر به شکل قابل توجهی کاهش یابد. ویژگی مثبت دیگر این باتریها توانایی بالای آنها در نگهداری شارژ است. در مقایسه با باتریهای دیگر، باتریهای لیتیوم پلیمر ۵۰٪ توانایی بیشتری در زمینه نگهداری شارژ دارند.
متاسفانه با وجود کارایی بهتر این نوع باتری، هنوز استفاده از آنها فراگیر نشده است و شرکتهای تولید کننده گوشی هوشمند برای کاهش هزینهها ترجیح میدهند از باتریهای لیتیوم یون استفاده میکند. شرکت اپل تنها شرکتی است که برای باتری اپل از باتریهای لیتیوم پلیمری استفاده میکند اما قیمت محصولات خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. شرکتهای دیگر به منظور کاهش هزینهها ترجیح میدهند از همان باتریهای لیتیوم یون استفاده کنند.
سخن نهایی
در این مقاله تلاش کردیم انواع باتری گوشی را با توجه به فاکتورهایی مثل مدت زمان نگهداری شارژ و وزن و حجم هر کدام مورد بررسی قرار دهیم. در صورتی که قصد خرید باتری موبایل را دارید، این اطلاعات میتوانند به شما کمک کنند. البته در نظر داشته باشید که در زمان خرید بهتر است حتیالامکان باتریهایی را خریداری کنید که توسط شرکت تولید کننده خود گوشی تولید شدهاند زیرا این باتریها عملکرد و طول عمر بسیار بیشتری نسبت به باتریهای دیگر دارند.
دیدگاه خود را بنویسید