انواع حسگر گوشی هوشمند چیست؟ حسگرهای موبایل به چه دردی میخورند؟ گوشی همراه چگونه به عنوان فلزیاب استفاده میشود؟ تلفن همراه چگونه مسیریابی میکند؟ و ... . اگر اینها سوالات شما نیز هست در این مقاله با ما همراه باشید تا جواب سوالات خود را دریافت کنید.
حسگر گوشی یا سنسور تلفن همراه چیست؟
سنسور یا حسگر گوشی، کمیتهای فیزیکی مختلف را تبدیل به کمیتهای الکترونیکی میکنند. به طور مثال بدن انسان توانایی دریافت پنج نوع داده مختلف و درک آن را دارد. احساسات بینایی، شنوایی، چشایی، بویایی و لامسه حواس پنجگانه هستند که ما برای دریافت هر یک از این حواس "سنسور" مخصوص آن مانند زبان، پوست و غیره است را داریم. گوشی های موبایل نیز کارکردی مشابه و در عین حال متفاوت از سنسورهای بدن ما دارند. حسگر گوشی مانند بدن ما اطلاعات مختلفی مانند دما، نور و صدا را دریافت کرده، با تبدیل این اطلاعات به کمیتهای الکترونیکی، داده های خود را به پردازنده تلفن همراه انتقال میدهند.
گوشی سامسونگ، شیائومی یا اپل امروزی شما از سنسورهای بسیار زیادی استفاده میکنند و بسیاری از کارکردهای جذاب تلفن همراه شما بدون حسگر گوشی امکان پذیر نخواهد بود. استفاده مختلف از سنسورها و معرفی سنسورهای جدید در مدلهای جدید کمپانیهای تولید تلفن همراه، هر روزه موجب پیشرفت این دستگاه و افزایش کاربرد آن در زندگی انسان میشود. در ادامه لیستی از تمام حسگرهای گوشی برای شما جمع آوری کردهایم که در ادامه این مقاله کاربرد و تواناییهای این حسگرها را با هم بررسی میکنیم:
حسگر شتاب سنج (Accelerometer) | حسگر ژیروسکوپ (Gyroscope) | سنسور مغناطیس سنجی (Magnetometer) | حسگر سنجش رطوبت هوا | حسگر فشارسنجی | سنسور بارکد خوان QR code | حسگر اثر انگشت | سنسور گام شمار | سنسور لمسی | حسگر تشخیص عنبیه | حسگر تشخیص چهره | حسگر صدا (میکروفون) | حسگر مجاورتی | سنسور نور | سیستم موقعیت یابی یا حسگر GPS | حسگر سنجش ضربان قلب | سنسور دماسنجی
معرفی حسگر شتاب سنج در گوشیهای هوشمند (Accelerometer)
حسگر گوشی شتاب سنج در تلفنهای همراه دارای توانایی تشخیص میزان حرکت و لرزش تلفن همراه را در سه جهت و به صورت خطی میباشد. این سنسور پس از تشخیص، دادهها را به پردازنده گوشی هوشمند شما منتقل میکند. در واقع این سنسور حرکت تلفن همراه شما در امتداد محورهای سه بعد را اندازهگیری میکند و در کارکردهای مختلف تلفن همراه نقش دارد. کارکردهایی مانند:
درک چرخش تلفن همراه و تنظیم چرخش محتوای صفحه متناسب با چرخش تلفن: مانند زمانی تلفن همراه خود را به بغل میچرخانید و محتوای تلفن همراه شما نیز می چرخند تا به درستی مقابل چشمان شما نمایش داده شوند. اجرای حرکت در بازیها: در بازیهایی که حرکات وابسته به حرکات تلفن همراه هستند، مانند چرخاندن فرمان و یا حرکت شخصیت، این سنسور در تنظیم و درک حرکات شما نقش دارد.
قدم شمار: یکی دیگر از کارکردهای این حسگر گوشی، شمارش صحیح تعداد قدمهای شما با همکاری دیگر سنسورها است. اپلیکیشنهایی که با لرزش اقدام خاصی انجام میدهند نیز در واقع از این سنسور استفاده میکنند. مانند اپلیکیشنهایی که با تکان دادن تلفن همراه، صداهای خاص تولید میکنند یا عملکردهای دیگری از خود نشان میدهند.
به دلیل کاربردهای زیادی که این سنسور در تلفنهای همراه داشته است، در مچبندهای هوشمند نیز از سنسور شتاب سنج برای عملی کردن کارکردهای مختف دستگاه، استفاده میشود. به طور کلی شتاب سنج کاربردهای زیادی در تلفنهای همراه دارد و بسیاری از متخصصان این حسگر گوشی هوشمند را مهمترین سنسور تلفن همراه میدانند.
معرفی حسگر ژیروسکوپ (Gyroscope)
همانطور که در بخش شتاب سنج گفته شد، حسگر شتاب سنج توانایی اندازه گیری جابجایی خطی تلفن همراه شما را دارد. استفاده از حسگر گوشی ژیروسکوپ قابلیت اندازه گیری جابجایی زاویهای را نیز به گوشی شما میبخشد. از این سنسورها در تلفن همراههای مختلف مانند گوشی شیائومی، اپل، سامسونگ و دیگر کمپانیها استفاده میشود زیرا برای اجرای قابلیتهای پایهای تلفن همراه امروزی ضروری هستند. یکی از کارکردهای این حسگر گوشی که قطعا به آن برخوردهاید، هنگام استفاده از اپلیکیشنهای جهت یابی میباشد. در این اپلیکیشنها، تلفن همراه میتواند جهت قرارگیری شما را در نقشه تشخیص دهد.
اگر حسگر ژیروسکوپ در تلفن همراه شما خراب شود، این قابلیت در تلفن همراه شما از کار خواهد افتاد. اولین کمپانی که این سنسور را در تلفنهای همراه خود قرار داد آیفون 4 بود که در سال 2010 عرضه شد و امکان جهتیابی دقیق این گوشی اپل در آن زمان جذابیتی زیادی برای افراد داشت. همچنین این حسگر گرفتن عکسهای 360 درجه را با دقت زیاد در گوشی هوشمند شما ممکن میسازد. از حسگرهای ژیروسکوپ در ارتفاعسنجهای هواپیماها و در دوربینهای فیلمبرداری برای کاهش لرزش نیز استفاده میشود.
معرفی حسگر مغناطیس سنج گوشی هوشمند (Magnetometer) فلزیاب گوشی شما!
سنسور مغناطیس سنج یا قطب نما آخرین سنسور از سهگانهی سنسورهایی است که مسئولیت شناسایی موقعیت گوشی در محیط را دارند. این سنسور قادر است با سنجش میدانهای مغنایسی محیط، جهت جغرافیایی را تشخیص دهد. در زمان استفاده از برنامههای مکانیاب مانند گوگل مپ و یا برنامههای قبلهیاب، این اپلیکیشن است که تلفن همراه شما را قادر به تشخیص صحیح شمال جغرافیایی میکند. البته کارکرد این سنسور با همکاری حسگرهای ژیروسکوپ و شتاب سنج تکمیل میشود.
فلزیابی با گوشی موبایل!
این سنسور همان سنسوری است که در اپلیکیشنهای فلزیاب استفاده میشود! سنسور مغناطیس یاب تلفن همراه شما، قابلیت تشخیص فلزهای مغناطیسی را دارد و به همین دلیل طراحی و استفاده از اپلیکیشنهای فلزیاب با استفاده از گوشی هوشمند ممکن شده است.
حسگر مجاورتی
این حسگر گوشی متوجه فاصله اشیا با تلفن همراه میشود. برای این عمل از چراغ ال ای دی (LED) فروسرخ و حسگر نور فروسرخ استفاده میشود. از کاربردهای این حسگر خاموش شدن نور صفحه گوشی در هنگام مکالمه تلفنی و گوش دادن به فایلهای صوتی (Voice Message) برای جلوگیری از صدور فرمان ناخواسته است.
سنسور نور
تلفن همراه شما میتواند میزان نور محیط را تشخیص دهد. یکی از کاربردهای این سنسور، تنظیم نور صفحه نمایش، متناسب با نور محیط بیرونی است. یعنی نور صفحه در محیط تاریک کم و در محیط پر نور زیاد میشود تا بدون آسیب به چشم، قادر به دیدن محتوای صفحه نمایش باشید.
سنسور صدا یا میکروفون (Microphone)
این حسگر گوشی، صداهای اطراف را ضبط میکند و آن را در ویدیو یا به صورت فایل صوتی جداگانه ذخیره میکند. این سنسور انجام مکالمات تلفنی و ارسال فایل صوتی در تلفن هوشمند شما را ممکن میسازد. این سنسور در برخی گوشیها از قابلیت حذف نویزها و صداهای اضافه محیطی نیز برخوردار شده است.
حسگر لمسی (Touch)
سنسور لمسی، انقلابی در تولید تلفنهای همراه بوده است. با استفاده از این حسگر گوشی، تولید موبایلهایی با صفحه لمسی ممکن شد. حسگرهای حسی متعددی در زیر صفحه گوشی شما قرار دارد که با لمس صفحه، سیگنالهای تولیدی را به پردازنده منتقل میکنند و تلفن شما عملکردهای مدنظر شما را انجام میدهد.
حسگر اثر انگشت
این سنسور از حسگرهای امنیتی تلفن همراه محسوب می شود. حسگر اثر انگشت با استفاده از منحصر به فرد بودن اثر انگشت در افراد مختلف اقدام به اسکن اثر انگشت کرده و در صورت تطابق، قفل گوشی شما را باز میکند. در ابتدا حسگر اثر انگشت تنها بر روی گوشیهای پرچمدار برندها مورد استفاده قرار میگرفت و از قابلیتهای لوکس در تلفنهای همراه محسوب میشد. اما امروزه از این سنسور در اکثر گوشیهای برندهای مختلف در محلهای متفاوتی از گوشی استفاده میشود. در گوشیهای هوشمند مختلف این سنسور بر روی صفحه نمایش، زیر کلید قفل و پاور گوشی، زیر دکمههای گوشیهای اپل و یا به طور مجزا در پشت گوشیهای شیائومی و هوآوی تعبیه میشود.
حسگر تشخیص چهره (Face ID)
با وجود افزایش دقت این حسگر گوشی، همچنان نمیتوان گفت که توانایی کاملی برای تشخیص صحیح چهره دارد. اما این سنسور نیز از حسگرهای امنیتی تلفن همراه محسوب میشود که با تشخیص چهره شما، قفل گوشی را باز میکند.
حسگر تشخیص عنبیه
عنبیه حلقه رنگی چشم است که مانند اثر انگشت، ویژگی منحصر به فرد هر انسان محسوب میشود. این سنسور نسبت به حسگر تشخیص چهره و اثر انگشت از امنیت بالاتری برخوردار است. حسگر تشخیص عنبیه با استفاده از نور مادون قرمز، چشم فرد را اسکن کرده و در صورت تطابق، قفل گوشی را باز میکند.
حسگر گام شمار
با استفاده از این حسگر گوشی، کاربران متوجه میزان فعالیت روزانه خود میشود و میتوانند مسافت و تعداد قدمهای خود در طی روز آگاه شده، میزان کالری مصرفی خود را اندازه بگیرند. این حسگر با همکاری حسگرهای اصلی تلفن همراه مانند شتاب سنج، قادر به درک تفاوت دویدن و قدم زدن در کاربرها نیز هست.
سنسور بارکد خوان
از QR codeها برای موارد مختلفی مانند دسترسی به لینکها، دسترسی به پروفایل افراد در شبکههای مجازی و سفارش محصولات استفاده میشود. این سنسور با تابش نور و شناسایی الگو، لینک پنهان شده بارکد را مییابد و آن را باز میکند. امروزه تقریبا تمام گوشیهای هوشمند به این قابلیت مجهز هستند.
حسگر سنجش ضربان قلب
این حسگر با استفاده از تغییرات بازتاب نوری که به پوست تابانده میشود، قادر است تعداد ضربان قلب در دقیقه را اندازه گیری کند. امروزه از این سنسور در گجتهای حوزه سلامت نیز استفاده میشود.
سخن پایانی؛ حسگر گوشی، چشم و گوش تلفن همراه شماست.
در این مقاله مهمترین و جالبترین حسگرهای تلفن همراه شما را بررسی کردیم. گوشیهای هوشمند هر روز پیشرفت میکنند و بخش بزرگی از قابلیتهای جدید آنها، مدیون حسگرهای تعبیه شده در تلفنهای همراه است. از اهمیت حسگرها همین بس که بگوییم: اگر تلفن همراه شما فاقد حسگر بود حتی قادر به برقراری تماس تلفنی با آن نبودید!
دیدگاه خود را بنویسید