کاستوم رام گوشی چیست؟ اگر از کاربران گوشی موبایل اندرویدی باشید یا به سایت‌های خبری مرتبط با اندروید مراجعه کرده باشید، حتماً اسم کاستوم رام را شنیده‌اید. اندروید یک سیستم عامل اوپن‌سورس یا منبع‌باز است؛ بنابراین توسعه‌دهندگان می‌توانند با دریافت کدهای آن، ویژگی‌های مورد نظرشان را اضافه کنند و این دقیقاً همان کاری است که اکثر کمپانی‌های بزرگ انجام می‌دهند. وقتی رابط کاربری One UI مربوط به محصولات سامسونگ را با نسخه خالص اندروید مقایسه می‌کنید، تفاوت‌ها بسیار واضح هستند. در واقع سامسونگ بر‌ اساس اندروید خالصی که توسط گوگل توسعه داده شده، نسخه اختصاصی خودش از اندروید را می‌سازد. نتیجه این کار، اضافه شدن امکانات و قابلیت‌های اختصاصی و ایجاد رابط کاربری متفاوت است. 

پیش از هر چیزی به تفاوت رم و رام توجه داشته باشید؛ رم، نوعی حافظه پر سرعت است که برنامه‌ها و بازی‌های در حال اجرا را در خود جای داده و امکان اجرای سریع آن‌ها را فراهم می‌کند. در سوی دیگر، رام مخفف Read Only Memory به معنای «حافظه فقط خواندنی» است. سیستم عامل اندروید در رام قرار می‌گیرد و کاستوم رام هم از این قاعده مستثنا نیست. یک رام کاستوم، سیستم عامل اندروید دستگاه شما را با نسخه‌ای جدید جایگزین می‌کند. وقتی در مورد نصب کاستوم رام صحبت می‌کنیم، منظور پاک کردن و رونویسی فایل‌های نرم‌افزار یا سیستم عامل قدیمی و جایگزینی آن با موارد جدید برای تغییر رفتار اندروید و دستگاه است. مراحل تقریباً مشابه نصب مجدد سیستم عامل کامپیوتر هستند؛ باید حافظه را پاک کنید و سپس نرم افزار جدیدی را به آن بدهید تا مجدداً راه‌اندازی شود. 

مزایای نصب کاستوم رام

مزایای نصب کاستوم رام

کاستوم رام، نسخه‌ای شخصی‌سازی‌شده از توزیع خالص اندروید است. گوگل کد منبع اندروید را در دسترس عموم قرار می‌دهد و هر شخصی می‌تواند این کد را دریافت کرده و تغییرات مورد نظرش را روی آن اعمال کند. تغییرات می‌تواند شامل اضافه کردن ویژگی‌های جدید و قابلیت‌های شخصی‌سازی بیشتر باشد. بنابراین یک کاستوم رام می‌تواند برای اجرای بهتر اندروید روی دستگاه، تغییر صفحه اصلی، خدمات پس‌زمینه و نرم‌افزارهای پیش‌فرض طراحی شده باشد. حال که می‌دانید فلسفه نصب کاستوم رام گوشی چیست، سوال دیگری مطرح می‌شود؛ مزایای نصب کاستوم رام چیست؟

آخرین نسخه اندروید را دریافت کنید

آخرین نسخه اندروید را دریافت کنید

بدون شک محبوب‌ترین دلیل نصب کاستوم رام دریافت آخرین نسخه اندروید است. بسیاری از تولیدکنندگان، هرگز تلفن‌ها و تبلت‌های اندرویدی قدیمی‌تر خود را بروز رسانی نمی‌کنند. در بهترین حالت، به دلیل تأخیر سازنده در انتشار بروز رسانی، ممکن است دریافت آن ماه‌ها طول بکشد. اگر دستگاه قدیمی‌تری دارید که دیگر بروز رسانی دریافت نمی‌کند و می‌خواهید آخرین نسخه اندروید را اجرا کنید، کاستوم رام تنها راهی است که پیش رویتان قرار دارد. LineageOS یا همان Cyanogenmod سابق، محبوب‌ترین رام کاستوم برای این منظور است. این رام ترفندهای خاص خود را دارد، اما کلیت آن مشابه نسخه خالص اندروید است که توسط گوگل توسعه داده شده است. به لطف LineageOS و دیگر کاستوم رام‌ها، بسیاری از دستگاه‌های قدیمی که دیگر هرگز به‌ طور رسمی بروز نمی‌شوند، می‌توانند آخرین نسخه اندروید را اجرا کنند. طبیعی است که اگر گوشی موبایل شما هنوز قدیمی نشده و بروز رسانی‌های منظمی دریافت می‌کند، نصب کاستوم رام چندان معقول به‌ نظر نمی‌رسد.

پوسته خالص اندروید

سازندگانی مانند سامسونگ و شیائومی، نسخه‌های اندروید خود را با پوسته اختصاصی منتشر می‌کنند و ظاهر ساده‌ای که گوگل ایجاد کرده را با ظاهری اغلب شلوغ‌تر و گاهی غیرمنسجم جایگزین می‌کنند. با اینکه در سال‌های اخیر پوسته‌های اختصاصی کمپانی‌ها سبک‌تر، ساده‌تر و در مجموع بهتر از قبل شده‌اند، اما بسیاری از افراد آن‌ها را دوست ندارند و ظاهر پیش‌ فرض اندروید را بیشتر می‌پسندند. شما نمی‌توانید پوسته سازنده را به ظاهر پیش‌ فرض اندروید تغییر دهید؛ مطمئناً می‌توانید با انتخاب یک لانچر، بدون نصب کاستوم رام و حتی بدون نیاز به دسترسی روت ظاهر گوشی را تغییر دهید، اما با این کار هیچ کدام از سفارشی‌سازی‌هایی که سازنده روی سیستم عامل انجام داده پاک نمی‌شود. برای به دست آوردن ظاهر اندروید خالص و حذف تمام سفارشی‌سازی‌های سازنده، تنها راه ممکن نصب کاستوم رام است. اگر از پوسته کنونی دستگاه خود راضی هستید یا از گوشی‌های نکسوس و پیکسل، یا از اندروید One استفاده می‌کنید، این مورد دلیل مناسبی برای نصب رام کاستوم نیست.

حذف برنامه‌های اضافی

منظور از برنامه‌های اضافی یا همان Bloatware، برنامه‌های بدون استفاده‌ای است که به صورت پیش‌فرض روی گوشی نصب هستند. در بسیاری از موارد حتی نمی‌توانید آن‌ها را پاک کنید و تنها راه، غیرفعال کردنشان است. به عنوان مثال در گوشی‌های سامسونگ، علاوه بر برنامه‌های گوگل و برنامه‌های اختصاصی سامسونگ به صورت پیش‌ فرض نصب هستند. به عنوان مثال علاوه بر گوگل کروم، مرورگر سامسونگ هم وجود دارد. این در مورد بسیاری از برنامه‌ها صدق می‌کند که شاید بعضی‌هایشان مثل مایکروسافت آفیس کاربردی باشند، اما دلیلی برای نصب پیش‌ فرض آن‌ها به عنوان یک برنامه سیستمی وجود ندارد. با دسترسی روت می‌توان این برنامه‌ها را پاک کرد، اما راه بهتر نصب کاستوم رام است. در انواع مختلف کاستوم رام، برنامه‌های ناخواسته وجود ندارد و حتی برای نصب برنامه‌های گوگل هم پکیج‌های مختلفی به نام GApps وجود دارد. این پکیج‌ها در چندین دسته‌بندی مختلف وجود دارند که بنا بر نیازتان می‌توانید نسخه مناسب را دانلود کنید؛ از نسخه pico گرفته که تنها فروشگاه Play Store را نصب می‌کند، تا Super که تمام برنامه‌های مهم گوگل را شامل می‌شود. اگر هم هیچ‌کدام از این ۷ دسته‌بندی مختلف، ایده‌آلتان نبود می‌توانید از نسخه Aroma استفاده کنید تا برنامه‌های مورد نیازتان را روی رام کاستوم نصب کنید. 

ویژگی‌ها و ترفندهای اضافی و در سطح سیستم

کاستوم رام‌ها ویژگی‌ها و بسیاری از گزینه‌های بهینه‌سازی را ارائه می‌دهند که در اندروید وجود ندارند! برای مثال، یک کاستوم رام ممکن است به شما اجازه دهد:

  • برای سفارشی کردن ظاهر کل سیستم عامل اندروید، تم‌های مختلف نصب کنید.
  • منوی تنظیمات سریع اندروید را در سطح جدیدی سفارشی کنید تا میانبرهای تنظیمات خود را اضافه کنید.
  • برنامه‌ها را در حالت تبلت روی گوشی اجرا کنید و از رابط کاربری کامل‌تر برای برنامه‌های خاص استفاده کنید.
  • به راحتی دستگاه خود را اورکلاک کنید تا سریع‌تر کار کند، یا آندرکلاک کنید تا عمر باتری بیشتری را تجربه کنید.
  • هنگامی که هدفون متصل است، هشدار زیاد کردن صدا را که اندروید به‌ طور مداوم نشان می‌دهد غیرفعال کنید.
  • نوار پیمایش پایین (دکمه‌های روی صفحه) را پنهان کنید تا فضای بیشتری روی صفحه نمایش داشته باشید.
  • به سادگی زدن یک تیک در تنظیمات سیستم، دسترسی روت را فعال کنید.

دلایل عدم نصب رام کاستوم

کاستوم رام‌ها کامل نیستند و بدون شک، جنبه‌های منفی هم دارند. بسته به رام کاستوم انتخابی، مدل دستگاه و میزان پشتیبانی رام از آن و چندین دلیل دیگر، ممکن است در استفاده از کاستوم رام با مشکلات زیر مواجه شوید:

مشکلات عمر باتری: کاستوم رام انتخابی شما،‌ ممکن است برای گوشیتان بهینه نشده باشد و باتری را سریع‌تر از رام رسمی دستگاه تخلیه کند.

مشکلات سخت‌افزاری: رام‌های سفارشی ممکن است به درستی از تک‌ تک اجزای سخت‌افزاری گوشی شما پشتیبانی نکنند. بنابراین ممکن است با وجود چنین باگ‌هایی، سخت‌افزار ناکارآمد شود یا با مشکلاتی مواجه شوید. به عنوان مثال، دوربین دستگاه ممکن است عکس‌ها و ویدئوهایی با کیفیت پایین‌تر نسبت به رام رسمی ثبت کنند. 

اشکالات دیگر: کاستوم رام توسط سازنده گوشی تست نشده و بنابراین ممکن است با اشکالات و باگ‌های مختلفی مواجه شوید. همچنین ممکن است بی‌ثباتی سیستم را تجربه کنید، با بسته شدن اجباری برنامه‌ها و راه‌اندازی مجدد تصادفی تلفن روبرو شوید.

به این نکته توجه کنید در توضیحات و راهنمایی‌های مربوط به انواع کاستوم رام، همیشه باگ‌ها و مشکلات آن‌ها اعلام می‌شود. پیش از هر اقدامی لازم است تمام نکات مربوطه را مطالعه کنید؛ چرا که افراد زیادی کاستوم رام‌ها را تست می‌کنند و در انجمن‌ها نظراتشان را اعلام می‌کنند. بنابراین می‌توانید به جای انتخاب یک رام کاستوم جدید، آن‌هایی را انتخاب کنید که توسط افراد زیادی تست شده و باگ‌هایشان مشخص شده‌اند.

از کجا شروع کنیم؟

از کجا شروع کنیم؟

اگر به دنبال نصب کاستوم رام هستید و نمی‌دانید از کجا شروع کنید، وب‌سایت LineageOS را چک کنید و ببینید آیا از دستگاه شما پشتیبانی می‌کند یا خیر. همچنین می‌توانید در انجمن XDA، دستگاه اندرویدی خود را پیدا کنید و رام‌های سفارشی مخصوص آن را ببینید. در صورتی که می‌خواهید مسیر XDA را دنبال کنید، مطمئن شوید که کاستوم رامی را انتخاب کنید که به نظر می‌رسد پایدار باشد و به خوبی پشتیبانی شود. در آخر ۱۰ تا  از برترین و پرطرفدارترین کاستوم رام‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

LineageOS (LOS ROM) _ Paranoid Android (PA ROM) _ crDroid _ Havoc OS _ Pixel Extended _ Corvus OS _ ArrowOS _ Pixel Experience _ POSP (Potato Open Sauce Project) _ EvolutionX _ AOSIP/Derpfest _ Syberia Project _ MSM-Xtended _ Paranoid Android _ MIUI

منبع: 

https://www.androidauthority.com/what-is-a-custom-rom-android-74072/

https://www.howtogeek.com/173206/5-reasons-to-install-a-custom-android-rom-and-why-you-might-not-want-to/