شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که تفاوت اینترنت 4G و5G در چیست؟ چه مزایایی را برای کاربران خود دارند؟ ما در اینجا به بررسی تفاوت بین دو نسل از اینترنت یعنی تفاوت اینترنت 4G و 5G می پردازیم. G مخفف واژه انگلیسی Generation به معنی نسل است. در صنعت مخابرات و شبکه های ارتباطی صحبت از نسل پنجم اینترنت می شود اما چه تغییری در این صنعت رخ داده که باعث ورود نسل جدیدی از اینترنت شده است؟ قبل از پاسخ به این پرسش بیاید نگاهی کوتاه به روند پیشرفت اینترنت بیاندازیم . 1G اولین نسل ارتباطات بی سیم بود این نسل کاملا بر پایه تکنولوژی آنالوگ قرار داشت.
2G، نسل دوم ارتباطات در سال ۱۹۹۲ به صورت تجاری راه اندازی شد و به عرضه رسید. در این نسل از تکنولوژی دیجیتال استفاده شده بود. 2G امکان ارسال تصاویر و متن ها را می داد همچنین امکان رمز نگاری دیجیتالی مکالمات تلفنی فراهم شد. 3G نسل سوم اینترنت که در سال ۲۰۰۱عرضه شد. این نسل از اینترنت با استفاده از تکنولوژی تلفن های هوشمند وارد بازار شد. امکان مشاهده وب سایت ها، اشتراک گذاری تصاویر و دانلود فیلم و عملکرد های دیگر سوغات شگفت انگیز این نسل بود. 4G نسل چهارم اینترنت که با ورود خود جهش بزرگی را در صنعت به ارمغان آورد. این نسل از اینترنت باعث تحول در شبکه های تلفن همراه و تبدیل تلفن های هوشمند به کامپیوتر های قدرتمند شد. 4G می توانست از هر جایی وصل شود!
5G نسل پنجم و آخرین نسل اینترنت است. 5G نسلی است که تمرکز خود را بر روی سرعت قرار داده است. 5G یک سیستم دیجیتالی جدید برای تبدیل واحد دیتا (بایت) از طریق هوا است. 5G نسل پنجم اینترنت بر پایه رابط امواج رادیویی جدید همراه با سایر تکنولوژی ها است. نسل پنجم علاوه بر افزایش سرعت بهبود پوشش دهی فوق العاده را نیز همراه خود آورده است. در ادامه به بررسی تفاوت اینترنت 4G و 5G می پردازیم و مزایا و معایب این دو نسل را باهم بررسی خواهیم کرد.
مقایسه 4G و5G نسل چهارم و پنجم اینترنت
برای مقایسه 4G و 5G ابتدا ویژگی های تک تک این دو نسل از اینترنت را بازگو می کنیم سپس در گام بعدی به مقایسه 4G و 5G می پردازیم.
4G نسل چهارم اینترنت
نسل چهارم از شبکه های تلفن همراه مانند نسل سوم، از IP استفاده می کند. در این نسل از اینترنت داده ها و اطلاعات از طریق یک پروتکل استاندارد ارتباطی در قالب یک سری بسته بین فرستنده و گیرنده رد و بدل می شود. کارشناسان طراحی مخابرات تلاش کردند تا در نسل چهارم اینترنت حجم بیشتری از اطلاعات دیجیتال را در سیگنال رادیویی جای دهند. نسل چهارم اینترنت نسبت به نسل سوم افزایش سرعت زیادی داشت. همچنین این نسل کارآیی بهتری نسبت به نسل قبلی خود دارد. در اینترنت 4G سرعت انتقال بالا رفته است. این به معنی کاهش تاخیر در رد و بدل کردن اطلاعات است و نتیجه این می شود که ما صدا را با کیفیت بالاتری دریافت خواهیم داشت و صدا اکو نخواهد شد.
میزان تاخیر در نسل چهارم اینترنت، 4G LTE بین ۲۰ تا ۴۰ هزارم ثانیه است. اینترنت 4G هوشمند است و توانایی خود تعمیری را دارد. در این نسل از اینترنت دکل های 4G می توانند نواقص را پیدا و تعمیر کنند این فرآیند بدون دخالت نیروی انسانی رخ می دهد. از ویژگی های مهم نسل چهارم نسبت به نسل سوم پوشش دهی است، به طوری که ما در اینترنت 3G برای هر دکل مخابراتی می توانستیم بین ۶۰ تا ۱۰۰ کاربر خدمات رسانی کنیم اما این در اینترنت 4G به ۳۰۰ تا ۴۰۰ کاربر افزایش پیدا کرده است. در نسل چهارم امکان رمزنگاری از اطلاعات فراهم شده است بنابراین امنیت این شبکه بالاتر رفته است. برای ادامه مقایسه اینترنت 4G و 5G این بار به سراغ شرح اینترنت 5G می رویم.
5G آخرین نسل اینترنت
فناوری 5G یکی از آخرین دست آوردهای قرن اخیر در زمینه ارتباطات سلولی است. ورود اینترنت 5G تحول عظیمی در نوع و کیفیت انسان ایجاد کرده و در ادامه نیز خواهد کرد. دراصل می توان گفت نسل پنجم اینترنت برای منقضی کردن نسل چهارم نیامده است بلکه برای تقویت و بهبود نسل چهارم اینترنت آمده است. تفاوت اینترنت4G و 5G در سرعت انتقال است. اینترنت 5G سرعت انتقال اطلاعات را از ۱۰۰ مگابایت در ثانیه به ۱۰ گیگابایت در ثانیه خواهد رساند. بازه فرکانسی برای اینترنت 5G بین ۳۰ تا ۳۰۰ گیگاهرتز است این در حالی است که در اینترنت 4G این فرکانس کم تر از ۶ گیگاهرتز است. فناوری5G دکل های پذیرنده مانند تمامی دکل های مخابراتی دکل های فشار قوی و حتی چراغ های برق را به دکل های ارتباطی وصل می کند. با فراگیری نسل پنجم اینترنت شاهد گسترش روز افزون اینترنت اشیاء خواهیم بود.
در آینده ما شاهد شهر های هوشمند و مدرنی خواهیم بود که تمامی فعالیت های آن از طریق فناوری 5G انجام خواهد شد. اینکه وضعیت کشور ها به چه گونه باشد به میزان قابل توجهی بستگی به زیر ساخت های آن کشور برای راه اندازی شبکه 5G دارد. برای اینکه به حداکثر سرعت انقال در شبکه 5G دست یابیم، باید فناوری موج میلی متری را مبنای ساخت قرار دهیم. به امواجی که در محدوده بالاتر از ۲۴ یا ۳۴ گیگا هرتز در طیف بی سیم هستند، موج میلی متری گفته می شود. مهم ترین تفاوت اینترنت 4G و5G در پهنای باند آن است. فناوری 5G در حقیقت massive mimo به معنای چند ورودی – چند خروجی است. در نسل پنجم اینترنت یک میلیون دستگاه در محدوده یک کیلومتر مربع می توانند از خدمات اینترنت استفاده کنند این در حالی است که در اینترنت 4G این رقم ۴۰۰۰ دستگاه در هر یک کیلومتر مربع بوده است.
عملکرد 5G در برابر 4G
برای اینکه بتوانیم تفاوت اینترنت 4G و 5G را به روشنی بیان کنیم با یک مثال ادامه می دهیم. برای اینکه بتوانیم یک فیلم دو ساعته را با کیفیت خوب دانلود کنیم اگر از اینترنت 3G استفاده کنیم باید زمانی به اندازه ۲۶ ساعت صرف کنیم این در حالی است که اگر همین فیلم دو ساعته را با اینترنت 4G بخواهیم دانلود کنیم، زمانی که باید صرف آن کنیم معادل ۶ دقیقه است. اگر بخواهیم همان فیلم را با اینترنت 5G دانلود کنیم تنها نیاز است ۶/۳ ثانیه زمان به آن اختصاص دهیم. سرعت اینترنت 5G در کشور های مختلف متفاوت است. این تفاوت به دلیل زیر ساخت های موجود است. سرعتی که مهندسان بر روی کاغذ پیش بینی کردند با سرعتی که در دسترس عموم قرار دارد فاصله بسیاری دارد.
برای مثال: اینترنت 4G در حداکثر سرعت خود قرار بود به ۱۰۰مگا بایت در ثانیه برسد که این رقم در حال حاضر بین ۱۰ تا ۲۰ مگا بایت در ثانیه است. اینترنت 5G در حداکثر سرعت خود قرار است به ۱۰ گیگ در ثانیه برسد. سرعت ۱۰۰ برابری نسبت به نسل قبلی خود. این رقم حتی تا ۳۰ گیگا بایت در ثانیه هم پیش بینی شده است اما در حال حاضر این رقم در کره جنوبی که پر سرعت ترین اینترنت جهان را دارد، ۸/۱۱۱ مگابایت در ثانیه است که فرق زیادی با 4G ندارد. برای رسیدن به اوج سرعت نیاز به زیرساخت هایی است که از فناوری 5G پشتیبانی کند. با ورود این محصولات، پیشرفت وسایل و تکنولوژی که مورد استفاده قرار می گیرد امید است طی چند سال اخیر بتوانیم به اوج سرعت برسیم.
محصولات پر فروش و محبوب 5G
طی یکی دو سال اخیر شاهد ورود و عرضه گوشی های موبایلی هستیم که از اینترنت 5G پشتیبانی می کنند. با توجه به آینده ای که در انتظار بشر است، قدرت در دستان کسانی خواهد بود که زودتر از فناوری 5G بهره مند شده اند. کمپانی های تلفن همراه درصدد هستند که بازار فایو جی را از آن خود کنند. در ادامه چند محصول از شرکت های مختلف را که از فناوری 5G پشتیبانی می کنند مرور خواهیم کرد. پنج شرکت بزرگ که محصولات خود را ارائه دادند و سهم بیشتری از بازار را در اختیار دارند به ترتیب:
- شرکت اپل
- شرکت شیائومی
- شرکت سامسونگ
- شرکت اوپو
- شرکت ویوو
۶۰ درصد از بازارهای جهانی 5G در چین قرار دارد و این یعنی فناوری فایو جی ویژه ثروتمندان نیست. به عنوان مثال چند نمونه از گوشی های بازار را معرفی می کنیم. شرکت سامسونگ با گوشی گلکسی نوت ۲۰ اولترا حدود ۵ درصد از بازار را در اختیار دارد. گوشی p40 پرو از شرکت هوآوی حدود ۵/۴ درصد از بازار را در اختیار دارد. گوشی های آیفون ۱۲ و آیفون ۱۲ پرو مکس از شرکت اپل نیز از فناوری 5G پشتیبانی می کنند.
مصرف باتری
یکی از سوال های کاربران این است که اینترنت 5G چه میزان از باتری گوشی را مصرف خواهد کرد؟ تفاوت اینترنت 4G و 5G در میزان مصرف باتری به چه صورت خواهد بود؟ برای آنکه متوجه میزان مصرف باتری در اینترنت فایو جی شویم، تستی میان سه گوشی گلکسی s10 5G و Moto z3 و v50 انجام داده اند. نتیجه این تست این است که مصرف باتری در حالی که به اینترنت 5G وصل هستیم بیشتر است و باتری زودتر تمام می شود. علت اینکه مصرف باتری در 5G بیشتر است به دو عامل بر می گردد
- تراشه های ضعیف
- تعویض مداوم سیگنال
با توجه به اینکه نسل پنجم اینترنت تازه راه اندازی شده و ما شاهد اولین تراشه های این نسل در گوشی های تلفن همراه هستیم طبیعی است که این تراشه ها ضعیف باشند. با بهبود این تراشه ها میزان مصرف باتری کاهش خواهد یافت. عامل دوم در مصرف باتری تعویض مداوم سیگنال اینترنت است. به دلیل همه گیر نبودن اینترنت 5G و نداشتن یک پوشش سرتاسری و یک دست، گوشی های تلفن همراه ابتدا باید به LTE وصل شوند سپس در صورت وجود پوشش اینترنت5G به آن وصل شوند. در برخی مناطق حتی تغییر سیگنال از 3G تا 5G متغیر است.
با بهبود تراشه های مودم و همچنین پوشش فراگیر انتظار می رود طی ۳ تا ۵ سال آینده این مشکل بر طرف شود. در صورت بر طرف شدن این دو عامل اینترنت5G پتانسیل این را دارد که باعث بهبود عمر باتری های تلفن همراه شود. خلاصه می توان گفت که در حال حاضر مصرف باتری ربطی به تفاوت اینترنت 4G و 5G ندارد.
نکته: تغییر در میزان مصرف باتری در تلفن های همراه به اندازه سرعت اینترنت 5G نخواهد بود و ما نباید انتظار تغییر چشم گیر را داشته باشیم.
کلام آخر
نسل پنجم اینترنت در راستای بهبود سرعت نسل چهارم آمده است. تفاوت اینترنت 4G و 5G در میزان سرعت آنها است. اینترنت فایو جی با بهره گیری از فناوری نوین خود سعی در بهبود پوشش، سرعت و ظرفیت خود دارد. با فناوری 5G ما می توانیم سرعتی ۱۰۰ برابری را تجربه کنیم و همچنین از پهنای باند بیشتری استفاده کنیم. فایو جی همان تکنولوژی است که تحول عظیمی در کیفیت زندگی بشر و همچنین سبک زندگی او ایجاد خواهد کرد.
دیدگاه خود را بنویسید