تا چندین سال پیش بسیاری افراد اگر در مورد یک پادکست میشنیدند این سوال برایشان پیش می آمد که پادکست چیست اما در سالهای اخیر برای عموم مردم گوش دادن به حداقل یک یا چند پادکست فارسی بخشی از برنامه روزمره زندگی شان شده است. هر روز بر محبوبیت پادکست های فارسی افزوده می شود و شاهد ظهور کارهای خلاق جدیدی در این حوزه هستیم. امروزه پادکست فارسی نه تنها به عنوان یک منبع سرگرمی برای ایرانیان بلکه به عنوان وسیله ای برای یادگیری در مورد موضوعات مختلف عمل می کند. هر کسی ممکن است بر اساس علایق و نیازهای خود پادکست های مختلفی را دنبال کند. در این مقاله بهترین پادکست‌های ایرانی، یعنی پادکست‌هایی که در سال‌های اخیر مخاطبان قابل توجهی را با موفقیت جذب کرده‌اند، معرفی خواهیم کرد. 

رادیو راه از بهترین پادکست های فارسی

رادیو راه از بهترین پادکست های فارسی

اگر قصد داشته باشید که لیست بهترین پادکست های فارسی را تهیه کنید، قطعا رادیو راه یکی از گزینه های لیست شما خواهد بود. رادیو راه یکی از مطرح ترین پادکست های فارسی است که بیش از 700K دنبال کننده در کسب باکس دارد. محبوبیت رادیو راه تا حد زیادی به دلیل مجری توانای این پادکست فارسی، مجتبی شکوری است. دو سال از راه اندازی رادیو راه می گذرد، اما از زمانی که مجتبی شکوری مجری برنامه های این پادکست شده است، محبوبیت آن به شدت افزایش یافته است. تمرکز موضوع رادیو راهبر حوزه روانشناسی فردی است. هر موضوعی که در رابطه با دغدغه های آدمی باشد از جمله عشق، مرگ، خلاقیت، رضایت درونی، جنگ و هر شیوه زندگی را پوشش داده می‌شود. یکی از محبوب ترین قسمت های رادیو راه قسمت عشق است. هدف این پادکست این است که به ما کمک کند تا خود و دنیایی را که در آن زندگی می‌کنیم، بهتر درک کنیم و زندگی بهتری داشته باشیم.

پادکست فارسی بی پلاس (BPlus)

پادکست فارسی بی پلاس (BPlus)

بی پلاس در واقع نسخه فارسی پادکست انگلیسی CliffsNotes است. علی بندری مجری پادکست بی پلاس است. او و همکارانش در این پادکست مروری بر ادبیات غیر داستانی را در اختیار شنوندگان قرار می دهند. آنها در هر قسمت این پادکست فارسی یک کتاب را به شنوندگان خود معرفی می کنند و خلاصه و توضیحاتی در مورد آن کتاب ارائه میدهند. بی پلاس در کمترین زمان مهم ترین نکات یک کتاب را به شما ارائه می کند اما هدف نهایی تهیه کنندگان آن جلب علاقه شما برای تهیه نسخه فیزیکی کتاب و ترغیب شما به کتاب خوانی است. بی پلاس تاکنون عناوینی چون مالکوم گلدول، ست گودین، دیوید بروکس و دیگران را بررسی کرده است. این پادکست فارسی را می‌توانید از طریق بهترین نرم افزارهای پادکست مانند Castbox، Google Podcasts، Apple Podcasts، Podbean و وب‌سایت BPlus گوش دهید.

کانال بی (channel B)

کانال بی (channel B)

کانال بی یکی از بهترین پادکست ایرانی است که اولین قسمت خود را در سال 2015 منتشر شد. این پادکست از زمستان 1394 توسط یک تیم سه نفره به سرپرستی علی بندری (مجری پادکست بی پلاس) اداره می شود. از آن زمان هر سه هفته یک بار قسمت جدیدی را در وب سایت خود منتشر می کنند. در هر قسمت گزارش مفصلی از یک داستان واقعی را از یک منبع معتبر ترجمه کرده و در اختیار کاربران خود قرار می دهد. یکی از مزایای این پادکست فارسی وجود وب سایت چنل بی با طراحی حرفه ای آن است. 


رادیو رخ

رادیو رخ

پادکست رخ یک پادکست با موضوعات تاریخی است. در پادکست رخ، امیر سودبخش به عنوان گوینده حضور دارد و موضوع صحبت او زندگی افرادی است که مسیر تاریخ را تغییر داده اند. در این پادکست نه تنها از افرادی که در تاریخ ایران سهم داشته اند، بلکه از کسانی که در تاریخ تمدن بشری در سراسر جهان تاثیر داشته اند صحبت می شود. رخ یکی از بهترین پادکست های ایرانی است که می توانید از طریق اپل پادکست یا وب سایت رادیو رخ به آن دسترسی داشته باشید.

رادیو دیو (Radio Deev)

رادیو دیو (Radio Deev)

یکی از بهترین گزینه های لیست پادکست های ایرانی رادیو دیو است. تلفیق ادبیات و موسیقی، تجربه لذت بخشی را برای شنونده ایجاد کرده است. ادبیات و موسیقی عناصر اصلی فرهنگ هر کشور است. هر قسمت از رادیو دیو ما را به یک کشور متفاوت می برد و در مورد موسیقی و ادبیات و فرهنگ آن کشور سخن می گوید. مجریان پس از پخش موسیقی، قطعاتی از ادبیات همان کشور را میخوانند. به این ترتیب رادیو دیو ما را به سفری خیالی در زمان و مکان می برد. علاوه بر وب سایت رادیو دیو میتوانید در اپلیکیشن های پخش مانند ساندکلود به این پادکست دسترسی داشته باشید.

صلح درون

صلح درون

صلح درون با مجریگری سپهر خدابنده، در اینستاگرام و توییتر نیز شناخته شده است. برای کسانی که به پادکست های روانشناختی علاقه دارند، این پادکست میتواند انتخاب بسیار خوبی باشد. هدف پادکست صلح درون بهبود شرایط درونی و ایجاد احساس بهتر از خودمان است. سپهر خدابنده دارای مدرک لیسانس مهندسی عمران بوده و به گفته خودش ناکامی های متعددی را در طول زندگی اش تجربه کرده است. با وجود این، همچنان به دنبال اهداف خود بوده و در حال حاضر دانشجوی رشته روانشناسی است. او در توییتر بخش های خاصی از کتاب هایش را توییت می کند. شما می توانید به راحتی حتی از طریق گوشی موبایل خود به پادکست های صلح درون دسترسی داشته باشید.


رادیو آفساید

رادیو آفساید

اگر از طرفداران فوتبال هستید، پادکست های رادیویی آفساید باید انتخاب شما باشد. مجریان این پادکست جمعی از هواداران جوان فوتبال هستند. این پادکست فارسی هر هفته، در یک قسمت 2 ساعته اتفاقات هفته قبل در لیگ های فوتبال سراسر جهان را پوشش می دهد. رادیو آفساید از جام جهانی کار خود را شروع کرد و از آن زمان دامنه کار خود را گسترش داده است و موضوعات مختلفی از دنیای فوتبال در بر می گیرد. برخی از نسخه های این پادکست شامل مصاحبه با کارشناسان و خبرنگاران مشهور بین المللی فوتبال است که تنوع و جذابیت برنامه های این پادکست فارسی را افزایش داده است. می‌توانید از طریق همه اپلیکیشن های معتبر مانند اسپاتیفای به رادیو آفساید گوش دهید.

رادیو مرز

رادیو مرز

پادکست انگیزشی رادیو مرز به موضوعات روانشناسی میپردازد که موجب ایجاد فاصله و مرز بین انسانها می شود. شنیدن داستان زندگی واقعی دیگران دلنشین و در عین حال تاثیرگذار است. به همین دلیل رادیو مرز هم روایات خود را از داستان زندگی واقعی انتخاب می کند. این پادکست فارسی با گویندگی مرضیه رسولی از بهترین پادکست های ایرانی است. 

چیروک (chirook)

چیروک (chirook)

چیروک کلمه ای کردی به معنای داستان و قصه است. در هر قسمت از این پادکست فارسی روزبه استفایی به عنوان مجری یک داستان فولکلور از فرهنگ بومی گوشه کنار ایران را با بیانی شمرده و دقیق برای شنوندگان خود نقل می کند، داستان هایی که سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. از قسمت های جذاب میتوان به دختر نارنج و علی بونه گیر اشاره کرد. روزبه استفایی این داستان های فولکلور را با وسواس خاص از منابع و نسخه های گوناگون با همه جزئیات جمع آوری کرده تا روایت کاملی را برای شنونده نقل کند. 

پادکست آن (on podcast)

پادکست آن (on podcast)

پادکست آن روایتی صمیمی و دوستانه از ماجراهای واقعی زندگی افراد دارد. مرسن مجری پادکست آن این داستان ها را به صورت راوی اول شخص به گونه ای تعریف می کند که انگار همه آن اتفاقات برای خودش رخ داده است! به این ترتیب شما می توانید خود را جای شخصیت های داستان های آن بگذارید و در واقع خودتان آنها را دوباره تجربه کنید.

ناوکست (Navcast) و واوکست (vavcast)

ناوکست (Navcast)

فصل اول پادکست ناوکست با خواندن کتاب خردمندان یووال نوح هراری (Yuval Noah Harari): تاریخ مختصر بشریت آغاز می شود. نویسنده پادکست که مترجم هم هست، در هر قسمت یک بخش از کتاب را می خواند و بررسی می کند. اگر مایل به خواندن ترجمه فارسی Sapiens: A Brief History of Humankind هستید، می‌توانید به جای خواندن کتاب، گوش دادن به صدای جذاب گوینده این پادکست فارسی را تجربه کنید. می توانید پادکست های ناوکست را از طریق Castbox یا Podbean گوش دهید.

 واوکست (vavcast)

تهیه کنندگان ناوکست، پادکست دیگری با نام واوکست را میزبانی می کنند که موضوع کار آن زبانشناسی است. واوکست به پیشینه و اتیمولوژی برخی اصطلاحات فارسی می پردازد. گوش دادن به واوکست نگاه شما به زبان را تغییر خواهد داد!

دایجست (Digesttt)

دایجست (Digesttt)

دایجست جزو لیست بهترین پادکست فارسی است که طیف وسیعی از موضوعات از جمله تاریخ، سیاست و دغدغه های اجتماعی را پوشش می دهد. دایجست تلاش می کند تا ایده های پیچیده را به شیوه ای ساده منتقل کند. برای مثال برخی از قسمت‌های آن عبارتند از «چگونه القاعده، طالبان و داعش شکل گرفتند»، «دنیای گیاه‌خواری»، «آنچه یک شهروند باید درباره بودجه کشور بداند» یا حتی «ارزهای رمزنگاری‌شده» و مجموعه‌ای از موضوعات دیگر.

انجیر و به

انجیر و به

احتمالا نام وبلاگ آشپزی انجیر و به به گوش شما رسیده باشد. آزیتا هوشیار نویسنده وبلاگ انجیر و به، پادکست فارسی انجیر و به را در کنار آموزشهای غذایی خود راه اندازی کرده است. با این که دو سال از انتشار آخرین قسمت این پادکست می گذرد، اما همچنان جذاب است. هوشیار در این پادکست نیز مسیر وبلاگ خود را ادامه داده و بیشتر به دنبال بررسی و اشاعه فرهنگ ایرانی در کنار موضوع کار خود است. او در انجیر و به با تعداد زیادی از ایرانیان موفق در سراسر جهان، از کارآفرینان تا هنرمندان و.. صحبت کرده است. موضوع گفتگو حول محور آشپزی، غذا و البته فرهنگ ایرانی است! پرسش های آزیتا هوشیار با صدای گرم او و داستان های شخصی مهمان ها پادکست فارسی جذابی را ایجاد کرده است. آزیتا هوشیار در حاشیه اجرای خود در برنامه TEDx از قصد خود برای ادامه کار صحبت کرده است.

منبع ۱/ منبع ۲