در جواب سوال پادکست چیست، باید بگوییم مجموعه یا مجموعهای از فایلهای صوتی دیجیتال است که برای دانلود یا گوش دادن از طریق اینترنت در دسترس قرار میگیرد. هر صدای ضبط شده فردی به عنوان یک قسمت پادکست شناخته میشود. پادکستها معمولاً توسط فرد یا افرادی میزبانی میشوند که مکالمه را هدایت میکنند، داستانها را به اشتراک میگذارند یا اخبار را گزارش میکنند. سازنده یک پادکست بهعنوان پادکستر شناخته میشود.
شاید برایتان سوال شده باشد که ریشه کلمه پادکست چیست. تاریخچه پادکست با ایجاد آی پاد آغاز شد. در واقع، کلمه Podcast یک پورتمانتو است. این کلمه ترکیبی است از کلمه iPod و broadcasting. در این مطلب از همهچی آنلاین به بررسی پادکستها و ابعاد مختلفشان میپردازیم. در ادامه برای این که بتوانید به چند نمونه از بهترین پادکست های فارسی و غیرفارسی گوش دهید چند مورد از بهترین نرم افزار های پادکست یا همان پادگیرها را معرفی میکنیم.
پادکست چگونه کار میکند
همانطور که در جواب سوال پادکست چیست، توضیح دادیم، رسانهای است که به راحتی برای شنوندگان و سازندگان قابل دسترسی است. پادکست برای دو گروه کارکرد متفاوتی دارد. سازندگان آن یا پادکسترها و شنوندگانش.
برای پادکسترها: سازندگانی که علاقهمند به ایجاد پادکست خود هستند چندین راه برای انتشار آثار خود دارند. برخلاف ایستگاههای رادیویی و شبکههای تلویزیونی که اغلب مشمول مقررات و مصوبات هستند، چندین پلتفرم پادکست امکان انتشار را فراهم میکنند. برای ایجاد یک پادکست جدید، به تعدادی تجهیزات مانند میکروفون، فیلتر پاپ و هدفون نیاز دارید. همچنین برای تولید محتوای صوتی خود به نرم افزار ضبط و ویرایش صدا نیاز دارید.
برای شنوندگان: برای شنوندگان، یک پادکست مانند یک نمایش رادیویی اینترنتی درخواستی عمل میکند. میتوانید به قسمتها در یک برنامه پادکست گوش دهید یا با استفاده از فید RSS به صورت آنلاین در پادکستها مشترک شوید. مشترکین پادکست هر بار که یک قسمت جدید در دسترس قرار میگیرد، مطلع میشوند. اکثر گوشی های موبایل، از جمله آیفونها و تلفنهای اندرویدی، مجهز به پخشکننده رسانه هستند که به شما امکان میدهد در پادکستها مشترک شوید و قسمتهای پادکست را پخش یا دانلود کنید.
انواع مختلف پادکست
فرقی نمیکند که پادکست خود را بسازید یا صرفاً به دنبال یک برنامه جدید برای گوش دادن، چند قالب پادکست محبوب وجود دارد که باید در نظر بگیرید.
داستاننویسیشده: پادکستهای داستانی متنی، تولیدات تئاتری صرفاً صوتی هستند. برخی از پادکستهای تخیلی ممکن است یک داستان سریالی واحد را روایت کنند، مانند یک برنامه تلویزیونی یا کتاب صوتی، یا ممکن است در هر قسمت داستان جدیدی را روایت کنند.
مصاحبه: پادکستهای به سبک مصاحبه معمولاً یک مجری یا یک زوج مجری مشترک دارند که با یک فرد مورد علاقه مصاحبه میکنند، شبیه به یک برنامه گفتگوی تلویزیونی. | مونولوگ: افراد به تنهایی، پادکستهای مونولوگ یا انفرادی تولید میکنند. آنها ممکن است متخصص در یک زمینه خاص با اطلاعاتی برای به اشتراک گذاشتن داشته باشند یا داستان نویس، کمدین و مجری اخبار باشند.
داستانسرایی غیرتخیلی: یکی از محبوبترین انواع پادکستها، پادکستهای داستانسرایی هستند که داستانهای واقعی را بازگو میکنند. این پادکستها ممکن است حاوی مصاحبههایی با افراد درگیر در داستان یا یک متخصص با آگاهی از داستان باشد. پادکستهای جنایی واقعی در این دسته قرار میگیرند. | مکالمه: یکی دیگر از قالبهای محبوب پادکست شامل جمعی از افراد است که صدای خود را در حال مکالمات جالب و سرگرمکننده در مورد یک موضوع خاص ضبط میکنند. محتوای این نوع پادکست میتواند شامل کمدی، ورزش، فرهنگ عامه، علم، تاریخ و غیره باشد.
تفاوت رادیو با پادکست چیست
در مورد تفاوت پادکست با رادیو میتوان گفت: رادیو هنر پخش برنامههایی است که عموم مردم به وسیله امواج رادیویی به آن گوش دهند. پادکستها به نوعی محتوای رادیویی اصلاح شدهای هستند که بر یک موضوع یا موضوع خاص متمرکز شده و به صورت مجموعهای از فایلهای صوتی دیجیتال برای دانلود و گوش دادن به شنوندگان ارائه میشوند. علاوه بر این همانطور که گفته شد، رسانههای مسئول پخش رادیو ممکن است قوانین دست و پا گیر مخصوص به خودشان را داشته باشند که در مورد پخش پادکستها این قوانین کمتر هستند.
راه دسترسی به پادکست چیست
بهترین راه برای دسترسی به پادکستهای مختلف، استفاده از اپلیکیشنهای پخش مخصوص این کار است. در میان جامعه پادکست ایران به این برنامهها پادگیر گفته میشود. اغلب گوشیهای هوشمند به صورت پیشفرض یک اپلیکیشن پادگیر دارند. به عنوان مثال در گوشیهای آیفون اپلیکیشن Podcasts وجود دارد که به شما اجازه دسترسی به مجموعه خوبی از پادکستها را میدهد. در ادامه به معرفی چند مورد از بهترین نرم افزارهای پادکست میپردازیم.
بهترین اپلیکیشنهای پادکست چیست
چه در حال دویدن روزانه باشید، چه در حال رفت و آمد به محل کار، یا صرفاً در خانه در حال استراحت باشید، یک پادکست عالی میتواند شما را به سفری صوتی در میان سیاست، سرگرمی، کمدی، ادبیات و موارد دیگر ببرد. ما تعدادی از بهترین برنامههایی را که میتوانید برای گوش دادن به پادکستها در حال حاضر در دستگاههای مختلف استفاده کنید، انتخاب کردهایم.
برنامه ی Apple Podcasts
اگرچه این برنامه انحصاری برای دستگاههای iOS است، Apple Podcasts یکی از بهترین و جامعترین خدمات پادکست رایگان موجود است. این پلتفرم شامل بیش از ۳۰ میلیون اپیزود است و شما به راحتی میتوانید پادکستهای مورد علاقه خود را برای گوش دادن آفلاین، دانلود کنید.
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد پادکست اپل، قابلیت همگامسازی آن با سیری است. این بدان معناست که میتوانید با سیری صحبت کنید و پیشنهادات پادکست را بخواهید. این ویژگی به شما این امکان را میدهد که از دستورات صوتی استفاده کنید و به طور یکپارچه بین دستگاههای مختلف جابهجا شوید.
یافتن برنامههایی برای سلایق خاص در این پادگیر ساده است. صفحه جستجو حتی به شما امکان میدهد پادکستها را بر اساس موضوع یا افرادی که در توضیحات هر قسمت ذکر شدهاند، پیدا کنید. کنترل پخش با گزینهای برای عقب بردن اپیزودها به مدت ۱۵ ثانیه یا سریع به جلو ۳۰ ثانیه قابل کنترل است. همچنین میتوانید پادکستهای اپل را از طریق بلوتوث پخش کرده و سرعت پخش را تنظیم کنید. این اپلیکیشن یک تایمر خواب هم دارد، برای زمانی که میخواهید پخش را متوقف کنید.
برنامه ی Google Podcasts
Google Podcasts به شما کمک میکند بهترین برنامهها را برای سلیقه خود بیابید، با صفحه اصلی که شما را به پادکستهای محبوب براساس ژانرها و موارد پرطرفدار هدایت میکند. این برنامه میزبان بسیاری از برنامههای مشابه پادکستهای اپل است و رابط کاربری آن برای تازهواردها و کهنهکارها به یک میزان جاذبه دارد. اگر برنامهای در پادکست Google نیست، میتوانید با وارد کردن فید RSS آن در پلتفرم، آن را اضافه کنید. مانند سایر برنامههای پادکست، میتوانید در برنامهها مشترک شوید و آنها را برای گوش دادن آفلاین بارگیری کنید. اگر میخواهید به تعدادی پادکست مختلف با ترتیب خاصی گوش دهید، میتوانید یک صف پخش را شروع کنید.
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد موجود در پادکست Google، بخش «کاوش در موضوعات» در صفحه یک اپیزود است. این بخش به نتایج جستجوی گوگل برای کلمات کلیدی بر اساس پادکستی که به آن گوش میدهید پیوند میدهد. اگر به پادکستی گوش دادید و فراموش کردید آن را ذخیره کنید، میتوانید به برگه «فعالیت» بروید. این برگه صف، قسمتهای دانلود شده، سابقه گوش دادن و اشتراکهای شما را ردیابی میکند. Google Podcasts دارای یک گزینه ۳۰ ثانیهای برای جلو بردن سریع به همراه دکمه ۱۰ ثانیه به عقب، یک تایمر خواب، و گزینه ای برای «ترمیم سکوت» در برنامه است.
برنامه ی Spotify
اگرچه Spotify در درجه اول به عنوان یک سرویس پخش موسیقی شناخته میشود، این پلتفرم پادکستهایی از جمله چندین عنوان انحصاری را نیز ارائه میدهد. Spotify یک گزینه رایگان دارد، اما برای دریافت بدون آگهی به اشتراک پولی نیاز دارید. تعدادی پیشنهاد برای گوش دادن بدون آگهی وجود دارد که با Spotify Premium برای یک حساب با ۱۰ دلار در ماه شروع میشود. توجه به این نکته مهم است که فقط در صورتی میتوانید پادکستها را با Spotify دانلود کنید که اشتراک Premium داشته باشید.
هنگامی که پادکستی را پیدا کردید که دوست دارید، میتوانید آن را از برنامه «دنبال کنید». به این ترتیب میتوانید درباره زمانی که نمایش مورد علاقهتان بروز رسانی میشود، اعلان دریافت کنید. اگر میخواهید نمایشهای جدید را براساس پادکستهای مورد علاقهتان جستجو کنید، هر برنامه دارای دستههای مختلفی مانند «سرگرمی» یا «موسیقی» است. مشابه پادکستهای اپل، میتوانید از طریق هر دستگاهی که الکسا پشتیبانی میکند، مانند Amazon Echo، به برنامههای مورد علاقه خود در Spotify گوش دهید. درست مانند گوگل، میتوانید قسمتها را به صف خود اضافه کنید و به ترتیب به تعدادی از قسمتهای مختلف گوش دهید.
برنامه ی Castbox
در کنار سه اپلیکیشن قبلی، Castbox هم یکی از اپلیکیشنهای پادگیر محبوب به حساب میآید. این اپلیکیشن که امکان دسترسی شما را به بیش از سیصد هزار پادکست فراهم میکند. در کنار پادکستها به تعداد بسیار زیادی ایستگاه رادیویی آنلاین هم دسترسی دارد که برای شنوندگان سنتی رادیو که شاید تازه وارد فضای پادکستها شده باشند، گزینه جالبی باشد. از دیگر ویژگیهای این اپلیکیشن میتوان به قابلیت ایجاد پلی لیست اشاره کرد. میتواند پادکستهای مختلفی که قصد شنیدنشان را دارید در یک لیست مرتب کنید و به ترتیب به آنها گوش دهید. در کنار این قابلیت، Castbox ویجت هم دارد که میتوان با قرار دادن آن روی صفحه اصلی راحتتر از این اپلیکیشن استفاده کرد. این نرم افزار پادگیر نسبت به ۳ مورد قبلی گزینه ضعیفتری محسوب میشود. شاید برایتان سوال شود دلیل معرفی این اپلیکیشن پخش پادکست چیست؟ در جواب باید به حضور بیشتر پادکستهای فارسی در این پادگیر و سهولت دسترسی به آنها اشاره کنیم.
پادکستهای فارسی
حالا که با پادکست آشنا شدید و چند مورد از بهترین نرم افزارهای پخش پادکست مورد بررسی قرار گرفتند، بد نیست بهترین پادکست های فارسی را معرفی کنیم. گرچه معرفی بهترین بدون دستهبندی کمی مخاطرهآمیز است اما به طور کلی و بدون در نظر گرفتن دستهبندی موضوعی خاص، این پنج مورد از پرمخاطبترین و معروفترین پادکستهای فارسی هستند. برای شنیدن این پادکستها میتوانید به هریک از پادگیرهای معرفی شده مراجعه کنید.
رادیو راه
این پادکست با موضوع رشد و توسعه فردی از سال ۹۹ کارش را آغاز کرده است. این پادکست به صورت تک نفره اجرا میشود به خاطر حضور سازندهاش در برنامه کتاب باز در بین مخاطبان محبوبیت زیادی دارد. موضوعاتی که شکوری در این پادکست مطرح میکند با محوریت شناخت بهتر خود و جهانی است که در آن زندگی میکنیم.
چنل بی
چنل بی نسبت به بقیه پادکستهای پرطرفدار فارسی قدیمیتر است. این پادکست فارسی رایگان که به روایت داستانهای واقعی میپردازد توسط فردی به نام علی بندری راه افتاده است. امروز این پادکست توسط علی بندری همراه با تیمی حرفهای اجرا و تولید میشود. در این پادکست شما داستانهای واقعی را میشنوید که در رسانههای معتبر انگلیسی زبان منتشر شدهاند. نقطه قوت چنل بی، طرز روایت جذاب آن است.
بی پلاس
شاید شما هم قسمت مربوط به کتابهای معرفی شده در بی پلاس را در کتابفروشیها دیده باشید. این پادکست فارسی رایگان با محوریت خلاصه کتابهای غیر داستانی از اردیبهشت ۹۷ کار خود را شروع کرده است. این پادکست هم که کاری از علی بندری و تیمش است به ما کمک میکند با شنیدن خلاصهای از کتابها در مورد مطالعه و خریدشان تصمیم بگیریم.
کتابگرد
پادکست کتابگرد با محوریت کتاب از آبان ۹۹ فعالیتش را شروع کرد. این پادکست به صورت گفتگو محور تولید میشود، محسن پور رمضانی به عنوان میزبان به سراغ افرادی میرود که به شکلهای مختلف زندگی در هم تنیده با کتاب دارند. اکثراً گفتگوهای جذابی شکل میگیرد که در بین آنها کتابهای جذابی معرفی میشوند.
رادیو مرز
این پادکست فارسی رایگان که به موضوعات اجتماعی و دلایل تفاوت و فاصله میان آدمها میپردازد از تیر ۹۷ فعالیتش را شروع کرده و توانسته مخاطبان زیادی را جذب کند. مرضیه رسولی در این پادکست به سراغ موضوعاتی میرود که میان آدمها تفاوت و مرز ایجاد میکند. این پادکست میتواند کمک خوبی به رشد درک و آگاهی مخاطبانش باشد. این لیست از بین پرطرفدارترین پادکستهای فارسی انتخاب شده است. اگر شما هم پادکست جالبی میشناسید در بخش نظرات برایمان بنویسید.
دیدگاه خود را بنویسید