در هنگام خرید گوشی اولین موردی که باید به آن دقت کرد، پردازنده گوشی می باشد که بصورت اختصاری به آن Soc (System on chip) به معنی سیستم روی تراشه گفته می شود. اگر بخواهیم توضیح مختصری در مورد آن بدهیم؛ پردازنده گوشی وظیفه آنالیز تمام داده های ورودی و خروجی گوشی را بر عهده دارد. بنابراین تمام اجزایی که در ساخت گوشی استفاده شده از قبیل واحد گرافیکی، مودم، هسته های پردازشی، دوربین گوشی و حتی سریع بودن اجرای برنامه گوشی و میزان مصرف باتری ارتباط مستقیم با Soc دارند. در حقیقت تمام برنامه ها و عملکرد گوشی شما را همین پردازنده ها کنترل می کنند. شرکت های مختلف سازنده تلفن همراه، مدل های مختلفی از این پردازنده ها را به بازار معرفی و عرضه می کنند که کیفیت پردازنده شرکت هایی همچون کوالکام، سامسونگ، مدیاتک، اپل و هواوی از بقیه شرکت هایی که فعال هستند، بیشتر می باشد. در واقع می توان گفت بهترین پردازنده موبایل مربوط به این شرکت ها است.

شرکت سامسونگ، پردازنده ای با نام اگزینوس را به بازار جهانی معرفی کرده است. در این میان شرکت آمریکایی کوالکام تراشه اسنپدراگون را عرضه کرده که نسبت به بقیه تراشه ها از شهرت بیشتری برخوردار است. شاید جالب باشد بدانید عملکرد پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 همانند مغز انسان می باشد. چرا که هر کاری که شما با گوشی همراه خود انجام دهید، اول وارد پردازنده می شود؛ بعد پردازش روی آن کار صورت می گیرد و بعد شما می توانید آن را روی صفحه نمایش گوشی همراه تان مشاهده کنید. تمامی این فعالیت ها در کمتر از یک ثانیه اتفاق می افتد که زمان فوق العاه عالی است.

معرفی پردازنده اسنپدراگون

همان طور که قسمت بالا اشاره شد، پردازنده های مختلفی در بازار گوشی همراه موجود است که یکی از معروف ترین آن ها متعلق به شرکت کوالکام به نام اسنپدراگون Snapdragon می باشد. که به نام کوالکام اسنپدراگون معرفی شده است. از گران ترین پردازنده ها در جهان است که در انواع 5 هسته ای، دو هسته ای، 6 هسته ای و 8 هسته ای تولید شده است. آخرین پردازنده کوالکام، پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 1 بود که در ماه دسامبر در سال 2021 عرضه شد. از وقتی که این تراشه وارد بازار شد، گوشی های هوشمند رده بالای زیادی از این پردازنده استفاده کردند. متاسفانه این تراشه ی بسیار قوی به خاطر مشکلات گرمایشی نتوانست کارایی لازم را به کاربران خود ارائه بدهد. 

معرفی پردازنده اسنپدراگون

علت اصلی و مهم این مشکل گرمایشی، به احتمال خیلی زیاد از فرآیند ساخت سامسونگ بوده است؛ زیرا پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 1 بر پایه آن ساخته شده است. این شرکت بعد از این تراشه، پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 را معرفی خواهد کرد. طبق اخباری که وجود دارد، احتمالا زمان رونمایی از این تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 چند ماهی زود تر اتفاق بیفتد. در سال 2013 میلادی، شرکت کوالکام اولین سری اسنپدراگون 800 را وارد بازار کرد و مدل هایی که قبلا به بازار معرفی کرده بود را به عنوان مدل سری 200، 400 و 600 نام گذاری کرد. اسنپدراگون مدل سری 400 برای گوشی های پایین رده و اسنپدراگون سری 600 برای گوشی های همراه میان رده مورد استفاده قرار گرفت و اسنپدراگون 800 مخصوص گوشی های همراه پرچمدار ارائه شد. چون این پردازنده مصرف باتری پایینی دارد و نیز گرمای کمی در زمان کار تولید می کند مورد توجه کاربران قرار گرفت و علاقه مندان فراوانی را جذب خود کرد. 

پردازنده اسنپدارگون 8 نسل 2

در سال 2022 میلادی اکثر شرکت های تولید کننده گوشی همراه پرچمدار اندروید، از تراشه اسنپدراگون 8 نسل 1 استفاده می کنند. که خیلی قوی تر از تراشه اسنپدراگون 888 است. ولی داغ شدن زیاد این تراشه باعث گردید است که کاربران از آن استقبال نکنند. بنابراین طراحان شرکت کوالکام باید در بهینه سازی این تراشه اقداماتی را انجام می دادند تا مشکل را برطرف کنند. به همین علت آن ها پردازنده اسنپدارگون 8 نسل 2 را طراحی و به بازار عرضه کردند. در واقع این تراشه اسنپدارگون 8 نسل 2 هنوز وارد بازار نشده است و قرار است که به احتمال زیاد در ماه اکتبر سال 2022 به طور رسمی وارد بازار شود. البته ک این تاریخ هم دقیق نیست و ممکن است زمان آن تغییر پیدا کند. درست است ک این تراشه هنوز وارد بازار نشده است اما شرکت کوالکام یک سری از ویژگی های پردازنده اسنپدارگون 8 نسل 2 شرح داده است که به آن ها می پردازیم.

طراحی صورت گرفته در تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 به این صورت می باشد که هسته های موجود طبق طرح (1+3+4) می باشند که شامل یک هسته قدرتمند از خانواده Cortex X و سه هسته میانی با قدرت بالا و چهار هسته کم مصرف هستند. پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 وعده مودم 5G جدید را می دهد که احتمال می رود مودم در تراشه اسنپدراگون 8 ادغام شده باشد. سرعت دانلود در این مودم 10 گیگابایت بر ثانیه می باشد. در  پردازنده اسنپدارگون 8 نسل 2 در قسمت پردازش عصبی و همینطور یادگیری ماشین، یک سری تغییرات اتفاق افتاده که باعث شده است این پردازنده بهتر عمل کند.

تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 به مدل SM 8550 نام گذاری شده است که در پایان سال جاری میلادی معرفی خواهد شد. گمان می رود که پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 را بر اساس فناوری ساخت 4 نانومتری تولید کنند. یکی از مهم ترین تفاوت های تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 این است که تراشه توسط کمپانیTSMC  قرار است تولید شود و در اختیار کاربران قرار بگیرد.

عملکرد آن در اجرای برنامه ها

Ice Universe که یکی از مشهور ترین افشا کنندگان در حوزه فناوری است، در ارتباط با پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 می گوید که تراشه توانسته است در تست ها، عملکرد خیلی بی نظیری را در حوزه مصرف باتری از خود نشان بدهد. این خبر بسیار فوق العاده ای است! زیرا همانطور که در بالا اشاره کردیم، پردازنده های شرکت کوالکام، به خاطر داغ شدن و مصرف بی رویه انرژی، خیلی موفق عمل نمی کردند. در حالی که این شرکت از بزرگ ترین طراحان تراشه در دنیا به حساب می آید. کوالکام فکر می کرد که این مشکل داغ شدن تراشه ها از سامسونگ باشد، به همین علت تصمیم گرفت با کمپانی TSMC وارد همکاری بشود. این کاری که کوالکام انجام داد، هیچ تغییری در میزان داغ شدن تراشه ها نداشت و آن ها باز هم بسیار انرژی مصرف کرده و داغ می شدند. 

عملکرد آن در اجرای برنامه ها

اما طبق افشاگری هایی که هست تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 در ارتباط با مصرف انرژی خیلی بهتر شد و دیگر مشکلات نسل های قبل را ندارد. این اتفاق بسیار برای پیشرفت شرکت کوالکام موثر است. زیرا پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 1 از تراشه A15 شرکت اپل با گرافیک 6 هسته ای، بسیار قوی تر و بهتر عمل می کند. ولی چون مصرف بی رویه انرژی دارد، بعد از مدتی بیشتر توان خود را از دست می دهد و حتی می توان گفت که بسیار پایین تر از تراشه های دیگر قرار می گیرد.

 اسنپدراگون 8 نسل 2 در کدام تلفن های همراه استفاده خواهد شد؟

همان طور که تراشه اسنپدراگون 8 نسل 2 خیلی زود به بازار جهانی معرفی شد، انتظار می رود که گوشی های پرچم دار زیادی از این چیپست استفاده کنند، که در زیر به معرفی برخی از گوشی هایی که احتمال استفاده از این تراشه را دارند می پردازیم.

  • شیائومی 13/13 پرو
  • موتورولا موتو اچ 40 پرو
  • وان پلاس 11 پرو
  • iQOO 10  پرو
  • سامسونگ گلکسی s23 پرو

کلام آخر

می توان گفت که تا حدودی شما را با پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 و همینطور با ویژگی های پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 آشنا کردیم. فهمیدیم که این تراشه جدید بسیار در مصرف انرژی که یکی از مهم ترین و اصلی ترین مشکلات نسل های قبل بوده، بهینه شده است. این کار باعث می شود که شرکت کوالکام بیشتر از قبل پیشرفت کند.