ما امروزه در دنیایی زندگی میکنیم که هر لحظه در حال پیشرفت است و هر روزه فناوریهای جدیدی ارائه میشود. اگر بخواهیم از دنیای پیشرفته امروزی جا نمانیم و با آن هم قدم شویم باید مرتبا اصطلاحات تکنولوژیهای جدید را یاد بگیریم. یکی از فناوریهای خارق العادهای که هنگام خرید گوشی یا تلویزیون نام آن را میشنوید، دالبی ویژن میباشد. Dolby Vision که در صفحه نمایش گوشی و تلویزیون وجود دارد، باعث میشود بازیها، فیلمها و محتواها در صفحه نمایش با عمقی بیشتر و کنتراستی بالاتر نمایش داده شوند. همچنین سطح پشتیبانی رنگ در دالبی ویژن به قدری بالاست که شما همه چیز را زندهتر و نزدیک به واقعیت میبینید. فکرش را بکنید تصاویر به قدری با کیفیت هستند که زمان دیدن آنها حس میکنید واقعی و قابل لمس میباشند. در این مقاله قصد داریم شما را با این فناوری شگفت انگیز آشنا کنیم، پس با ما همراه شوید.
دالبی ویژن (Dolby Vision) چیست؟
قبل از تعریف دالبی ویژن لازم است قابلیت HDR را به شما معرفی کنیم. HDR یا High Dynamic Range (به معنای محدوده دینامیکی گسترده) یک تکنولوژی ویدیویی است که باعث میشود تصاویر با مقدار بیشتری از رنگها، روشنایی و کنتراست نشان داده شوند و طبیعیتر به نظر برسند. این فناوری قدرت دیدن جزئیات بیشتر در قسمتهای خیلی تاریک و یا خیلی روشن را به ما میدهد. این نکته را هم در نظر داشته باشید که فقط محتواهایی که با تکنولوژی HDR ساخته شده باشند، با کیفیت و ویژگیهای HDR نمایش داده میشوند و برای محتوای معمولی اینگونه نیست. فناوریهای Dolby Vision و HDR10 از فرمت های اصلی HDR به شمار میآیند اما دالبی ویژن در همه چیز از HDR10 یک قدم جلوتر میباشد. حالا ممکن است بخواهید به طور دقیق بدانید دالبی ویژن (Dolby Vision) چیست؟ در پایین پاسخ این پرسش را شرح میدهیم.
Dolby vision به منظور بهبود کیفیت محتواهای تصویری و ویدئویی ایجاد شدهاست و یک فرمت پویا از HDR میباشد. هر محتوایی که با دالبی ویژن ساخته شده باشد به عمق رنگ 12 بیتی مسلط است که دسترسی به پالت رنگی 68.7 میلیاردی را فراهم میکند. جالب است بدانید که محتوای Dolby Vision میتواند حداکثر روشنایی 10000 نیت را پشتیبانی کند اما در حال حاضر هیچ نمایشگری ساخته نشده است که با آن بتوان از این قابلیت Dolby Vision استفاده نمود. در واقع دستگاههای کنونی حداکثر تا حدود 4000 نیت را میتوانند پشتیبانی کنند اما این تکنولوژی خود را برای دستگاههای پیشرفتهتر آینده هم آماده کردهاست. برای دیدن محتواهای دالبی ویژن باید دستگاههای مناسب آنها را داشته باشیم. برای مثال سازندگانی که نام آنها را در زیر میآوریم، تلویزیونهایی که از این فناوری پشتیبانی میکنند را تولید کردهاند:
- ال جی
- پاناسونیک
- فیلیپس
- توشیبا
- سونی
- TCL
- هایسنس
قابلیتها و مزایای دالبی ویژن
حالا که با Dolby vision آشنا شدید؛ شاید این سوال برای شما پیش آید که این فناوری شگفت انگیز چه قابلیتها و مزایایی دارد؟ چرا ما باید موبایل یا تلویزیون یا تبلتی انتخابی کنیم که مجهز به دالبی ویژن باشد؟ درباره قابلیتهای HDR10 صحبت کردیم و گفتیم Dolby Vision در همه چیز یک قدم جلوتر است. اما اگر دوست دارید مزایای آن را به طور کامل بدانید متن زیر را مطالعه کنید.
- دالبی ویژن میتواند فرادادهها یعنی اطلاعاتی که از تولید محتوای اصلی تا ورود آن به صفحه نمایش گوشی یا تلویزیون شما جریان پیدا میکند و همچنین اطلاعات روشنایی هر فریم از یک فیلم را حمل کند. به همین خاطر تلویزیون یا موبایل مجهز به این تکنولوژی کاملا متوجه میشود که چگونه تصاویر را در کل فیلم نمایش دهد. این اطلاعات برای هر فریم وجود دارد و به آن ابر داده پویا میگویند. یعنی به جای تنظیم پارامترهایی مثل حداکثر روشنایی 600 نیت در تمام طول فیلم و فضای رنگی که شامل چند هزار رنگ است، Dolby Vision میتواند حداکثر روشنایی و رنگهای موجود را بر اساس شرایط صحنه تغییر دهد. در HDR10 از ابر داده ایستا و در Dolby Vision از ابر داده پویا استفاده میشود. بنابراین این فناوری جدید میتواند تصاویر بهتری به شما ارائه دهد و کیفیت تصویر را بهبود ببخشد.
- یکی از مهمترین تفاوتهای اصلی بین Dolby Vision و HDR10 عمق رنگ و روشنایی آنها میباشد. همانطور که گفتیم محتواهای Dolby Vision تا عمق رنگ 12 بیتی را پوشش میدهند در حالی که محتواهای HDR10 به عمق رنگ 10 بیتی تسلط دارند. عمق رنگ 12 بیتی امکان دسترسی به بیش از 68 میلیارد رنگ را در صفحه نمایش دالبی ویژن فراهم میکند در حالی که در HDR10 یک میلیارد رنگ با عمق 10 بیت وجود دارند. این بدان معناست که در Dolby Vision محتواهایی بسیار دقیقتر و نزدیکتر به واقعیت نمایش داده میشود.
- همانطور که گفتیم برای دیدن محتواهای Dolby vision باید دستگاه مجهز به این فناوری را داشته باشیم. این یک مزیت مهم است که تلویزیونهای Dolby Vision میتوانند از محتواهای HDR10 هم پشتیبانی کنند ولی عکس آن لزوما برقرار نیست. اگر میخواهید توانایی دیدن محتواهای HDR10 و Dolby Vision را به طور همزمان در یک تلویزیون داشته باشید، دستگاه مجهز به Dolby vision انتخاب مناسبی میباشد.
- فناوری دالبی ویژن به صورت تکامل یافته Dolby Vision IQ ارائه شدهاست که امکان تغییر در نور محیط را فراهم میکند. به این صورت که از سنسورهای روی تلویزیون به منظور تشخیص دادن سطوح نور محیط استفاده مینماید و کاری میکند که محتوای Dolby Vision به صورت دقیق نمایش داده شود و افتادن نور بر صفحه تلویزیون موجب آزار شما نشود. متاسفانه این ویژگی در صفحه نمایش گوشی وجود ندارد و مختص صفحات تلویزیون میباشد.
- Dolby Vision در نور نیز از نظر کنترل و نمایش درخشندگی تسلط بسیار شگفت انگیزی دارد. به این معنی که به نظر میرسد این فناوری در نقاط بسیار روشن تصاویر جزئیات بیشتر و دقیقتری را نسبت به تکنولوژیهای دیگر ارائه میدهد و در عین حال صحنههای تاریک را هم با کیفیت و جزئیات بیشتری ارائه میکند. برای مثال در نشان دادن شعلههای آتش که بسیار روشن هستند، جزئیات بیشتری را نمایش میدهد.
بررسی دالبی ویژن در صفحه نمایش گوشیهای ایفون، سامسونگ و شیائومی
دالبی ویژن گوشی موبایل به روشی تقریبا مشابه در تلویزیونها کار میکند و از عملکرد صفحه نمایش با رنگهای بیشتر، زندهتر و طبیعیتر پشتیبانی میکند و همانند تلویزیون سیاهیهای شدید و روشناییهای خیلی زیاد را نسبت به فناوریهای دیگر با جزئیات بیشتری نمایش میدهد. گوشی LG G6 اولین تلفن هوشمندی بود که از Dolby Vision حمایت کرد. در دستگاه های تلفن همراه، Dolby Vision یک راه حل مبتنی بر نرم افزار میباشد، با این حال بعید است بتوان آن را در گوشیهای ورژن قدیمی فعال کرد چرا که نیازمند حافظه مموری بالایی هستند. در قسمت زیر میخواهیم نیم نگاه کوتاهی به این فناوری شگرف در گوشیهای اپل، سامسونگ و شیائومی داشته باشیم.
دالبی ویژن در ایفون
اگر بخواهیم نگاهی به Dolby Vision در صفحه نمایش گوشی ایفون بیندازیم میتوانیم بگوییم آیفون سری 12 اولین گوشیهای اپلی بودند که در ضبط و نمایش فیلم از این فناوری حیرت انگیز استفاده کردند. گوشیهای آیفونی با این ویژگی، قابلیت نمایش تصاویر با دقت و جزئیات بیشتری را دارا هستند. این تکنولوژی جدید قطعا در آینده مخصوصا در اپل کارایی بیشتری خواهد داشت و اپل به آینده آن ایمان دارد. اپل برای این که بتواند با Dolby Vision فیلم برداری کند و هم زمان اطلاعات را در این فرمت ذخیره کند؛ تراشهها و پردازندههای به شدت قدرتمندی دارد. گوشیهای اپلی که از Dolby Vision بهره میبرند، عبارتند از:
- iPhone 12
- iPhone 12 mini
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone 12 Pro
- iPhone 13 Pro Max
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13
- iPhone سری 14
جالب است بدانید که گوشیهای iPhone 12 و iPhone 12 mini در فیلم برداری با قابلیت Dolby Vision به صورت رزولوشن 4k و با سرعت 30 فریم بر ثانیه عمل میکنند اما در آیفون سری 12 با سرعتی 2 برابر یعنی 60 فریم بر ثانیه این کار امکان پذیر است. تراشه هر دو سری آیفون یکسان است ولی تفاوت در حافظه رم آنها این امکان را ایجاد میکند.
دالبی ویژن در گوشی های شیائومی
در میان گوشیهای شیائومی Xiaomi 11 Pro اولین موبایلی است که از Dolby Vision در صفحه نمایش گوشی شیائومی استفاده کردهاست. Xiaomi 11 Pro، Xiaomi 11 Ultra، Xiaomi 11 Youth Edition و Xiaomi MIX Fold همگی از Dolby Vision پشتیبانی مینمایند. همانطور که گفتیم رویکرد Dolby Vision گسترش مستقیم کنتراست، کیفیت و حجم رنگ است. با این کار رنگهای غنیتر و زندهتری خواهیم داشت. مثلا در تلویزیونی با محدودیت روشنایی 100 نیت روشنترین رنگ آبی تنها 7 نیت خواهد بود که هرگز نمیتواند روشنایی یک آسمان آبی واقعی را نشان دهد. در استاندارد Dolby Vision، Xiaomi 11 Pro و Xiaomi 11 Ultra تا حداکثر روشنایی 1700 نیت میتوانند رنگهای واقعی را با دقت بیشتری بازیابی کنند و در آینده با افزایش روشنایی صفحه، حداکثر روشنایی Dolby Vision حتی میتواند به 10000 نیت هم برسد. در صفحه نمایش شیائومی از تکنولوژی Dolby vision به عنوان یک مزیت رقابتی مهم استفاده میشود.
دالبی ویژن در گوشی های سامسونگ
سامسونگ از معدود برندهایی است که از Dolby vision استفاده نکردهاست و حامی سرسخت HDR10+ میباشد و اعلام کرده که از Dolby Vision به دلیل افزایش هزینههای ساخت و هزینه مجوز اضافی پشتیبانی نمیکند. بنابراین باید گفت که به سیستم پردازش تلویزیون و سختافزار خود یعنی HDR10 اعتماد کامل دارد. همه ما میدانیم که صفحه نمایش گوشی سامسونگ سری گلکسی اس و نوت همیشه فراتر از انتظار و فوق العاده بودهاند و تقریباً همه منتقدان فناوری و مطبوعات میگویند که نمایشگرهای گلکسی اس 20 بهترین در بازار هستند، اما افزودن ویژگی Dolby Vision بسیار مهم است و میتواند تجربه بصری را حتی بیشتر از این بهبود ببخشد.
سخن آخر
در اینجا به معرفی دالبی ویژن پرداختیم و مزایا و قابلیتهای آن را گفتیم. همانطور که در این مقاله ذکر کردیم برای استفاده از مزایای این فناوری خارق العاده به محتواهای Dolby Vision نیاز داریم اما این محتواها به صورت رایگان و گسترده وجود ندارند؛ با این وجود شاهد ارتقا و توسعه روزافزون این محتواها هستیم. ما یقین داریم این تکنولوژی در آینده وضعیت بهتر و روشنتری خواهد داشت و شاهد پیشرفتهای چشمگیر آن خواهیم بود. علاوه بر استفاده از Dolby Vision در تلویزیونها، بازیها و موبایلها برخی سینماهای جهان نیز از آن استفاده میکنند و تجربه این سینما به گونه است که بعد از آن افراد، دیگر دوست ندارند در سینماهای فاقد این تکنولوژی فیلم ببینند.
منبع: pocket-lint
دیدگاه خود را بنویسید