یکی از کارهای معمولی و البته خارقالعادهای که میتوانیم در دستگاه اندرویدی خود انجام دهیم، عکاسی یا موبایلگرافی است. عکاسی و دیدن عکسها در صفحه نمایش گوشی یکی از فعالیتهای مورد علاقه بسیاری از کاربران بوده و میتوان گفت یکی از مهمترین پارامترها برای انتخاب و خرید گوشی همراه است. در این بین فاکتور قابلیت HDR دوربین (مخففی برای high dynamic range) در گوشیهای همراه یکی از موارد مهم و تعیینکننده برای انتخاب کاربر - عکاسان حرفهای است. با این وجود بسیاری از کاربران از کارکرد این حالت غافلند و از آن در عکاسیهای خود استفاده نمیکنند.
با استفاده از قابلیت HDR دوربین، شما میتوانید عکسهای واقعاً عالی تولید کنید. مطمئناً در دنیای وب بارها و بارها تصاویر خیرهکننده HDR را دیدهاید که با استفاده از دوربینهای DSLR گرفته و از طریق ابزارهای ویرایش عکس HDR ادغام شده است. اما سوال اصلی این است: آیا ویژگی HDR در دستگاههای اندرویدی میتواند کیفیتی مشابه یا قابل مقایسه با دوربینهای حرفهای ارائه دهد؟ قابلیت HDR دوربین چیست و چگونه کار میکند؟ چگونه میتوان به طور موثر از فناوری HDR10 استفاده کرد؟ در این مطلب همهچی آنلاین سعی دارد تا نحوه استفاده از HDR در دستگاه اندرویدی را به شما آموزش دهد و شما را با این قابلیت بیش از پیش آشنا کند. بنابراین با ما همراه باشید.
قابلیت HDR دوربین دقیقاً چیست و به چه کاری می آید؟
در حالی که وضوح، حساسیت و نرخ فریم معیارهای قطعی برای انتخاب یک دوربین صنعتی مناسب در گذشته بودند، امروز محدوده دینامیکیِ (پویا و زنده) بالا برای عکاسی و فیلمبرداری از محیطهایی که شرایط نوری متفاوت دارند، بسیار قابلتأمل است. از همین روی قابلیت HDR دوربین در گوشیهای هوشمند فاکتور بسیار مهمی برای انتخاب شده است. محدوده دینامیکی تفاوت بین تیرهترین و روشنترین تنها در یک تصویر (که عموماً از سیاه خالص تا سفید خالص را در بر میگیرد) است. هنگامی که محدوده طیفی در یک صحنه از محدوده دینامیکی دوربین فراتر رود، شیء ثبت شده تمایل دارد در تصویر خروجی سفید و بسیار روشن شود. همچنین نواحی تاریک در صحنه نیز تیرهتر به نظر میرسند. گرفتن تصویر با جزئیات در دو انتهای این طیف، بسیار دشوار است. اما با فناوریهای مدرن مانند HDR و پسپردازشهای پیشرفته، میتوان بازتولید دقیق یک صحنه را انجام داد. حالت HDR یا همان محدوده دینامیکی بالا بدون از دست دادن جزئیات در مناطق روشن و تاریک یک صحنه، تصاویر و ویدیوهای طبیعی را ثبت میکند.
به بیانی دیگر قابلیت HDR دوربین که مخففی برای High Dynamic Range است، معمولاً به روش ثبت تصاویری اشاره دارد که «دامنه دینامیکی بیشتر بین روشنترین و تاریکترین مناطق تصویر نسبت به روشهای استاندارد تصویربرداری دیجیتال یا روشهای عکاسی فعلی» دارد. تصاویر HDR اغلب به صورت رنگهای اشباع شده و غنی و کنتراست بالا توصیف میشوند. با نگاه کردن به یک تصویر HDR ممکن است فکر کنید که ساختن و ثبت آن تصویر بسیار پیچیده و زمانبر است. اما حقیقت این است که ایجاد تصاویر HDR بسیار ساده است. این فرآیند شامل گرفتن چندین عکس از یک سوژه اما در نوردهیهای مختلف (در سه طیف نوردهی کم، نوردهی معمولی و نوردهی بیش از حد) است. سپس چندین عکس در یک عکس ترکیب میشوند و تصویری با جزئیات بسیار زیاد به دست میآید.
برخی از عکاسان از نرمافزار HDR برای ادغام و ویرایش تصاویر استفاده میکنند که اغلب منجر به تصاویر سورئال یا فراواقعیت میشود. قابلیت HDR دوربین در اندروید نیز از همین اصول پیروی میکند. اما در مقایسه با روشی که معمولاً در دوربین های DSLR به دست میآید، سادهتر است. قابلیت HDR دوربین در گوشیهای اندرویدی معمولاً عدم تعادل نوردهی را اصلاح میکند و جزئیات را در پسزمینه و پیشزمینه سوژه بهبود میبخشد. اما نکته جالب توجه اینکه قابلیت HDR را تنها در دوربینهای گوشی یا دوربینهای حرفهای DSLR نباید جستجو کرد. برخی از محبوبترین برنامههایی که به قابلیت HDR نیاز دارند، عبارتند از واگن برقی هوشمند و سیستمهای پرداخت هوشمند، امنیت و نظارت هوشمند، روباتیک، نظارت از راه دور بیمار و پخش خودکار ورزش.
صفحه نمایش HDR
شاید در هنگام تحقیق یا خرید تلویزیون یا مانیتور به عبارت تلویزیون 4K با صفحه نمایش HDR برخورده باشید. اما باید به شما یادآوری کنیم که قابلیت HDR دوربین با تکنولوژی صفحه نمایش HDR کمی متفاوت دارد. وفاداری به رنگها و واقعیت برای حرفهایهای صنعت ویدئو بسیار مهم و حائزاهمیت است. یک مانیتور HDR رنگهای واقعیتری تولید میکند. به طور مثال کنتراست در فیلمهای ترسناک آنچنان است که شما را در موقعیتی واقعی و همراه با تمام عناصر بصری جزئی که شمای کلی ترس را پیریزی میکند، قرار میدهد. برای چنین تجربه ارزشمندی شما به یک مانیتور و یا صفحه نمایش HDR نیز دارید. این مانیتورها معمولاً طیف رنگی گستردهای نیز دارند. تلویزیونهای HDR به گونهای طراحی شدهاند که خروجی آنها تصاویری واقعی با دستکاریهای رنگی طبیعی باشد. این تلویزیونها با افزایش تلرانس بین نقاط تاریک و روشن و اضافه کردن دامنه رنگی بیشتر به تصویر، خروجی را بسیار طبیعیتر از سایر محصولات نشان میدهند. تجربه بیننده صفحه نمایش HDR تلویزیون به گونهای است که گویی بیننده حی و حاضر درون تصویر ایستاده و واقعیت رنگی درون تصویر را نظاره میکند. جزئیات در این تصویر بسیار بیشتر از تصاویر تلویزیونهای معمولی است و رنگها آنقدر زنده، درخشان و با کنتراست بالاتر است که بیننده را غرق در تصویر میکند. شاید بتوان گفت در صفحه نمایشهای HDR سفیدها سفیدتر هستند و مشکیها مشکیتر! متأسفانه نمیتوان آنچنان که باید جلوه HDR را با یک تصویر نشان داد، زیرا شما فقط میتوانید محتوای HDR را در صفحه نمایش HDR مشاهده کنید. در واقع HDR چیزی است که واقعاً باید با چشمان خود ببینید!
صفحه نمایش HDR در گوشی های هوشمند
خبر خوب اینکه تکنولوژي HDR پس از ورود به دنیای تلویزیونها و مانیتورهای مدرن به دنیای گوشیهای هوشمند نیز رخنه کرد. امروزه برخی از گوشیهای بالارده و جدید نیز به فنآوری صفحه نمایش HDR مجهز هستند. گوشی سامسونگ گلکسی نوت ۷ اولین گوشیای بود که با این فنآوری به بازار عرضه شد. پس از این گوشی بود که بسیاری از محصولات دیگر نیز این عملکرد را در قبال نمایشگرهایشان در پیش گرفتند. آیفون 10 نیز نمایندهای از گوشیهای جدید با تکنولوژی صفحه نمایش HDR بود. همگی این نمایشگرها امکان نمایش جزئیات تصویری را در روشنترین و تاریکترین بخشهای تصویر خروجی میسر میکردند. هنگامی که شما با یک صفحه نمایش HDR یک محتوای HDR را تماشا میکنید، تصاویر نسبت به تجربه کاربری با نمایشگرهای قدیمی SDR بسیار ارتقایافتهتر است. تصاویر در این گوشیها درخشان، روشنتر و واقعیتر است.
فناوری HDR10
فناوری HDR10 یک استاندارد ویدئویی با دامنهای پویا و گستردهترین فرمت HDR است. این استاندارد مرتبط با صنعت تلویزیونی در 27 اوت 2015 معرفی شد. معمولاً تمامی تلویزیونهای مجهز به قابلیت HDR در حقیقت از فناوری HDR10 پشتیبانی میکنند. اما به دلیل سختی عبارت HDR10 روی جعبه آنها تنها به نوشتن HDR تنها اکتفا شده است. در گوشیهای هوشمند نیز غالباً نمایشگرها به فناوری HDR10 مجهز هستند. این فناوری طیف وسیعی از رنگها را در برمیگیرد و تجربهای فوقالعاده برای کاربر به ارمغان خواهد آورد.
فناوری HDR+
فناوری HDR10 پلاس در واقع نسخهای پیشرفته از فناوری HDR10 ساده است. این نسخه که در نمایشگر گوشیهای پرچمدار نیز شاهد آن هستیم، کیفیت رنگی و کنتراست بصری را از نسخه قبلی بهبود بخشیده و تجربه کاربری را ارتقا داده است. هرچند در نگاه نخست عملکرد هر دوی این فناوریها مشابه یکدیگر است اما تفاوتهایی نیز با هم دارند. فناوری HDR10 به صورت ایستا در همان مرحله اول اطلاعات بصری را برای هوش نمایشگر ارسال میکند. متقابلاً نیز نمایشگر از همان اطلاعات اولیه بهره میگیرد. اما در فناوری HDR+ اوضاع کمی متفاوت است. نحوه ارسال اطلاعات در این فناوری کاملاً پویا است و تنها به یک بار، آن هم در ابتدای پخش محتوای بصری ختم نمیشود. این فناوری به شکلی متداوم در طول پخش محتوای بصری اطلاعات را برای هوش نمایشگر میفرستد تا هر بار کیفیت نمایشگر و سطح رنگها و کنتراست در بهترین وضعیت خود قرار بگیرند. در واقع شما در فناوری HDR10 پلاس، بهترین شکل محتوای بصری را مشاهده خواهید کرد.
آیا گوشی شما مجهز به قابلیت HDR دوربین است؟
واقعیت این است که همه دستگاههای اندرویدی از حالت HDR پشتیبانی نمیکنند. بهترین راه برای بررسی قابلیت HDR دوربین، جستجوی گزینه HDR در برنامه دوربین دستگاهتان است. گزینه HDR در برخی از دستگاههای رده بالا و پرچمدار سامسونگ را میتوان در منوی حالت عکسبرداری (Shooting Mode) پیدا کرد. برخی از برنامههای دوربین سفارشی (به عنوان مثال، در HTC One X و Desire X) گزینه HDR را در قسمت Camera Scenes قرار میدهند. اما اگر نمیتوانید HDR را در Shooting Mode یا Camera Scenes پیدا کنید، آن را در منوی تنظیمات دوربین جستجو کنید. برای مثال، برخی از دستگاههای سونی (مانند Xperia T و Xperia V)، HDR را در منوی تنظیمات دوربین قرار میدهند. در سایر دستگاههای اندروید، HDR ممکن است تحت برچسبهای خاصی مانند Backlight HDR یا Backlight Correction HDR یافت شود. اما در دوربینهای سری گلکسی، قابلیت HDR دوربین، چنین برچسبی ندارد. در عوض سامسونگ آن را Rich Tone مینامد و میتوان آن را در منوی Smart Modes پیدا کرد.
استفاده از HDR در دستگاه اندرویدی شما
استفاده از قابلیت HDR دوربین در دستگاه اندرویدی شما آسان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که قابلیت HDR دوربین را فعال کنید و مانند همیشه عکس بگیرید: برنامه دوربین را راهاندازی کنید، روی سوژه تمرکز کنید و روی سوژه کلیک کنید و شاتر دوربین را فشار دهید. همچنین ممکن است بخواهید در صورتی که سه پایهای داشته باشید، از آن استفاده کنید یا حداقل دوربین را با دستان ثابت نگه دارید. قابلیت HDR دوربین هنگام گرفتن عکس، حرکات اضافی را آنچنان برنمیتابد. همچنین سرعت شاتر دوربین بسته به میزان نور ممکن است متفاوت باشد. اگر از دستگاه اندرویدی سامسونگ استفاده میکنید، متوجه خواهید شد که دوربین گوشی شما دو عکس تولید میکند: «یکی تصویر HDR و دیگری تصویری است که نوردهی معمولی دارد.» برای تشخیص دو تصویر، نام فایل را بررسی کنید. تصاویر HDR دارای "HDR" در نام فایل خود هستند.
زمان استفاده از HDR
HDR یک ویژگی مفید در دوربین اندروید شما است. اما زمان مناسب برای استفاده از HDR چه زمانی است؟ در اینجا مواردی وجود دارد که HDR ممکن است برای شما سودمند باشد:
عکس های منظره
فعال کردن HDR برای گرفتن عکسهای منظره معمولاً مفید است، بهویژه زمانی که آسمان خیلی روشن است و سوژه دارای پیشزمینه تاریک است. در چنین شرایطی قابلیت HDR دوربین باید به ثبت جزئیات غنی از پسزمینه و پیشزمینه کمک کند.
عکسهای پرتره زیر نور خورشید یا عکسهایی با پسزمینه روشن
گرفتن عکسهای پرتره با پسزمینه روشن، سوژه را کم نور میکند. برای رفع این مشکل قابلیت HDR دوربین را فعال کنید تا پس زمینه و پیش زمینه به طور یکنواخت در معرض دید قرار گیرند.
ثبت صحنههای کم نور
هنگامی که می خواهید صحنه های کم نور مانند عکسی از شعله شمع یا چراغ های خیابان را بگیرید، میتوانید از قابلیت HDR دوربین استفاده کنید.
اصلاح صحنههای کم نور
قابلیت HDR دوربین میتواند به روشن شدن تصاویر گرفته شده در شرایط کم نور کمک کند.
معایب استفاده از قابلیت HDR دوربین در چه زمانی مشخص می شود؟
قابلیت HDR دوربین ممکن است در موقعیتهای مختلف مفید باشد، اما مواقعی نیز وجود دارد که شاید بهتر باشد از HDR استفاده نکنید. در اینجا به برخی از این موارد که باعث ایرادات در عکاسیمان میشود، اشاره میکنیم:
عکاسی از سوژههای متحرک
قابلیت HDR دوربین سه یا چند عکس را پشت سر هم میگیرد و آنها را در یک تصویر ترکیبی ترکیب میکند. بنابراین مطمئن شوید که سوژه حرکت نمیکند یا ناچاراً حرکت را در حین گرفتن عکس به حداقل برسانید.
گرفتن رنگهای واقعی
از آنجایی که قابلیت HDR دوربین تلاش میکند تا جزئیات تصویر را بهبود بخشد، ممکن است رنگ اصلی عکس را در این فرآیند تغییر دهد. بنابراین اگر میخواهید رنگ کاملاً واقعی آسمان آبی یا یک گل رز قرمز زیبایی را ثبت کنید، گزینه HDR را خاموش کنید. شما میتوانید برای تغییرات جزئی و مهندسی شده توسط خودتان در رنگهای تصویر، از نرمافزارهایی همچون فتوشاپ (وبسایت Adobe) استفاده کنید.
زمانی که فلش مورد نیاز است
به این نکته دقت کنید که برخی از دستگاههای اندرویدی وقتی قابلیت HDR دوربین فعال است، فلاش را غیرفعال میکنند. با این حال، برخی از دستگاه های اندرویدی امکان استفاده همزمان از فلش و HDR را دارند.
دیدگاه خود را بنویسید