مجموعه پردازنده های اسنپدراگون تقریباً در تمام ردههای قیمتی یک عضو قوی و غنی دارد و خیلی از سازندگان گوشیهای اندرویدی را به سمت خود کشانده است. اما سامسونگیها ترجیح دادند مثل اپل خودکفا باشند و هر نوع وابستگی به دیگر سازندگان را به حدأقل برسانند. به این ترتیب اغلب گوشیهای سامسونگ با پردازندههای اختصاصی اگزینوس همراه شدهاند و کرهایها را در این زمینه هم مدعی کردهاند. با این وجود سامسونگ در بازار امریکا مجبور به عقبنشینی و استفاده از همان پردازندههای پر رونق Snapdragon است. اسنپدراگون تولید شرکتی امریکایی به نام کوالکام و شرط حضور سامسونگ در بازار ایالات متحده است. اما در عمل کدام یک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون پیروزند؟ این سوال سالها قدمت دارد و هنوز پاسخ قطعی و کاملی برای آن نیست. اما اگر برای خرید گوشی بر سر دو راهی اگزینوس یا اسنپدراگون قرار گرفتهاید، بررسی و مقایسه بعضی ویژگیها میتواند پردازنده مناسبتر برای شما را مشخص کند.
مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون؛ SoC چیست و در این پردازندهها چه تفاوتی دارد؟
وقتی از یک چیپست پردازشی ساخت اگزینوس یا اسنپدراگون صحبت میکنیم، در واقع به همان SoC میپردازیم. به طور دقیقتر SoC مجموعهای از پردازنده مرکزی، پردازنده گرافیکی، موتور پردازش عصبی، موتور پردازش سیگنال تصویر، سیستم موقعیتیابی، شبکههای ارتباطی، مودم بیسیم و ... است. به همین واسطه بهتر است برای مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون، مجموعهای از عملکرد بخشهای مختلف را در نظر بگیریم. اما از آن جایی که این مقایسه در هر بخش نتایج متفاوتی دارد، این امکان را به کاربران میدهد که بر اساس نیازهایشان انتخاب راحتتری داشته باشند؛ برای مثال ممکن است یک SoC در چند وظیفگیها یا عملکرد هوش مصنوعی بهتر باشد، اما در اجرای بازی کمی ضعیفتر ظاهر شود و طبیعتاً گزینه انتخابی مناسبی برای گیمرها نباشد.
پردازندههای اگزینوس و اسنپدراگون هر دو مبتنی بر معماری کم مصرف ARM طراحی شدهاند و از این نظر تفاوتی با هم ندارند. اما هر یک از این دو مجموعه، گزینههای متفاوتی را در خود جا میدهند؛ مهمترین تفاوتها را میتوان به هستههای پردازشی در پردازنده مرکزی (CPU) و پردازنده گرافیکی (GPU) ربط داد. در واقع دو پردازنده مرکزی و گرافیکی، عملکرد اصلی چیپستهای پردازشی را رقم میزنند و شاید اولین بهانه برای برتری دادن به اگزینوس یا اسنپدراگون باشند. برای نتیجهگیری راحتتر از این بررسی بهتر است مقایسه را در بین گزینههای محدودتری پیگیری کنیم. در ادامه مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون، چند نمونه از آخرین پردازندههای نسبتاً هم سطح اسنپدراگون و اگزینوس با ردههای مختلف قیمتی را بررسی خواهیم کرد.
مقایسه Exynos 9611 با Snapdragon 730؛ میانردههای اگزینوس یا اسنپدراگون؟
همانطور که گفته شد، هر دو شرکت کوالکام و سامسونگ در اکثر کلاسهای قیمتی پردازنده تولید میکنند. در این بین پردازندههای اگزینوس 9611 و اسنپدراگون 730 از رقبای میانردهای هستند که در سال گذشته جلب توجه کردهاند. برای مثال گوشی سامسونگ گلکسی A51 در نسخه جهانی از پردازنده 10 نانومتری Exynos 9611 بهره گرفته است. اما گلکسی A71 به عنوان یک میانرده کمی قویتر، در نسخه جهانی هم به چیپست هشت نانومتری اسنپدراگون مجهز شده و از Snapdragon 730 میزبانی میکند. اما کدامیک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون در این گوشیها قویتر ظاهر شدهاند؟ برای مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون در این دو مورد خاص، بیش از هر چیز به بررسی پردازندههای مرکزی (CPU) و پردازندههای گرافیکی (GPU) میپردازیم.
پیکره سختافزاری Exynos 9611 و Snapdragon 730
سامسونگ در ساختار Exynos 9611 از 8 هسته پردازشی با حدأکثر سرعت 2.3 گیگاهرتز بهره میگیرد. به این ترتیب پردازنده میانرده سامسونگ با 4 هسته پردازشی Cortex A73 و 4 هسته Cortex A53 معرفی شده که مورد دوم با حدأکثر سرعت 1.7 گیگاهرتز عمل میکند. در سمت مقابل اسنپدراگون 730 با دو هسته پردازشی Cortex A76 با حدأکثر سرعت 2.2 گیگاهرتز و 6 هسته پردازشی Cortex-A55 با حدأکثر سرعت 1.8 گیگاهرتز معرفی شده است. اگزینوس 9611 با بهرهگیری از Mali G72 یکی از میانه حالترین پردازندههای گرافیکی را در خود جا داده است. اما Adreno 618 وظیفه پردازش دادههای گرافیکی در اسنپدراگون 730 را دارد. به طور کلی پردازندههای گرافیکی Adreno همیشه چند قدم از پردازندههای Mali جلوترند و کمتر پیش میآید که هم ردههای مالی و آدرنو عملکرد یکسانی داشته باشند. اما در باقی بخشها کدام یک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون قویترند؟
نتایج بررسی عملکرد اگزینوس 9611 و اسنپدراگون 730
بررسی کامل تستهای انجام گرفته بر روی اسنپدراگون 730 و اگزینوس 9611، کفه ترازو را با اختلافی نه چندان جزئی به نفع پردازنده کوالکام پایین میآورد. مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون در وبسایت Nanoreview تقریباً در تمام بخشها با امتیاز بالاتر نماینده کوالکام همراه است. پردازنده اسنپدراگون 730 خصوصاً در زمینه گیمینگ، عملکرد کاملاً بهتری به نمایش خواهد گذاشت. این SoC در بخش کنترل انرژی و طول عمر باتری هم یک سر و گردن بالاتر از اگزینوس 9611 ایستاده است. ظاهراً اسنپدراگون 730 حدود در چندوظیفگیها حدود 45% موفقتر از پردازنده اختصاصی سامسونگ عمل میکند. به این ترتیب اگر اهل بازی هستید یا به طور کلی از برنامههای نسبتاً سنگین استفاده میکنید، دو راهی اگزینوس یا اسنپدراگون را به سمت پردازنده کوالکام پیش بگیرید.
دقت داشته باشید که برتریها و نتایجی به آنها اشاره شد، صرفاً مربوط به Snapdragon 730 و Exynos 9611 است. با این وجود ظاهراً اسنپدراگونهای میانرده برای فعالیتهای نیمهسنگین با اختلاف کمی قویتر از اگزینوسها ظاهر میشوند. اما تفاوتها گاهی آنقدر کم است که انتخاب مناسب و راحت تنها با در نظر داشتن سایر بخشهای سختافزاری مثل رم، حافظه داخلی، سطح هوش مصنوعی یا اتصالات ویژه شبکههای ارتباطی امکانپذیر میشود. به طور کلی اگر قصد دارید تفاوتهای هر یک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون را ریزبینانه بررسی کنید، وبسایت nanoreview که قبلتر هم به آن اشاره شد، به راحتی این کار را برای شما انجام میدهد.
مقایسه اگزینوس 2100 با اسنپدراگون 888؛ پردازندههایی در اختیار پرچمداران قدرتمند
چیپستهای پردازشی اسنپدراگون 888 و اگزینوس 2100 هر دو از قویترین گزینههای حال حاضر بازارند و در مقایسه با نسلهای قبلی با پیشرفتهایی همهجانبه همراه بودهاند. کوالکام و سامسونگ پردازندههای پرچمدار اخیرشان را با فرایند 5 نانومتری تولید کردهاند و از این نظر تفاوتی بین Snapdragon 888 و Exynos 2100 نیست. اسنپدراگون 888 در گوشیهای پرقدرتی مثل خانواده شیائومی Mi 11 و گلکسی Z Flip 3 سامسونگ میدرخشد. اگزینوس 2100 هم در آخرین پرچمدارهای سری S سامسونگ یا خانواده Galaxy S21 ایفای نقش میکند. اما در بخش پرچمدارها کدام یک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون پیروز است؟
پیکربندی سختافزاری Exynos 2100 و Snapdragon 888
اسنپدراگون 888 از یک هسته پردازشی بسیار قدرتمند با عنوان Cortex-X1درCPU استفاده کرده که با حدأکثر سرعت 2.8 گیگاهرتزی همراه است. سرعتی برابر با 2.8 گیگاهرتز دارد. پردازنده مرکزی در ادامه با سه هسته پردازشی Cortex-A78 با سرعت 2.4 گیگاهرتز و چهار هسته پردازشی Cortex-A55 با سرعت 1.8 گیگاهرتز معرفی میشود. هستههای کممصرف در Snapdragon 888 نوید بهبودبخشی مصرف انرژی تا حدود 25% را میدهند. در سمت دیگر Adreno 660 که از قدرتمندترینهای بازار امروز است، وظیفه پردازش دادههای گرافیکی در SoC اسنپدراگون 888 را دارد. ظاهراً این موتور پردازش گرافیکی در مقایسه با نسل قبلیاش حدود 36% سریعتر عمل میکند.
سامسونگ در طراحی پردازنده پرچمدار جدیدش عملکرد بسیار ویژهای داشته و تقریباً همگام با کوالکام پیش رفته است. جالب اینکه هستههای پردازشی در پردازنده مرکزی اگزینوس 2100 عیناً شبیه به اسنپدراگون 888 است. به این ترتیب در پرچمدار اگزینوس هم با یک هسته Cortex-X1، سه هسته Cortex-A78 و چهار هسته Cortex A55 روبهرو هستیم. اما طبق معمول پردازنده گرافیکی از مهمترین تفاوتهاست و میتواند دلیلی برای برتری دادن به هر یک از پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون باشد. سامسونگ در Exynos 2100 از یک پردازنده بسیار قدرتمند گرافیکی با عنوان Mali-G78 MP14 استفاده کرده که طبیعتاً از بهترینهای بازار است. لازم است اشاره کنیم که هر دو پردازنده مورد بررسی در زمینه هوش مصنوعی یا AI پیشرفتهای درخشانی در مقایسه با نسل قبل داشتهاند؛ با این حال شاید بتوان نماینده سامسونگ را در این بخش کمی قویتر دانست.
مقایسه عملکرد Snapdragon 888 و Exynos 2100؛ پرچمدارهای اگزینوس یا اسنپدراگون؟
بررسی نتایج به دست آمده از مقایسه عملکرد اگزینوس 2100 و اسنپدراگون 888 نشان از رقابتی بسیار تنگاتنگ دارد. با این وجود باز هم اسنپدراگون با اختلاف نه چندان چشمگیری پیروز است. عملکرد پردازنده مرکزی چه در پردازشهای تک هستهای و چه در پردازشهای چندهستهای، کفه ترازو را کمی به نفع نماینده اسنپدراگون پایین میآورد. اسنپدراگون 888 در چند وظیفگیها تنها حدود 2% از رقیب سامسونگیاش قویتر است و تفاوت قابل توجهی را به نمایش نمیگذارد. این تفاوت جزئی در بهبودبخشیهای مصرف انرژی و عملکرد رم هم تا حدی قابل مشاهده است. اما بیشترین تفاوت در عملکرد پردازنده گرافیکی به چشم میخورد که باز هم نتیجهای به نفع نماینده کوالکام دارد.
اگزینوس 2100 در پردازش دادههای گرافیکی بسیار درخشان عمل میکند؛ اما اینجا صحبت از خیلی خوب و عالی است. پس برتری اسنپدراگون 888 ابداً به معنی ضعف اگزینوس نیست. با این وجود پردازشهای گرافیکی، پررنگترین برتری عضو اسنپدراگون است و ممکن است گیمرهای سختگیر را خوشحالتر کند. به این ترتیب اگر گیمر هستید و برای انتخاب از بین قویترین پردازندههای اگزینوس یا اسنپدراگون تردید دارید، احتمالاً چیپست Snapdragon 888 گزینه مناسبتری برای شماست. تأکید میکنیم که اگزینوس 2100 هم در اجرای بازی یا برنامههای سنگین، کاملاً روان و دقیق عمل میکند. بررسی کلی عملکرد پردازشی، اسنپدراگون 888 را تنها حدود 8% قویتر از اگزینوس 2100 نشان میدهد. البته که مقایسه پردازندههای پرچمدار اگزینوس با اسنپدراگون هم همیشه نتیجه یکسانی ندارد و نیازمند بررسی جداگانه است. اما با بررسی آخرین نمونههای ردهبالای سامسونگ و کوالکام، تلاش کردیم یک ایده کلی در ذهن شما ایجاد کنیم تا انتخاب راحتتری داشته باشید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
رضا
691 روز پیشسلام یه سوال داشتم اگزینوس ۱۲۸۰ جی بهتر است یا اسنپدارگون۷۲۰ جی کدام بهتره.؟
محمد مرتضی وکیل زاده
691 روز پیشسلام رضا عزیز
اگزینوس 1280 پردازنده بهتر و قوی تریه
موفق باشید