امروزه به سبب پیشرفت تکنولوژی، شاهد افزایش کاربرد صفحه نمایش در روند زندگی هستیم. بهطوریکه در حال حاضر سادهترین ابزارهای مورد نیاز انسان نیز دارای صفحه نمایش میباشند. بیشتراستفاده صفحه نمایش، در مانیتورها، صفحه نمایش گوشی و تلویزیون بوده؛ به همین جهت سازندگان این تکنولوژیها همواره با چالش کیفیت و هزینه روبهرو بودهاند. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده که صفحه نمایش ال سی دی (LCD) چیست؟
صفحه نمایش ال سی دی که با نماد اختصاری (LCD) میشناسیم از کلمات Liquid Crystal Display تشکیل شده و به معنی "نمایشگر کریستال مایع" میباشد. این صفحه نمایش به دلیل کم مصرف بودن و در عین حال کیفیت تصویر خوب حتی زیر نور مستقیم خورشید به نوعی رایجترین صفحه نمایش بوده و مورد توجه سازندگان قرار گرفتهاست. در ادامه جزئیتر به معرفی صفحه نمایش ال سی دی میپردازیم.
صفحه نمایش ال سی دی (LCD) چیست؟
اگر به صفحه نمایش ال سی دی با دقت بیشتری نگاه کنیم، مجموعه نقاطی داخل این صفحه میبینیم که هر کدام با رنگی مخصوص روشن شده که در نهایت تصویر درستی را نمایش میدهد. این نقاط ریز که کوچکترین عنصر نمایش تصویر است، پیکسل نام دارد. پیکسل را به اختصار با (px) میشناسیم. هر پیکسل از لایهای از مولکولها تشکیل میشود که بین دو الکترود شفاف و دو فیلتر قطبی قرار دارد.
صفحه نمایش ال سی دی در 3 دسته بندی کلی بازتابنده (transmissive)، انتقال دهنده (reflective) و انعکاسی (transflective) قرار میگیرد. نمایشگرهای بازتابنده در نور محیطی روشن بهترین عملکرد را دارند. در حالی که نمایشگرهای انتقال دهنده، کیفیت تصویر بهتری را در نور محیطی کم یا متوسط ارائه میدهند. نمایشگرهای انعکاسی هم مزیت هر دو دسته را دارند.
انواع نمایشگر LCD گوشی
طی 20 سال گذشته، تلفنهای همراه از دستگاههای سادهای که برای تماس ساخته شدهاند، به تلفنهای هوشمند تبدیل شدند که هماکنون ما به عنوان کامپیوترهای کوچک میشناسیم. با هوشمند شدن گوشیها، صفحه نمایش آنها نیز هوشمندتر شدند. میتوان گفت صفحه نمایش، هنگامی که با صفحه لمسی ترکیب میشود، بهترین رابط کاربری برای کاربران میشود. در حال حاضر، صفحه نمایش گوشی پنج نوع اصلی دارد که متناسب با قیمت و ویژگیهایی که دارند، برندهای اصلی تولید موبایل از آنها استفاده میکنند. همین تنوع موجب شده که هنگام تصمیم گیری در خرید موبایل دچار سردرگمی شویم. انواع نمایشگر LCD گوشی عبارتند از:
- صفحه نمایش TFT LCD
- صفحه نمایش IPS-LCD
- صفحه نمایش OLED
- صفحه نمایش AMOLED
- صفحه نمایش Super AMOLED
صفحه نمایش TFT LCD
کلمه TFT از کلمات(Thin Film Transistor) گرفته شدهاست که به معنای ترانزیستور لایه نازک میباشد. این نوع LCD دلیل ساختار طراحی به ال سی دی ماتریسی نیز گفته میشود. این LCDها میتوانند برخی از پیکسلها را در حین استفاده نسبت به پیکسلهای دیگر ثابت نگه دارند، بنابراین صفحه نمایش LCD از حداقل مقدار انرژی برای عملکرد خود استفاده میکند. ال سی دیهای TFT دارای خازن و ترانزیستور هستند.
این دو عنصر الکترونیکی در اثبات عملکرد خوب مانیتور صفحه نمایش TFT با استفاده از مقدار بسیار کمی انرژی، نقش کلیدی دارند. از این صفحه نمایش غالباً در گوشیهای اقتصادی استفاده میشود. در بین گوشیهای سامسونگ میتوان به سری M از جمله به M23، M32، M33 و در سری A به گوشیهای A22 و A32 اشاره کرد که در این گوشیها از صفحه نمایش TFT استفاده شدهاست.
صفحه نمایش IPS-LCD
فناوری In Plane Switching) IPS) را میتوانیم نسخه پیشرفته نمایشگر LCD سنتی TFT بنامیم. علت این تناظر این است که ساختار اولیه یکسانی دارد، اما دارای ویژگیهای پیشرفتهتر و قابلیت استفاده گستردهتر است. مانیتورهای IPS-LCD دارای ویژگیهایی ازجمله زاویه دید وسیعتر، سازگارتر، عدم تغییر رنگ در تمام جهات مشاهده، کنتراست بالاتر و زمان پاسخگویی سریعتر میباشد.
واضح است که داشتن این برتریها به نسبت نمایشگر TFT، صفحه نمایش ال سی دی IPS را گرانتر میکند. چرا که هزینه ساخت بالاتری دارد. از این صفحه نمایش غالباً در گوشیهای میانرده استفاده میشود. در صفحه نمایش گوشی سامسونگ M20، صفحه نمایش ایفون iPhone 7s Plus و صفحه نمایش گوشی شیائومی Poco X3 Pro از این فناوری استفاده شدهاست.
صفحه نمایش OLED
در سالهای جاری تکنولوژی، فناوری OLED بهعنوان پیشروترین فناوری نمایشگر گوشیهای هوشمند ظاهر شدهاست. این فناوری به نسبت صفحه نمایش ال سی دی نو ظهورتر بوده و در همین سالها طرفداران زیادی را مجذوب خود کردهاست. صفحه نمایش OLED که از کلمات (Organic Light Emitting Diode) تشکیل شدهاست را دیود نورگسیل ارگانیک نامگذاری کردهاند. در سال 2018 رهبری استفاده از این نوع صفحه نمایش با سامسونگ بوده و پس از آن، اپل، الجی، شیائومی، هوآوی و سایر شرکت ها از این صفحه نمایش استفاده کرد.
این صفحه نمایش معمولاً در گوشی های پرچمدار و ردهبالا استفاده میشود. بطور مثال یکی از گوشیهای پرچمدار که در زمان عرضه خود، طرفداران زیادی را جذب خود کرد، گوشی کشویی نوکیا N85 بود. شاید امروزه چنین صفحه نمایشی خندهدار بنظر برسد، اما در زمان خود بسیار خارقالعاده بود.
صفحه نمایش AMOLED
AMOLED یک فناوری نمایشگر است و مخفف (Active Matrix Organic Light Emitting Diodes) است که پس معرفی صفحه نمایش OLED معرفی شد. AMOLED از کلمه OLED گرفته شده که در حرف اول به معنای ماتریس فعال است که تفاوت آن را با ماتریس غیر فعال در OLED نشان میدهد. ماتریس فعال یا آرایههای ترانزیستوری، لایهی نازکی است که در مصرف انرژی نمایشگرهای AMOLED را به نسبت OLED کاهش میدهد. میتوان گفت این یک نوع نمایشگر نسخه بهبود یافتهی OLED است و در گوشیهای هوشمند استفاده میشود. در مقایسه با نمایشگر OLED، نمایشگرهای AMOLED بسیار انعطاف پذیرتر هستند. در نتیجه، این فناوری قیمت بالاتری به نسبت نمایشگرهای OLED دارند.
صفحه نمایش Super AMOLED
Super AMOLED یک صفحه نمایش AMOLED است که همزمان صفحه لمسی را در خود ادغام کرده؛ همین امر موجب عملکرد یکپارچه صفحه لمسی شدهاست. یعنی به جای داشتن صفحهی لمسی مجزا در لایهی بالایی، این لایه در خود صفحه نمایش ادغام شدهاست. Super AMOLED تجربهی تماشای استثنایی فیلم و تصویر را برای شما فراهم میکند. با توجه به نسبت کنتراست خیرهکننده 1:100000، نمایشگرهای Super AMOLED به طور خودکار با محیطهای مختلف نوری سازگار میشوند.
این نمایشگر طیف گستردهای از رنگها را با درجهای از وضوح رنگ باورنکردنی ارائه میدهد که وضوح به مراتب بیشتری از نسل قبل خود یعنی AMOLED دارد. همچنین کیفیت تصویر فوقالعادهای را هنگام بازی یا تماشای چند رسانهای مورد علاقهتان ارائه میدهند. صفحه نمایش گوشی سامسونگ A52s را میتوان مثالی از این فناوری دانست. همچنین برای صفحه نمایش گوشی شیائومی، K40، Note 10 pro و Note 11 pro در این برند مثالهایی از این نمایشگر میباشد.
مقایسه صفحه نمایش ال سی دی با ال ای دی
انواع مختلف صفحه نمایش را بررسی کردیم. در مقایسه صفحه نمایش ال سی دی با ال ای دی باید بگوییم که میتوانیم انواع را به دو دسته کلی LCD و LED دستهبندی کنیم. اما اکنون به مقایسهی صفحه نمایش ال سی دی با ال ای دی میپردازیم. صفحه نمایش LED به روشی مشابه LCD عمل می کند، اما به جای کریستال مایع، دارای دیودهای نورانی است. این دیودها هنگام عبور جریان الکتریکی نور میدهند، بنابراین نیازی به نور پس زمینه ندارند و می توانند در صورت عدم نیاز به نور خاموش شوند. اکثر گوشی های هوشمند از نوعی صفحه نمایش LED به نام AMOLED استفاده می کنند که بسیار نازک هستند زیرا از پلیمرهای آلی استفاده میکنند.
بررسی ویژگیهای صفحه نمایش گوشی LCD و LED
صفحه نمایش ال سی دی معمولا ارزانتر هستند و به همین دلیل در گوشیهای میانرده و ارزانقیمت استفاده میشوند. آنها نمایش تصویر بهتری در نور شدید خورشید میتوانند ارائه دهند. در مقابل به دلیل وجود نور پسزمینه (Backlight) باتری شما را سریعتر مصرف میکنند. همچنین، صفحه نمایش LCD معمولاً حجیمتر و سنگینتر است.
صفحه نمایش ال ای دی سبکتر و نازکتر است و هنگام نمایش تصاویر یا فیلمهای تاریک تصاویر بهتری را ارائه میدهد. همچنین این فناوری رنگ مشکی خالص را در تصاویر میتواند ارائه دهد. زیرا دیودها میتوانند کاملاً خاموش شوند. همچنین به این معنی است که یک صفحه نمایش LED نسبت به LCD باتری کمتری مصرف می کند. تنها نقطه تاریک صفحه نمایش LED، قیمت آن است، به همین دلیل است که بیشتر در گوشیهای پرچمدار استفاده میشود.
در کلام آخر؛ کدام صفحه نمایش بهترین است؟
با پیشرفت تکنولوژی، نمایشگرهای LCD نازکتر و کم مصرفتر میشوند و نمایشگرهای LED مقرون به صرفهتر میشوند. میتوان متصور شد که با گذشت زمان، فاصله بین آنها کمتر و کمتر می شود. توجه به این نکته که سازندگان از صفحه نمایشهای LED در گوشیهای ردهبالای خود استفاده میکنند، نشان میدهد که این صفحه نمایشها احتمالاً گزینه بهتری هستند. اگر از دو مزیت مصرف برق و نمایش رنگهای سیاه خالص صرفنظر کنیم، کاربران معمولی در تشخیص تفاوت صفحه نمایشها با مشکل مواجه خواهند بود.
در انتخاب گوشی اکثر مردم ابتدا به زیبایی طراحی گوشی نگاه میکنند، سپس به بررسی دوربین، پردازنده و باتری میپردازند و فاکتور صفحه نمایش در اولویتهای بعدی قرار میگیرد. با این وجود، نگاه کردن به نوع صفحه نمایش همیشه مفید است و اگر دو گوشی بسیار مشابه را در نظر دارید، به سراغ گوشی با صفحه نمایش LED بروید.
منبع: gsmarena
دیدگاه خود را بنویسید