احتمالاً نام مدیاتک سریعاً گوشیهای اقتصادی یا میانردههای ارزان قیمت را به خاطر شما میآورد. البته که این تصور چندان اشتباهی نیست؛ اما واقعیت این است که حضور مدیاتک در بازار پردازندهها و رقابتش با کمپانیهای توانمندی مثل اسنپدراگون، محدود به گوشیهای اقتصادی نیست. گرچه سهم بزرگ مدیاتک در بازار چیپستهای پردازشی، مدیون تمرکز بر تراشههای اقتصادی و قیمت رقابتی است؛ اما مجموعهای که امروز از مدیاتک میبینیم، گستردهتر از این حرفهاست. مدیاتک تایوانی اساساً از پرفروشترینهاست؛ اما آیا برای انتخاب پردازندههای گران قیمت و پر توان هم میتوان بین مدیاتک یا اسنپدراگون مردّد بود یا این چالش صرفاً به مدلهای اقتصادی بر میگردد؟ اصلاً آیا مدیاتک جایی در رقابت بر سر عنوان بهترین پردازنده موبایل اندرویدی دارد؟ در ادامه تلاش داریم با معرفی انواع مختلف این پردازندهها و البته مقایسه عملکرد جدیدترین مدلهای Helio ،Dimensity و Snapdragon، انتخاب شما از بین چیپستهای مدیاتک یا اسنپدراگون را سادهتر کنیم.
مقایسه اسنپدراگون با مدیاتک؛ ردهبندیهای قیمتی
همانطور که اشاره شد، هر دو کمپانی کوالکام و مدیاتک، ردههای قیمتی مختلفی را در تولید تراشههایشان نشان میگیرند. با یک نگاه کلی به سابقه این شرکتها میتوان یک الگوی نسبتاً پا بر جا در طبقهبندی قیمتی و پیرو آن میزان قدرت پردازندهها به دست آورد. این دستهبندی مشخص میکند که رویارویی پردازندههای مدیاتک یا اسنپدراگون در ردههای مختلف قیمتی چگونه است. همین ردهبندیها میتواند نمایشگر تمرکز هرچه بیشتر مدیاتک بر فاکتور قیمت و تولید انبوه تراشههای مقرون به صرفه باشد. به هر ترتیب مدیاتک چیپستهای پردازشیاش تا به امروز را در دو گروه Helio و Dimensity عرضه کرده است.
دستهبندی تراشههای مدیاتک
چیپستهای سری هلیو هر یک در یکی از زیر مجموعههای Helio A ،Helio P ،Helio X و Helio G قرار میگیرند که به ترتیب از ضعیف به قوی طبقهبندی شده است. اما ظاهراً پرقدرتترین تراشههای شرکت مدیاتک در دستهبندی جداگانهای با عنوان Mediatek Dimensity عرضه میشوند. بد نیست اشاره کنیم که پرتوانترین پردازنده مدیاتک در حال حاضر Dimensity 1200 با فرایند 6 نانومتری است که در گوشیهایی مثل Poco F3 GT و Xiaomi 11T (عرضه بهزودی) به کار گرفته شده است. اما آیا این تراشه قوی در مقایسه اسنپدراگون با مدیاتک و با در نظر گرفتن قویترین پردازنده کوالکام، همچنان میتواند خودنمایی کند؟ در ادامه حتماً به پاسخ این سوال خواهیم رسید. اما یک نکته خیلی مهم را در نظر بگیرید؛ مدیاتک حتی در تولید قویترین نسخهها هم نیمچه نگاهی به جیب کاربران دارد! در واقع اگر جایی برای پیروزی مدیاتک باشد، کنترل قیمت رهبر اصلی این پیروزی است.
ردههای مختلف پردازنده اسنپدراگون
کمپانی امریکایی کوالکام هم درست مثل مدیاتک، کلاسهای قیمتی متفاوتی را پوشش میدهد. تردید در انتخاب بین مدیاتک یا اسنپدراگون بیشتر در گوشیهای میانرده و اقتصادی بروز پیدا میکند. با این حال بهتر است با تمام ردههای اسنپدراگون آشنایی داشته باشید. کوالکام تراشههای مختلف اسنپدراگون را در یکی از خانوادههای Snapdragon 200 ،Snapdragon 400 ،Snapdragon 600 و Snapdragon 800 جا میدهد که به ترتیب افزایش قدرت طبقهبندی شدهاند. توجه داشته باشید که سری Snapdragon 300 به دلیل شباهتهای زیاد در همان گروه اسنپدراگون 200 دستهبندی میشوند و بار پردازش در گوشیهای کاملاً اقتصادی را به دوش میکشند. تراشههای سری اسنپدراگون 700 هم بدون قرارگیری در یک گروه مستقل، با مجموعه Snapdragon 600 هم خانواده شدهاند و البته خیل عظیمی از گوشیهای میانرده را پوشش میدهند. مجموعه Snapdragon 800 که در واقع پرقدرت ترین تراشههای کوالکام را در خود جا داده، در اکثر پرچمدارهای اندرویدی حضور دارد.
اسنپدراگونهای 888 و 888+ به عنوان قویترین پردازندههای حال کوالکام در پرچمدارهایی مثل گوشی شیائومیMi 11 حضور دارند. باید پذیرفت که قدرت شگفتانگیز این تراشهها چندان با پردازنده مدیاتک Dimensity 1200 قابل قیاس نیست. به این ترتیب بهتر است ملاک برتری مدیاتک یا اسنپدراگون را مقایسه نمونههای پرچمدار در نظر نگیریم و بیشتر به تراشههای میانرده بپردازیم.
فرق اسنپدراگون با مدیاتک؛ بررسی SoC و تفاوتهای آن در Snapdragon و Mediatek
وقتی قرار است یک تراشه پردازشی را بررسی کنیم، امکان تفکیک کامل ریز پردازندههایی مثل CPU (پردازنده مرکزی)، GPU (پردازنده گرافیکی)، NPU (واحد پردازش عصبی)، ISP (پردازشگر سیگنال تصویر)، RAM، سیستمهای موقعیتیابی GPS و ... وجود ندارد. در واقع هر پردازنده گوشی مجموعهای از تمام این ریزپردازندهها را در خود جا داده تا با همکاری هم تمام فعالیتهای اسمارتفون شما را پیش ببرند. به این مجموعه موتورهای پردازشی، سیستم روی تراشه یا SoC میگویند که هر یک با اندازههای مختلف و میزان انرژی مورد نیاز متفاوتی همراهند. احتمالاً با عناوینی مثل فرایند یا لیتوگرافی چند نانومتری رو به رو شدهاید؛ این عبارت در واقع به اندازه و میزان فاصله همین موتورهای پردازشی اشاره دارد. مثلاً یک پردازنده با لیتوگرافی 5 نانومتری، ابعاد کوچکتری از نمونه 7 نانومتری دارد و ریز پردازندهها را با فاصله کمتری کنار هم جا میدهد. اما نتیجه بررسی SoC به نفع کدام یک از پردازندههای مدیاتک یا اسنپدراگون است؟
تفاوتهای پردازنده مرکزی در اسنپدراگون و مدیاتک
مشخصات مرتبط با CPU و GPU چیزی است که برای بررسی هر پردازندهای در رأس اهمیت قرار دارد. به عبارت دیگر پردازنده گرافیکی و پردازنده مرکزی، مهمترین عوامل حیات هر تراشهای هستند و برای برتری دادن به هر یک از چیپستهای مدیاتک یا اسنپدراگون هم آشنایی با تفاوتهای این دو ضروری است. پردازندههای اسنپدراگون براساس معماری کممصرف مبتنی بر ARM طراحی شدهاند و از هستههای پردازشی این شرکت بهره میگیرند. کوالکام در سالهای اخیر تلاش کرد تا هستههای ARM را با اعمال تغییراتی به منظور پایداری بیشتر و بهینهسازی مصرف انرژی، خصوصیسازی کند. به دنبال این اقدام، هستههای نیمهخصوصی اسنپدراگون Kryo نام گرفت. شاید مهمترین فرق اسنپدراگون با مدیاتک در همین مورد باشد؛ چرا که مدیاتک علاقهای به بهبود بخشی در هستههای پردازشی ARM ندارد و اغلب هستههای خریداری شده را مستقیماً به کار میگیرد.
پردازندههای مرکزی در تراشههای مدیاتک اغلب کمی قدیمیتر از نمونههای به کار رفته در اسنپدراگون انتخاب میشوند. با این حال اکثر اوقات در میانردهها با عملکرد نسبتاً مشابهی رو به رو هستیم. برای مثال پردازنده Helio G80 در گوشی سامسونگ گلکسی A32 در مقایسه با اسنپدراگون 662 به کار رفته در شیائومی ردمی 9T پیکربندی متفاوتی دارد، اما نتیجه مقایسه آنها تفاوت چشمگیری نشان نمیدهد. یا در نمونههای قویتری مثل Snapdragon 720G و Helio G95 باز هم جز برتری کمی در پردازنده مرکزی نماینده اسنپدراگون، تفاوت چشمگیری دیده نمیشود. اما مسئله این است که گاهی هستههای پردازشی به کار رفته در نمونه اسنپدراگون، جدیدتر از هستههای نماینده هم نسل و نسبتاً همردهی مدیاتک هستند.
برای مثال نکتهای که پیشتر گفته شد، تراشههای Snapdragon 765 و Helio P90 در سال 2018 را در نظر بگیرید. هر دو با پردازندههای مرکزی هشت هستهای همراه اند؛ اما نماینده اسنپدراگون با چهار هسته 2 گیگاهرتزی Kryo 460 Gold (Cortex-A76) عرضه شده و مدیاتک به جای آن از هستههای قدیمیتر Cortex-A75 بهره گرفته است. به این ترتیب اگر بین میانردههای مدیاتک یا اسنپدراگون تردید دارید، بهتر است به هستههای پردازشی CPU دقت کنید تا با یک تفاوت ظاهراً جزئی از خریدتان پشیمان نشوید؛ چرا که فرق اسنپدراگون با مدیاتک در مصرف انرژی میتواند تفاوتهای جزئی دیگر بخشها را به یک برتری پر رنگ تبدیل کند. به عبارت دیگر ممکن است برتری عملکرد یک پردازنده اسنپدراگون چندان چشمگیر نباشد، اما همین برتری وقتی پای مصرف انرژی کمتر در میان است، قابل توجه تر خواهد بود.
مقایسه اسنپدراگون با مدیاتک؛ اقتصادیهای گیمینگ مدیاتک
در قسمت پردازشهای گرافیکی، کمتر پردازندهای توان رویارویی و مبارزه با Adreno را دارد. صرف نظر از اپل، تقریباً تمام تراشههای بازار از ریز پردازندههای Mali برای پردازش دادههای گرافیکی استفاده میکنند. با وجود عملکرد کم نظیر پردازندههای گرافیکی Adreno، توان گرافیکی مدیاتک گاهی در نسخههای Helio G و Dimensity بالاتر است. توجه داشته باشید که این برتریها اغلب با کنترل فاکتور قیمت همراه است. محصولاتی مثل گوشی شیائومی ردمی نوت 9T و ردمی نوت 10 پرو را در نظر بگیرید که به ترتیب با پردازنده هفت نانومتری Mediatek Dimensity 800U و پردازنده هشت نانومتری Snapdragon 732G همراهند. نماینده مدیاتک از پردازنده گرافیکی Mali-G57 MC3 بهره گرفته و نسخه اسنپدراگون به Adreno 600 مجهز است. تراشه Dimensity 800U در عملکرد GPU حدود 5% قویتر است و البته قیمت پایینتری دارد. به این ترتیب انتخاب از بین مدیاتک یا اسنپدراگون در بخش پردازشهای گرافیکی میانردهها گاهی با برتری جدی مدیاتک همراه است.
پردازنده گرافیکی قوی یکی از ملزومات اصلی گوشیهای بازیمحور است. با این حساب اگر اهل بازی هستید و برای انتخاب از بین تراشههای مدیاتک یا اسنپدراگون تردید دارید، چند نکته را در نظر بگیرید. پردازندههای پرچمدار اسنپدراگون (سری 800) طبیعتاً بهترین انتخاب برای گیمرهای حرفهای هستند. برای مثال گزینهای مثل Helio G95 اگرچه در اجرای بازیها موفق است، اما برای رویارویی با اسنپدراگون 835 دستاویزی جز قیمت مناسبتر ندارد. با این وجود پردازندههای سری Helio G را میتوان به عنوان میانردههایی مناسب برای بازی معرفی کرد. کوالکام هم در ارائه اسنپدراگونهایی که با پسوند G همراه شدهاند، به توان پردازشی مناسب برای گیمرها اشاره دارد. توجه داشته باشید که با تنوع و گستردگی بالای تراشهها نمیتوان به هر یک از پردازندههای مدیاتک یا اسنپدراگون برتری قطعی داد. امکان مقایسه چیپستهای پردازشی در وبسایتNanoreview میتواند کمک رسانی برای انتخاب از بین دو یا چند پردازنده خاص مد نظر شما باشد.
عملکرد هوش مصنوعی؛ مدیاتک یا اسنپدراگون؟
زبان یادگیری ماشین عملکردی را به نمایش میگذارد که بخش گستردهای از آن را به عنوان هوش مصنوعی میشناسیم. در سالهای اخیر تمام کمپانیهای تولیدکننده SoC تلاش قابل توجهی در این حوزه داشتهاند و البته به پیشرفتهای درخشانی دست پیدا کردهاند. کوالکام تراشه اسنپدراگون 860 را به یک واحد اختصاصی پردازش عصبی با عنوان Hexagon 690 DSP مجهز کرده که فعالیتی مبتنی بر هستههای Tensor دارد. بر اساس ادعای کوالکام این موتور پردازشی میتواند در هر ثانیه 7 تریلیون عملیات را به انجام برساند. اما طبیعتاً در نمونههای میانرده چنین توانی وجود ندارد. در سمت دیگر مدیاتک در عرضه تراشه نسبتاً خوشقیمت P90 بر ویژگیهای مبتنی بر هوش مصنوعی تأکید کرده است. در واقع این پردازنده میانرده به واحد پردازش عصبی اختصاصی مجهز است که خصوصاً در عملیات مرتبط با عکاسی و فیلم برداری کمک رسان ظاهر میشود.
فرق اسنپدراگون با مدیاتک در این قسمت هم بیشتر به کلاس قیمتی پردازندهها مربوط میشود. به این ترتیب پردازنده مقرون به صرفه Helio P90 در مقایسه با میانرده اسنپدراگون 710 دو برابر سریعتر عمل میکند. پس باز هم انتخاب از بین تراشههای مدیاتک یا اسنپدراگون ارتباط مستقیمی با بودجه شما دارد. در واقع مدیاتک که در این زمینه کمتر خودنمایی کرده، چندان هم ضعیفتر از کوالکام محسوب نمیشود و در رده قیمتی خودش گاهی حتی بهتر عمل میکند.
مدیاتک یا اسنپدراگون؛ کدام انتخاب بهتر است؟
پردازندههای اسنپدراگون در نمونههای پرچمدار و حتی میانرده کنونی اغلب با پشتیبانی از شبکه 5G و ارتباط بیسیم Wi-Fi 6 همراهاند. در سمت دیگر تراشههای Dimensity مدیاتک این بار را به دوش میکشند. توجه کنید که حتی تراشههای قوی مدیاتک یا Dimensity هم در برابر نمونههای قدرتمند کوالکام به نوعی میانرده محسوب میشوند. در قسمت حافظه اغلب پردازندههای اسنپدراگون با پشتیبانی از میزان رم بیشتر، قویتر از مدیاتک ظاهر میشوند. اما این برتری ابداً کلی نیست و برای انتخاب از بین مدیاتک یا اسنپدراگون در این بخش هم به مقایسه خاص چند نمونه مشخص نیازمندید.
در یک نگاه کلی میتوان تراشههای اسنپدراگون کوالکام را قویتر از محصولات مدیاتک دانست. مدیاتک برای جبران ضعفهایش به کنترل مداوم قیمت رو آورده و به این ترتیب همچنان سهم بزرگی در بازار پردازندهها دارد. میانردههای سری Helio G با قیمتهای مناسب، گزینههای خوبی برای گیمرهای قشر متوسط هستند. گرچه برای این انتخاب باید با افزایش بالای حرارت گوشی و البته مصرف زیاد انرژی، کنار آمده باشید. میانردههای اسنپدراگون در کنار قیمت بالاتر اغلب در مصرف انرژی و کنترل حرارت گوشی، بهینهسازی شدهاند. ظاهراً گزینههای اقتصادی اسنپدراگون برای استفادههای معمول روزانه، توانمندترند. پس اگر به فکر اجرای بازی و برنامههای نسبتاً سنگین نیستید، پردازندههای اقتصادی اسنپدراگون را انتخاب کنید. در نهایت همه چیز به سلایق، نیازها و البته بودجه اختصاصی شما بستگی دارد.
دیدگاه خود را بنویسید