اسنپدراگون ۸۶۵ چیپست پرچمدار کوالکام برای سال ۲۰۲۰ است. سری اسنپدراگون ۸۰۰ معمولاً وظیفه قدرت بخشیدن به گوشیهای پرچمدار و رده بالا را داشته و ۲۰۲۰ هم از این قاعده مستثنا نیست. اگر قصد دارید یک گوشی هوشمند رده بالا را از میان مدلهای سال ۲۰۲۰ انتخاب کنید، گوشی مورد نظر به احتمال قوی از اسنپدراگون ۸۶۵ قدرت میگیرد. چیپست جدید بهبودهای آشنا را به ارمغان می آورد. Qualcomm بهترین عملکرد را در تمام زمینههای کلیدی، از جمله CPU پایدار، تقویت GPU، ویژگیهای مربوط به بازی، همچنین عملکرد پیشرفته هوش مصنوعی و 5G ارائه میکند. اما اسنپدراگون ۸۶۵ چیزهای بیشتری نسبت به این عناوین دارد. در این مطلب از همهچی آنلاین به پاسخ سوال اسنپدراگون ۸۶۵ چیست میپردازیم. ابتدا به مشخصات این پردازنده موبایل نگاهی خواهیم داشت و در ادامه به ۵ مورد از مهمترین ابعاد فنی این چیپست اشاره خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر با مشخصات اسنپدراگون ۸۶۵ با ما همراه باشید.
مشخصات اسنپدراگون ۸۶۵
در قلب هر چیپست گوشیهای هوشمند یک ترکیب CPU و GPU وجود دارد. در سال ۲۰۲۰ هیچ دوتایی قدرتمندتر از CPU و GPU اسنپدراگون ۸۶۵ پیدا نخواهید کرد. مثل اسنپدراگون ۸۵۵، پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ نیز با پیکربندی پردازنده هشت هستهای Prime، Performance و Efficiency ساخته شده است. بزرگترین هسته اصلی Arm Cortex-A77 با فرکانس ۲.۸۵ گیگاهرتز و جفت شده با حافظه کش L2 512 کیلوبایتی برای حداکثر کارایی است. سه هسته بزرگ دیگر Cortex-A77 در کنار هسته اصلی قرار دارند که حداکثر سرعت ۲.۴ گیگاهرتز و حافظه نهان L2 کوچکتر 256 کیلوبایتی را ارائه میدهند. Cortex-A77 قدرتمندترین طراحی پردازنده Arm در سال ۲۰۱۹ است. این سیپییو قدرتی بیشتر از میزان کافی برای اجرای سختافزار محورترین برنامهها و بازیهای موبایل دارد. نه Kirin 990 و نه Exynos 990 این هسته CPU را ندارند. آنها بر اساس Cortex-A76 قدیمیتر (و هسته سفارشی M4 سامسونگ در موردExynos) ساخته شدهاند. در حالیکه سامسونگ برای برخی بازارها از چیپست اختصاصی خودش یعنی Exynos استفاده میکند، فاصله عملکرد مدلهای یکسان که یکی از اسنپدراگون ۸۶۵ و دیگری از Exynos 990 استفاده میکرد در سال ۲۰۲۰ خبرساز شد. این وضعیت بر قیمت گوشی سامسونگ مخصوصاً نسخههای Exynos تأثیر گذاشت.
هستههای کوچکتر راندمان بهتری نسبت به نمونه سال پیش دارند. اینها چهار هسته Cortex-A55 با حافظه نهان L2 128 کیلوبایتی و سرعت کلاک ۱.۸ گیگاهرتز هستند. گرچه این چهار هسته اساساً همان تنظیمات سال گذشته است. به طور کلی، کوالکام وعده افزایش ۲۵ درصدی عملکرد و بهرهوری انرژی این نسل را داده است. در بخش بازی، اسنپدراگون ۸۶۵ به پردازنده گرافیکی Adreno 650 مجهز شده است. کوالکام وعده افزایش عملکرد مشابه ۲۵ درصدی را برای رندر گرافیکی داده است و بازده انرژی نیز تا ۳۵ درصد بهبود یافته است. ویژگیهای جدیدی برای گیمرها در بسته Snapdragon Elite وجود دارد که شامل ۱۴۴ هرتز برای نمایشگرهای با وضوح QHD+، بازی ۱۰ بیتی HDR، پشتیبانی از Desktop Forward Rendering در بازیهای Unreal Engine 4 و بروز رسانیهای GPU ارائه شده از طریق Google Play میشود.
این نکته آخر به ویژه جالب است. کوالکام با گوگل همکاری نزدیکی داشته است تا درایورهای گرافیکی Adreno خود را از بقیه سیستم جدا کند و امکان بروز رسانیهای ساده را از طریق Google Play فراهم کند. ویژگیهای جدید، بهبود عملکرد و حتی بهینهسازی بازیها را میتوان به سرعت و بدون هیچ زحمتی بیشتر از بروز رسانی یک برنامه ارائه کرد. این امر بازیهای موبایلی را یک قدم دیگر به بازیهای رایانه شخصی نزدیک میکند.
نسل بعدی هوش مصنوعی
اسنپدراگون ۸۶۵ دارای 15TOPS قدرت پردازشی هوش مصنوعی است. این یک رکورد برای تراشههای تلفن هوشمند کوالکام به حساب میآید. اعداد روی کاغذ خوب به نظر می رسند، اما این همه قدرت پردازش به ما کاربران واقعاً چه کمکی می کند؟ ما معمولاً از AI یا همان هوش مصنوعی، برای طیف وسیعی از وظایف، از تشخیص و ترجمه صدای روی دستگاه گرفته تا جستجوی محصولات با دوربین و بهبود عکسها استفاده میکنیم. با قدرت پردازش بیشتر، امکان انجام تکنیکهای تصویربرداری و صوتی حتی پیشرفتهتر نیز وجود دارد. همه این کارها بدون تخلیه سریع باتری گوشی شما انجامپذیر خواهند بود.
همچنین پیشرفتهای بالقوهای برای حوزه رو به رشد واقعیت افزوده و همچنین امنیت تشخیص چهره وجود دارد. با این حال، اکثر مصرفکنندگان احتمالاً به گرفتن عکسهای بهتر اهمیت میدهند. گوگل نشان میدهد که عکاسی با هوش مصنوعی چقدر میتواند قدرتمند باشد و ما شاهد قابلیتهای بهبود یافته در پرچمداران مجهز به اسنپدراگون ۸۶۵ هستیم.
برتری اسنپدراگون ۸۶۵ چیست
قابلیتهای یادگیری ماشینی گوشیهای هوشمند (یا هوش مصنوعی) در چند سال گذشته به شدت افزایش یافته است و کوالکام، به معنای واقعی کلمه، تواناییهای خود را در این نسل دو برابر کرده است. Hexagon 698 DSP جدید دارای یک شتاب دهنده Tensor جدید است که به طور خاص برای یادگیری ماشینی طراحی شده است. این بخش جدید عملکرد ۴ برابر TOPS و ۳۵ درصد راندمان انرژی بهتر را نسبت به Hexagon DSP قبلی Qualcomm ارائه میدهد که یک شتاب دهنده Tensor اختصاصی را به Snapdragon 855 اضافه کرده بود.
با این حال، یادگیری ماشینی یک راهحل کل سیستم برای کوالکام است. کوالکام این را AI Engine خود مینامد که با اسنپدراگون ۸۶۵ وارد نسل پنجم خود میشود. برای این منظور، چیپست شامل ۳ مگابایت حافظه کش سیستم است که نسبت به قبل ۱ مگابایت افزایش داشته و از رم LPDDR5 2750 مگاهرتز برای انتقال سریعتر دادهها پشتیبانی میکند. این، همراه با CPU، GPU و قابلیتهای پردازش DSP/AI، منجر به عملکرد فوق العاده 15TOPS هوش مصنوعی میشود. این دو برابر چیزی است که با اسنپدراگون 855 ارائه شده بود و به راحتی از رقبا جلوتر است.
نسل پنجم ارتباطات
بیشتر سرفصلهای خبری اجلاس فناوری کوالکام، 5G یا همان نسل پنجم را در شکل یا فرمهای مختلف نشان میدادند و اسنپدراگون ۸۶۵ نیز از آن مستثنی نبود. در حالیکه این تراشه از مودم یکپارچه بهره نمیبرد، کوالکام اسنپدراگون ۸۶۵ را به عنوان اولین پلتفرم 5G برای گوشیهای هوشمند سال ۲۰۲۰ از طریق همراه کردن آن با مودم Snapdragon X55 4G/5G معرفی کرد.
اگرچه صنعت به تدریج به سمت مودمهای یکپارچه 5G در حال حرکت است، اسنپدراگون ۸۶۵ درست مانند نسل قبلی خود همچنان برای اتصال 5G به یک مودم خارجی نیاز دارد. کوالکام پیش بینی میکند که شرکایش اسنپدراگون ۸۶۵ را با مودم Snapdragon X55 5G همراه خواهند کرد. Kirin 990، Exynos 990 و Snapdragon 765 دارای اجزای یکپارچه 5G هستند، اگرچه سرعت آنها نهایتاً نصف مودم X55 است. X55 تمام آخرین امکانات 5G را ارائه میدهد.
اسنپدراگون X55 از هر دو طیف mmWave و زیر 6 گیگاهرتز مانند نسل قبلی خود پشتیبانی میکند. حداکثر سرعت تئوری دانلود ۷.۶ گیگابیت در ثانیه و آپلود تا ۳ گیگابیت در ثانیه است. با این حال، برای دستیابی به چنین سرعتهای بالایی، به یک مجموعه کامل از شرایط و قابلیتهای شبکه نیاز دارید. نیاز به مودم خارجی در اسنپدراگون ۸۶۵ باعث مصرف بیشتر انرژی می شود. مودمهای یکپارچه شاید کارآمدتر به نظر برسند، اما کوالکام حداکثر عملکرد را با اسنپدراگون ۸۶۵ هدف قرار داده است. اگرچه با توجه به اینکه X55 نسل دوم مودم 5G کوالکام است، بهرهوری انرژی باید نسبت به X50 که با گوشیهای اسنپدراگون ۸۵۵ استفاده میشود بهبود یابد.
کیفیت بهتر در تماسها و پخش موسیقی با بلوتوث
AptX Voice درست قبل از اجلاس فناوری کوالکام معرفی شد که نوید دهنده تماسهای صوتی بهتر هنگام صحبت با هدفون بلوتوث است. اسنپدراگون ۸۶۵ از aptX Voice همراه با بلوتوث ۵.۱ و اتصال Wi-Fi 6 پشتیبانی میکند. نه تنها این، بلکه نسخه بعدی aptX Adaptive از فایلهای صوتی ۲۴ بیتی ۹۶ کیلوهرتز با وضوح Hi-Res نیز پشتیبانی میکند. برای علاقهمندان به کیفیت صدا، بهبودهای قابل توجهی در کیفیت پخش صدا از طریق بلوتوث وجود دارد. اگر گیمر موبایلی باشید و هدفون بلوتوثی داشته باشید حتماً با تأخیر صدا مواجه شدهاید. کدک جدید برای تأخیر کم ساخته شده است. این یک امتیاز بزرگ دیگر برای اسنپدراگون ۸۶۵ با هدف گیمرهای موبایلی است که هدستهای بلوتوثی دارند.
گرفتن بهترین عکسها با کمک اسنپدراگون ۸۶۵
عکاسی سنگ بنای تجربه تلفن هوشمند مدرن است و یک پردازنده جدید بدون برخی بهبودهای تصویربرداری کامل نخواهد بود. اسنپدراگون ۸۶۵ تغییرات عمدهای در پردازنده سیگنال تصویر ایجاد کرده است و قابلیتها و ویژگیهای قابل توجهی را برای کاربران به ارمغان میآورد. این موارد شامل پشتیبانی از سنسورهای دوربین تا حداکثر ۲۰۰ مگاپیکسل، فیلمبرداری اسلوموشن 720p با سرعت ۹۶۰ فریم بر ثانیه بدون محدودیت زمانی، فیلمبرداری 8K با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه، Dolby Vision HDR روی دستگاه و عکسبرداری فوری تا ۶۴ مگاپیکسل در حین فیلمبرداری است.
کوالکام با تغییر عملکرد داخلی Spectra ISP خود به این مهم دست یافته است. به جای پردازش یک پیکسل در هر چرخه ساعت، ISP Spectra اکنون روی چهار پیکسل در هر چرخه کار میکند. در نتیجه، کوالکام سرعت کلاک ISP را کاهش داده است تا در مصرف برق صرفهجویی زیادی کند، در حالی که همچنان عملکرد را تا ۴۰ درصد بهبود و به دو گیگاپیکسل در ثانیه افزایش داده است. صرفهجویی در انرژی به معنای یک ISP خنکتر و در نتیجه توانایی ضبط ۹۶۰ فریم در ثانیه بدون محدودیت زمانی است. اسنپدراگون ۸۶۵ هنوز هم تمام قابلیتهای ISP اسنپدراگون ۸۵۵ را دارد. قابلیتهای افزایش سرعت پردازش HDR، تشخیص صحنه و کاهش نویز در نور کم هنوز هم حضور دارند. همراه با دیگر قابلیتهای یادگیری ماشینی اسنپدراگون ۸۶۵، تلفنهای ۲۰۲۰ قرار است نیروگاههای محاسباتی باشند.
اسنپدراگون ۸۶۵ در پرچمداران سال ۲۰۲۰
اسنپدراگون ۸۶۵ علاقهمندان به عملکرد بالا را ناامید نمیکند. این چیپست با از طیف وسیعی از بهبودها در عملکرد کلی گرفته تا ویژگیهای اختصاصی هوش مصنوعی، عکاسی و بازی به بازار عرضه شده است. اسنپدراگون ۸۶۵ در هر درخواست پردازشی که از آن داشته باشید، عالی است. با این حال، با توجه به قیمت مقرون به صرفه اسنپدراگون ۷۶۵ که عملکرد عالی و قابلیتهای 5G را نیز ارائه میکند، اسنپدراگون ۸۶۵ احتمالاً تحول آفرینترین تراشهای نیست که در سال ۲۰۲۰ در بازار حضور دارد. با این حال به خاطر بازدهی بسیار خوب مجموعه پردازشی، اسنپدراگون ۸۶۵ قدرت بسیاری از گوشیهای هوشمند پرطرفدار سال ۲۰۲۰ را از سامسونگ، گوگل، وان پلاس و سایرین تامین کرده است.
منبع: Android Authority
دیدگاه خود را بنویسید